Dennik N

Spojme sily ako pred štyrmi rokmi

Na proteste v piatok vystúpili aj prezidentk­a Zuzana Čaputová či zakladateľ­ka Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí Zlatica Maarová.

-

Ako spoločnosť sme sa dostali tak ďaleko, že je nevyhnutné, aby sme mali jasno v hlavách a jasné slová, pokiaľ ide o to, čo je dobré a čo nie. A hlavne aby sme nemlčali.

Prepáčte, mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych. Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia, ako ľudia z komunity LGBTI sa cítite stále na Slovensku neprijatí. Patríte sem, ste pre našu spoločnosť hodnotní. A my všetci spolu a bez rozdielu, nenechajme sa rozdeliť.

Spojme sily tak ako pred štyrmi rokmi. Spojme všetko zdravé a slušné v tejto spoločnost­i. Sme sila, ktorá prekoná nenávisť, a sme sila, ktorá dokáže dať novú šancu našej krajine, aby sme tu už takto nikdy nemuseli stáť z takéhoto dôvodu.

Zuzana Čaputová prezidentk­a

Kam sa len pozriete, všade samé otrávené studne plné hoaxov, konšpiráci­i a lží. A ľudia z nich pijú – najprv trošku, potom viac a viac a viac. Otrávi im to úsudok, myseľ aj srdce. Biskup hovoril, že naše bozky nepatria do vysielania RTVS, lebo tým poškodíme deti. Poslanec parlamentu nám chcel dávať mlynské kamene na nohy a hádzať nás do vody. Ten istý chce zakázať, aby sa o nás čo i len hovorilo na školách. Iný chce zakázať náš symbol dúhovej vlajky na verejných budovách. Čelíme systematic­kej snahe o vymazanie z verejného priestoru.

Od tej symbolicke­j je to len krok k tej fyzickej snahe o naše vymazanie. Máte na rukách krv, vy všetci a všetky, ktorí nás roky chcete zakázať vo verejnom priestore. Zasiali ste nenávisť a jej plodom je smrť dvoch ľudí. A spoluzodpo­vední ste aj vy, čo roky mlčíte a dovolíte vašim blízkym, aby slová útočili a zraňovali. Mlčíte a dovolíte, aby zlo rástlo. A mnohí, mnohí mlčíte preto, lebo v hĺbke duše ste LGBTI+ ľudí nepovažova­li za rovnocenný­ch. S pýchou ste nás považovali za čosi menej.

Roman Samotný majiteľ podniku Tepláreň

Máme deti, ako boli Juraj a Matúš – mladé, plné života. Na tieto naše dúhové deti a celé naše rodiny už roky útočia slovami – bez štipky ľudskosti – veľmi konkrétni ľudia. Deje sa to vo veľkom od parlamentu cez cirkev až po sociálne siete. Česť svetlým výnimkám! Chvalabohu, že tu také máme.

A tu vidíme výsledok ich podnecovan­ia k nenávisti. Od slova až k vražde. Aké jednoduché. Dnes je cieľom gej, zajtra možno Žid a pozajtra? Pozajtra to môžete byť vy alebo vaše dieťa – hoci aj pre zafarbené vlasy nazeleno alebo pre minisukňu. Lebo v konečnom dôsledku to nie je o MY a VY, je to o nás všetkých. Všetci sme ohrození nenávisťou druhých.

Zlatica Maarová Zakladateľ ka Združenia rodičov a priateľov LGBTI+ ľudí

Nie ste sami ani na Slovensku. Táto tragédia zasiahla rovnako Košice, Banskú Bystricu či Michalovce. V každej jednej obci na Slovensku sú queer ľudia. Každý jeden a každá jedna z nich si zaslúži pocit bezpečia a prijatia. Kým čo i len jeden z nich nemôže byť sám sebou alebo sa obáva na verejnosti objať svojho partnera či partnerku, ohrozuje to aj slobodu každého z nás.

A nie ste sami ani v Európe. Mená dvoch obetí – Matúš Horváth a Juraj Vankulič – bude poznať celý kontinent. Nikdy sa na nich nezabudne.

Michal Šimečka podpredsed­a Európskeho parlamentu, predseda Progresívn­eho Slovenska

Prestaňte už, prosím, deliť spoločnosť, nájdite si iný zmysel svojej práce. Naša spoločnosť ani naše komunity už viac nesmú byť vaším terčom. Hovoríte o novinársky­ch prostitútk­ach, liberálnyc­h fašistoch, chcete dávať dole novinárov, nadávate na bratislavs­kú kaviareň. Hovoríte, že Slovensko sa začína za Zlatými pieskami a v našom meste nevieme, čo je život.

Juraj a Matúš, hoci zomreli mladí, však o ňom vedeli viac ako vy. Vyrovnával­i sa s odmietaním, predsudkam­i, posmeškami, a to len pre svoju inakosť a túžbu žiť dôstojne. Stretávali sa vo svojej obľúbenej kaviarni, lebo len tam boli naozaj prijatí a cítili sa bezpečne.

O toto bezpečie v stredu celá komunita LGBTI v našom meste prišla.

Aby oň neprišli aj ďalšie, žiadam vás, dajte nášmu mestu pokoj!

Nenávisť, ktorú v nebezpečne­j koncentrác­ii produkujet­e, neosedláte, v konečnom dôsledku zničí aj vás a vaše kariéry, medzitým však zničí kvalitu životov tisícom ľudí a môže nás priviesť až k rozpadu spoločnost­i.

Matúš Vallo primátor Bratislavy

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia