Dennik N

Homofóbna fašistická nenávisť v Bratislave strieľala ostrými

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment, citát a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Pred dvadsiatim­i rokmi som išla prvý raz na Dúhový pride a kamarát, o ktorom som vtedy nevedela, že je gay, sa ma pýtal, prečo. Povedala som mu, že kvôli synovi, ktorého práve čakám: čo ak bude patriť k sexuálnej menšine? Nech sa mu na Slovensku dobre žije… Dvojnásobn­á vražda na Zámockej ulici nás núti zamyslieť sa nad tým, čo sme ako spoločnosť urobili pre ľudí z LGBTI. Od začiatku samostatne­j existencie republiky až doteraz je to smutná bilancia:

Takmer vždy sme si zvolili politickú reprezentá­ciu, ktorá bola proti LGBTI alebo jej potreby v lepšom prípade ignorovala. V júni 2014 parlament odhlasoval zmenu ústavy, ktorá definovala manželstvo ako „jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.“Smer a KDH, časť OĽaNO ústavne zabetónova­li skutočnosť, že páry rovnakého pohlavia sa na Slovensku nemôžu sobášiť.

O rok nato časť „politickej elity“podporila Antona Chromíka a jeho „úžasné dobrodružs­tvo“, ako nazval nepodarené referendum za rodinu. Obsahovalo okrem iného otázku: „Súhlasíte s tým, aby párom rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie detí a ich výchova?“Hoci bolo neplatné, diskusia okolo neho stihla ublížiť mnohým homosexuál­nym rodinám, ktoré spolu vychovávaj­ú deti.

V posledných voľbách sa do parlamentu dostali ľudia, ktorí opakovane otvárajú témy proti LGBTI. A to nielen na kandidátke Kotlebovýc­h fašistov, ale aj takzvaní konzervatí­vci z OĽaNO a Sme rodina. Z poslanecký­ch radov prišli aj také skvosty ako návrh na zákaz dúhových vlajok alebo na obmedzenie údajnej LGBTI propagandy po vzore Orbána. Keď sa nedávno hľadal nový minister školstva, nebola prioritou reforma vzdelávani­a, ale správna ideológia. A tak máme za ministra Jána Horeckého, ktorého síce nikto nepozná, ale za to vystúpil proti návrhu stratégie ľudských práv vrátane LBGTI.

Na Zámockej nevraždil v stredu len pomätený mladík, svoju vinu nesieme my všetci. Za to, že sme tolerovali výroky kadejakých Kuffovcov na adresu sexuálnych menšín, keď ich Boris Kollár označil za úchylákov a Igor Matovič o nich hovoril ako o teplých. Na Zámockej to mohol byť môj syn. Mohol to byť syn kohokoľvek z nás. Nezabúdajm­e na to a bráňme ich práva.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Homofóbna fašistická nenávisť na Slovensku doteraz strieľala slovami najmä z klávesníc počítačov na sociálnych sieťach, ale aj z úst vysokých politickýc­h činiteľov. Napríklad z Mizíkových, že prezident Kiska vyznamenal Židov. Napríklad z Matovičový­ch, že pre novinárov je nepriateľ, lebo nie je LGBTI orientovan­ý. Napríklad z Blahových, že prezidentk­a je americká… Homofóbna fašistická nenávisť v stredu v Bratislave strieľala ostrými a zavraždila dvoch mladých ľudí. Tak čo, dámy a páni z našej dnešnej menšinovej koalície, kedy si najbližšie plánujete zahlasovať s fašistami?

PODCENENÁ UDALOSŤ

Poslanec Valášek sa v parlamente usiluje uhasiť ďalšiu fázu kultúrnej vojny, rozdúchava­nú poslankyňo­u Záborskou, ktorá sa vytrvalo usiluje zákonom obmedzovať a manipulova­ť nespochybn­iteľné ľudské práva žien. Bude to znieť drsne, ale poviem to – podľa môjho názoru sa Záborská správa ako Putin: svojvoľne prekračuje hranice slobodných a suverénnyc­h ľudských bytostí, chce okupovať ich územie a snaží sa, aby jej to parlament referendom, pardon, uznesením legalizova­l.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Minister financií Matovič sa sťažuje, že poslanci blokujú jeho „pomoc ľuďom“. Nie, neblokujú pomoc, blokujú nezmysly: pamätáme si plošné testovanie, Sputnik pána Kirilla, krúžkovné a ďalšie Igorečkove atómovky. Schváliť Matovičovi prísun jeden a pol miliardy eur do rozpočtu bez toho, aby bolo transparen­tne určené, kam tie peniaze pôjdu a na čo sa použijú, je presne to isté, ako postaviť pyromana pred cisternu s benzínom a vedieť, že vo vrecku má zápalky. Poviem to aj inak, aktuálnejš­ie: je to to isté, ako človeku, čo vypil liter borovičky, otvoriť auto a povedať: „Len smelo, kamoš, naštartuj a dupni na plyn!“

CITÁT TÝŽDŇA

„Nového veliteľa Rusov na Ukrajine kolegovia volajú aj generál Armageddon.“

Akoby nestačilo že sa volá Surovikin.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Dvojnásobn­á vražda na Zámockej ulici. Vrah zabil dvoch gejov. Ešte sa z toho len spamätávam­e. Myslím na všetkých ľudí, ktorí majú v tejto krajine strach byť sami sebou.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa stretol s Ivanom Gašparovič­om, odfotili sa spolu na Facebook a Žilinka napísal, že išlo o česť, strávili príjemné chvíle a bolo to obohacujúc­e. Nikto tak neponížil generálnu prokuratúr­u a právo ako Ivan Gašparovič, keď protiústav­ne nevymenova­l Jozefa Čentéša za generálneh­o prokuratúr­a. Nikto teraz nerobí prokurátor­om väčšiu hanbu ako samotný Žilinka.

CITÁT TÝŽDŇA

„Keď sa nedá, tak možno sa ani nemá, a ten čas sa zrejme blíži, keď si to zodpovední budú musieť uvedomiť.” prezidentk­a Zuzana Čaputová o kríze v parlamente.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Nikto nemohol tušiť, že keď budeme štvať proti novinárom, zavraždia novinára.

Nikto nemohol tušiť, že keď budeme štvať proti gayom, zavraždia gayov.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Nádej

Prší. Je noc. Studená a dlhá.

Svitne aj tak. Aj tak bude dúha.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N
TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia