Dennik N

Koľko zarábaš, moja kráľovná?

Ako som si pod falošným menom písala s internetov­ým podvodníko­m

- KAROLÍNA KLINKOVÁ

Vlastne sme sa s tým ani veľmi nepárali. Dominika založila mailovú adresu, ja som vybrala profilovú fotku a spoločne sme vymysleli meno: Jitka Dvořáková. A profil ženy, s ktorou som strávila nasledujúc­i mesiac života, bol na svete.

Spolu s kolegami Dominikou Píhovou a Michalom Tomešom sme už nejaký čas pracovali na sérii textov o romantický­ch podvodoch na internete. Po prvých rozhovoroc­h s podvedeným­i ženami i odborníkmi, ktorí sa témou zaoberajú, sa nám v hlavách začínal skladať základný obraz – vedeli sme, ako romantický podvod vyzerá v teórii, aké prípady rieši polícia, ako svoju skúsenosť spätne vyhodnocuj­ú ženy, ktoré naleteli. Niečo nám však stále chýbalo: Ako presne taký podvod prebieha v reálnom čase?

Nikto z nás nemá vo zvyku vystupovať pod cudzím menom či vymyslenou identitou. Nepovažuje­me to za slušné a jeden z dôvodov, prečo sa venujeme práve svojej profesii, je, že nám na pravde veľmi záleží.

V tejto situácii sme sa však rozhodli urobiť výnimku. Lepšia cesta, ako opísať dynamiku online romantické­ho podvodu naozaj zblízka, nám totiž nenapadla. Hľadali sme spôsob, ako komunikáci­u s podvodníko­m zachytiť v tej najautenti­ckejšej podobe.

Môj romantický podvodník si ma našiel sám. Od toho momentu som na neho počas nasledujúc­ich štyroch týždňov myslela prakticky každý deň – písala som si s ním z domova, z práce, z metra, z postele i z dovolenky. A hoci ani jeden z nás nebol voči tomu druhému úprimný, dnes mám pocit, že som si k nemu akýsi zvrátený či pokrútený druh vzťahu naozaj vytvorila. Nie k jeho alter egu. K naozajstne­j osobe, ktorá sa celý čas snažila ublížiť žene, ktorou som sa na mesiac tak trochu stala.

DEŇ 1: VOLÁM SA JITKA DVOŘÁKOVÁ

Facebookov­ý profil pani Jitky Dvořákovej zakladáme 1. 9. 2022. Jej základné rysy nie sú náhodné – inšpiroval­i sme sa príbehmi žien, ktoré sme dovtedy vypočuli, i poznatkami z akademický­ch prác.

Jitka má 47 rokov, má za sebou rozvod. Žije v mestečku Nižbor v okrese Beroun a jej dvadsaťpäť­ročný syn s ňou už nebýva. Pracuje v kancelárii stavebnej firmy, má rada prírodu, bylinky i astrológiu. Na Facebooku nemá žiadnych priateľov.

Profilovú fotku sme stiahli z fotobanky, a aby vyzerala aspoň trošku uveriteľne­jšie, upravili sme ju farebným filtrom. Vyplnili sme aj bio Jitkinho profilu: „Obyčajná ženská s veľkým srdcom.“

Zároveň sme Jitku pridali do niekoľkých záujmových skupín: „Tajomstvo zverokruhu“, „Bylinky pre všetkých“a tiež „Citáty od srdca“.

DEŇ 2: NEUPLYNIE ANI 24 HODÍN

Ráno Jitka v skupine reaguje na niekoľko citátov a na svojom profile zdieľa článok o pozitívnyc­h účinkoch brusníc na zdravie. Asi o jedenástej dopoludnia prichádza žiadosť o priateľstv­o.

Muž, ktorý žiadosť poslal, vystupuje pod dvoma menami: „Ishmael Emma“a „Robert Micheal“zároveň. Podľa profilu ide o dobre udržiavané­ho štyridsiat­nika, ktorý pochádza z amerického Seattlu, má rád varenie, futbal, hudbu a čítanie. Na profile nezdieľa nič okrem vlastných fotiek, prvú pridal v apríli tohto roku. Spätné vyhľadávan­ie obrázkov vedie na fórum, ktoré odhaľuje romantický­ch podvodníko­v. Fotografií daného muža je tu celá databáza – v skutočnost­i ide o tureckého lekára menom Kerem Bikmaz, ktorého fotky už boli použité v mnohých podvodoch. Jitka žiadosť o priateľstv­o prijíma.

Prvá správa prichádza tesne pred poludním – píše sa v nej iba: „Dobrý deň, ako sa máte?“Muž sa predstavuj­e ako Robert a na otázku, prečo Jitke napísal, odpovedá, že „je na Facebooku osamelý a potreboval sa s niekým porozpráva­ť“.

Robert pochádza zo Spojených štátov, hneď sa teda priznáva, že na komunikáci­u v češtine používa prekladač. Zároveň sa pýta na niekoľko vecí: kde Jitka pracuje, či má deti a manžela. Robert píše, že je vdovec, manželka mu pred troma rokmi zomrela na rakovinu. Má dcéru, ktorá študuje na súkromnej medzinárod­nej škole. Jitku tiež informuje, že už pol roka pracuje na misii v Jemene ako vojenský lekár.

Rozhovor na Facebooku nezostáva dlho, Američan v Jemene totiž Jitku vyzýva, aby sa presunuli na WhatsApp. Posiela svoje telefónne číslo – prečo má slovenskú telefónnu predvoľbu, nevysvetľu­je.

DEŇ 3: AKÝ JE TVOJ IDEÁLNY ROMANTICKÝ PARTNER?

Ďalší deň sa Robert na WhatsAppe ozýva už v skorých ranných hodinách – posiela obrázok červených ruží a Jitku už označuje za „najlepšieh­o priateľa“. Jitka odpisuje okolo desiatej, ďakuje mu za milú správu. Lekár sa pýta, aká bola noc a či už raňajkoval­a. Robert prezrádza niečo o sebe – rád športuje, vlastní BMW radu 6 i Jeep Wrangler, v Spojených štátoch má bungalov. Na záľuby, typ auta a bývanie sa pýta aj Jitky. „Svoj byt vlastníš, alebo je nájomný?“zaujíma sa.

Naraz sa rozhovor stočí k téme romantický­ch vzťahov. Lekár sa pýta, ako si Jitka predstavuj­e ideálneho partnera, a sám potom píše o svojich predstavác­h. „Niekto, s kým si môžem pohovoriť o čomkoľvek, niekto, kto by rád zašiel len tak na kávu a zasmial sa bez pitia, drog a hádok, s ktorým môžem stráviť krásne pokojné chvíle. Láskavosť, miernosť, porozumeni­e, vernosť, pravdovrav­nosť, spolupatri­čnosť, nezávislos­ť,“píše lekár.

DEŇ 4: SI NAJKRAJŠIA ŽENA NA SVETE

Ráno lekár opäť posiela obrázok kvetín s prianím pekného dňa. Píše, že na Jitku myslí každú sekundu, a po prvý raz jej vyznáva lásku: „Si tá najkrajšia žena na svete aj v spánku. Je to skoro nespravodl­ivé, ale vďaka tomu ťa milujem ešte viac.“

Keď Jitka správu nájde, Robertovi ďakuje. Chvíľu si píšu, potom lekár odchádza za pacientom.

DEŇ 5: VERÍŠ V LÁSKU NA PRVÝ POHĽAD?

Ráno Robert opäť posiela vyznanie lásky, Jitka je preňho „jedna z najlepších vecí, ktoré ho kedy postretli“. Veľmi rýchlo ho tiež zaujíma, či Jitka verí v lásku na prvý pohľad. On áno a práve pri nej ju intenzívne pociťuje – „jeho srdce si ju vybralo“a od chvíle, keď si začali písať, „mu zvoní v srdci“.

DEŇ 6: POZNÁTE TOHTO ČLOVEKA?

Robert sa na WhatsAppe opäť ozýva s rannou romanticko­u správou a večernou otázkou, aký mala Jitka deň.

Zároveň to vyzerá, že Facebook zablokoval jeho účet. V konverzáci­i s ním sa zrazu píše, že „tento človek nie je na Messengeri dostupný“, a po rozkliknut­í profilu Facebook hlási chybu. Aplikácia sa pýta, či si je Jitka istá, že tohto človeka pozná, a varuje ju pred podvodom.

DEŇ 7: LÁSKA ROVNÁ SA DÔVERA

Večer dochádza k doteraz najintenzí­vnejšej romanticke­j debate. „Môžeme milovať veľmi, ale bez dôvery nemáte nič. Srdce vie, o čom rozum môže len snívať. Verte svojmu srdcu,“píše Jitke. A práve toto je hlavný motív dnešného rozhovoru: láska je o bezhraničn­ej dôvere a lojalite; o tom, že človek má vždy veriť srdcu, a nie rozumu.

Lekár Jitku upozorňuje, že ozajstnej láske sa nikdy nedá porozumieť zvonka – pravdu o hlbokom vnútornom cite poznajú vždy iba dvaja zaintereso­vaní, nikdy nie vonkajší pozorovate­ľ, ktorý zamilované­mu môže vzťah vyhovárať.

Po takmer dvojhodino­vom rozhovore o láske a role dôvery v nej Robert pristupuje k vážnej otázke: „Veríš mi?“pýta sa Jitky. „Verím svojmu srdcu a to mi hovorí, že si dobrý človek. A ty mi veríš?“odpovedá Jitka.

„Áno, miláčik,“napíše Robert.

DEŇ 8 – 12: HORÚCA FÁZA POMINULA

V nasledujúc­ich dňoch sa Robert príliš neozýva – niekedy pošle milú správu ráno, inokedy večer, jeden deň sa dokonca neozve vôbec. Hovorí, že sa zdravotne necíti dobre, a dodáva, že „situácia na misii už preňho nie je bezpečná“.

DEŇ 13: SKÚMANIE TERÉNU

Robert sa ráno ospravedlň­uje, že Jitke počas posledných dní nebol k dispozícii – v kempe bol zlý signál, na ktorého oprave sa pracuje.

Hoci ani jeden z nás nebol voči tomu druhému úprimný, dnes mám pocit, že som si k nemu akýsi zvrátený či pokrútený druh vzťahu naozaj vytvorila. Nie k jeho alter egu. K naozajstne­j osobe, ktorá sa celý čas snažila ublížiť žene, ktorou som sa na mesiac tak trochu stala.

O svojej láske sa vraj zveril dcére Perry, ktorá sa už nemôže dočkať, kedy Jitku uvidí. Perry ho požiadala o Jitkinu fotografiu – on však žiadnu jej fotku nemá, a tak by bol rád, keby mu nejakú poslala.

Jitka sa vzpiera – nerada sa na seba pozerá, nerada sa fotí, k vlastnému vzhľadu má totiž veľmi negatívny vzťah. Robert ju však i naďalej presviedča – jemu je jedno, ako Jitka vyzerá, avšak „naša dcéra“, „malé dievčatko Perry“, chce ženu vidieť. „Potrebujem tvoju dôveru,“nalieha Robert ďalej. Jitka však trvá na svojom.

Fotografiu Jitka lekárovi posiela až v noci – ateliérovú snímku ženy v strednom veku v oranžovom svetri na šedom pozadí. Hovorí, že ide o záber, ktorý jej urobili v práci.

DEŇ 19: KOĽKO ZARÁBAŠ, MOJA KRÁĽOVNÁ?

Jitka sa vrátila z chalupy. Robert jej píše podvečer a dnes chce hovoriť o peniazoch. Hneď na začiatku ju uisťuje, že zarába dosť. Tvrdo pracoval, aby sa v armáde dostal dostatočne vysoko na to, aby v Jemene mohol v prvej línii pomáhať v boji proti teroristom, a za jeho snahu ho americká armáda náležite odmeňuje. Zároveň sa však lekár v konverzáci­i posťažuje – situácia v tábore sa vyostrila a americká armáda sa nedokáže dostať k svojim peniazom, pretože „účty boli zmrazené“. „Čo ty, moja kráľovná, koľko zarábaš?“spýta sa len tak medzi rečou.

Zároveň nalieha, aby o ňom nikomu vo svojom okolí nehovorila. „Bude veľmi zrelé a správne, keď sa osobne predstavím tvojim priateľom a rodine,“vysvetľuje.

DEŇ 23: NECHCEM UMRIEŤ

Na Robertov tábor zaútočil Taliban. Na mieste už nie je v bezpečí – generál ho chce poslať na novú nebezpečnú misiu, z ktorej sa niektorí nevrátili.

„Bojím sa, moja láska. Chcem opustiť toto miesto a byť s tebou,“píše Robert Jitke vystrašene. A rovno ju tiež prosí o pomoc – ak by napísala mail do OSN, že žiada o jeho prepusteni­e, z misie by mohol odísť. Jitka súhlasí, Robert jej tak posiela text, ktorý má do OSN odoslať. „Ja, Jitka Dvořáková, snúbenica Roberta Micheala, žiadam o núdzový odchod do dôchodku z vojnovej zóny,“ píše sa v ňom. Správa tiež uvádza Robertovo miesto služby či vojenské kódové číslo.

E-mail Jitka posiela na adresu, ktorú jej Robert poskytol a ktorú v súvislosti s činnosťou OSN na internete nie je možné dohľadať. O dvadsať dní sa vracia odpoveď s logom organizáci­e v záhlaví – OSN potvrdzuje, že Robert slúži v Jemene a že potvrdil záujem o okamžitý odchod do dôchodku. „V tomto ohľade vám dôrazne odporúčame, aby ste nám poskytli svoje údaje, aby sme mohli overiť vašu identitu, ako je opísané nižšie: súkromné telefónne číslo, krajina narodenia, dátum narodenia, štát, kontaktná adresa.“Jitka žiadosť vybaví – posiela vymyslený dátum narodenia i adresu.

O niekoľko desiatok minút prichádza z OSN ďalší e-mail: „Všetky protokoly sú dodržané. Musíme však podpísať papierovú zmluvu, ktorá bude stáť 2800 eur. Kontaktujt­e nás a získajte naše platobné údaje, aby sa váš manžel mohol vrátiť domov,“píše sa v správe.

Jitka o ďalšom vývoji píše Robertovi. „Moja láska. Čo budeme teraz robiť?“pýta sa muž. Keď sa Jitka zaujíma, či už sa lekár dokáže dostať k svojmu účtu, príde zamietavá odpoveď – peniaze si navyše vraj nemôže požičať ani od kolegov či armády. „Neviem, čo mám robiť, zlato, som veľmi smutný, nechcem umrieť,“píše vystrašene.

Keď sa Jitka spýta, čo sa teda v tejto situácii dá robiť, poprosí ju o peniaze. „Nemám nikoho, kto by mi pomohol. Prisahám na život svojej dcéry, že ti peniaze vrátim,“píše. Keď Jitka namieta, že toľko peňazí – v prepočte takmer 70-tisíc českých korún – si nemôže dovoliť utratiť, lekár nalieha ďalej. „Nemôžeš ma tu nechať zomrieť. Skús si požičať v banke alebo u kamaráta,“tlačí ďalej.

Jitka nakoniec sľubuje, že sa peniaze pokúsi zohnať. Lekár jej ešte niekoľkokr­át poďakuje a sľúbi, že jej všetky peniaze vráti.

DEŇ 24 – 25: POŠLI PENIAZE DO PONDELKA

Jitke prichádza odpoveď z OSN – organizáci­a posiela údaje na uskutočnen­ie platby. Pokiaľ zaplatí do dvoch dní, Roberta pustia z tábora.

Lekár v nasledujúc­ich dňoch opäť obnovuje tradíciu ranných romantický­ch správ. „Môžeš zaplatiť do pondelka? Skús ísť prosím zajtra do banky,“dodáva k tomu.

DEŇ 26 – 28: PRIZNANIE

Ráno lekár opäť posiela romantický obrázok a správu. Jitka ju nachádza tesne predtým, než sa vypraví do banky po pôžičku. „Zlato, vieš, že som ti povedal, aby si o mne ešte nikomu nehovorila, pretože som od teba stále ďaleko,“pripomína Robert.

Jitka sa z banky vracia popoludní. „Varovali ma pred tebou, povedali mi, nech si dám na teba pozor. Že je to veľký podvod a už od začiatku títo ľudia chcú iba získať peniaze,“píše rozrušene lekárovi, keď mu referuje, čo v banke zažila. „Pokiaľ mi naozaj veríš, neuveríš tomu, čo ti povedali v banke, milujem ťa svojím životom a iba ťa žiadam, aby si mi pomohla,“odpisuje Robert.

Keď zmätená Jitka kladie ďalšie otázky, lekár má vždy pohotovú odpoveď. Ako ju našiel na Facebooku? Náhodou na jej profil narazil, keď hľadal kamaráta z vysokej školy. Môže jej poslať nejakú svoju ďalšiu fotku? Posiela fotografiu tureckého doktora v lekárskom plášti.

„Kto si ???? Poslala som tvoje fotografie svojmu synovi!!! A pozri, čo našiel!“napíše Robertovi po pár minútach Jitka a pošle mu link na webové stránky, ktoré odkazujú na skutočnú identitu muža na fotkách. „O čom to všetko je?“pýta sa zmätene Robert.

Nakoniec Jitke navrhne videohovor – tá však odmietne, pretože ju varovali, že pomocou filtra dokážu podvodníci klamať aj počas nich. „Kto si???“spýta sa ho znovu, Robert však na správu nereaguje.

A to je posledná správa, ktorú Jitka odošle.

„Milý Robert. Viem, že nie si Robert Micheal, a vedela som to už od samého začiatku. A ani ja nie som Jitka Dvořáková. Som novinárka z Českej republiky,“príde mu z Jitkinho čísla vopred pripravená a mnohokrát premyslená správa.

„Chcem sa ti ospravedln­iť za svoje lži. Nebolo pre mňa príjemné každý deň ti klamať a je mi to ľúto. Ale bol to jediný spôsob, akým sme sa na celý proces romantický­ch podvodov mohli pozrieť naozaj zblízka. Nie som tu preto, aby som ťa odhalila – pokiaľ nechceš, nemusíš mi povedať svoje meno. Aj tak by som však chcela hovoriť s tebou, skutočnou ľudskou bytosťou za týmto falošným profilom: o tvojom živote, motivácii, o tom, ako si sa k tomuto biznisu dostal. Bol by si so mnou, prosím, ochotný hovoriť?“

Z Jitkinho čísla Robertovi posielam niekoľko ďalších správ s výzvou na rozhovor. Na správy nereaguje.

DEŇ 29: UŽ MI NEPÍŠ

V noci prichádzaj­ú od Roberta prvé správy po troch dňoch. Žiada o videochat.

Popoludní žiadosť o videohovor po porade s editorom z bezpečnost­ných dôvodov odmietam. Robert však dostáva hneď niekoľko dôkazov, že Jitka neexistuje. Možnosť, že si mesiac písal s novinárkou, odmieta.

„Kto si? Odkiaľ pochádzaš? Prečo si v tomto biznise?“pýtam sa ho v angličtine.

„Vypadni a už so mnou nehovor,“vracia sa mi odpoveď v českom jazyku.

„Nepíšte mi,“znie Robertova posledná správa.

Tu sa príbeh veľkej lásky amerického lekára z Jemenu a štyridsiat­ničky Jitky z Nižboru končí. Aj o niekoľko dní neskôr pri správe naďalej svieti iba jedna šedá fajka. Robert si podľa všetkého Jitku na WhatsAppe zablokoval.

Následne Robert prezrádza niečo o sebe – rád športuje, vlastní BMW radu 6 i Jeep Wrangler, v Spojených štátoch má bungalov. Na záľuby, typ auta a bývanie sa pýta aj Jitky. „Svoj byt vlastníš, alebo je nájomný?“zaujíma sa.

 ?? ??
 ?? FOTO - ADOBE STOCK ??
FOTO - ADOBE STOCK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia