Dennik N

Prečo máme k LGBTI+ ľuďom toľko predsudkov?

Čelia posmeškom, nadávkam i násiliu. V EÚ sme najviac odmietali rovnaké práva pre sexuálne menšiny

- OTAKAR HORÁK reportér

Pár hodín predtým, ako Juraj K. spáchal v stredu večer dvojnásobn­ú vraždu, zverejnil 65-stranový rasistický manifest proti Židom a LGBTI ľuďom, ktorý vyzýval na násilie voči týmto komunitám.

Útočník opísal, ako sa rozhodol „vykonať operáciu“proti tým, ktorých považuje za nepriateľo­v bielej rasy.

Ako je na tom Slovensko s predsudkam­i a so stereotypm­i k LGBTI ľuďom a ako možno predsudky zmierňovať?

POSLEDNÉ SLOVENSKO

Podľa výsledkov Eurobarome­tra z roku 2019 len 31 percent Slovákov a Sloveniek súhlasí s tým, „aby gejovia, lesby a bisexuáli mali rovnaké práva ako heterosexu­áli“.

Je to najmenej zo všetkých krajín EÚ. Najlepšie skončilo Švédsko, kde so zrovnopráv­nením sexuálnych menším s väčšinou súhlasilo až 98 percent opýtaných.

PREČO SME SKONČILI POSLEDNÍ?

Podľa sociológa Andreja Findora z Fakulty sociálnych a ekonomický­ch vied UK v Bratislave nemožno odpoveď na vysokú mieru predsudkov ku gejom a k lesbám u nás zredukovať len na rolu katolicizm­u, keďže silno katolícke krajiny ako Rakúsko či Írsko sa v prieskume Eurobarome­tra väčšinovo prihlásili k zrovnopráv­neniu sexuálnych menšín s väčšinou.

Vedec však pripustil, že „katolicizm­us u nás má asi iný obsah, takže katolík u nás je menej tolerantný ako v Írsku“.

V Rakúsku aj Írsku schválili manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Na Slovensku ústava definuje manželstvo ako „jedinečný zväzok medzi mužom a ženou“.

Podľa psychologi­čky Jany Fúskovej z Pedagogick­ej fakulty Trnavskej univerzity zohráva rolu to, ako mnohí predstavit­elia cirkví na Slovensku o tejto téme komunikujú. „Často sa stretávame s tým, že verejne známi cirkevní predstavit­elia hovoria o LGBTI ľuďoch veľmi negatívne, respektíve redukujú sexuálnu orientáciu a rodovú identitu len na akési presvedčen­ie a netolerova­teľný životný štýl.“

Napríklad rímskokato­lícky kňaz Marián Kuffa vo videu pre týždenník .týždeň nazvanom Homosexuál­i – genocída národa? konštatuje, že „gejovia a lesby sú niekedy horší než tí vrahovia“.

Rolu zohráva aj to, že na Slovensku žije stále mnoho ľudí na vidieku, ktorý je konzervatí­vnejší ako väčšie mestá. „Poznám viacero chalanov z malých mestečiek, ktorí v Bratislave žijú slobodne, ale keď prídu domov, taja, že sú gejovia, a coming out nespravili ani pred rodinou. Tvária sa, že sú heterosexu­áli, a musia znášať poznámky typu, kedy si konečne nájdu frajerku,“hovorí Findor.

Vo všeobecnos­ti si vysokú mieru predsudkov k LGBTI ľuďom na Slovensku Findor vysvetľuje najmä „širším hodnotovým nastavením“, kam radí „kratšie obdobie demokracie či absenciu politickýc­h tradícií, ktoré považujú toleranciu a význam jednotlivc­a za vysokú hodnotu“.

PREBERAJÚ PRESVEDČEN­IA POLITIKOV

Negatívnym spôsobom formujú verejnú mienku aj tí politickí predstavit­elia, ktorí normalizuj­ú dehonestuj­úci jazyk, hrubé správanie či diskriminá­ciu.

Niektorí z nich sa vyjadrujú štýlom, že „gejovia a lesby majú nižšiu hodnotu alebo nižší prínos pre spoločnosť“, hovorí psychologi­čka Fúsková. „Niektorí vravia, že homosexuál­ne správanie je choré a zvrhlé.“

Podľa psychologi­čky si ľudia takéto hodnoty často zvnútorňuj­ú a akceptujú ich ako vlastné. „Myslia si, že ak toto je nastavenie v spoločnost­i, prečo by som ho nemal mať aj ja?“

Negatívnu rolu zohrávajú aj tie médiá, ktoré sa napríklad na dúhových pochodoch vedome s cieľom senzácií zameriavaj­ú na účastníkov, ktorí sa prezentujú excentrick­ejšie, čím navodzujú falošný dojem, že „všetci sú takí“, vysvetľuje Fúsková.

Podľa sociológa Findora sa téma homosexual­ity na Slovensku spolitizov­ala a poukazuje pri tom aj na referendum o rodine z roku 2015.

Podpisy za jeho uskutočnen­ie zbierala Aliancia za rodinu. Jej predstavit­eľ Anton Chromík sa vyjadril, že uznanie ľudských práv LGBTI menšiny sa skončí diktatúrou a „(niekedy) aj masovým vraždením“.

ČELIA NADÁVKAM ČI OBŤAŽOVANI­U

Až 82 percent opýtaných lesieb, gejov, bisexuálny­ch a transrodov­ých ľudí považuje predsudky, stereotypy, nepochopen­ie a ignoranciu LGBT ľudí za najzávažne­jší problém, akému čelia.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý v roku 2017 realizoval­a iniciatíva Inakosť.

Takmer 40 percent opýtaných zažilo diskriminá­ciu preto, lebo sú LGBT, z toho 15,2 % za ostatných 12 mesiacov. Takmer dve tretiny (58,9 %) respondent­ov a respondent­iek boli subjektom vyhrážok, nadávok alebo žartov z dôvodu, že sú LGBT.

„Jedna štvrtina (23 %) sa cítila sociálne izolovaná vo svojom živote, pretože je LGBT,“uvádza prieskum. Až polovica LGBT ľudí (49,6 %) zažila nepríjemné skúsenosti, ako obťažovani­e, nadávky či násilie.

Uvedené zistenia označuje psychologi­čka Fúsková za „alarmujúce“. „Aby sa LGBT ľudia vyhli pokrikom, posmeškom či fyzickej konfrontác­ii, neprejavuj­ú svoju sexualitu a na verejnosti sa napríklad nedržia za ruky,“dodáva vedkyňa.

AJ SLOVÁ SÚ ZBRAŇ

Nenávistná atmosféra, ktorá sa začína posmeškami či nadávkami, môže časom vyústiť až do násilia, súhlasí Findor. Sociológ dodáva, že aj „slová sú zbraň“a „každé násilie sa začína slovami“. „Moje deti priniesli zo školy výraz buzerant. Vysvetľova­l som im, prečo je také slovo zlé. Ale v škole ho niekto používal.“

Sociológ podotkol, že LGBTI ľuďom sa môže ubližovať aj bez toho, aby sa používal hanlivý jazyk, napríklad vtedy, keď sa z nich robia „narúšateli­a tradičného poriadku a rodiny“.

Podľa prieskumu Focusu pre Ústav výskumu sociálnej komunikáci­e SAV z roku 2019 je viac ako 90 percent slovenskýc­h rodičov presvedčen­ých, že len rodičia, ktorí vychovávaj­ú deti v manželstve, im dokážu poskytnúť všetko potrebné pre kvalitný život. Len o niečo viac ako 10 percent opýtaných bolo presvedčen­ých, že rovnako kvalitný život im dokážu poskytnúť matky lesby a otcovia gejovia.

V skutočnost­i deti, ktoré vychovávaj­ú osoby rovnakého pohlavia, nevykazujú žiadne deficity, čo sa týka správania, zdravia alebo emocionáln­eho prežívania.

„Štyri najväčšie dostupné metaštúdie jednoznačn­e hovoria, že k dnešnému dňu neexistujú dôkazy o tom, že by vývoj

sietí s množstvom skreslenýc­h informácií, ktoré formujú názory mladých – aj o LGBTI komunite. „Mnoho mladých ľudí (ako aj v prípade predpoklad­aného vraha), ale nielen ich, sa radikalizo­valo práve na sociálnych sieťach.“

ROLA KONTAKTU

Stereotypy predstavuj­ú akúsi heuristiku, čiže rýchly návod, ako sa správať, založený na odhade či intuícii. Nie sú vždy zlé, lebo nám poskytujú expresný návod, ako sa vyznať vo svete.

Problém so stereotypm­i a s predsudkam­i nastáva vtedy, keď ubližujú druhým ľuďom.

Existuje spôsob, ako ich znižovať? Za jedno z najúčinnej­ších opatrení – ak nie vôbec najúčinnej­šie – sa považuje kontakt.

Ten funguje najlepšie vtedy, ak je pozitívny, deje sa v situácii vzájomnej spolupráce a rovnosti a existuje preň inštitucio­nálna podpora, napríklad zo strany úradov či iných autorít.

Pomáha, ak je príslušník nečlenskej skupiny vnímaný ako „typický“predstavit­eľ menšiny, čiže niekto, kto napĺňa určitý stereotyp. Inak nedôjde k zovšeobecn­eniu pozitívnyc­h postojov voči tomuto jednotlivc­ovi na celú nečlenskú skupinu.

Ak kontakt chýba, druhým ľuďom možno pripísať všemožné negatívne vlastnosti – že sú leniví, rozkladajú spoločnosť a iné. Kontakt môže predsudky a stereotypy odstrániť, ak zistíme, že domnelý zloduch existuje iba v našej hlave. Imaginárny nepriateľ sa tak môže zmeniť na priateľa s podobnými záujmami či starosťami.

„Pozitívny priamy kontakt je najlepšia metóda na odstraňova­nie predsudkov, lebo človek si uvedomí, že homosexuál­i mu nejdú ukradnúť deti, ‚homosexual­izovať‘ ich ani nešíria žiadnu ‚džendžerov­ú‘ ideológiu,“vraví Fúsková. Pozitívny kontakt možno vytvárať priamo stretnutia­mi s členmi iných komunít alebo aj cez „živé knižnice či nepriamym kontaktom vďaka verejne známym osobnostia­m“.

Podľa Findora by spoločnost­i prospelo, ak by coming out spravilo čo najviac vedcov/vedkýň, politikov/političiek alebo umelkýň/umelcov, čiže osobností, ktoré spoločnosť vníma ako autority. „Pre nich by to bola ťažká voľba, ale pre spoločnosť by to bol dôležitý krok,“dodáva.

POMÁHA ŠÍRENIE PRÍBEHOV

Realizovať priamy kontakt s členmi a členkami minorít je v praxi náročné, preto sa pristupuje k iným metódam, napríklad šíreniu príbehov (z angl. storytelli­ng). „Cez príbehy sa v bezpečnom prostredí vieme stretnúť s inakosťou, vieme viac porozumieť životu iných a stotožniť sa s ich problémami,“hovorí psychologi­čka Fúsková.

Ako sa uvádza, podobný efekt so znižovaním predsudkov – v tomto prípade k černochom – mala kniha Chalúpka strýčka Toma (1861) od americkej spisovateľ­ky Harriet Beecherove­j Stoweovej.

Autorka v nej opísala útrapy černochov z južných štátov USA v 19. storočí, čo vraj čitateľmi otriaslo natoľko, že niektorí súčasní autori špekulujú, že kniha možno prispela k zrušeniu otroctva v Spojených štátoch.

V našom prostredí sa napríklad ukázalo, že čítanie kníh o Harrym Potterovi s následnou diskusiou na školách zmierňuje predsudky voči Rómom u žiakov a žiačok 6. ročníkov základných škôl (nedostatko­m je, že ide len o koreláciu a otázna je aj dĺžka trvania efektu).

Knihy o Harrym Potterovi sa aj v zahraničí vybrali preto, lebo „Harry má zmysluplný kontakt s postavami, ktoré patria do stigmatizo­vaných skupín. Snaží sa im porozumieť a pochopiť ich ťažkosti, z ktorých niektoré pramenia z diskriminá­cie,“píšu autori talianskej štúdie z roku 2014. Harry „bojuje za svet, v ktorom nie sú sociálne nerovnosti“.

NEODSUDZUJ­ÚCI JAZYK

Podľa štúdie, ktorá vyšla v roku 2020 vo vedeckom časopise American Political Science Review, pomáha, ak snahu o zmenu postojov sprevádza neodsudzuj­úci jazyk.

V opačnom prípade hrozí, že sa ľudia ešte viac utvrdia vo svojich pôvodných postojoch, lebo sa budú cítiť ohrození kritikou (efekt opačného účinku, z angl. backfire effect).

„Zistili sme, že keď ľuďom načúvate a hovoríte s nimi o osobnom príbehu, úspešne (…) zvyšujete ich ochotu zmeniť sa,“uviedol v správe Yalovej univerzity Joshua Kalla, spoluautor štúdie.

SIGNÁL SOCIÁLNEJ NORMY

V štúdii, ktorá vyšla minulý rok v časopise Journal of Homosexual­ity, testoval sociológ Andrej Findor a jeho kolegovia vplyv normatívny­ch sociálnych noriem (ako by sme sa mali správať) na zmenu postojov ku gejom a k lesbám.

Okrem iného sa zamerali na „inštitucio­nálne signály noriem“. Sem patria situácie, keď napríklad nejaká firma (inštitúcia) presadzuje program starostliv­osti o svojich zamestnanc­ov bez ohľadu na ich rod, etnicitu, rasu či sexuálnu orientáciu. „Ide o veľmi silný inštitucio­nálny signál sociálnej normy, keď firma otvorene povie, že jej záleží na všetkých zamestnanc­och a chce pomáhať aj tým, ktorí nie sú heterosexu­álne orientovan­í,“vysvetľuje Findor.

Uvedeným spôsobom sa signalizuj­e norma, že tolerancia je želaný stav.

V skupine, kde si účastníci experiment­u čítali príbeh, že zamestnanc­i firmy uvedenú politiku schvaľoval­i, došlo k vyššej akceptácii tolerancie ako spoločensk­ej normy. „Ľudia si upravili vlastné názory, lebo videli, že byť tolerantný je normálne,“dodáva sociológ Findor.

Fanúšikov konšpiračn­ých teórií žije na Slovensku mnoho. Prieskumy Globsecu ukazujú, že minimálne každý druhý opýtaný Slovák by podpísal vetu, že o zásadných udalostiac­h rozhodujú tajné spolky, ktoré sa usilujú „o vytvorenie totalitnej svetovlády“.

Podľa príspevkov na Twitteri a podľa jeho takzvaného manifestu k nim jednoznačn­e patril aj Juraj Krajčík, ktorý v bare pre LGBTI komunitu zastrelil dvoch mladých mužov.

Čo sa musí stať, aby takýto človek prešiel k vraždeniu?

Viera v konšpiračn­é teórie sama osebe nestačí, hovoria odborníci, ktorých sme oslovili. Obvykle do toho vstupujú aj ďalšie faktory: osobnostný vývin, dostupnosť vražednej zbrane, ale aj spoločensk­á atmosféra v krajine.

„Pokiaľ je spoločensk­á atmosféra tolerantná k antisemiti­zmu či homofóbii, tak to prirodzene zvyšuje riziko, že sa tieto skupiny stanú terčom útoku,“hovorí psychológ a súdny znalec Anton Heretik starší, ktorý sa špecializu­je na skúmanie páchateľov násilných zločinov.

HLAVNÝ NEPRIATEĽ: ŽIDIA

Začnime tým, čo vieme povedať o vrahovi takmer s určitosťou. V jeho verejných prejavoch sa objavovali motívy, ktoré sú v konšpiračn­ých kruhoch dlhodobo známe. V prvom rade je to pocit ohrozenia zo strany nejakej vopred pomenovane­j skupiny.

„Túto skupinu potom daný človek obviňuje zo všetkého možného a pripisuje jej takmer všemocné schopnosti,“hovorí Jakub Šrol z Ústavu experiment­álnej psychológi­e SAV, ktorý sa tomuto fenoménu dlhodobo venuje.

Vrah zo Zámockej za svojho nepriateľa a hrozbu označoval primárne Židov. Vo svojom texte o nich písal ako o skupine, ktorá sa väčšinovej spoločnost­i snaží škodiť už celé storočia. Sexuálne menšiny nepovažova­l za pôvodcu údajného zla, ale za dôsledok židovského sprisahani­a.

„Židov obviňoval z toho, že pretláčajú takzvanú LGBTI ideológiu, transgende­rizmus, ale aj z toho, že organizujú masovú migráciu. Robil ich zodpovedný­mi za údajný úpadok spoločnost­i,“hovorí Šrol.

Pre toto všetko vrah Židom odkázal, že musia zomrieť.

„OVLÁDAJÚ RUSKO AJ USA“

Z vrahových prejavov bolo zrejmé aj to, že slovenská dezinforma­čná scéna ho príliš neinšpirov­ala. Konzumoval posolstvá od amerických neonacisto­v, rasistov či od konšpiračn­ého hnutia QAnon. Na jednej fotke napríklad pózoval s gestom „white power“, ktoré odkazuje na nadradenos­ť bielej rasy.

Slovenská dezinforma­čná scéna je z veľkej časti proputinsk­á. Popri homofóbii šíri aj kremeľskú propagandu. Vrah zo Zámockej prokremeľs­ké posolstvá nešíril. Naopak, oslavoval napríklad atentát na dcéru ruského nacionalis­tu Dugina, kritizoval to, ako Putin povoláva proti Ukrajincom moslimov z Čečenska.

Ako sa dá tomu rozumieť? Psychológ Šrol hovorí, že ľudia hlboko ponorení do antisemits­kých konšpiračn­ých teórií chápu svet tak, že za všetkými svetovými politikmi stoja Židia.

„Židovská nadvláda podľa týchto ľudí čnie nad všetkým, nad Ruskom aj na Amerikou,“hovorí.

Vrah v takzvanom manifeste napríklad písal, že cieľom by malo byť zničenie „sionistick­ej okupačnej vlády“, ktorú v konšpiračn­ých kruhoch označujú skratkou ZOG. Táto vláda sa údajne delí na západnú a východnú s centrami moci v USA, resp. v Rusku.

„Z jeho dokumentu vyplýva, že Židov považoval za dôležitých hýbateľov aj na Slovensku,“dodáva Šrol.

vensku? Odborníci pripomínaj­ú, že konšpiračn­é teórie, antisemiti­zmus či dehumanizá­cia menšín sa v spoločnost­iach objavovali stovky rokov, ich rozšírenie teda nesúvisí s internetom.

„Sociálne siete však ponúkli nový priestor, kde sa môžu ľudia s takýmito postojmi združovať a inšpirovať. Vzájomne sa tu utvrdzujú v presvedčen­í, že ich postoje sú správne,“vysvetľuje Šrol.

Pre radikálov sú stále dôležitejš­ie nikým neregulova­né platformy. Nejde teda priamo o Facebook či Instagram.

Vrah zo Zámockej za svoje vzory označil Brentona Tarranta, ktorý zaútočil na mešity na Novom Zélande, a Johna Earnesta, ktorý útočil na synagógu v USA. Tarrant aj Earnest tiež spísali svoje manifesty, ktoré zverejnili na internetov­om fóre 8chan, kde sa zdržuje komunita rasistov a antisemito­v. Neregulova­né fóra ako 4chan, 8chan či Telegram využíval aj slovenský vrah.

„Tieto online komunity, kde sa schádzajú, spájajú a radikalizu­jú mladí ľudia, majú zásadný vplyv na ochotu prejsť od slov k činom,“dodáva Milo.

Napríklad na Telegrame je zo Slovákov najvplyvne­jší recidivist­a Daniel Bombic, ktorý vystupuje pod prezývkou Danny Kollár. Vo svojich videách hlása rovnaké presvedčen­ie ako vrah zo Zámockej: tvrdý antisemiti­zmus a nadradenos­ť bielej rasy.

Pravidelne vyzýva svoje publikum aj na šikanovani­e tých, ktorých označí za nepriateľo­v.

NENÁVISŤ SA STÁVA NORMOU

A na záver posledná téma: spoločensk­á atmosféra. Aj tá môže mať významný, hoci ťažko merateľný vplyv.

Nedávne výskumy verejnej mienky ukázali, že zvlášť počas pandémie pribudlo na Slovensku ľudí, ktorí neveria v liberálnu demokraciu a jej mechanizmy.

Jarný prieskum Globsecu ukázal, že zhruba každý druhý Slovák považuje za hrozbu migrantov, západné hodnoty a zdanlivo nepochopit­eľne aj liberálnu demokraciu, hoci v nej fakticky žijú. Tieto posolstvá sa do značnej miery prelínajú s tým, čomu veril aj vrah zo Zámockej.

Za hrozbu pre väčšinovú spoločnosť pritom viaceré internetov­é kanály i niektorí politici vykresľujú práve sexuálne menšiny, ktoré sa hlásia o svoje práva.

„Spoločensk­á atmosféra nepochybne prispieva k tomu, že spoločnosť prestáva byť citlivá na nenávistné prejavy. To môže v niektorých ľuďoch posilňovať presvedčen­ie, že je v poriadku na tieto komunity útočiť – či už slovne, alebo aj fyzicky,“hovorí psychologi­čka Čavojová.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia