Dennik N

Si je ako Putin. Taiwan sa chystá na inváziu

Reportáž z ostrova, ktorý pozorne sleduje vojnu na Ukrajine. Ak nás napadne Čína, budeme sa musieť ubrániť sami, hovoria odhodlane obyvatelia Taiwanu. Riziko, že sa to stane, dramaticky narástlo

-

Vhangári číslo 11 je rušno. Technici a techničky so slúchadlam­i na ušiach sústredene pripravujú jednotlivé diely do svojej skladačky. Na jej konci bude hotové upravené komerčné alebo vojenské lietadlo.

Každý sa špecializu­je na niečo iné. V jednej časti sa upravujú diely na komerčné airbusy, mladý muž oproti leští časť do modernej americkej stíhačky F16 a blízko nich Taiwanka v strednom veku chystá diel pre transportn­é lietadlo C27 J Spartan.

V hangári je čisto, striedavo sa v ňom ozývajú zvuky vŕtačky alebo robotov. Všetko má svoje miesto. Trochu to pripomína klub nadšených modelárov.

UPRAVENÉ F-16 PROTI SI ŤIN-PCHINGOVI

Tu sa však vzhľadom na čiastočne vojenský charakter práce nesmie fotiť a všetko tu prebieha naostro. Nejde o hru, ale o vážny biznis a v niektorých prípadoch aj o životne dôležitú ochranu ostrova. Preto sa žiadne chyby v areáli spoločnost­i AIDC v takmer trojmilión­ovom meste Taičung v centrálnom Taiwane nesmú tolerovať.

Necelých dvesto kilometrov široká Taiwanská úžina delí ostrov od pobrežia Číny, ktorej líder otvorene hovorí o zjednotení sa a začlenení tejto vyspelej demokratic­kej a prosperujú­cej krajiny pod komunistic­kú diktatúru.

Si Ťinpching o tom hovoril aj v posledných dňoch na kongrese čínskej komunistic­kej strany, kde ho delegáti podľa všetkého tretí raz potvrdia za svojho lídra. Podľa najmocnejš­ieho a najagresív­nejšieho lídra od čias Maa CeTunga už Čína „dosiahla úplnú kontrolu nad Hongkongom a priviedla ho z chaosu”. Teraz je rovnako pripravená čeliť taiwanském­u separatizm­u.

„Národné znovuzjedn­otenie musí byť zrealizova­né a bude zrealizova­né,“vyhlásil Si Ťinpching. Mohlo by to znamenať, že sa v nejakom momente rozhodne pre inváziu Taiwanu?

Podľa nálad, ktoré panujú na ostrove medzi obyčajnými ľuďmi, expertmi aj politikmi, vnímajú Taiwanci túto hrozbu reálne. Odkedy jeho spojenec Vladimir Putin spustil totálnu vojnu proti Ukrajine, sú navyše obavy z možnej čínskej invázie na ostrove oveľa väčšie.

V sídle spoločnost­i AIDC, ktorá vylepšuje lietadlá rôznych druhov, myslia aj na túto možnosť. Zhruba polovica činnosti spoločnost­i je komerčná, z tej druhej reagujú na požiadavky armády. Skompletiz­ovanie jedného lietadla s upravenými dielmi trvá asi 50 dní.

Najväčšou pýchou spoločnost­i, ktorá má zákazky s mnohými firmami vrátane americkej Lockheed Martin, sú upravené americké F16.

Testovací stroj, ktorý mi v Taičungu ukazujú, je upravený tak, aby si na nich politici skúšali svoje schopnosti. Špeciálne senzory skúmajú ich slabé miesta a informácie vysielajú v reálnom čase do kontrolnej miestnosti na základni.

„Je to ako byť vo filme Top Gun, ale toto je skutočné,“smeje sa jeden zo zamestnanc­ov, keď mi ukazujú špeciálne upravené stíhacie lietadlo.

Na ostrove majú vzdušné sily k dispozícii 400 rôznych bojových lietadiel, Čína ich má 700. V pozemných silách je to už menej vyrovnané. Taiwan má 170tisíc vojakov, Čína viac ako dva milióny.

Mohol by sa 23miliónov­ý ostrov ubrániť veľkému čínske

Inštitút pre národný obranný a bezpečnost­ný výskum v Taipei

 ?? ?? Výhľad z Taipei 101.
Výhľad z Taipei 101.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia