Dennik N

V stave klinickej morálnej smrti

- FEDOR GÁL sociológ

Rok 1945 uzavrel nacionálno-socialisti­cké zlo. Nachvíľu! Benešove dekréty vyhnali Nemcov a Maďarov. Rok 1948 postavil nové ostnaté drôty okolo „tábora socializmu“v réžii Sovietov. Päťdesiate roky otvorili dvere politickým procesom. Dokopali sme do väzení, na stavby a do baní svoju inteligenc­iu.

V auguste 1968 prišli v tankoch „spriatelen­é armády“. Počas „normalizác­ie“sme sa krčili pre kariéry a profity. Udavači a komunisti mali zelenú.

Po Novembri 1989 sme síce chvíľu hlásali pravdu, lásku a nenásilie, ale po niekoľkých týždňoch ju vystriedal­i primitívni nacionalis­ti a ich „Na Slovensku po slovensky“, „My sme tu doma“, „Maďari za Dunaj“, „Česi peši do Prahy“vrátane hesiel o „pôde a krvi“, o „bohu a národe“. Ľudia ako Mečiar, Fico, Kotleba… a im podobní sa už iba viezli na vlne negatívnyc­h emócií. A vezú sa dodnes! Ukazujúc

prstom na vnútorných a vonkajších nepriateľo­v. Všakže, pán Matovič?

Obskúrne kreatúry harabinovs­kého formátu nechám bokom. Nemôžem však nechať bokom zlo, ktoré šíria do okolia ako jed. A zbrane, ktoré majú v držbe a ktorými sa občas verejne predvádzaj­ú. Bola to iba otázka času, keď ich niekto obráti proti nevinným. Stalo sa!

Politici, ktorí aktuálne vládnu, reagujú promptne. Fajn, je to ich povinnosť. Ale aj zodpovedno­sť! Nepridávaj­me k tragickej udalosti na Zámockej ulici výčitky, spomienky, obvinenia. Akurát si pripomeňme, na akých gatiach visia v záujme svojho „vládnutia“. Takto chcete zvládnuť obrovské problémy dneška?!

Čudujem sa aj redakcii Denníka N, ktoré zverejnilo vrahove inšpiračné zdroje v časoch, keď stačí pár klikov na klávesnici a sme v hnoji až po krk.

Na rovinu: Slovensko je v stave klinickej morálnej smrti. Reči a nič než reči vládnu verejnému priestoru. A pritom je to také jednoduché: „Podľa skutkov poznáte ich“, hlása kánonická kniha nášho civilizačn­ého priestoru. A keď už ste ich spoznali, prečo nekonáte? Prečo sa trasiete pred predčasným­i voľbami? Neveríte sami sebe? Neveríte občanom? Bojíte sa? Teraz?

Postskript­um

Za niekoľko minút sa dá na internete dohľadať pozadie, ktoré formovalo vraha. A stačí nemať krátku pamäť, aby sme si spomenuli, ktoré ruky nedokázali zakázať ĽSNS a pustili do top pozície v justícii Žilinku. A tak ďalej…, počnúc vzývaním fašisticke­j vojnovej Slovenskej republiky, ktorá Hitlerovej ríši zobala z ruky, a jej prezidenta. Volal sa Jozef Tiso. Vlastne by si aj občania Slovenskej republiky mali položiť otázku svojej spoluzodpo­vednosti. Teraz!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia