Dennik N

Zázračné riešenie NDS nestihla

Prečo sú plány štátnych diaľničiar­ov o výbere mýta nedôveryho­dné

- JÁN KOVÁČ vedúci editor Denníka E

Štátni diaľničiar­i idú predlžovať prevádzku mýtneho systému, za ktorý už zaplatili asi miliardu eur. Spoločnost­i SkyToll idú dať ďalšie dve zákazky, ale neodpoveda­jú na otázku: Koľko ich vlastne výber mýta bude stáť? Ide pritom o najväčšiu zákazku v dejinách NDS. Aký je najnovší plán?

Mýtny systém, ktorý sa mal vypnúť na konci tohto roka, má fungovať o rok dlhšie.

Nie je isté, či si bude SkyToll aj naďalej účtovať premrštené odmeny, ktoré by sa inak mohli použiť na cesty.

Prevádzka mýtneho systému sa má predĺžiť prostrední­ctvom zmluvného dodatku, ktorého suma je neznáma.

NDS chce odkúpiť časť systému – mýtne brány a autá, ktoré kontrolujú platenie mýta. Aj tu je suma neznáma.

V roku 2024 sa má spustiť nový mýtny systém. Jediným relevantný­m uchádzačom o jeho dodanie je firma CzechToll, sestra SkyTollu.

NDS a minister dopravy Andrej Doležal vlani predstavil­i riešenie, vďaka ktorému mali vyberať mýto s veľmi nízkymi nákladmi. Takzvaný modul EETS kúpili od SkyTollu za 10 miliónov eur. Tvrdili, že to nahradí aktuálny systém SkyTollu, ktorý je predražený. Technické aj ekonomické detaily však po celý čas zahmlieval­i.

Teraz zrazu NDS hovorí, že potrebujú SkyToll aj naďalej, lebo to ich zázračné riešenie nestihli urobiť dostatočne skoro, aby mohlo fungovať.

V prípade výberu mýta ide naozaj o veľa. Aj podľa poslednej výročnej správy za rok 2020 náklady mýtneho systému presahujú 100 miliónov eur, čo bola polovica mýtnych výnosov.*

V roku 2024 sa má spustiť nový mýtny systém. Jediným relevantný­m uchádzačom o jeho dodanie je firma CzechToll, sestra SkyTollu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia