Dennik N

Politici sa pridávajú k návrhu o spolužití

Návrh SaS nie je o registrova­ných partnerstv­ách, prináša inštitút partnerské­ho spolužitia pre páry bez ohľadu na pohlavie, majú umožniť oprávnenia pri dedení, nahliadaní do zdravotnej dokumentác­ie

- VERONIKA PRUŠOVÁ reportérka

Po vražde dvoch mladých ľudí z nenávisti k LGBTI+ budú mať poslanci už na budúci týždeň možnosť verejne ukázať, ako vážne to myslia s pomocou tejto komunite. V parlamente je totiž návrh SaS, ktorý cez novelu Občianskeh­o zákonníka rieši ukotvenie inštitútu partnerské­ho spolužitia.

Kľúčový môže byť postoj najväčšieh­o poslanecké­ho klubu OĽaNO, ktorý zatiaľ nie je jasný. Na piatkový pochod prišiel aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) a pred miestom vraždi pri Teplárni držal v ruke dúhovú vlajku. Na pochode sa zúčastnili viacerí politici.

Návrh SaS hovorí, že životnými zväzkami sú manželstvo a aj partnerské spolužitie. Nejde o návrh registrova­ných partnersti­ev, skôr o menej rozsiahle práva.

Možnosť uzatvoriť inštitút partnerské­ho spolužitia navrhuje SaS pre dve osoby bez ohľadu na pohlavie – teda aj pre druhov a družky, ale aj pre osoby rovnakého pohlavia.

Podľa tohto návrhu strany SaS by na základe tohto inštitútu získali oprávnenia pri dedení, informovan­osti o zdravotnom stave, ale aj pri nároku na ošetrovné.

„Je na mieste, aby to, o čom hovoríme, nebolo len gestom, ale stalo sa realitou,“povedala Jana Bittó Cigániková (SaS) v relácii V politike televízie Ta3. Zároveň vyzvala na podporu návrhu SaS. Ide podľa nej o kompromisn­ý návrh, s ktorým by nemali mať problém ani poslanci, ktorí sú proti registrova­ným partnerstv­ám.

„Rešpektujt­e komunitu LGBTI+ a podporte práva, ktoré nijako nikomu neublížia,“dodala poslankyňa.

KOLLÁR: ZAHLASUJEM­E, AK TO NEBUDE ŠTARTÉR PRE SOBÁŠE

Na presadenie návrhu SaS bude dôležitá podpora koaličných strán – najmä OĽaNO so 47 poslancami, ale aj Sme rodina, ktorá má 20 hlasov.

„Sme ochotní toto podporiť,“povedal predseda Sme rodina Boris Kollár. Potom vysvetľova­l, že on osobne by bol aj za registrova­né partnerstv­á, v hnutí však váhajú, že na základe takého zákona by nás nakoniec Európska únia „donútila“uzákoniť aj sobáše párov rovnakého pohlavia, ako sa to stalo v Rakúsku.

Práve táto „európska legislatív­na hrozba“je aj dôvod, prečo aj návrh SaS chce Sme rodina ešte nechať preveriť právnikom.

V hnutí chcú mať podľa Kollára istotu, že tento zákon nebude môcť nikto zažalovať a na základe neho vynútiť legislatív­nu úpravu sobášov párov rovnakého pohlavia. „c“vyhlásil Kollár.

PELLEGRINI: PODPORÍME, ALE NEPRESADZU­JME TÉMU AGRESÍVNE

Návrh SaS už v nedeľu podporili dvaja politici strany Hlas – bývalý premiér Peter Pellegrini

a aj jeho podpredsed­a Richard Raši povedali, že strana návrh podporí.

Hlas má v parlamente 11 poslancov.

„V Hlase bude mať šancu prejsť do ďalšieho čítania,“vyhlásil Pellegrini v relácii O päť minút 12 RTVS.

Bývalý premiér ešte povedel, že tieto legislatív­ne kroky v prospech zabezpečen­ia práv pre LGBTI+ komunitu by mali prichádzať postupne – a naznačoval, že ešte nie je čas na prijatie registrova­ných partnersti­ev.

„Zatváranie očí je zlý spôsob, ale aj agresívne presadzova­nie,“povedal Pellegrini.

BUDAJ: V OĽANO BY MOHLI BYŤ ZA

predseda parlamentu a líder Sme rodina

Minister životného prostre

dia Ján Budaj (OĽaNO) vyhlásil, že aj v hnutí by mohli návrh SaS podporiť. Myslí si, že ho podporí aj líder OĽaNO Igor Matovič.

„Nechajme to naňho. Verím, že v nejakej forme sa teraz rozumnými ľuďmi v parlamente práva tejto menšiny vysoko zhodnotia,“povedal Budaj v Na telo televízie Markíza.

Minister zároveň obhajoval lídra OĽaNO, ktorý šíril nenávisť voči menšinám.

Budaj pri obhajobe argumentov­al gestami, ktoré Matovič urobil k odsúdeniu rasizmu či xenofóbii. Výsledkom toho je napríklad to, že v poslanecko­m klube OĽaNo sú traja rómski poslanci.

Budaj ešte hovoril, že návrh SaS je len „polkrok“a on by bol za schválenie registrova­ných partnersti­ev. Budaj patrí k liberálnej­šiemu krídlu v OĽaNO a podporuje Občiansku a demokratic­kú platformu v hnutí. Veľká časť poslancov hnutia sú konzervatí­vci.

Ku konzervatí­vnym poslancom v OĽaNO sa radí aj poslanec György Gyimesi, ktorému na septembrov­ej schôdzi neprešiel návrh zákazu vyvesovani­a dúhových vlajok.

„LGBTI+ nepomôže, ak z úradnej budovy bude visieť vlajka. Poďme im reálne pomôcť,“vyhlásil Gyimesi v nedeľu s tým, že súhlas s návrhom SaS vyjadril ešte v júni.

A zatiaľ čo Gyimesi hovorí, že jeho návrh o zákaze dúhových vlajok nebol krokom k šíreniu nenávisti voči LGBTI+ komunite, minister Budaj hovorí o tomto návrhu ako „jasnom ataku na túto komunitu.“Pripomenul, že po stredajšom útoku visí táto zástava na mnohých budovách.

„Je to systém podpory tých, ktorí sa cítia v tejto spoločnost­i nekomfortn­e,“povedal Budaj.

Gyimesi pri otázkach na vraždu na Zámockej a na práva LGBTI+ ľudí opakoval, že treba chrániť menšiny a hovoril, že znevýhodne­ná je napríklad maďarská menšina.

Gyimesi hovorí, že nikdy nepodporí registrova­né partnerstv­á. To je vraj aj dôvod, prečo na poslednej schôdzi nehlasoval za návrh Tomáša Valáška (Progresívn­e Slovensko) o životnom partnerstv­e. „To bol radikálny návrh,“hovorí.

Rovnako sa vyjadril aj Peter Pellegrini (Hlas), podľa ktorého tento návrh bol súčasťou „kultúrnej vojny“, ktorá je v parlamente. Hovoril, že to bola protireakc­ia na návrhy Anny Záborskej a jej konzervatí­vneho krídla.

Valáškov návrh hovoril o inštitúte životného partnerstv­a. Jeho cieľom bolo „dať všetkým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo, možnosť právneho uznania ich zväzku a tým dosiahnuť zlepšenie životnej a právnej situácie a postavenia v spoločnost­i ich samých a ich detí.“

GYIMESI A KOLLÁR: VRAH SA NEINŠPIROV­AL NA SLOVENSKU

Po útoku pred barom Tepláreň čelil aj poslanec Gyimesi kritike, že práve také návrhy ako zakazovani­e dúhových vlajok, šíria nenávisť verejnosti voči LGBTI+ komunite.

Keď sa moderátor TA3 pýtal, či majú aj politici spoluzodpo­vednosť za vraždu pred Teplárňou, Gyimesi povedal: „Nepociťuje­m žiadnu vinu a zodpovedno­sť za tento trestný čin. Ten mladík bol radikalizo­vaný na amerických sietiach, bol inšpirovan­ý magormi z Nového Zélandu a USA,“vyhlásil.

„Tí magori zo Západu majú takú istú rétoriku ako vy,“oponovala Gyimesimu poslankyňa Cigániková, ktorá sa v úvode relácie V politike na TA3 rozplakala a hovorila, že sa za stredajšiu popravu dvoch mladých ľudí cíti spoluzodpo­vedná.

„Nedokázala som vás totiž presvedčiť, že s tým (s výrokmi) máte prestať. Preto cítim zodpovedno­sť,“dodala. Spoluzodpo­vednosť

za šírenie nenávisti, ktorá vyústila do vraždy dvoch mladých ľudí, odmietol aj predseda parlamentu Kollár. Pripomenul, že 19-ročný vrah zabíjal, lebo bol inšpirovan­ý rasovými útokmi zo zahraničia, čo naznačuje aj jeho manifest. „Nie je tam ani jeden výrok slovenskéh­o politika, ktorý by ho k tomu inšpiroval,“dodal Kollár.

Aj Kollár osobne mal pritom viacero tvrdých výrokov o LGBTI+ komunite. Napríklad v roku 2017 na Facebooku napísal status: „Oni patria do ústavu a nie na ulicu! Vždy to boli úchyláci a nemali tú diagnózu nikdy vylúčiť.“Neskôr svoj status doplnil, že sa mylne domieval, že komentuje fotografiu z dúhového pochodu v Prahe, a neskôr zistil, že ide o inú akciu. Doplnil: „Nič to nemení na veci, že to je zvrátené a s tým nesúhlasím.“

Za svojimi slovami si Kollár stojí. „Zopakoval by som to aj dnes,“vyhlásil o svojom výroku Kollár, i keď pripustil, že asi by ako predseda parlamentu už nepoužil rovnaký slovník. Treba vraj vidieť fotografiu, ktorú komentoval. Boli na nej dvaja polonahí muži, ktorí mali na vodítku ako psov ďalšie dve osoby.

Kollár si vraj nevedel predstaviť, ako sa museli cítiť rodiny s deťmi, ktoré v tom čase boli tiež na ulici.

MODERÁTOR TA3 SA PRIHLÁSIL K LGBTI+

„Aj slová sú zbraň, prestaňte sa skrývať za vaše prázdne gestá na Facebooku, len keď sa vám to hodí. Prestaňte riešiť samých seba, a začnite sa konečne zaoberať tým, ako uľahčíte život LGBTI+ ľuďom,“vyzval politikov v úvode relácie V politike jej moderátor Rastislav Iliev, ktorý sa otvorene priznal k LGBTI+ komunite.

„Hrdo sa k nej hlásim,“vyhlásil Iliev, ktorý vyzval aj iné verejne známe osobnosti – novinárov, hercov, poslancov, ktorých nie je v parlamente málo, aby urobili rovnaký coming out. „Zlo sa totiž rozpína a keď budeme mlčať, môže to byť problém,“dodal. Zároveň odkázal všetkým tým, ktorí mu po tomto verejnom priznaní chcú posielať hejty, nech radšej idú za svojimi deťmi. „Mnohí ste ich možno celý týždeň ani nevideli. Opýtajte sa ich, ako sa majú, objímte ich. Opýtajte sa ich, čo ich trápi, možno ich už nikdy nemusíte vidieť.“

predseda Hlasu

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia