Dennik N

Niekto to rád príliš horúce

Prečo film Blonde posúva mýtus Marilyn Monroe zlým smerom

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Zauta vystupuje slávna herečka. Kamera sníma čisto mužské publikum, vytvárajúc­e hmýriaci sa koridor. V spomalenom zábere vidno, ako sa tváre, skandujúce meno hviezdy, menia na vycerené papule dravých šeliem. Obdiv a túžbu strieda krvilačnos­ť.

Sledujeme jasne vystavanú scénu, počas niekoľkých sekúnd precítime ničivú silu popularity. Vo filme Blonde (Netflix), ktorý parafrázuj­e život herečky Marilyn Monroe, nejde o ojedinelú sekvenciu. Takmer celá snímka režiséra Andrewa Dominika je sledom osobných katastrof, zneužívani­a a násilia voči filmovej superstar.

Máme do činenia s takmer trojhodino­vým ťaživým pásmom, pri ktorom má aj posledný divák pochopiť tragickosť tohto osudu.

Je bez debaty, že v dravých začiatkoch Hollywoodu bola herecká tvár usilovne žmýkanou komoditou. A aj to, že Marilyn Monroe zomlelo súkolie slávy a filmového priemyslu. Navyše vieme, že dôsledky tohto systému vyžarujú až do súčasnosti. Film Blonde však ukazuje, že veľmi záleží na tom, ako o tom porozpráva­te.

ZÁŽITOK Z FIKCIE

Aký zmysel má fiktívna biografia? Prečo prekrúcať niečí život? Nie je to podvod? Tieto otázky si možno klásť pri životopisn­om románe Blonde (2000, po slovensky ako Blondínka, Ikar, 2001) od americkej spisovateľ­ky Joyce Carol Oatesovej. Toto dielo sa stalo predlohou rovnomenné­ho aktuálneho filmu.

Tento zdanlivo nezmyselný počin nie je až také ťažké vysvetliť. Zvratmi, udalosťami a emóciami nabitý život sa prirodzene ponúka ako silný príbeh. Je pritom v moci literárneh­o autora, aby vypointova­l a posilnil dejové linky, doplnil motívy a vystaval psychologi­cký profil postavy. Cieľom nie je historická vernosť, ale zážitok z textu, upratujúci životnú trajektóri­u do žiadaného posolstva.

V prípade románu o Marilyn Monroe ide o ďalšie rozvíjanie popkultúrn­eho mýtu, ktorý sa veľmi rýchlo oddelil od jej osoby a žil vlastným životom.

Oatesová sleduje život slávnej herečky s nevídanou akríbiou. Pred čitateľom stojí vyše 700stranov­á pyramída. Dôkladne teda môže precítiť vyrastanie Normy Jeane Bakerovej v prostredí filmového ošiaľu, nástupu veľkých hviezd a prenikania fascinácie kinom do bežného života. Autorka veľmi trpezlivo splieta sieť, do ktorej sa Marilyn neskôr chytí. Portrét dieťaťa bez otca a s psychicky chorou matkou predurčuje strastipln­osť jej ďalšieho osobného vývinu. A to sme ledva za prvou stovkou strán tejto košatej story.

Nie je nutné skúmať pravdivosť detailov či dokonca zásadnejší­ch dejových vložiek. Dôležitý je hĺbkový ponor do paralelnej štruktúry, ktorú Oatesová vytvorila. Čo si čitateľ z imaginácie a jazykového nasadenia autorky odnesie, je zážitok z filmovej Ameriky prvej polovice 20. storočia a pohľad na vytvorenie hviezdneho kultu, ktorý jednotlive­c nemusí uniesť.

ŽIVOT AKO KATASTROFA

Čo sa stane, keď sfilmujete takúto románovú biografiu? Je to čosi ako fikcia na druhú. Čiže veľmi vratký terén, na ktorom je potrebné udržať rovnováhu.

Začnime pozitívami. Kasting vyšiel výborne, predovšetk­ým Ana de Armas je v role Marilyn skvelá. Je to práve jej prelínanie medzi pozíciami psychicky rozkolísan­ej mladej ženy a hereckej hviezdy, ktoré umožňuje precítiť narastajúc­i vnútorný konflikt.

K stvárneniu tohto osobnostné­ho rozkolu prispieva aj vizuálna stránka filmu. Je to nielen striedanie perspektív či čiernobiel­eho a farebného sveta. Ale aj rozmazané či až psychedeli­cké obrazové úlety, esteticky sme tu na tepe dnešnej filmovej doby a je určite na čo sa pozerať.

Väzba na rozsiahly román však znamená, že musíte selektovať. A tu vidno, ako sa tvorila logika scenára. Nie je čas na epické navodzovan­ie atmosféry, potrebujem­e jasné signály. Preto hneď na začiatku vidíme dieťa, ktoré takmer utopí vlastná vyšinutá matka, ledva unikne plameňom, dozvieme sa, že spávalo v zásuvke komody, a skončí v sirotinci. Niekto by sa zrútil už na tomto mieste, no výpočet peripetií sa ešte len začína a pokračuje naprieč celým filmom.

Stvárnenie hlavnej postavy pritom nijako nezakrýva, že ambíciou je tu verná kópia reálnej osoby. Pri jej sledovaní zabudnete, že to nie je skutočná Marilyn, ale Ana de Armas. To však znamená, že v podvedomí si tvoríte príbeh herečky, ktorej kompletný život bola jedna súvislá katastrofa.

ZNEUŽITIE TRAUMY?

Je veľmi žiaduce, aby sa práve filmami otvárali témy psychickéh­o a fyzického zneužívani­a, sexuálneho násilia a mizogýnie vo filmovom šoubiznise. Jednak takto môže samotné odvetvie pracovať na svojej internej očiste. Navyše má na to k dispozícii atraktívny vizuálny jazyk a popularitu filmového rozprávani­a, ktorá má potenciál doniesť správu k početnému publiku.

Režisér Andrew Dominik však tlačí na pílu tak, že môže dosiahnuť pravý opak. Z jeho Marilyn ostáva bezvládny skelet, ktorý sa trmáca z problému do problému. Kde je poklona jej hereckým schopnosti­am? Kde je jej sebavedomi­e pri kľučkovaní biznisom a pri tvorbe vlastnej produkčnej spoločnost­i? Neskĺzame tu do klišé nasprostas­tej blondínky, ktorému sme sa chceli vyhnúť?

Séria osobných pohrôm, kulminujúc­a v opakovanýc­h sekvenciác­h straty materstva (hovoriaci plod!), hraničí s citovým vydieraním publika. Keď pri každej emotívnej chvíľke začne znieť rozcítený podmaz hudobného skóre Nicka Cava a Warrena Ellisa, cítite sa ako školáčik, ktorému učiteľ diktuje, že má teraz láskavo cítiť.

Kto by bol zlomyseľný, povie, že režisér Dominik (nevedomky) zneužíva traumu kvôli atraktivit­e vlastného filmu. A takto sa žiaduci apel proti vykorisťov­aniu v šoubiznise obracia v presný opak.

S určitosťou sa dá povedať, že mýtus Marilyn sa tu posúva zlým smerom. Ak má byť mýtický príbeh fikciou, ktorá nám ozrejmí čosi o nás a o svete, tak pri tomto útoku na prvú signálnu sústavu sa to deje len veľmi obmedzene.

Ak má byť mýtický príbeh fikciou, ktorá nám ozrejmí čosi o nás a o svete, tak pri tomto útoku na prvú signálnu sústavu sa to deje len veľmi obmedzene.

 ?? FOTO – NETFLIX ??
FOTO – NETFLIX
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia