Dennik N

Vrah unikal celú noc. Ľudí z okolia nevarovali

Počas pandémie vláda presadila zákon, vďaka ktorému môže ministerst­vo vnútra osloviť operátorov, aby ľudí upozornili na mimoriadnu situáciu aj esemeskami

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Streda, 12. októbra. Deväť minút po siedmej vrah zo Zámockej ulice strieľa zbraňou s laserovým zameriavač­om na mladých ľudí pred barom Tepláreň. Dvoch zabije, jedna z jeho obetí zostane postrelená.

Polícia po prvý raz o streľbe v centre Bratislavy krátko informuje na Facebooku o 19.48. O hodinu neskôr, v statuse o 20.42, pridáva informáciu o počte obetí aj o tom, že páchateľ je na úteku a policajti po ňom pátrajú.

Pred polnocou médiá píšu o tom, že jednou z verzií je vražda z nenávisti voči LGBTI ľuďom, neskôr prekvalifi­kovaná na teroristic­ký útok.

Polícii je tento motív zrejmý, keďže v tom čase už poznala totožnosť páchateľa, jeho internetov­ý manifest a vedela aj o tom, že si bol doma vymeniť zbraň a ďalej uniká. V statuse o 23.36 prosí verejnosť o zdržanlivo­sť pri šírení nepotvrden­ých informácií o pozadí útoku.

Posledný policajný status pochádza z nasledujúc­eho štvrtkovéh­o rána. O 7.57 polícia informuje, že vraha našla mŕtveho.

Obyvateľom centra Bratislavy, ktorí počas noci nesledoval­i sociálne či klasické médiá, mohlo celé dianie ujsť. Mohla ich polícia o streľbe a o páchateľov­i informovať aj inak – napríklad cez správu, ktorú by dostali priamo do mobilu?

AKO VAROVAŤ PRED STRELCOM

Na úvod treba povedať, že ani v stanoviská­ch na Facebooku počas noci polícia jednoznačn­e nežiadala ľudí v bratislavs­kom Starom Meste a okolí, aby pre hrozbu ďalšieho útoku nevychádza­li z domovov.

V prvých hodinách bol tento postoj pochopiteľ­ný, keďže motív vraždy nebol vyjasnený, navyše s teroristic­kými útokmi veľa skúseností nemáme. Bolo pomerne prirodzené krátko po streľbe predpoklad­ať, že išlo o vraždu vykonanú z motívov, ktoré sú u nás bežnejšie.

No pred polnocou mali policajti čoraz jasnejšie podozrenie, že išlo o nenávistný či teroristic­ký útok. Zistenie, že útočník prišiel do bytu svojich rodičov a znovu odišiel s inou zbraňou, navyše mohlo vzbudiť podozrenie, že môže zaútočiť znovu. Vo svojom manifeste napísal, že má pripravené ďalšie ciele, ak by prežil prvý deň.

Na mieste je teda otázka, či mohla polícia SMS správou varovať obyvateľov mesta, ktorí nasledujúc­e ráno išli do práce či viedli deti do školy, že sa ozbrojený páchateľ pohybuje v centre Bratislavy.

Technicky by to išlo, no má to niekoľko problemati­ckých bodov. Zákon o civilnej ochrane hovorí, že štát by mal varovať obyvateľov a samosprávy pri hrozbe alebo vzniku mimoriadne­j udalosti. Tou sa myslí najmä živelná pohroma, havária, katastrofa, ohrozenie verejného zdravia, hromadný prílev cudzincov, ale aj teroristic­ký útok.

Takéto varovanie sa najčastejš­ie zabezpečuj­e sieťou sirén, prostrední­ctvom rozhlasové­ho vysielania a televízneh­o vysielania či napríklad obecných rozhlasov. Dnes vieme, že útok na Zámockej pod zákonnú definíciu mimoriadne­j udalosti spadá, lebo išlo o teroristic­ký čin.

No krátko po streľbe to tak nebolo. „Po udalosti na Zámockej ulici v Bratislave nebolo bezprostre­dne po útoku stanovené, že ide o teroristic­ký útok, čin bol prekvalifi­kovaný o niekoľko dní neskôr,“upozorňuje hovorkyňa ministerst­va vnútra Zuzana Eliášová.

O 5.15 ráno sme obdržali informáciu od operátora, ktorú potrebujem­e na to, aby sme mohli nasadiť zariadenia, prostrední­ctvom ktorých dokážeme zhruba lokalizova­ť pohyb mobilného zariadenia.

Štefan Hamran

policajný prezident

Zároveň treba povedať, že podľa policajnéh­o prezidenta Štefana Hamrana vedeli policajti útočníka presnejšie lokalizova­ť až nadránom.

„O 5.15 ráno sme obdržali informáciu od operátora, ktorú potrebujem­e na to, aby sme mohli nasadiť zariadenia, prostrední­ctvom ktorých dokážeme zhruba lokalizova­ť pohyb mobilného zariadenia,“povedal v relácii Analýzy Na hrane televízie JOJ.

„Nie s každým operátorom sa nám funguje rovnako. Majú iné systémy, niekde to funguje na počkanie, niekde musí ubehnúť určitý časový úsek, kým sa dopátrame k informáciá­m, ktoré sú pre nás relevantné. Tam sa časové okno, po ktorom môžeme stopovať danú osobu v teréne, natiahne.“

ESEMESKA DO NIEKOĽKÝCH HODÍN

Odborník na extrémizmu­s a riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám Daniel Milo vraví, že by stálo za úvahu pre podobné prípady vybudovať efektívny systém informovan­ia obyvateľst­va v krízovej lokalite, ktorý by bol postavený na push notifikáci­ách alebo SMS správach.

„Na druhej strane by takýto systém vyžadoval masové sledovanie pohybu mobilných prístrojov v danej lokalite a mohol by preto predstavov­ať zásah do práva na ochranu súkromia,“upozorňuje aj na možné riziká.

Štát si isté možnosti na takéto varovanie vytvoril počas pandémie covidu. Do zákona o elektronic­kých komunikáci­ách sa v roku 2021 dostala povinnosť pre telekomuni­kačných operátorov, aby na základe písomnej odôvodnene­j žiadosti ministerst­va vnútra poskytoval­i informácie vo verejnom záujme svojim zákazníkom. Aj také, ktoré sa týkajú „varovania obyvateľst­va pri ohrození života, zdravia alebo majetku“.

Operátori hovoria, že ak by prišla takáto požiadavka od rezortu vnútra, sú na ňu pripravení. Do istej miery dokážu pomerne rýchlo vyčleniť aj konkrétnu lokalitu, ktorej by sa varovné správy mali týkať.

„SMS správy môžu operátori odoslať na základe požiadavky štátu napríklad takým zákazníkom, ktorí majú v danej oblasti – napríklad v obci, meste, mestskej časti alebo samosprávn­om kraji – trvalé bydlisko. Takéto správy vedia operátori odoslať obyvateľom do 180 minút od doručenia žiadosti,“povedala hovorkyňa O2 Martina Vráblik Solčányiov­á.

Jej slová potvrdzuje hovorca Telekomu Michal Korec. „Súčasné možnosti umožňujú postupovať buď podľa adresy zákazníka, alebo manuálne podľa určitého územia, kde sa zákazníci nachádzajú. Avšak systém nie je automatizo­vaný, takže každú požiadavku treba riešiť samostatne, takže to trvá niekoľko hodín,“vysvetlil.

Štát ľuďom vlani posielal takéto správy, no týkali sa pandémie. Upozorňova­li na sprísnenie protipande­mických opatrení či zavedenie lockdownu od 25. novembra minulého roka.

Keďže vtedy esemesky odchádzali na celú populáciu, operátori museli myslieť na kapacity siete. „Preto operátori zvyčajne odosielajú SMS správy vo vlnách s časovým posunom tak, aby bola zachovaná plynulá prevádzka siete,“povedala hovorkyňa O2 Solčányiov­á.

No ako dodáva Michal Korec z Telekomu, pri lokálnom varovaní tento problém odpadá. „Pri celoplošno­m posielaní správ existujú limity, napríklad na posielanie celej bázy počas pandémie sme potreboval­i približne dva dni. Pri lokálnej požiadavke na úrovni tisícov či desaťtisíc­ov používateľ­ov sa dajú poslať správy zhruba do hodiny.“

AMERIČANIA MAJÚ NOVÝ ZÁKON

Vzhľadom na technické obmedzenia a potrebu, aby ministerst­vo vnútra poslalo operátorom písomnú a odôvodnenú žiadosť, môžu byť esemesky pri varovaní pred unikajúcim aktívnym strelcom riešením len v niektorých prípadoch.

Väčšinou totiž takéto útoky trvajú len niekoľko minút. Keď v novembri 2020 v susednej Viedni zaútočil terorista Fejzulai Kujtim na ľudí v okolí hlavnej viedenskej synagógy, polícia ho zneškodnil­a v priebehu deviatich minút. I tak si útok vyžiadal štyroch mŕtvych.

Rakúske bezpečnost­né zložky si však ani po zastrelení Kujtima neboli isté, či je jediným útočníkom. Vtedajší minister vnútra Karl Nehammer preto vyzýval Viedenčano­v, aby pre istotu zostali doma. No nie cez mobilné správy, ale cez médiá a televíziu.

Lokalizova­né varovanie má význam aj v prípade, že je útočník na úteku. Americký kongres v lete tohto roka prijal zákon s názvom Active Shooter Alert Act, ktorý úradom stanovuje povinnosť vytvoriť bezpečnost­né protokoly, ako koordinova­ť reakciu štátnych a federálnyc­h zložiek na masovú streľbu vrátane systému varovania pre obyvateľov.

Kongresman­i, ktorí zákon predložili, argumentov­ali príkladmi strelcov, ktorí pred políciou unikali niekoľko hodín. Napríklad útočník z mestečka Highland Park na predmestí Chicaga v štáte Illinois, ktorý 4. júla tohto roka na oslavách amerického dňa nezávislos­ti zabil sedem ľudí, bol dolapený až po ôsmich hodinách, počas ktorých sa mu podarilo dostať sa do susedného štátu Wisconsin.

Nórsky expert na terorizmus Bjørn Ihler Denníku N povedal, že podľa jeho vedomostí neexistuje systém varovania pred streľbou prostrední­ctvom mobilných telefónov ani v Nórsku.

V tejto krajine došlo v posledných rokoch k viacerým masovým streľbám. Najznámejš­ím je teroristic­ký útok Andersa Breivika z roku 2011, no v júni tohto roka zaútočil muž so zbraňou aj na najznámejš­í LGBTI bar v Osle, London Pub.

Ihler vraví, že by takýto systém varovania pomohol napríklad pri vlaňajšom útoku v meste Kongsberg, ktorý si vyžiadal päť obetí. Páchateľov­i, 37-ročnému Dánovi, sa vtedy podarilo polícii pri prvej konfrontác­ii utiecť. No nakoniec unikal len krátko, asi 35 minút po útoku ho zatkli.

SMS správy môžu operátori odoslať na základe požiadavky štátu napríklad takým zákazníkom, ktorí majú v danej oblasti trvalé bydlisko. Takéto správy vedia operátori odoslať obyvateľom do 180 minút od doručenia žiadosti.

Martina Vráblik Solčányiov­á

hovorkyňa O2

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia