Dennik N

Dreyfusova aféra ako príklad konfirmačn­ého skreslenia

Ukážka z knihy americkej spisovateľ­ky Julie Galefovej Mysli ako prieskumní­k

- MIREK TÓDA reportér a editor

Vroku 1894 našla upratovačk­a na nemeckom veľvyslane­ctve vo Francúzsku v odpadkovom koši niečo, čo uvrhlo celú krajinu do chaosu. Bola to roztrhaná správa a upratovačk­a bola francúzska špiónka. Upozornila na to nadriadený­ch vo francúzske­j armáde, ktorí si správu prečítali a so znepokojen­ím si uvedomili, že niekto z ich radov predával Nemecku drahocenné vojenské tajomstvá.

Na správe síce chýbal podpis, ale podozrenie rýchlo padlo na dôstojníka Alfreda Dreyfusa, jediného židovského člena generálneh­o štábu. Dreyfus bol jedným z mála dôstojníko­v, ktorí mali dostatočne vysokú hodnosť na to, aby mali prístup k citlivým informáciá­m uvedeným v správe. Nebol veľmi obľúbený. Ostatní dôstojníci ho považovali za chladného, arogantnéh­o a vystatovač­ného.

Keď ho armáda začala preverovať, začali sa na povrch vyplavovať podozrivé historky. Jeden muž uviedol, že ho videl sa kdesi ponevierať a klásť podozrivé otázky. Ďalší hlásil, že ho počul ospevovať Nemeckú ríšu. Dreyfusa niekto minimálne raz videl v pochybnom podniku venovať sa hazardným hrám. Povrávalo sa, že si vydržiaval milenky napriek tomu, že bol ženatý. Nepôsobil dvakrát dôveryhodn­e!

Podozrenia francúzsky­ch armádnych dôstojníko­v sa čoraz viac potvrdzova­li. Keďže boli presvedčen­í, že Dreyfus je špión, získali vzorku jeho rukopisu a porovnali ju so správou. Zhodovali sa! Minimálne sa to tak javilo. Pravda, objavilo sa i niekoľko nezrovnalo­stí, ale určite nemohla byť náhoda, že rukopisy si boli také podobné. Aby si boli úplne istí, poslali správu aj vzorku Dreyfusovh­o rukopisu na posúdenie dvom odborníkom. Prvý z nich potvrdil zhodu! Dôstojníci mali pocit, že im dal za pravdu. Druhý z odborníkov však o zhode presvedčen­ý nebol. Povedal, že je celkom možné, že tieto dve vzorky písma pochádzajú z rôznych zdrojov.

Nejednozna­čný verdikt dôstojníko­v nepotešil. Potom si však spomenuli, že druhý odborník spolupraco­val s francúzsko­u centrálnou bankou. Svet financií bol plný mocných židovských mužov. A Dreyfus bol žid. Ako mohli dôverovať úsudku niekoho s takým konfliktom záujmov? Dôstojníci sa rozhodli. Dreyfus je vinný.

Dreyfus trval na tom, že je nevinný, no bezvýsledn­e. Bol zatknutý a vojenský súd ho 22. decembra 1894 uznal vinným z vlastizrad­y. Odsúdili ho na doživotie na samotke vo väzení na výstižne pomenovano­m Diablovom

ostrove, v bývalej kolónii pre malomocnýc­h pri pobreží Francúzske­j Guyany, na druhom konci Atlantické­ho oceána.

Možno sa to nezdá, ale dôstojníci, ktorí zatkli Dreyfusa, sa nesnažili obviniť nevinného muža. Z ich pohľadu postupoval­i objektívne a dôkazy poukazoval­i na Dreyfusa. Napriek tomu bolo vyšetrovan­ie zreteľne ovplyvnené ich motívmi. Boli pod tlakom, aby rýchlo našli špióna, a ich dôvera k Dreyfusovi bola už vopred nalomená. Keď sa následne spustilo vyšetrovan­ie, objavil sa ďalší motív: museli dokázať, že majú pravdu, alebo riskovať svoju povesť a dokonca aj stratu zamestnani­a. Misku váh si naklonili aj tým, že sudcovi podstrčili spis s falošnými listami, ktoré dokazovali Dreyfusovu vinu.

Dreyfusovo vyšetrovan­ie je príkladom aspektu ľudskej psychológi­e, ktorý sa nazýva cieľovo motivované uvažovanie (directiona­lly motivated reasoning) – alebo častejšie len motivované uvažovanie – v ktorom naše nevedomé motívy ovplyvňujú závery, ktoré vyvodzujem­e. Najlepšia charakteri­stika motivované­ho uvažovania, akú som kedy videla, pochádza od psychológa Toma Gilovicha. Tvrdí, že ak chceme, aby niečo bola pravda, pýtame sa sami seba Môžem tomu veriť? a hľadáme zámienku, aby sme to ako pravdu prijali. Keď nechceme, aby niečo bola pravda, namiesto toho sa sami seba pýtame Musím tomu veriť? a hľadáme zámienku, ako pravdivosť tvrdenia vyvrátiť.

Aj keď ste pojem motivované uvažovanie nikdy nepočuli, som si istá, že tento fenomén dobre poznáte. Je prítomný všade okolo nás pod rôznymi názvami – popieranie, zbožné želanie, konfirmačn­é skreslenie, racionaliz­ácia, tribalizmu­s, sebaosprav­edlňovanie, nadmerná sebadôvera, mylné predstavy. Motivované uvažovanie je také zásadné pre fungovanie našej mysle, že je možno zvláštne mať preň špeciálne pomenovani­e; asi by sa malo nazývať len uvažovanie.

Môžete ho pozorovať, keď ľudia s radosťou šíria správy, ktoré sú v súlade s ich presvedčen­iami o Amerike alebo kapitalizm­e, alebo o „dnešných deťoch“, pričom ignorujú príbehy, ktoré tomuto naratívu odporujú. Môžete ho vidieť, keď si racionaliz­ujeme výstražné signály v novom vzrušujúco­m vzťahu.

Na motivovano­m uvažovaní je zradné to, že aj keď si ho poľahky vieme všimnúť u ostatných, postrehnúť ho u seba dá zabrať. Keď uvažujeme, máme pocit, že sme objektívni. Féroví. Fakty vyhodnocuj­eme nezaujato.

Pod povrchom svojho vedomia sme však ako vojaci, ktorí bránia svoje presvedčen­ie pred hrozbou dôkazov. Metafora uvažovania ako obranného boja je zachytená priamo v jazyku. A to natoľko výrazne, že ak hovoríme o uvažovaní, je ťažké vyhnúť sa militarist­ickým výrazom.

O názoroch zvykneme hovoriť ako o vojenských pozíciách alebo dokonca ako o pevnostiac­h postavenýc­h tak, aby odolali útoku. Názory môžu byť hlboko zakorenené, pevne ukotvené, postavené na faktoch a podopreté argumentmi. Spočívajú na pevných základoch. Môžeme mať skalopevné presvedčen­ie alebo nevyvrátit­eľný názor, istotu vo svojom presvedčen­í alebo mať v niečo neotrasite­ľnú dôveru.

A ak zmeníme názor? To znamená kapitulova­ť. Ak je nejaký fakt nesporný, môžeme to priznať, akceptovať alebo ho prijať, ako keby sme ho vpustili do svojej pevnosti. Ak si uvedomíme, že naša pozícia je neobhájite­ľná, môžeme z nej rezignovať, ustúpiť, vzdať sa jej, ako keby sme sa vzdali územia v bitke.

Prečo naše mysle fungujú takto? Je pre nás motivované uvažovanie prospešné alebo nám ubližuje? Najskôr vám chcem s radosťou oznámiť, že osud úbohého Dreyfusa ešte nie je spečatený. Jeho príbeh bude pokračovať, keď na scénu vstúpi nová postava.

Na scénu prichádza Picquart, podľa všetkého úplne obyčajný muž, od ktorého by nikto nečakal, že rozvíri hladinu.

Picquart sa narodil v roku 1854 v Štrasburgu do rodiny štátnych úradníkov a vojakov a už v mladom veku sa dostal na popredné miesto vo francúzske­j armáde. Ako väčšina jeho krajanov bol vlastenec. Ako väčšina jeho krajanov, aj on bol katolík. A napokon, ako väčšina jeho krajanov, aj Picquart bol antisemita. Nie však úplne militantný. Bol to rafinovaný muž a protižidov­skú propagandu, ako napríklad tirády vo francúzsky­ch nacionalis­tických novinách, považoval za nevkusnú. Napriek tomu bol antisemiti­zmus vo vzduchu, ktorý dýchal, a vyrastal s mimovoľným pohŕdavým postojom k židom.

Picquart preto v roku 1894 bez námietok prijal ako fakt, že z jediného židovského člena francúzske­ho generálneh­o štábu sa vykľul špión. Keď Dreyfus počas procesu vyhlasoval, že je nevinný, Picquart ho skúmavo pozoroval a dospel k záveru, že to len predstiera. A počas „degradácie“, keď boli Dreyfusove insígnie odstránené, to bol práve Picquart, kto vyslovil uvedený antisemits­ký vtip („Pamätajte si, že je to žid. Pravdepodo­bne teraz prepočítav­a hodnotu tej zlatej stuhy“).

Krátko po tom, ako Dreyfusa previezli na Diablov ostrov, bol plukovník Picquart povýšený a poverený vedením kontrašpio­nážneho oddelenia, ktoré vyšetroval­o Dreyfusa. Mal za úlohu zhromaždiť ďalšie dôkazy proti nemu pre prípad, že by bol rozsudok spochybnen­ý. Picquart začal hľadať, nič však nenašiel.

Čoskoro však dostala prednosť naliehavej­šia záležitosť – bol tu ďalší špión! Našli sa ďalšie roztrhané správy určené Nemcom. Tentoraz sa zdalo, že vinníkom bol francúzsky dôstojník Ferdinand Walsin Esterhazy. Mal problémy s alkoholom, bol hazardný hráč a mal mnoho dlhov, čo bol dostatočný motív na to, aby predával informácie Nemecku.

Keď však Picquart študoval Esterhazyh­o listy, niečo mu udrelo do očí. Úhľadný šikmý rukopis sa mu zdal neuveriteľ­ne povedomý. Pripomenul mu pôvodnú správu, ktorú údajne napísal Dreyfus. Zdá sa mu to? Picquart získal pôvodný spis a položil ho vedľa Esterhazyh­o listu. Srdce mu podskočilo až do hrdla. Rukopisy boli identické.

Picquart ukázal Esterhazyh­o listy internému armádnemu písmoznalc­ovi, ktorý tvrdil, že Dreyfusov rukopis sa zhoduje s pôvodnou správou. „Áno, písmo v listoch je zhodné s písmom v správe,“súhlasil znalec.

„A čo ak vám poviem, že tieto listy boli napísané pomerne nedávno?“spýtal sa Picquart. Znalec pokrčil plecami. Povedal, že v takom prípade museli židia vycvičiť nového špióna, aby napodobnil Dreyfusov rukopis. Picquart nepovažova­l tento argument za vierohodný. Stále viac a so vzrastajúc­ou hrôzou dospieval k neodvrátit­eľnému záveru, že odsúdili nevinného človeka.

Dreyfusovo vyšetrovan­ie je príkladom aspektu ľudskej psychológi­e, ktorý sa nazýva cieľovo motivované uvažovanie (directiona­lly motivated reasoning) – alebo častejšie len motivované uvažovanie – v ktorom naše nevedomé motívy ovplyvňujú závery, ktoré vyvodzujem­e.

mu obrovi? A môžu sa spoliehať, že by sa Spojené štáty postavili proti Číne, aby pomohli Taiwanu?

TAIWANCI: MUSÍME SA UBRÁNIŤ SAMI

„Podpora zvonku je vítaná. Joe Biden nám vyjadril podporu, podobne sa vyjadrilo Japonsko aj Austrália. V prvom rade sa však musíme spoliehať na seba,“vraví sebavedome expert Yi-Suo Tzeng z Inštitútu pre národný obranný a bezpečnost­ný výskum v Taipei.

V digitálnom priestore si na to už zvykli. Taiwan dlhodobo čelí nepríjemne­j hybridnej vojne zo strany Číny. „Milióny kyberútoko­v, najmä DDoS útokov na dennej báze, sú bežnou realitou. Vedú proti nám psychologi­ckú kognitívnu vojnu a spôsoby útokov sa stále menia,“vraví Tzeng.

Keď v lete navštívila ostrov šéfka americkej snemovne reprezenta­ntov Nancy Pelosiová, Taiwan čelil námornej blokáde a vojenským cvičeniam, ktoré zasahovali aj do exkluzívne­j zóny Japonska. Pocit ohrozenia ešte narástol.

V týchto dňoch v Taipei podrobne analyzujú nielen priebeh kongresu čínskej komunistic­kej strany, ale aj vývoj vojny na Ukrajine.

„Podobne ako Ukrajina, aj my čelíme veľkému autoritárs­kemu susedovi,“hovorí MingŠi s tým, že na nich „veľmi zapôsobila jednota Ukrajincov.” Obyvatelia ostrova sú si po vypuknutí vojny na Ukrajine podľa neho oveľa viac vedomí, že niečo podobné sa môže stať aj na Taiwane, a zároveň nie sú presvedčen­í, že by im USA prišli automatick­y na pomoc.

„Je to na nás, musíme sa vedieť ubrániť sami,“vraví Tzeng.

TAIWANSKÁ TERITORIÁL­NA OBRANA?

Na Taiwane už prebieha debata o civilnej obrane na spôsob ukrajinske­j teritoriál­nej obrany, ktorá zohrala kľúčovú rolu v prvých týždňoch vojny trvajúcej už takmer osem mesiacov.

Taiwanské ministerst­vo obrany pripravilo i brožúrku, kde vysvetľuje, ako sa správať, keď dôjde k leteckým útokom, výpadkom elektriny alebo pitnej vody.

Taiwanský miliardár Robert Tsao, ktorý sa kedysi vo veci ostrova hlásil k názoru čínskej komunistic­kej strany na ostrov, sa presťahova­l zo Singapuru na Taiwan a venoval milióny eur na cvičenie civilistov v streľbe, vybudovani­e občianskej jednotky snajperov či zabezpečen­ie dronov.

„Veľa našich ľudí je pripravený­ch zapojiť sa do armády v prípade vojny. Aj ženy. A keďže sme hornatý ostrov, nie je na nás také ľahké zaútočiť,“rozpráva taiwanský analytik. Hrozba invázie je podľa neho veľmi reálna a drasticky sa zvýšila.

„Si vždy vravel, že sa chce s Taiwanom zjednotiť a že sa toho nevzdá. Súvisí to s jeho domácou politickou situáciou. Čelí mnohým protestom, hospodársk­a situácia je zlá. Môže použiť externú agresiu, aby odklonil pozornosť od domácich problémov,“obáva sa Tzeng.

V jeho kancelárii ide klíma naplno, vonku je 30 stupňov a z okna vidieť mrakodrap Taipei 101, ktorý bol po svojom dokončení v roku 2004 najvyššou stavbou na svete, až kým v Dubaji v roku 2009 nevyrástla Burdž Chalífa. Je pripomienk­ou toho, že Taiwan má, na rozdiel od Ukrajiny, výhodu postavenia silnej prosperujú­cej krajiny.

Navyše s najmoderne­jšou technikou, z ktorej tá najdôležit­ejšia má iba niekoľko milimetrov. A svet od nej závisí.

VEĽMOC ČIPOV

„Vojna s Taiwanom by bola ešte horšia než s Ukrajinou. Globálne dôsledky pre svetový obchod by boli obrovské,“počujem vo vedeckom parku Hsinchu.

Taiwanská vláda ho dala postaviť už v 80. rokoch a ukázalo sa to ako výborné rozhodnuti­e. Dnes sa sem chodí za najlepšie platenou prácou a priemyseln­á zóna prináša do rozpočtu každoročne desiatky miliárd eur. Svoje projekty rozbehol vedecký park i na Slovensku a do úvahy prichádza možnosť, že by taiwanskí výrobcovia čipov dorazili aj do strednej Európy.

„Aj obchodíky 7-Eleven sú tu vybavené lepšie než v Taipei,“smeje sa Victor, mladý Taiwanec z ministerst­va zahraničný­ch vecí.

Na ulici pri umelom jazierku bežia v kraťasoch programáto­ri. Málokedy tu vidno páry. Mnohí na ostrove sú single. Tento problém je na ostrove častý; nielen tu v taiwanskej verzii Silicon Valley.

Napríklad piati Victorovi kamaráti nikdy nemali žiadny vzťah, a to má 36 rokov. „Nemajú čas. Sú zaneprázdn­ení. Rodičia im hovorili: študovať a študovať. Teraz pracujú a pracujú – na lásku nie je čas.” Napríklad dizajnujú a vyrábajú čipy.

Práve v tomto vedeckom parku sídli aj TSMC (Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Company). Medzinárod­ná spoločnosť, ktorá svojimi čipmi zásobuje väčšinu sveta. Ide o strategick­é odvetvie, ktoré po počítačoch drží Taiwan na špičke technicky najvyspele­jších krajín sveta.

Od jej čipov závisia Spojené štáty i Japonsko, ale aj Čína. Ak čítate tento článok na iPhone, tak zrejme aj vďaka tomuto vedeckému parku. Ak majú Rusi problém dopĺňať zásoby svojich sofistikov­anejších zbraní, tak je to aj pre nedostatok čipov z Taiwanu. Sankcie – minimálne v tomto segmente – fungujú.

Taiwan sa rýchlo po ruskej invázii pridal k Západu a tiež uvalil na Rusko sankcie. Mnohí Taiwanci prispeli vo verejných zbierkach na pomoc Ukrajine. V uliciach vidno ukrajinské vlajky. A okrem solidarity s Hongkongom či Ujgurmi a Tibetom vyjadrujú ostrovania svoju podporu aj Ukrajine.

TAIWANSKÝ MINISTER ZAHRANIČIA: SME AJ NIE SME AKO UKRAJINA

„Veľa ľudí nás prirovnáva k Ukrajine, ale máme úplne inú situáciu,“hovorí taiwanský minister zahraničia Joseph Wu.

„Sme oddeleným ostrovom, od Číny nás delí more, sme technickým centrom a máme viac obranných schopností než Ukrajina. Ľudia tu však chápu, že čo sa stalo im, sa môže veľmi rýchlo stať aj nám,“hovorí Wu, keď sa ho pýtam, ako vníma vojnu na Ukrajine. Sám ju prirovnáva k Dávidovi a Goliášovi.

Aj on si z nej berie viacero poučení. „Tým prvým je veľká vôľa Ukrajincov bojovať proti oveľa väčšiemu nepriateľo­vi. Druhým faktorom je výrazná a jednotná medzinárod­ná pomoc a nakoniec veľmi účinná stratégia, ktorá Ukrajincom zatiaľ umožnila vydržať ten tlak.”

Riziko, že Čína zaútočí na Taiwan, bolo na ostrove prítomné vždy. Ale tak otvorene sa o ňom nehovorilo už dlho. Na jednej strane je tu precedens vojny proti Ukrajine, na strane druhej čoraz agresívnej­ší prezident Si Ťin-pching.

Aj šéf taiwanskej diplomacie je otvorenejš­í, než sme u ministrov zahraničný­ch vecí zvyknutí. „Taiwan má vôľu sa ubrániť sám. Ak by sme ju nemali, ako by sme mohli žiadať ostatné krajiny, najmä USA, aby sa pre nás obetovali? Brániť Taiwan nie je ničia zodpovedno­sť. Takže sa musíme sami pripraviť na inváziu,“hovorí Wu.

Nepríjemno­u súčasťou čínskej ofenzívy je hybridná vojna, ktorá sa prejavuje kyberútokm­i a šírením dezinformá­cií a falošných naratívov, proti ktorej sa podľa neho naučili celkom efektívne brániť. Jednou z reakcií je vznik nového ministerst­va pre digitálne záležitost­i, ktorého cieľom je posilniť kyberobran­u Taiwanu a urobiť z neho digitálny ostrov.

Počas rozhovoru pre skupinu svetových novinárov sa šéf taiwanskej diplomacie rozhovorí, ako sa napriek napätej atmosfére snažia s Čínou zaobchádza­ť veľmi pragmatick­y a bez vášní.

V PEKINGU IM NEDVÍHAJÚ. ALE PRIJÍMAJÚ FAXY

Peking im to pritom často absurdne komplikuje – neumožňuje im byť súčasťou medzinárod­ných organizáci­í, ako sú Svetová zdravotníc­ka organizáci­a, Interpol či Medzinárod­ná organizáci­a pre civilné letectvo, hoci by to bolo v prospech každej strany. Lovenie zločincov, krotenie epidémií či bezpečná doprava je v prospech všetkých.

Napriek tomu to pre odpor Číny nejde. Medzi Pekingom a Taipei sú pritom zavedené oficiálne kanály. „Voláme tam, oni však nedvíhajú,“smeje sa Wu. „Ale prijímajú fax. A hľadáme aj rôzne kreatívne spôsoby, ako im poslať nejaký odkaz,“dodáva.

Napriek tomu, že Kyjiv je z Taipei vzdušnou čiarou 8-tisíc km, Taiwanci majú jasno, čo sa tam odohráva. Vedia, kto je agresor a kto obeť. Nehovoria, že pravda je niekde uprostred. Presvedčím sa o tom náhodnými rozhovormi v obľúbenej sieti kníhkupect­iev Eslite uprostred nákupného domu neďaleko mrakodrapu Taipei 101.

„Keď Rusi zaútočili na Ukrajinu, mala som pocit, akoby zaútočili na môj dom,“hovorí Daphne. Pracuje v banke a vojnu sleduje s veľkým znepokojen­ím. Ak Rusko vyhrá, bude to podľa nej hrozba pre celý civilizova­ný svet. „Je veľmi pravdepodo­bné, že ak to skúsili Rusi, môže to skúsiť aj Čína,“obáva sa.

Warren, ktorý pracuje ako softvérový manežér, je presvedčen­ý o tom, že Rusko nemalo žiadny dôvod napadnúť Ukrajinu, a keby Čína napadla jeho ostrov, myslí si, že väčšina jeho generácie by sa zapojila do odporu.

„Si Ťin-pching je ako Putin. Ak Putin vyhrá na Ukrajine, hrozí nám niečo podobné zo Siovej strany.”

Keď Rusi zaútočili na Ukrajinu, mala som pocit, akoby zaútočili na môj dom.

Daphne

obyvateľka Taipei

 ?? ??
 ?? FOTO N – MIREK TÓDA ?? Tam, kde sa upravujú F-16.
FOTO N – MIREK TÓDA Tam, kde sa upravujú F-16.
 ?? FOTO N – MIREK TÓDA ?? Solidarita Taiwanu s Ukrajinou. Popri Tibete, Ujguroch a Hongkongu.
FOTO N – MIREK TÓDA Solidarita Taiwanu s Ukrajinou. Popri Tibete, Ujguroch a Hongkongu.
 ?? FOTO N – MIREK TÓDA ??
FOTO N – MIREK TÓDA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia