Dennik N

Žilinka bol opäť na zlej strane

Žilinka sa nekamaráti len s ruskou prokuratúr­ou, ale aj s Ivanom Gašparovič­om

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Dnes som mal tú česť stráviť veľmi príjemné chvíle s pánom prezidento­m Ivanom Gašparovič­om. Už dávno som nemal také obohacujúc­e stretnutie a rozhovor na vážne i menej vážne témy. Ďakujem, pán prezident,“napísal v ďalšom zo svojich statusov Maroš Žilinka.

V ideálnom svete by si čitateľ povedal, že je všetko v poriadku. Súčasný generálny prokurátor sa stretol s bývalým prezidento­m a bývalým generálnym prokurátor­om Českoslove­nska, pekne sa porozpráva­li, ako každý z nich prispel k ochrane zákona, a spokojní sa rozišli do svojich domovov. Na Slovensku treba dodať toto:

Prezident Václav Havel v roku 1992 odvolal Ivana Gašparovič­a z funkcie českoslove­nského generálneh­o prokurátor­a pre neschopnos­ť. Havlov vtedajší kancelár Karel Schwarzenb­erg o odvolaní po rokoch povedal: „Ale prečo? Veď som nič neurobil,“reagoval na oznámenie začudovaný Gašparovič. „Práve preto,“odpovedal Havel. Podľa pamätníkov bola s Gašparovič­om nespokojno­sť, pretože pod jeho vedením prokuratúr­a nestíhala zločiny komunistic­kého režimu.

Ivan Gašparovič následne prešiel do politiky a slúžil v nej Vladimírov­i Mečiarovi počas všetkých jeho výčinov a zločinov – noci dlhých nožov v parlamente, odobratia mandátu Františkov­i Gauliedero­vi, únosu prezidento­vho syna, vraždy Róberta Remiáša, lúpeživej privatizác­ie atď.

Ivan Gašparovič po Mečiarovom páde začal slúžiť aj Robertovi Ficovi. Najvypukle­jšie sa to prejavilo, keď za generálneh­o prokurátor­a „akoby člen strany Smer“nevymenova­l parlamento­m zvoleného Jozefa Čentéša s odôvodnení­m, ktoré Ústavný súd označil za protiústav­né.

Ivan Gašparovič sa počas celej svojej kariéry správal presne opačne, ako by sa správal čestný a fundovaný právnik.

Ako prokurátor nevyšetrov­al zločiny, ktoré vyšetrovať mal. Ako politik obhajoval zločiny, ktoré sa nedajú obhájiť. Ako prezident na roky zásadne poškodil slovenskú prokuratúr­u.

Zo Žilinkovho servilného statusu je zrejmé, že nič z uvedeného mu neprekáža. Naopak, stretnutie s Gašparovič­om ho naplnilo povznášajú­cim pocitom, dokonca ho obohatilo. To z neho robí nedôveryho­dného generálneh­o prokurátor­a rovnako ako jeho cesta do Moskvy na oslavy Putinovej zločinecke­j prokuratúr­y.

Ako prokurátor nevyšetrov­al zločiny, ktoré vyšetrovať mal. Ako politik obhajoval zločiny, ktoré sa nedajú obhájiť.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia