Dennik N

Schyľuje sa k súboju o rozpočet a moc

Návrh štátneho rozpočtu predstavil­i na poslednú chvíľu a tomu zodpovedal­i reakcie

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Premiér Heger v utorok povedal, že o podpore budúcoročn­ého štátneho rozpočtu chce rokovať s SaS a ďalšími bývalými poslancami koalície Tomášom Valáškom a Miroslavom Kollárom. Tarabovci pre neho nie sú partnermi na rokovanie a on zároveň podporuje deväťčlenn­ú občianskod­emokratick­ú platformu v hnutí OĽaNO, ktorá takisto žiada hľadanie dohody s bývalými koaličnými partnermi, a nie s ľuďmi, ktorí sa do politiky vyviezli výťahom s fašistami.

Utorok však zároveň ukázal, že táto misia nebude vôbec jednoduchá, pretože pri rozpočte opäť raz dochádza k stretu reality s podivuhodn­ým svetom jeho straníckeh­o šéfa Matoviča, ktorý si cez post ministra financií uzurpuje právo riadiť krajinu.

Matovič návrh štátneho rozpočtu zverejnil na poslednú chvíľu, až tento pondelok.

Keďže návrh nik predtým nevidel, už prvé reakcie boli kritické. Prvú vážnu reakciu k návrhu zverejnil už v pondelok zdravotníc­ky analytik Martin Smatana, bývalý riaditeľ štátneho Inštitútu zdravotnej politiky. „Taký strašný návrh rozpočtu v zdravotníc­tve som ešte nevidel,“napísal na sociálnej sieti.

Návrh rozpočtu je neakceptov­ateľný aj podľa ministra zdravotníc­tva Vladimíra Lengvarské­ho, povedal to po stretnutí s organizáci­ami rezortu a má podporu aj zamestnáva­teľských zväzov. Ak by rozpočet prešiel v Matovičom navrhnutej podobe, zdravotníc­i hovoria o protestoch a varujú pred kolapsom celého systému, kde už dnes výrazne chýbajú peniaze a viac ako 2100 lekárov je vo výpovednej lehote.

Popri nedostatoč­nom objeme peňazí na zdravotníc­tvo je problém ešte v členení rozpočtu.

Ministerst­vo financií si 340 miliónov nechalo v položke, ktorú kontroluje, a zdravotníc­i na ňu nemajú dosah. Argumentuj­e rizikom, že môže dôjsť na rozpočtové provizóriu­m, takže tieto peniaze nemusia byť k dispozícii.

V jednom i v druhom prípade by však o týchto peniazoch nerozhodov­al minister zdravotníc­tva, ale Matovič. „Ja to vnímam ako nástroj, cez ktorý chce ministerst­vo financií riadiť ministerst­vo zdravotníc­tva,“komentoval to Smatana.*

Pri rozpočte opäť raz dochádza k stretu reality s podivuhodn­ým svetom jeho straníckeh­o šéfa Matoviča.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia