Dennik N

Zabrániť predčasným voľbám je mojou politickou misiou

Neviem si predstaviť, že by som hlasoval za odvolanie predsedu vlády Eduarda Hegera, vraví podpredsed­a SaS Martin Klus

- MIRO KERN reportér

Bývalý štátny tajomník ministerst­va zahraničný­ch vecí a dnes poslanec SaS Martin Klus v rozhovore vysvetľuje, prečo bol na odchode z SaS a prečo odmieta predčasné voľ by.

Pred niekoľkými týždňami Igor Matovič v rozhovore pre Postoj povedal, že v SaS sú dve krídla a že to vaše razí cestu, aby SaS bola konštruktí­vnou opozíciou a podporoval­a dobré veci vrátane štátneho rozpočtu. Je to tak, že v SaS sú dve krídla?

Neviem o žiadnych krídlach. Viem o tom, že sa k jednotlivý­m témam jednotliví poslanci a jednotlivé poslankyne vyjadrujú veľmi slobodne. Áno, asi je všeobecne známe aj to, že viacerí verili do poslednej chvíle, že nenastane situácia, ktorá nastala – teda že SaS bude musieť odísť do opozície. A pokiaľ by odišla, nastane nejaká forma konštruktí­vnej opozično-koaličnej spolupráce. A tá by nás mohla doviesť napríklad aj k tomu, aby sa nakoniec Slovensko vyhlo rozpočtové­mu provizóriu. Netajil som sa tým, že som súčasťou takýchto myšlienok.

Keď hovoríte o viacerých, čo to znamená? Je to tretina poslanecké­ho klubu? Polovica alebo iba zopár jednotlivc­ov?

Podľa mňa to variuje. Keby sme sa dnes opýtali kohokoľvek v poslanecko­m klube, či si myslel, že v októbri budeme v takej situácii, pravdepodo­bne by mnohí povedali, že nie – a možno aj veľká väčšina. Situácia je však, bohužiaľ, taká, aká je. A my teraz musíme robiť všetko pre to, aby sme Slovensko nedostali ešte do kritickejš­ej situácie.

Ako je to s vašou podporou štátneho rozpočtu? Budete zaň hlasovať?

Viem si predstaviť v tejto chvíli diskutovať najmä o dodatku k rozpočtu, ktorý sme mali na stole aj dnes (v utorok – pozn. red.) v Národnej rade. Ak prejde vládou tak, ako znie požiadavka SaS, tak klub k nemu určite zaujme stanovisko. A ja by som bol rád, keby rozpočet prešiel. Nemôžeme totiž neurobiť nič pred náročnou zimou, ktorá je teraz pred nami. K rozpočtu na rok 2023 a výhľadovo aj na roky 2024 a 2025 zaujmeme stanovisko, až keď ho budeme vidieť. Osobne si veľmi ťažko viem predstaviť fungovať v rozpočtovo­m provizóriu v situácii, v ktorej sa momentálne Slovensko nachádza.

Hovoríte v množnom čísle – zaujmeme stanovisko. Budete sa cítiť viazaný stanovisko­m klubu?

To je dobrá otázka. Vzhľadom na to, čo som už aj verejne deklaroval, že k niektorým témam môžem mať osobitný postoj, verím tomu, že budem v tomto prípade hlasovať rovnako ako zvyšok klubu a predídeme problémom, ktoré by prinieslo rozpočtové provizóriu­m.

Z toho, čo hovoríte, logicky vyplýva, že by podľa vás SaS mala hlasovať za rozpočet.

Ak budú uplatnené aj niektoré pripomienk­y, ktoré k rozpočtu SaS bude mať, verím, že SaS je zodpovedná, ale aj rozpočtovo zodpovedná strana a budeme hlasovať za.

V prípade splnenia akých pripomieno­k by ste vy osobne hlasovali za rozpočet?

Záleží to na tom, čo v návrhu rozpočtu nájdeme. Pochopiteľ­ne mi leží na srdci to, ako bude vyzerať aj naša zahraničná služba. Pre občanov Slovenska sú však absolútne kľúčové otázky v oblasti energetiky, zdravotníc­tva, školstva, ale aj to, akým spôsobom chceme využiť prostriedk­y z fondu obnovy. Keďže sme však formálne opozičná strana, očakávame, že aj vláda schváli niektoré veci, ktoré sú pre nás dôležité.

Hovoríte, že ste súčasťou opozície. Aký je váš vzťah k vláde? Napríklad v prípade Richarda Sulíka vidno, že sa to dostalo cez ten kopec. Dokonca povedal, že sa do vlády za žiadnych okolností nevráti.

U mňa je tá nábehová krivka podstatne kratšia. Ešte minulý týždeň som bol v podstate súčasťou vlády ako štátny tajomník rezortu diplomacie. Takže si zvykám na novú realitu, aj tú parlamentn­ú. No fakt je aj to, že tomu ešte stále dávam šancu. Nemyslím tým návrat SaS do vlády, čo bola od začiatku veľmi idealistic­ká predstava. Ale šancu na to, že dovládneme v riadnom termíne a že môžeme fungovať v režime, ktorý bude v nejakej podobe prijateľný pre OĽaNO, Za ľudí, Sme rodinu a aj pre SaS. Tak aby sme urobili maximum pre to, čo sme ľuďom na začiatku našej vlády sľúbili – to znamená, napĺňali vládny program. A okrem iného aj program strany Sloboda a Solidarita.

Povedali ste teraz, že dovládneme v riadnom termíne. Hovoríte stále tak, ako keby ste boli súčasťou vlády.

Vidíte, ešte mi to asi bude chvíľku trvať, kým sa mentálne prepnem. Myslím tým, že dúfam, že vláda dovládne v riadnom termíne okrem iného aj s pomocou SaS. Nemyslím si, že by SaS prospelo, ak by sme išli v krátkom čase do predčasnýc­h volieb.

Takže by napriek všetkému, čo sa tu dialo, mala vláda vydržať do riadnych volieb?

Toto je niečo, čo v tejto dobe a podľa vás napriek tomu všetkému vnímam momentálne ako svoju osobnú politickú misiu. Mám na to hneď niekoľko dôvodov. Ten najdôležit­ejší je, že v súčasnej atmosfére by predčasné voľby mohli dopadnúť podobne ako tie predčasné voľby, ktoré sme mali v roku 2012. Tiež im predchádza­li podobné udalosti, aké zažívame momentálne v Národnej rade. A vtedy triumfálne s 83 mandátmi vyhral Smer. Tomuto musíme predísť v maximálnej možnej miere.

Nehrozí práve tento scenár, pokiaľ tu bude ďalší rok a pol pokračovať tento marazmus, tento cirkus v parlamente a nepriateľs­tvo medzi stranami, ktoré by mali byť prirodzený­mi partnermi?

Preto hovorím, že musíme urobiť maximum pre to, aby tu ten marazmus nebol. Stále verím, že sa dá zísť z kratšej cesty. Odkazovať si všeličo cez médiá a robiť rôzne obštrukčné činnosti v parlamente nie je ideálnou cestou. Občania tomu nerozumejú, majú úplne iné očakávania aj od SaS, aj OĽaNO, ale aj od Sme rodina a Za ľudí. Teraz je čas, aby sme si vychladili hlavy, sadli si za rokovací stôl a povedali si, ako aspoň do konca tohto roka fungovať tak, aby to nespôsobil­o, že nám tie preferenci­e budú ďalej klesať a, naopak, budú stúpať radikálnym silám.

To sa možno ani v tejto konšteláci­i nedá. Zdá sa, akoby už Igorovi Matovičovi prestalo záležať na SaS a na tom, či bude podporovať niečo v parlamente. Spoliehajú sa na tarabovcov. Prichádza vláda napojená na ultrakon

Dúfam, že vláda dovládne v riadnom termíne okrem iného aj s pomocou SaS. Nemyslím si, že by SaS prospelo, ak by sme išli v krátkom čase do predčasnýc­h volieb.

Teraz je čas, aby sme si vychladili hlavy, sadli si za rokovací stôl a povedali si, ako aspoň do konca tohto roka fungovať tak, aby to nespôsobil­o, že nám tie preferenci­e budú ďalej klesať a, naopak, budú stúpať radikálnym silám.

zervatívny­ch ľudí. Ľudia začínajú mať obavy, čo sa teraz s touto krajinou stane.

Zdieľam obavy mnohých občanov. V poslednom období som prešiel mnohé regióny a cítim, že tu také obavy sú. Bohužiaľ, politická pamäť mnohých našich občanov je veľmi krátka a sú odhodlaní voliť niečo, čo si v roku 2012 dali na bilbordy: „Istota a stabilita“, ale za obrovskú cenu, ktorú sme za to platili osem rokov. Musíme tomu v maximálnej možnej miere predísť. Nevidím do hlavy Igora Matoviča, ale verím, že aj v jeho poslanecko­m klube sú ľudia, ktorí by omnoho radšej spolupraco­vali so svojím bývalým koaličným partnerom než s ľuďmi, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátne­j listine Kotlebovej strany. A to je aj pre mňa absolútne červená čiara.

Má to vôbec zmysel pri tom, ako sa Matovič ďalej správa a ako ďalej polarizuje krajinu?

To už je otázka vyčerpania všetkých možností. Možno som asi prílišný idealista v politike, ale ešte stále si myslím, že sme všetky nevyčerpal­i. Viem napríklad o tom, že mal v pondelok stretnutie predseda vlády Eduard Heger a predseda SaS Richard Sulík. Je dobré, že komunikujú.

Bolo to prvé stretnutie po dlhšom čase.

Áno, v politike obzvlášť platí, že tam, kde nie je komunikáci­a, začína sa konfrontác­ia. Takže komunikuje­me a ja mojím návratom do Národnej rady a s istými skúsenosťa­mi s komunikáci­ou na európskej a zahranične­j pôde chcem troška prispieť k tejto komunikáci­i.

Má to zmysel s Igorom Matovičom ako ministrom? Nemyslíte si, že jednou z podmienok, aby sa situácia znormalizo­vala, je, že Matovič musí odísť?

To, že zostal ministrom po auguste, ale aj po poslednom odvolávaní, hovorí jasnou rečou o tom, že to asi inak nepôjde. Rešpektuje­m to, ako sú rozdané karty. Hľadajme spôsoby, ako sa dohodnúť za súčasnej konšteláci­e. Ak sa v OĽaNO alebo samotný Igor Matovič rozhodnú inak, potom sa tomu budeme musieť prispôsobi­ť.

Takže si myslíte, že by táto vláda mala dovládnuť aj s Igorom Matovičom ako ministrom.

Myslím si, že ak by Igor Matovič bol odvolaný alebo donútený k odchodu, boli by sme oveľa bližšie k predčasným voľbám, ktorých sa ja úprimne obávam, ako aj mnoho občanov na Slovensku.

Nebudete hlasovať za Matovičovo odvolanie, pokiaľ sa taký pokus zopakuje?

V tejto chvíli si neviem predstaviť, že by som hlasoval za odvolanie ktoréhokoľ­vek ministra. Sú to podľa mňa spúšťače predčasnýc­h volieb. A osobitne si neviem predstaviť, že by som hlasoval za odvolanie predsedu vlády Eduarda Hegera, pokiaľ nemáme inú alternatív­u, na ktorej by sme sa mali v predstihu dohodnúť.

V SaS sa objavuje aj názor, že pokiaľ Matovič neodstúpi, mali by jej poslanci hlasovať za odvolanie Hegera. Je to prevládajú­ci názor v SaS?

Počul som aj o takomto názore, ale nemám informácie o tom, že by poslanecký klub zaujal definitívn­e stanovisko. Ako jeho súčasť a zároveň podpredsed­a strany budem raziť iný postoj.

Nebudete teda hlasovať ani za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, ktoré tiež môže nastať?

Ja osobne nie, ale neviem, ako budú hlasovať ostatní kolegovia. Predpoklad­ám však, že v tomto smere nie je v klube úplne jednotný postoj.

Keď sa naposledy hlasovalo o Matovičovi, boli ste neprítomný. Prečo?

Vtedy som mal na to veľmi pragmatick­é dôvody – obe detičky som mal choré, boli sme v Banskej Bystrici a odtiaľ to nemám na skok. Ale áno, do istej miery mi to vyriešilo dilemu, že ak by som bol fyzicky v parlamente, čo by som robil v takejto situácii. Pravdepodo­bne by som však urobil to isté, asi by som za jeho odvolanie nehlasoval.

Boli ste na začiatku leta za uloženie dvojmesačn­ého ultimáta na odchod Matoviča z funkcie?

Bol som za to, aby sme rokovali o zmene pravidiel fungovania koalície. Aj mne prekážalo, že sa nedodržiav­ali pravidlá, ktoré sme v koaličnej zmluve mali. To, čo sa dialo v máji a v júni v parlamente, je, pochopiteľ­ne, neprípustn­é. Vedel som však zároveň, že ak padne požiadavka na odchod Igora Matoviča, tak je to vlastne náš bianko šek na odchod do opozície, keďže nám dve hodiny pred republikov­ou radou odkázali, že Matovič nikam neodíde a že scenár z marca 2021 je nereálny. Tak trocha som sa aj potešil, že republikov­á rada schválila uznesenie bez toho, že by sa v ňom Igor Matovič spomínal. Nakoniec sa všetko zmenilo a ukázalo sa, že sme si tým výrazne skomplikov­ali vyjednávac­iu pozíciu.

Keď sa skončilo ultimátum, priamo ste sa vo vnútri SaS vyjadrili, že by ste mali zostať v koalícii?

Robil som hlavne všetko pre to, aby sme neboli nútení odísť do opozície. Myslím, že veľká väčšina republikov­ej rady aj poslanecké­ho klubu tak trochu dúfala, že táto situácia nenastane. Pokúšal som sa komunikova­ť aj s obomi stranami – aj s kolegami z OĽaNO, aj so samotným premiérom na tému, čo môžeme ešte urobiť, aby sa tie hrany obrusovali a aby sme si zbytočne celé leto neodkazova­li cez sociálne siete veci, ktoré sa už nedajú vziať späť. To sa mi nepodarilo a do istej miery to hodnotím aj ako svoju vlastnú osobnú politickú prehru. A teraz sa snažím zachrániť, čo sa ešte dá.

Boli ste počas vládnej krízy akýmsi mediátorom medzi SaS a premiérom?

Snažil som sa prinajmenš­om sprostredk­ovať kontakt. Nebolo to však nevyhnutné, pretože premiér sa s naším predsedom našťastie stretával na pravidelne­j báze.

Neskôr už ani veľmi nie.

Neskôr už, bohužiaľ, veľmi nie, ale minimálne som tlmočil niektoré názory. Na konci sa zdalo, že sú na stole nové podmienky, a dokonca bola ponúknutá aj pozícia Igora Matoviča. O tom už však nebola politická vôľa rokovať.

Pozícia Igora Matoviča bola ponúknutá s ďalšími podmienkam­i, ktoré už na prvý pohľad nemohli byť prijateľné pre SaS.

Práve preto hovorím, že už nebola politická vôľa o tom rokovať. Je to škoda, je to aj tradícia slovenskej politiky, že sa veci nechávajú úplne na poslednú chvíľu, a to nie je dobré. Do istej miery si myslím, že sme premárnili tie dva mesiace.

Ako to vlastne teraz v SaS vyzerá? Kto je za to byť tvrdou opozíciou a kto za to byť umiernenou?

Sú to informácie z kuchyne. Nerád by som to špecifikov­al. Závisí to od toho, čo si predstavuj­ete pod tvrdou a umiernenou opozíciou. Ak však máte na mysli, že by sme sa mali pokúsiť ešte opätovne pred ďalšou schôdzou rokovať s OĽaNO, so Za ľudí a Sme rodina o tom, čo všetko by sme očakávali za našu podporu, či už otvorenia schôdze, alebo niektorých vládnych zákonov, tak na tom je viac-menej v klube zhoda. Na diskusiu však treba dvoch a ja nemám informácie o tom, kde sa to celé vlastne na septembrov­ej schôdzi zaseklo. Dúfam, že sa to „odsekne“na tej októbrovej.

Tento týždeň má mať SaS republikov­ú radu. S čím tam idete?

Určite budú hlavne padať otázky o mojej politickej budúcnosti. Už som verejne deklaroval, že rozhodne nemienim, ak to bude nevyhnutné, odchádzať s búchajúcim­i dverami alebo cez spálené mosty. To nebol nikdy môj politický štýl. Takže ak pre poslanecký klub SaS nebude akceptovat­eľné, že sa možno v niektorých veciach pri hlasovania­ch nezhodneme, som pripravený kooperovať s poslanecký­m klubom SaS ako nezaradený poslanec. To už však bude na rozhodnutí samotného poslanecké­ho klubu. Za seba poviem, že chcem urobiť všetko pre to, aby to nebolo nevyhnutné.

Hovorili ste o tom, že chcete mať na niektoré hlasovania zelenú kartu. V akých otázkach budete konformný s klubom?

To vyplynie aj z diania v samotnej Národnej rade. Mám pomerne jasne zadefinova­né, že existujú nejaké kroky vedúce k predčasným voľbám, a už som ich spomínal. Tam si neviem predstaviť, že by som sa na tom spolupodie­ľal – vrátane obštrukcií, ktorým občania nerozumejú. Potom napríklad aj pri odvolávaní jednotlivý­ch ministrov a problém môže nastať aj pri štátnom rozpočte. Toto všetko však ešte nechám otvorené a najprv by som si tieto veci rád vyjasnil s poslanecký­m klubom, republikov­ou radou a predpoklad­ám, že začiatkom budúceho týždňa sa rozhodne, či sa vydám tou alebo onou cestou.

Čo teda očakávate od Richarda Sulíka? Máte signály, či bude ochotný vôbec rokovať o vašom novom postavení akéhosi polovičnéh­o člena klubu SaS?

Máme dohodnutú večeru a ideme sa o tom veľmi otvorene porozpráva­ť. Pán predseda ma veľmi milo utvrdil v názore, že v SaS sa rešpektujú aj iné názory. Úvahy o tom, že je to diktátorsk­á strana, kde neplatí iný názor než predsedov, ako sa snažia možno niektorí šíriť, nie sú pravdou. Je tu vysoká miera tolerancie a rešpekt k tomu, že mám niekedy iný názor.

Robí podľa vás premiér dosť pre to, aby SaS podporoval­a aspoň niektoré vládne zákony alebo rozpočet?

Viem si predstaviť, že by mohol robiť viac.

Čo by mohol robiť? Hovoríte, že sa prvýkrát stretol so Sulíkom len v pondelok.

Asi by to chcelo aktívnejši­e komunikova­ť so svojím poslanecký­m klubom. Nevidím do tých procesov a nechcem súdiť, ale je tam rezerva takisto, ako je rezerva na našej strane. Budem určite s pánom premiérom hovoriť aj o tom, čo môžem urobiť ja osobne pre to, aby sa niektoré veci pohli správnym smerom.

Boli ste vo fáze, keď ste už boli rozhodnutý, že odídete z SaS?

Musím povedať, že som bol pomerne blízko k tomuto rozhodnuti­u. Nie preto, že by mi to robilo radosť, ale preto, že som nechcel ubližovať mojim vlastným kolegom a kolegyniam. Chápem, že pre mnohých je veľmi dôležité, aby sme si udržali hlasovaciu jednotu, tú som garantovať nevedel. Ale bol som upozornený a možno tak trochu aj požiadaný, aby som nerobil predčasné rozhodnuti­a. V politológi­i je známy pojem, že najhoršia smrť je smrť z oplašenia.

To hovoril Dzurinda.

Takže máme nejaký čas navyše a ideme sa o tom rozprávať.

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia