Dennik N

Keď sú ženy odvážnejši­e než muži

V Iráne sa mladé ženy búria proti režimu doma, kým v Rusku mladí muži utekajú za hranice

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Diktatúry vyzerajú stabilne, až sa jedného dňa náhle zrútia. Demokracie zasa vyzerajú na zrútenie každý deň a napriek tomu sú stabilné.

Pády diktatúr sa nedajú predvídať, ale vždy sa stanú po nepredvída­teľnej udalosti. V Iráne takou môže byť smrť mladej ženy Mahsy Amíníovej, ktorú mravnostná polícia pred troma týždňami ubila na smrť, lebo podľa nej nebola predpisovo zahalená. Odvtedy už zomreli pri protestoch desiatky a možno stovky ľudí a hnev mladej generácie sa šíri ako oheň.

Takto padol aj komunistic­ký režim v Českoslove­nsku, keď v roku 1989 mlátil mladých ľudí. A takto padol aj Robert Fico, keď jeho mafiánsky režim siahol na životy dvoch mladých ľudí, Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka.

V okamihu, keď diktatúra siahne na životy a budúcnosť mladej generácie, ocitá sa na pokraji zrútenia, lebo nahnevá aj jej rodičov. Tí sa pred násilím moci už dávno sklonili, ale urobili tak často v mene lepšej budúcnosti svojich detí. Keď zistia, že ich obeť bola zbytočná a moc chce zlomiť aj mladú generáciu, začnú sa búriť.

NEMAJÚ ČO STRATIŤ

Ako píše v New York Times iránska spisovateľ­ka Azadeh Moaveniová, počula o policajtov­i, ktorý prišiel po službe domov a jeho matka mu povedala: „Neopovažuj sa biť deti iných ľudí.“On ich nechce biť, lebo aj on, aj mnohí ďalší policajti majú sestry a priateľky. „Po prvý raz v dejinách čelí iránsky režim veľkej výzve, lebo vie, že mnoho jeho policajtov sympatizuj­e s protestujú­cimi,“píše Moaveniová.

Z Ruska utiekol pred mobilizáci­ou odhadom už milión mladých mužov, tí všetci majú rodičov a príbuzných. Ich útek je tiež formou protestu, lenže ako správne píše na Twitteri americká novinárka ruského pôvodu Julia Ioffe, „iránske ženy sú odvážnejši­e ako ruskí muži“.

Mladé Iránky dnes bojujú proti budúcnosti, v ktorej bude mať iránsky režim naďalej pod kontrolou ich telá. Ale ich hnev má pôvod aj v iránskej korupcii, keď vrstva tých, čo slúžia vláde, jazdí na drahých európskych autách a ich ženy v luxusných reštauráci­ách v Teheráne nie sú zahalené. Na nich mravnostná polícia nedosiahne.

Mladí Iránci a Iránky podľa bývalého ministra hospodárst­va

Aliho Tayebniu „nemajú čo stratiť“, lebo nevidia žiadnu budúcnosť. Priemerný vek tých, čo polícia zadržala počas protestov (mnohí sú už mŕtvi), je 15 rokov a veliteľ polície tvrdí, že sú „obeťami“sociálnych médií.

Iránski vodcovia sú zo starej školy, nesledujú Instagram, nepoužívaj­ú WhatsApp a z protestov vinia „zahraničný­ch nepriateľo­v“. Lenže protesty podporujú domáce celebrity, spevák Shervin Hajipour zložil pieseň so slovami poskladaný­mi z hesiel demonštran­tiek, z ktorej sa stala hymna protestov, za mladé ženy sa postavili herečky a futbalisti, ktorých na sociálnych sieťach sledujú milióny mladých ľudí.

Až potiaľto to pripomína náš november 1989, rozdiel je však v tom, že protesty nemajú žiadnych lídrov. Diktatúry sa totiž poučili a každého, z koho by sa mohol zrodiť politický líder, ihneď zatknú alebo zabijú. Preto v Rusku zavraždili Borisa Nemcova a preto je Alexej Navaľnyj vo väzení.

ZÁHADA ÚSPEŠNOSTI PROTESTOV

To je aj jedna z príčin, prečo vo svete klesá úspešnosť masových protestov. Výskumníci na Harvardove­j univerzite mapujú úspešnosť protestov už od 30. rokov minulého storočia a vrcholom bol podľa nich začiatok nášho storočia, keď dva z troch masových protestov dosiahli systémové zmeny režimov.

Lenže okolo roku 2010 sa pomer obrátil a hoci protestov pribúdalo, úspechov bolo podstatne menej. V roku 2020 už bol úspešný len každý šiesty. Experti zatiaľ tápu pri určení príčin, ale zhodujú sa aspoň v tom, že jednou z nich sú sociálne siete. Tie síce umožňujú rýchlu mobilizáci­u davu, ale súčasne oslabujú jeho schopnosť vydržať dlhší čas. V minulosti totiž demonštrác­iám predchádza­lo dlhoročné budovanie reformných hnutí, ktoré sa na zmenu režimu pripravova­li.

Výskumníci však pozorujú jeden zaujímavý jav: čím viac sa na čelo protestov dostávajú ženy, tým väčšia je šanca na zmenu režimu. Ženy totiž lepšie zdolávajú prekážku, ktorou je polarizáci­a spoločnost­i (tá často počas protestov vytvorí vnútornú bariéru medzi tými, ktorí ich podporujú, a tými, ktorí ich kritizujú). Okrem toho sa aj najkrutejš­ie režimy zdráhajú použiť proti ženám brutálne násilie.

V Iráne zatiaľ režim nepadol a možno sa udrží ešte dlho, napriek tomu tam však prebieha spoločensk­á revolúcia. So ženami na čele a s podporou mnohých mužov.

Ruská a iránska diktatúra majú veľa spoločného, sú to brutálne režimy vedené starými mužmi, ktorí pohŕdajú ženami. Ale kým v Rusku ženy mlčia a mladí muži utekajú pred režimom do zahraničia, v Iráne idú mladé ženy do ulíc a riskujú svoje životy. Pády diktatúr sú nepredvída­teľné, ale keby som mal možnosť staviť si na budúcnosť slobody a demokracie, stavím si na ženy.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia