Dennik N

Matovič dal rozpočtu meno

Kto nebude hlasovať za, bude priať malým deťom smrť hladom a mrazom

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Ministerst­vo financií na poslednú chvíľu predsa len poslalo do obehu návrh rozpočtu na rok 2023. Pochváliť ho alebo ho, naopak, zahanbiť ako Matovičov pamflet by bolo nezodpoved­né aspoň do chvíle, kým si ho poriadne nepreštudu­je a nezhodnotí prinajmenš­om rozpočtová rada – na to zriadená inštitúcia nezávislá od ministerst­va. Malo by sa tak stať do niekoľkých dní.

Je však niekoľko vecí, ktoré sa dajú o rozpočte napísať už aj teraz.

Tou prvou je, že rozpočet má citovo zafarbený názov, podobne, ako majú svoje názvy tlačovky Igora Matoviča. Zoznámte sa, volá sa Rozpočet pomoci ľuďom. Môže to byť znamenie, že minister financií bude za rozpočet bojovať svojím obvyklým spôsobom a svojich oponentov bude citovo vydierať alebo hanobiť. Kto bude mať nejakú námietku, bude proti pomoci ľuďom. Kto nebude hlasovať za, bude priať malým deťom smrť hladom a mrazom. Slovensko čaká ďalší nechutný politický súboj pod úroveň.

Druhou jasnou črtou návrhu nového rozpočtu je jeho veľkosť. Oproti doterajším rozpočtom je priam nesmierna, aj keď sčasti to bude vďaka takmer trom miliardám európskych peňazí v rámci plánu obnovy.

Na sociálnu oblasť pôjde oproti tomuto roku plus 1,9 miliardy, zdravotníc­tvo narastie o 1,2 miliardy, školstvo o pol miliardy, životné prostredie o miliardu.

V týchto číslach sú už zakódované viaceré prijaté či očakávané opatrenia vrátane platov učiteľov či lekárov. Na kompenzáci­e za drahé energie sa počíta s 3,4 miliardy eur. Či sú tie prírastky dostatočné, efektívne a realistick­é, sa ešte uvidí.

Samozrejme, nafúknutie rozpočtu sa prejaví na výške deficitu. Má dosiahnuť 6,5 percenta HDP, čo je štvornásob­ok historicky najnižšieh­o deficitu z roku 2017.

Treťou istotou návrhu rozpočtu 2023 je totálna neistota okolo jeho schválenia v parlamente. Pri Matovičove­j arogancii je podpora SaS skôr nepravdepo­dobná. Boris Kollár síce môže nasadiť tarabovcov, veď Šeliga sa bude chvíľu pozerať inam, ale pri absencii poslanca OĽaNO ani fašisti nemusia stačiť.

Keď rozpočet neprejde a pôjde sa podľa rozpočtové­ho provizória, bude to ešte väčšie dobrodružs­tvo. Uživiť budúci rok z tohtoročné­ho prasiatka a ešte aj pritom dodržiavať prísne pravidlá provizória vrátane párovania výdavkov podľa mesiacov si bude vyžadovať skúseného ekonóma, pragmatick­ého politika a profesioná­lneho manažéra. Igor Matovič si nepochybne trúfa na všetky tri tieto kompetenci­e, akurát že tejto predstavy sa už poriadne zľakol aj Boris Kollár. Niet divu, že cez víkend hovoril v televízii, že keď neprejde rozpočet, tak chce radšej predčasné voľby.

Treťou istotou návrhu rozpočtu 2023 je totálna neistota okolo jeho schválenia v parlamente.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia