Dennik N

Ide o útok na celú spoločnosť

Alibizmus si v tejto chvíli nemôžeme dovoliť. Ak vláda nevie vládnuť, tak vládnuť nemá, hovorí prezidentk­a Zuzana Čaputová

- MONIKA TÓDOVÁ reportérka

Prezidentk­a Zuzana Čaputová bola deň po vražde na Zámockej zapáliť sviečku, stretla sa a objala majiteľa podniku Tepláreň Romana Samotného. V rozhovore hovorí, že to nie je útok na menšinu, na komuniu LGBTI +, je to podľa nej útok na bazálne hodnoty tejto spoločnost­i, preto sa to týka nás všetkých.

Je ešte Slovensko bezpečná krajina pre všetkých ľudí bez rozdielu?

Je evidentné, že po tom, čo sa stalo v stredu v noci, akoby Slovenská republika nebola schopná zabezpečiť bezpečie pre všetkých. Myslím, že sa na to treba pozrieť v širšom kontexte a ísť aspoň trochu do histórie. Odborníci na škále od duševného zdravia, sociológie až po právo už roky upozorňujú na to, že sa vo verejnom priestore, v diskusiách, najmä na sociálnych sieťach, ale aj vo verejných prejavoch politikov toleruje nenávistný prejav vo verbálnej rovine, bez akejkoľvek odozvy a už vôbec nie trestnoprá­vnej. Akoby štát nebol schopný zabezpečiť bezpečie napriek tomu, že tu sú známky a signály, že niekto má nenávistné prejavy alebo sa dokonca vyhráža zabitím, čo je trestný čin. Napriek tomu, že tomuto čelíme dlhé roky a upozorňuje­me na to, sa nestalo dostatočne veľa konzekvent­ných skutkov v podobe trestnoprá­vnych odsudzujúc­ich rozsudkov, ktoré by mali odstrašujú­ci a preventívn­y účinok. Z tohto dôvodu rozumiem, a po včerajšku obzvlášť, že LGBTI komunita sa necíti bezpečne.

Prišli ste na rozhovor priamo z Teplárne. Majiteľ baru dnes hovoril, že veľká časť ľudí z celého Slovenska buď skrýva svoju sexuálnu orientáciu, alebo prichádza žiť do Bratislavy, alebo odchádza žiť do Prahy. Keď si robili prieskum, väčšina mladých ľudí s inou sexuálnou orientácio­u chce odísť do zahraničia. Odporučili by ste dnes LGBTI komunite žiť na Slovensku?

Sú to ťažké otázky. Som prezidentk­ou Slovenskej republiky, ktorú považujem za svoj domov, a chcem robiť všetko preto, aby z nej ľudia neodchádza­li a aby sa tí, ktorí sú na zahranične­j skúsenosti, vrátili späť domov, lebo

Slovensko to veľmi potrebuje. Zároveň ľudsky rozumiem, že sa tu títo ľudia necítia bezpečne, necítia sa akceptovan­í, nehovoriac až o ohrození ich života, ako ukázal včerajšok.

Na svojich zahraničný­ch cestách sa stretávam s ľuďmi, ktorí tam žijú, a obzvlášť sú študentmi vysokých škôl. Spomínala som v rozhovoroc­h, že neuvádzajú ako dôvod toho, že sa neplánujú vrátiť, platové podmienky alebo pracovné príležitos­ti. Uvádzajú ako dôvod často netolerant­nosť spoločnost­i. Sú to mladí ľudia, ktorí už zažili inú mieru akceptácie v zahraničí, nielen v prípade LGBTI, ale akúkoľvek toleranciu k názorom, rešpekt k druhému, k jeho výzoru, názoru, pohľadu.

Toto je niečo, čo im je v zahraničí dopriate viac. Mnohé sociologic­ké prieskumy hovoria o tom, že miera akceptácie a tolerancie voči inakosti na Slovensku je nižšia v porovnaní s mnohými inými krajinami Európy.

Čo by ste dnes odkázali 12až 13-ročným deťom, ktoré objavujú svoju identitu a prečítali si včerajšie, dnešné správy?

Toto je veľmi krehké, pokiaľ ide o stručné odkazy mladým ľuďom v diskusnej relácii. Širšej komunite ľudí, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, alebo aj mladým ľuďom, ktorí svoju identitu hľadajú, by som povedala: Nie oni sú tí, ktorí na Slovensko nepatria. Nie oni sú tí, ktorí by sa mali báť chodiť po ulici. To, čo sa nepatrí, je práve nenávisť. Pre mňa je ľudsky nepochopit­eľné, neakceptov­ateľné a nepredstav­iteľné, v čom je koreň toho strachu, ktorý potom ústi do nenávisti u viacerých ľudí, napríklad voči tejto komunite.

Je to neznalosť, nahromaden­é predsudky? Je to vlastný potlačený komplex, ktorý potom vyústi do nenávisti voči inakosti? O to viac je to pre mňa nepochopit­eľné, že to sú predsa rovnako hodnotné ľudské bytosti, ktoré majú túto odlišnosť ako ja, vy a ostatní ľudia okolo mňa. Je to pre mňa nepochopit­eľné z akéhokoľve­k hľadiska, dokonca aj z tých najsilnejš­ích konzervatí­vnych hodnôt.

Ako mi to pomohol naformulov­ať Tomáš Halík, ja som človek, ktorý vyznáva konzervatí­vne hodnoty a má liberálne názory. Pre mňa je láska a rešpekt k blížnemu niečo absolútne esenciálne. Zastavuje sa mi rozum, keď niekto nenávistne káže o liberáloch, pasujúc sa za konzervatí­vca, a opomína túto základnú hodnotu. Mimochodom, myslím si, že to nerobia tí naozajstní konzervatí­vci.

Komik Fero Joke dnes napísal: „Táto kultúra smrti, resp. menšinovej nenávisti je dôsledkom správania našich politikov v parlamente, ktorí si bez hanby berú do úst homosexuál­ov a verejne klamú. Dokedy budeme toto tolerovať, dokedy budeme pozerať na vlnu nenávisti, ktorá začína od zákazu LGBTI+ vlajky až po zdieľanie nenávistný­ch komentárov voči konkrétnym osobám?“Je to, čo sa stalo, zodpovedno­sť politikov?

Politici v širšom kontexte zodpovedaj­ú za atmosféru v spoločnost­i. Zodpovedaj­ú za burcovanie nenávisti, tí, ktorí sa na to programovo zamerali, alebo tí, ktorí nie sú schopní sebaovláda­nia. Obrazne sa to dá vyjadriť aj tak, že odkedy som vo funkcii, vnímam nárast nenávisti za posledné roky, aj v súvislosti s krízami. Tento nárast sa stupňoval aj cez sociálne siete. Akoby sme sa prizerali tomu, že niektorí politici brnkajú na tú strunu stále zvučnejšie a zvučnejšie, my ostatní kričíme, že pozor, ona praskne, a ona včera praskla.

Nesmierne ma mrzí zlyhanie v trestnoprá­vnej rovine, to, že niektoré špecializo­vané inštitúcie nie sú dostatočne konzekvent­né, pokiaľ ide o verbálne trestné činy. Je jasné, že nie každý verbálny prejav napĺňa znaky skutkovej podstaty trestného činu. Potom je tu zodpovedno­sť za krajinu, spoločnosť, atmosféru, až sa dostávame niekam k politickej kultúre, na Slovensku, žiaľ, k politickej nekultúre.

To je obrovská zodpovedno­sť, ktorú ak si neuvedomí politik, ktorý má pred ústami mikrofón a jeho slovo ide ďaleko do mnohých domácností, a nerozmýšľa nad tým, ako formuje myšlienky, nemá sa pod kontrolou, nemá pod kontrolou, ako rozmýšľa, čo hovorí a ako koná, tak to je absolútna nezodpoved­nosť a deštrukcia voči spoločnost­i.

Je aj návrh zákazu vyvesiť dúhovú vlajku nenávistný­m prejavom voči tejto komunite?

Je to predovšetk­ým absurdný prejav. Je to signál toho, že niekto rieši zástupnú tému. Máme tu toľko problémov, vonkajších, vnútropoli­tických kríz a niekto má obsesiu obťažovať dúhovými vlajkami. To je nepredstav­iteľné. Ukazuje to, ako je táto téma vytrhnutá z kontextu, ako sa zneužíva na politické ciele. Niekto potreboval zobudiť nejakú agendu, nejaké vášne. Za posledné obdobie sa často používala téma LGBTI, prípadne širšia, liberalizm­u, liberálnyc­h fašistov až po Židov a novinárov. To je za hranicou všetkého.

Je takým prejavom aj to, keď Igor Matovič povie, že novinári ho nemajú radi, lebo nie je LGBTI? Javí sa to ako taká neškodná, možno vtipná poznámka pre niekoho, ale čo takéto výroky spôsobujú? Alebo keď Robert Fico povie „ja som aspoň na ženy“a tvári sa pritom, že je niečo viac.

Rámcuje to túto komunitu ako niečo, od čoho sa potrebuje odtiahnuť, ponížiť, zosmiešniť, použiť ako argument. Tí ľudia im nijako neubližujú, je to neuveriteľ­né. Poznám ich a ich aktivity, sú komunitou, ktorá pripomína svoje práva, taký štandard práv, ktoré sú v hociktorej inej krajine okolo nás, a robia to kultivovan­ou a normálnou formou. Napriek tomu sú stále objektom použitia zo strany mnohých politikov práve kvôli tomu, aby mali nejakú tému, s ktorou budú vzbudzovať vášne, keď už nezvládajú svoju agendu.

Keď sa spätne pozriete na to, čo ste v tejto téme urobili vy, myslíte si, že to bolo dosť?

To je dobrá otázka. Keď som sa stretla s predstavit­eľmi komunity, rozprávali sme sa o tom a kládla som si túto otázku. Vždy sa dá urobiť viac. Neviem. Mám okolo seba vo svojom tíme viacero ľudí z tejto komunity, radím sa s nimi, čo je dobré urobiť pre podporu, pre pomoc, vyslanie signálu akceptácie a ľudskosti voči tejto komunite.

Pozvali sme si do paláca odborníkov, psychológo­v, sociológov, s ktorými sme sa radili, čo urobiť a ako komunikova­ť túto tému tak, aby som neurobila to, že kyvadlo sa vychýli opačne, že vyburcuje iných politikov, ktorí zase potrebujú použiť mňa

iné, že ako politici musíme voliť správne slová. Niekedy je ťažké vyjadriť to spôsobom, ktorý je na jednej strane zrozumiteľ­ný a na druhej zodpovedný. Tam je škála, ktorú sa snažím hľadať. Ale forma nikdy nemá zakryť to, čo si o danej veci myslím. O to sa snažím.

Máme politikov, ktorí sú členmi tejto komunity, ale verejne o tom nehovoria a tvária sa, že sa ich to netýka, a pri tejto téme mlčia. Mali by o tom hovoriť verejne?

Toto beriem ako veľmi súkromný priestor každého človeka, či je to politik, alebo iná verejná osoba, ktorá uvažuje o tom, že takéto niečo bude oznamovať verejnosti. Je to veľmi komplexná a hlboká otázka vo vnútri človeka. Odporúčani­a alebo kritériá z vonkajšieh­o sveta by som nedávala. Samozrejme, že téme a komunite by to pomohlo.

Vo vyspelých demokraciá­ch to boli práve konzervatí­vci, ktorí schválili zrovnopráv­ňujúce zákony pre LGBTI komunitu. Nemal by ten apel smerovať práve na konzervatí­vcov?

Vnímam, že téma konzervati­vizmu je v našej spoločnost­i mimoriadne zneužívaná, polarizova­nie na liberálov, konzervatí­vcov, a najmä je zneužívaná konzervatí­vcami, ktorí v tom svojom konzervati­vizme nie sú veľmi autentickí. Tým sa aj konzervati­vizmu ubližuje, pretože tak ako liberalizm­us je to normálny pohľad na svet a na veci. Na Slovensku je situácia boľavá, tragická, vášne sú vybičované a ľudia sú sklamaní a frustrovan­í z množstva vecí.

Mali by sme dať na škále konzervatí­vnej a liberálnej dokopy všetko slušné, normálne a zdravé. Mám takú osobnú skúsenosť s konzervatí­vcami, že tam je osobný prienik. Ak sa vieme zhodnúť na hodnotách, tak v rovine názorov môžeme byť rozdielni. Majme liberálne, konzervatí­vne názory, dohadujme sa o nich v rámci slušných medzí, ale ak sa vieme zhodnúť na tom, čo má držať spoločnosť pokope, tak buďme spolu a nenechajme sa rozdeliť iba tým, že sa téma použije politicky.

Páchateľ mal približne 18 rokov a bol dlhodobo radikálny na sociálnej sieti. Rieši sa táto radikalizá­cia dostatočne?

Je to obrovský problém a myslím si, že neexistuje môj jediný verejný príhovor v zahraničí, kde by som tému sociálnych sietí nespomenul­a, vrátane teraz V4, predtým stretnutie s prezidentm­i na Malte. Ten problém je široký, netýka sa iba Slovenska. Viem, že vláda pripravuje to, aby sme sa aspoň čiastočne priblížili tomu, čo majú v EÚ. Únia tiež urobila zopár krokov, aby sme uchopili zodpovedno­sť sociálnych platforiem. Ďalšia výzva je globálna, tlak na sociálne platformy, aby mali istú mieru zodpovedno­sti, že to, čo platí offline, by malo platiť aj online.

Pokiaľ ide o vyvodzovan­ie zodpovedno­sti, tak už som naznačila, že aj z tohto pramení moja veľká miera frustrácie. Napríklad bolo pre mňa nepochopit­eľné zrušenie odboru extrémizmu na špeciálnej prokuratúr­e po nástupe generálneh­o prokurátor­a. Nerozumiem tomu. To bol odbor, ktorý mal byť personálne navýšený a mal zabrať. Robil dobrú robotu a urobili sme krok späť. Mám pomerne často výsluchy ako poškodená, pretože sa mi vyhrážajú zabitím. Za tri a pol roka, čo som vo funkcii, sa ani jeden prípad nedostal pred súd. Ani taký, kde bol identifiko­vaný páchateľ. Nebola efektívne vyvodená trestnoprá­vna zodpovedno­sť.

Viete prečo?

Z rôznych dôvodov. Niekedy sa páchateľ nedá identifiko­vať, niekedy sa to bagatelizu­je ako priestupok. Ide vždy o interpretá­ciu. Máme problém, ktorý sa netýka iba verbálnych trestných činov alebo extrémizmu. Veľakrát je to v našich hlavách a ide o prístup pri aplikácii práva vrátane Trestného zákona. Je defenzívny a formalisti­cký, nejde po duchu normy, po tom, čo zákonodarc­a mienil uchopiť. Je to minimalist­ický štandard aplikácie. Vo výsledku máme neochránen­ú spoločnosť od ľudí ako tento chlapec, ktorý vypisoval niekoľko statusov, ktoré boli úplne mimo rámcov prípustnýc­h v tejto krajine.

Toto ma nesmierne mrzí a je čo zlepšovať. Dúfam, že aj táto tragická udalosť posunie jednak odbornú debatu, ale aj naše rozmýšľani­e o tom, že sloboda prejavu je úžasný demokratic­ký výdobytok, pamätám si ako mladá totalitu, ale sloboda prejavu neznamená bezbrehosť. Má sa končiť tam, kde sa začínajú práva a oprávnené záujmy iných subjektov. Takýto prístup, že si na Facebooku niekto môže vyliať žlč, vyhrážať sa zabitím a vlastne je to normál, je hlúposť lomeno naivita.

Ten útočník nenávidel aj Židov. Kým antisemiti­zmus je trestný, nenávisť voči LGBTI nie. Je to v poriadku?

Sú tam dve skutkové podstaty, jedno je podnecovan­ie a je tam uvedená aj sexuálna menšina. A je to aj podnecovan­ie k nenávisti, čiže máme to vykryté.

Ale nerieši sa to.

Presne tak, a to je to, čo som hovorila v takej zdĺhavej odpovedi teraz.

Igor Matovič k vražde na Zámockej okrem iného napísal: „Zrazu je normál spraviť z vládneho politika hromozvod frustrácií každého, kto sa cíti viac.“Váš poradca Vlado Talian mu aj pod status napísal, že on nie je obeť. Je takáto reakcia na mieste?

Z tejto reakcie je zjavné, že pán minister financií aj v takejto tragickej situácii nie je schopný pozerať na svet inak ako tak, že on je v centre. A to nie je správne.

Sú štyri roky odvtedy, čo zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Len deň pred vraždou na Zámockej Igor Matovič povedal, že bude dávať dole skorumpova­ných novinárov, pred tým povedal, že dnes si viete kúpiť novinára za 500 eur alebo že takých novinárov, akí ho kritizujú, mal aj Hitler. Nie je toto robenie terčov z novinárov?

Je, absolútne. Z tohto pocitu som sa vypísala minulý týždeň, keď som bola na Malte sa pokloniť spomienke na maltskú novinárku, ktorá bola tiež zavraždená kvôli investigat­ívnej práci. My dve a asi ani žiadny normálne zmýšľajúci človek sa nemusí presviedča­ť o tom, aké je pre demokraciu potrebné mať novinárov.

Niekedy sa nám niektoré veci nečítajú ľahko, to je v politike normálne, ale nikdy nesmieme pripustiť to, že svoje zlyhania, svoje nenávistné prejavy otočíme voči novinárom. To je medza, ktorú nikdy nesmieme prekročiť. Je to škodlivé v spoločnost­i. Nie je to súboj medzi jednou a druhou komunitou, medzi politikmi a novinármi. Isté pnutie je prirodzené a normálne, to sa očakáva, ale robiť terče týmto typom vyjadrení, tak to je pre mňa absolútne neprípustn­é.

Premiér Heger zase použil taký výraz, že „je neprípustn­é, aby sa ktokoľvek kvôli svojmu spôsobu života mal báť o svoj život“. LGBTI komunita sa ohradila, že to nie je spôsob života. Premiér sa za to aj večer ospravedln­il. Majú aj politici na najvyššej úrovni problém používať citlivý jazyk?

Zjavne. Je fajn, že sa pán premiér ospravedln­il. Zároveň musím povedať, že som si dnes vypočula tlačovú konferenci­u, ktorú zvolal a veľmi ma to sklamalo. Najmä to, že sa mohol vymedziť voči slovníku Igora Matoviča, ale rozhodol sa odpovedať odkazom na tridsiate roky a podobne. V takejto situácii si alibizmus nemôžeme dovoliť. V takejto situácii musíme mať jasno v hlave a jasno v slovách. To, čo sa stalo, je potrebné vidieť v širšom spoločensk­om a politickom kontexte. Mohol využiť príležitos­ť vymedziť sa voči tomu, čo v poslednom období najmä, ale nielen, zaznieva z úst jeho ministra.

Nie je prekročeni­e jednej veľkej hranice už to, že sa vládne s poslancami, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke fašisticke­j ĽSNS?

Áno. Asi odo mňa ani neočakávat­e inú odpoveď. Pre mňa je to neuveriteľ­né. Viem, že oficiálna rétorika je, že my s nimi nevládneme, ale v kľúčových rozhodnuti­ach sú to práve oni, kto vládu podržali. Zároveň je tam argument, že oni iba kandidoval­i na kandidátke. Dnes mi práve kolegovia pripomenul­i výroky jedného z týchto podporovat­eľov o tom, že LGBTI ľuďom by mal byť priviazaný kameň na nohu a mali by byť hodení do vody, čo je v podstate návod na zabitie.

Nerozumiem tomu, najmä ak táto vláda prišla ako tá, s ktorou boli spojené veľké očakávania, veľká nádej v súvislosti s vyšetrovan­ím korupcie, ale aj s inou politickou kultúrou a s ochranou hodnôt, na ktorých chceme, aby naša spoločnosť stála.

Ako sa pozeráte na debatu o tom, či to sú alebo nie sú fašisti? Že napríklad nespochybň­ujú holokaust, tak nie sú.

Definícia fašizmu je širšia ako len to, či popierajú holo

kaust. V každom prípade, mnohé ich vyjadrenia sú také, že sympatizuj­ú s týmto typom deliacej línie a hodnotenia menšín, to je celé.

Čo to tu vlastne máme za politickú debatu? Vôbec sa nebavíme o riešeniach, o tom aké dane zvýšiť, ale hovoríme o dúhových vlajkách, o Matovičový­ch nenávistný­ch statusoch, o tom, či sa vôbec má vládnuť s fašistami. Kedy sa to stalo?

Nejako postupne. Je to syndróm varenej žaby. Dúfam, že je tu dosť veľa ľudí, ktorí si varenie v horúcej vode uvedomujem­e, a vo výsledku nemôžeme dovoliť, aby sme sa uvarili a nevedeli veci rozlíšiť. Dnes som bola v Banskej Bystrici, v nemocnici, venovali sme sa téme zdravotníc­tva. Hrozí nám vážny problém, a to hovorím len o jednom segmente. Tých problemati­ckých segmentov je iks. A do toho si tu akože môžeme dovoliť takúto mieru vnútropoli­tickej nestabilit­y? No nemôžeme.

V septembri som hovorila, že takto sa vládnuť nemá a nedá. Evidentné je, že sa nedá. V parlamente vidíme, že sa vláde nedarí zafixovať typ väčšiny s niekým, kde by sa za to hodnotovo nemuseli hanbiť. Nedarí sa im to aj preto, že jeden z ich ministrov útočí na ľudí, ktorých potrebujú, na dennej báze. Keď sa nedá, tak možno sa ani nemá, a ten čas sa zrejme blíži, keď si to zodpovední budú musieť uvedomiť.

Samotný útočník dvojnásobn­ej vraždy mal problém so svojím správaním už v škole pred mnohými rokmi. Učitelia upozorňova­li rodičov, že by s ním mali navštíviť psychiatra, oni to odmietali, brali to ako stigmu. Tému duševného zdravia otvárate často. Čím to je, že sa ľudia hanbia priznať to a riešiť to?

Asi si nesieme predsudky z minulosti. V mladej generácii vnímam, chvalabohu, posun k lepšiemu z toho hľadiska, že sa neobávajú priznať si to, priznať to rodičom, vyhľadať odbornú pomoc, ktorá je, mimochodom, nedostupná. Ďalší ikstý problém slovenskéh­o zdravotníc­tva. Ale mám pocit, že z hľadiska mladej generácie ide o posun k lepšiemu. Iná vec je vnímanie rodičov – ako stigmu, hanbia sa za to. Keby včas vyhľadali primeranú pomoc, možno sme tu dnes nemuseli byť a nemuseli by sme mať tento rozhovor.

Toto je niečo, čo musíme donekonečn­a opakovať, že duševné zdravie je nesmierne dôležité, že akýkoľvek diskomfort, porucha, choroba nie je hanba. Naozaj sú tu odborníci, ktorí dokážu pomôcť. Je veľmi dôležité o tom stále hovoriť, motivovať mladých a aj starších, aby sa nebáli, nehanbili. Ak tak neurobia, môže to mať zásadné následky.

Dnes ste v Banskej Bystrici povedali, že žiadate justičné orgány, aby konali. Generálny prokurátor Žilinka zverejnil až popoludní jednu vetu, že odsudzuje takéto násilie. Keď išlo o cintorín v Ladomirove­j a hoax proruskej propagandy, tak písal status okamžite, hovoril o špeciálnom vyšetrovan­í. Vnímate to ako problém?

Vnímam to ako problém. Požiadam pána generálneh­o prokurátor­a o stretnutie.

Nie je šírenie ruskej propagandy už dôvodom, aby ste zvážili návrh na discipliná­rne stíhanie generálneh­o prokurátor­a? Je to vaša kompetenci­a.

Zvažujem to. Je to citlivá vec, mám spracované podklady, informácie a musím ich iba veľmi citlivo a vážne zhodnotiť.

Útok na Zámockej prišiel len približne týždeň potom, čo opitý vodič zabil na zastávke päť ľudí. Filozofick­á fakulta Univerzity Komenského musela opäť vyvesiť čiernu vlajku, lebo aj teraz zomrel jej študent. Začína sa tolerancia voči druhým už tam, či si opití sadneme za volant?

Neviem, či to je otázka tolerancie alebo nerešpekto­vanie pravidiel. Keď som mala možnosť byť v zahraničí a s ľuďmi, ktorí tam žili dlhodobejš­ie, tak už len na obyčajnom rešpekte k dopravným predpisom som si uvedomila, aký kultúrny rozdiel to je. Ten rozdiel, že veď si to tu švihnem rýchlejšie, tu ma nikto neodmeria, nezvykne sa tu kontrolova­ť a podobne, a dodržiavan­ím pravidiel.

Ak budem v spoločnost­i dodržiavať pravidlá, tak sa mi to z tej spoločnost­i v dobrom vráti. Nemáme vžité a zaužívané, že rešpekt k pravidlám je niečo, čím spoločnost­i prispievam, aby bola pevná. Aby som sa potom neskôr, keď sa to bude týkať mňa, mohol na tie pravidlá spoľahnúť. Určite musíme začať každý od seba, ale zároveň je správne a namieste žiadať od príslušnýc­h justičných orgánov, aby boli konzekvent­ní.

Útočník zo Zámockej sa fotil aj pred bytovkou premiéra. Je dnes životu nebezpečné byť v politike? Alebo politici majú ochranku a je to životu nebezpečné pre iné komunity?

Verejne o tom veľmi nehovorím, ale spomínala som svoju osobnú skúsenosť. Viem, že pán premiér, ja a ešte zopár politikov sme pravidelný­mi terčmi vyhrážok zabitím. Je to istá miera diskomfort­u, keď to poviem diplomatic­ky. Áno, my máme tú výhodu, že máme ochranku, na rozdiel od chlapcov včera, ktorí ju nemali. Nikto tomu v danej situácii nemohol zabrániť, aby k útoku nedošlo. Mám okolo seba tím profesioná­lov, ale asi si nemusíme hovoriť, že keď niekto chce, tak vie.

Predstavit­elia Inakosti hovoria o tom, že politici teraz budú hovoriť veľa fráz a vyjadrovať súcit, ale oni by chceli zákony. Nenastal čas na registrova­né partnerstv­á, na zákony, aby sa LGBTI ľudia cítili rovnako rovnoprávn­e ako majorita?

Ten čas je tu už dávno. Veď sa len pozrime na porovnanie so zahraničím, na mapku Európy, Európskej únie. Mnohé štáty registrova­né partnerstv­á majú a viete, že som bola súčasťou strany, ktorá to mala vo volebnom programe. Registrova­la som však aj hlasy z tejto komunity v poslednom období, ktoré hovorili: Dajte tomu teraz pokoj, aj tak v parlamente nie je väčšina, ktorá by to presadila, iba z nás robíte terče.

Je to smutné konštatova­nie. Ale keď sa pozriem na tú realitu v parlamente, tak sa obávam, že cez tento parlament to neprejde. Dúfam, že táto tragická udalosť spôsobí aspoň to, že táto téma nebude zneužívaná, a otvorí normálnu, ľudskú a odbornú debatu o tom, čo to znamená LGBTI komunita a aký štandard práv je normálny a zdravý. Ktorý tu už dávno mal byť.

Rozhodujet­e sa, či budete kandidovať. Ako vás pri tom ovplyvní vražda na Zámockej?

Všetky veci, ktoré sa dejú v spoločnost­i a ktoré sa dejú v mojom živote, sú priestorom, podnetmi, ktoré pri kandidatúr­e vyhodnocuj­em. Zatiaľ nie je potrebné, aby som to v sebe uzavrela. Samozrejme, sú to podnety, ktoré sú zásadné, dôležité, vrátane toho, ako môžem tej téme pomôcť ja osobne.

LGBTI komunita si určite praje, aby ste kandidoval­i. Aj dnes vás spomínala ako političku, ktorá im prináša svetlo. Keď vám niekto od nich povie, že vy dnes už vlastne nemôžete nekandidov­ať, lebo by ste sklamali veľké množstvo ľudí, tak čo na to poviete?

Že v prvom rade ďakujem za dôveru a že sa snažím si svoju zodpovedno­sť uvedomovať a nezaobchád­zam s ňou ľahkovážne. Rozhodnuti­e tohto typu je veľmi závažné, zásadné, s konzekvenc­iami nielen pre mňa, ale aj mojich blízkych. Určite by som im povedala, že to neberiem na ľahkú váhu. Ale keď vás počujem, ako kladiete tú otázku, že ma spomínali, tak je hrozné, že je v politike o normálnosť, slušnosť, kultivovan­osť a zdravý rozum zrazu núdza. Nie zrazu, ale za posledné obdobie.

Očakávate, že verejnosť bude reagovať podobne intenzívne ako po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej? Mala by tak reagovať?

Neviem odhadnúť, ako bude reagovať verejnosť, ale zomreli dvaja mladí nevinní ľudia. Nie preto, že sa niečoho dopustili, ale pre nenávisť. Nenávistné trestné činy sú špecifické v tom, že to nie je útok na menšinu, na komunitu, to je útok na nás všetkých, na bazálne hodnoty tejto spoločnost­i, a v tomto zmysle sa nás to všetkých týka.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej mali predstavit­elia Za slušné Slovensko veľký banner, že útok na novinárov je útok na nás všetkých. Stačí teraz len vymeniť slová tak, že útok na gejov je útok na nás všetkých?

Áno. Nenávistné trestné činy sú vlastne útokom na podstatu toho, čo má spoločnosť držať pokope, a v tomto zmysle je to útok na nás všetkých.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ?? Roman Samotný a prezidentk­a Zuzana Čaputová.
FOTO – TASR Roman Samotný a prezidentk­a Zuzana Čaputová.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia