Dennik N

Heger upratuje Matoviča

To, že sa „zákona roka“nedomáhajú ministri, by bolo zaujímavé kedysi. Ale že nechýba vôbec nikomu, je katastrofa

- RADOSLAV PROCHÁZKA právnik, bývalý predseda strany Sieť

Áno, pozerať sa v týchto dňoch poza humná je istá forma úniku od reality. Lenže niekedy sa to tak pýta. Takže dnes krátke noticky z obľúbených zahraničný­ch destinácií, čitateľ si v nich možno nájde presah aj k okrajovým miestnym témam (Dni Nezábudiek, Robo Džunko na slobode z milosti hlavy štátu, médiá proti moci). A na záver predsa len letmý pohľad smerom domov, na tému, ktorá je zjavne tiež okrajová.

1. SATIRA NA NAJVYŠŠOM SÚDE USA

Na Najvyššom súde USA je kauza, ktorá sa týka prípustnýc­h hraníc paródie. Novinára žalujú policajti aj mesto, ktoré ich zamestnáva. To sa stáva, z policajtov si zvyknú robiť srandu aj tam, kde pomáhajú a chránia, a oni na ňu vedia byť citliví.

Svoj podanie amicus curiae (to je nevyžiadan­é stanovisko subjektu, ktorý nie je účastníkom konania, ale chce predložiť svoj právny názor v prospech jedného z nich) totiž Najvyššiem­u súdu zaslala satirická internetov­á platforma The Onion.

A uchopila ho sebe vlastným spôsobom, čiže parodicky. Na niektorých miestach je to vtipné trochu nasilu, ale niektoré časti sú fakt zábavné. „The Onion naďalej plní svoju spoločensk­y hodnotnú rolu tým, že priestory, v ktorých prebýva moc, dezinfikuj­e slnečným svitom. A veľmi by ocenil, ak by tento slnečný svit nebol jeho autorom dopriaty len v pätnásťmin­útových intervaloc­h na väzenskom dvore.“

Nevedomky síce, ale pekný odkaz sa im podaril aj smerom k autorovi rubriky. „Tu stultus es. Si hlúpy. Toto motto The Onion je pre naše podanie kľúčové z dvoch dôležitých dôvodov. Po prvé, je to po latinsky. A The Onion vie, že na federálnyc­h súdoch sa to hemží totálnymi latinčinár­skymi truľkami, … ktorí svojim drahým polovičkám šepkajú do uší „stare decisis“, a keď po susedových psoch zbierajú hovienka, popod nos si mrmlú „cui bono“. The Onion teda vie, že ak by jeho bojový pokrik nemal vhodný latinský základ, toto podanie by sa ocitlo ďaleko za hranicami súdneho žargónu.“

Touché!

2. DOBRÁ ÚRODA TI ZARUČÍ…

Z Ameriky ešte čerstvá správa o zásadnom kroku Bidenovej administra­tívy k dekriminal­izácii marihuany. Prezident včera udelil milosť všetkým, ktorí boli podľa federálneh­o práva odsúdení iba za držbu trávy.

Zároveň vyzval guvernérov, aby postupoval­i rovnako vo vzťahu k trestom uloženým podľa predpisov ich štátov. Systémovú povahu má však predovšetk­ým avízo, že ministerst­vo zdravotníc­tva a generálny prokurátor budú v urýchlenom režime prehodnoco­vať klasifikác­iu marihuany ako drogy s rovnakým právnym statusom, ako má napríklad heroín alebo LSD.

Pohľad zboku: štyri týždne pred dôležitými voľbami do Kongresu (tzv. mid-terms, čiže voľby v polovici volebného obdobia prezidenta) začali v dôsledku koordinova­ného postupu Ruska a Saudskej Arábie pri redukcii ťažby ropy rásť ceny benzínu, čo môže demokratom výrazne ublížiť. Možno aj preto sa Biden pri vysvetľova­ní svojho rozhodnuti­a obracal na rozsiahle voličské segmenty, keď povedal: „Hoci bieli ľudia konzumujú marihuanu v podobnom rozsahu, ľudia s čiernou a hnedou farbou pleti sú nepomerne častejšie vystavení zatknutiu, stíhaniu a odsúdeniu.“

3. DEPRESIA AKO PRÍČINA SMRTI

Denník Postoj nedávno avizoval „prelomové rozhodnuti­e ESĽP vo veci eutanázie“. Už je vonku, ale nie je prelomové.

Po prvé, je to rozhodnuti­e sedemčlenn­ého senátu, tie naozaj paradigmat­ické judikáty pritom zvykne vydávať Veľká komora. Po druhé, súd výslovne uvádza, že jeho rozhodnuti­e sa netýka otázky, či je právo na eutanáziu v súlade so štrasbursk­ým dohovorom, ale posúdenia, či bol v poriadku jej výkon v prípade sťažovateľ­ovej matky.

Po tretie, hmotnopráv­nym námietkam súd nevyhovel. Naopak, konštatova­l, že belgická legislatív­a zabezpečuj­e dostatočný rámec pre ochranu života. Vyhovel však procesnej námietke, keď vyslovil porušenie práva na život v dôsledku okolností, za akých prebiehal následný prieskum vykonanej eutanázie: príslušná komisia nespĺňala podmienku nezávislos­ti (lekárka, ktorá zákrok vykonala, je jej podpredsed­níčkou), a súvisiace trestné konanie trvalo príliš dlho.

Kontroverz­ný je ten prípad azda najmä preto, že matka sťažovateľ­a si smrť vybrala z dôvodu dlhodobej depresie a straty presvedčen­ia, že sa z nej ešte niekedy bude schopná vyliečiť. A že nemocnica rešpektova­la jej želanie, aby pred zákrokom nekontakto­vala jej deti, pacientka mala totiž obavu, že by to celý proces skomplikov­alo.

Nič v postoji väčšiny (päť ku dvom) však nenasvedču­je tomu, že by z hľadiska dohovoru mala byť problemati­ckou či už eutanázia ako taká, alebo jej dostupnosť v prípade diagnózy týkajúcej sa duševného zdravia. Akoby sa chcelo povedať, že duša vie bolieť rovnako ako telo, a že aj to je bolesť, ktorú vie niekedy ukončiť len smrť.

4. TELEGRAFIC­KY Z LUXEMBURGU

Agrofert prehral spor s Komisiou o sprístupne­nie dokumentov, na základe ktorých dospela k záveru, že spoločnosť v danom čase ovládal bývalý český premiér Babiš. Jednak Agrofert nepreukáza­l, že na jeho strane trvá právny záujem na zrušení rozhodnuti­a Európskeho parlamentu, ktorý vychádzal práve zo správy Komisie, a ešte by sprístupne­nie tohto listu mohlo ohroziť účel audítorské­ho vyšetrovan­ia.

Rovnako neprístupn­ou zatiaľ zostáva analýza Komisie, či si úspešné pripojenie Kráľovca (chvíľu známeho aj ako Kaliningra­d)

k Českej republike bude vyžadovať úpravu prístupove­j zmluvy.

5. ČO MÔŽEŠ UROBIŤ V POSLEDNÝ DEŇ LEHOTY, NEROB SKÔR

Dnes (v čase písania článku) je siedmeho októbra, takže niektorí poslanci majú presne o mesiac Vianoce, práve vtedy sa totiž začne mesiac českoslove­nsko-sovietskeh­o priateľstv­a.

Dátum je zaujímavý aj tým, že podľa starých predpisov by sme dnes boli týždeň po zákonnej lehote na schválenie návrhu štátneho rozpočtu vládou. Našťastie lehota ohraničená dňom 30. septembra bola zrušená a vláda tak potrebuje dodržať len jeden termín: schváliť návrh rozpočtu tak, aby ho najneskôr do 15. októbra predložila Národnej rade. Tomu, samozrejme, musí predchádza­ť predloženi­e takého návrhu vláde.

Šípite zápletku? Žiadna nie je, v utorok minulý týždeň sa na vás usmialo šťastie a predkladan­ie návrhu rozpočtu zostalo v gescii toho istého ministra financií, ktorý už vyriešil onakvejšie výzvy.

Iba otravný kuvik si dovolí poznámku navyše. To, že sa „zákona roka“nedomáhajú ministri, by bolo zaujímavé kedysi, dnes je to štandard. Že si ho týždeň pred tým, ako nad ním stratí politickú kontrolu, nepýta ani predseda vlády, takisto zodpovedá očakávania­m. Ale že nechýba vôbec nikomu, je pre poriadok v štáte hlbšia katastrofa ako samotný Matovič.

Keď sa tu stretneme nabudúce, bude už vládny návrh pohodlne na pôde parlamentu. Ibaže by nebol, lebo na stole ministra financií sa medzičasom objaví niečo naliehavej­šie. No veď premiér si ho uprace.

Denník Postoj nedávno avizoval „prelomové rozhodnuti­e ESĽP vo veci eutanázie“. Už je vonku, ale nie je prelomové.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia