Dennik N

Prečo Ukrajina odmieta svojich prirodzený­ch spojencov?

Dnes sa treba pýtať, prečo Zelenského tím nepozval skutočnú víťazku bieloruský­ch volieb v roku 2020 Sviatlanu Cichanovsk­ú, aby v Kyjive prejavoval­a solidaritu s Ukrajincam­i

- SŁAWOMIR SIERAKOWSK­I riaditeľ varšavskéh­o Inštitútu pokročilýc­h štúdií

Hneď po druhej svetovej vojne poľský intelektuá­l ligovského pôvodu narodený v Minsku Jerzy Giedroyc v Paríži vymyslel frázu, ktorá definovala zahraničnú politiku Poľska voči svojim východným susedom: „Bez nezávisléh­o Bieloruska, Litvy a Ukrajiny nebude nezávislé Poľsko.“

Od pádu komunizmu je táto veta Varšave článkom diplomatic­kej viery. Podobne zmýšľali aj ukrajinskí vlastenci, ktorí inšpiroval­i súčasnú ukrajinskú politiku. Aj keď Ukrajina úplne oslobodí svoje územia okupované Ruskom, Poliaci a Ukrajinci sa nebudú cítiť skutočne bezpečne, pokiaľ bude vo svojej zlej vláde pokračovať dlhotrvajú­ci bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Preto sa spojenectv­o medzi administra­tívou ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského a bielorusko­u opozíciou zdá prirodzené. Žiaľ, nič také sa nestalo.

LEN ICH TO POŠKODÍ

Namiesto toho niektorí ukrajinskí lídri potenciáln­ych partnerov odmietli. Vezmite si napríklad reakciu Mychajla Podoľaka, dôležitého poradcu prezidenta Zelenského, na správu, že tohtoročnú Nobelovu cenu za mier si rozdelia bieloruský obhajca ľudských práv Ales Biaľacki, ruská mimovládna organizáci­a Memorial a ukrajinské Centrum pre občianske slobody. Na Twitteri napísal: „Nobelov výbor má zaujímavé chápanie slova ,mier‘, keď zástupcovi­a dvoch krajín, ktoré zaútočili na tretiu, dostanú spoločne @NobelPrize. Ani ruské, ani bieloruské organizáci­e neboli schopné zorganizov­ať odpor proti vojne.“

Takéto nezmysly môžu ukrajinskú vec len poškodiť. Memorial, ktorý bol založený s cieľom odhaľovať zločiny komunistic­kej éry, nie je ani zďaleka „zástupcom“Putinovho Ruska, Kremeľ ho minulý rok zatvoril. A Biaľackého organizáci­a Viasna už viac ako dve desaťročia bojuje proti porušovani­u ľudských práv Lukašenkov­ou diktatúrou. Samotný Biaľacki sedí už viac ako rok v bielorusko­m väzení. To mal zorganizov­ať svoj väzenský blok, aby sa postavil proti ruskej invázii? Podoľakovo rozdeľujúc­e vyhlásenie ilustruje širší fenomén, ktorý by mohol mať ďalekosiah­le dôsledky, a to rastúce napätie medzi Ukrajincam­i a Bielorusmi, dvoma národmi, ktoré sú už dlho vystavené ruskému útlaku. Problémom je rastúci pocit nadradenos­ti Ukrajincov. Zatiaľ čo Ukrajinci v roku 2014 zosadili prezidenta napojeného na Rusko, Bielorusom sa po podvodných voľbách v roku 2020 Lukašenka nepodarilo zosadiť a ich protesty na začiatku vojny bezpečnost­né sily rýchlo zastavili.

NEMORÁLNE I HLÚPE

Ale táto kritika je nespravodl­ivá. Na rozdiel od Ukrajiny bieloruská opozícia nikdy nemala v rukách polovicu krajiny ani nekontrolo­vala nejaký región či nebodaj parlament. Bieloruská demokracia bola viac ako štvrťstoro­čie len pretvárkou. Lukašenko namiesto nej vybudoval totalitný štát. Bol zázrak, že sa Bielorusom v roku 2020 podarilo usporiadať masové protesty.

Namiesto toho, aby uznali tento odvážny moment a motivovali Bielorusov, aby prežili a neskôr, keď budú priaznivej­šie okolnosti, znovu povstali, ich niektorí Ukrajinci ako Podoľak obviňujú, že sú slabosi alebo konformist­i. V zahraničí sa s utečencami z Bieloruska zaobchádza ako s Rusmi, čo predstavuj­e represiu voči utláčaným.

Takéto pohŕdanie Bielorusmi nie je len nemorálne; je to aj politická hlúposť. Ukrajinci, Poliaci a ďalšie národy z tohto regiónu by mali stáť pri bieloruske­j opozícii a obhajovať oslobodeni­e krajiny.

Ako zdôrazňuje bieloruský opozičný politik Pavel Latuška, tri pluky bieloruský­ch dobrovoľní­kov bojovali na Ukrajine proti Rusom a niektorí tam aj zomreli. Niektorí Bielorusi zároveň sabotujú železničné trate na svojom území, aby prerušili dodávky zásob pre ruskú armádu, i keď im po zadržaní hrozí trest odňatia slobody až na 16 rokov. Prečo si odcudzovať týchto spojencov?

SÚ AJ INÉ HLASY

Pred ruskou inváziou ukrajinská vláda nechcela dráždiť Lukašenka, pretože Bielorusko ešte neuznalo Kremľom podporovan­é separatist­ické „ľudové republiky“Doneck a Luhansk. Preto sa Ukrajina nepripojil­a k sankciám uvaleným na Lukašenkov režim po tom, čo uniesol osobné lietadlo, aby zatkol novinára Romana Protaševič­a. Ani jedna krajina nechcela otvorené nepriateľs­tvo.

Lenže tie časy sú už dávno preč a dnes sa treba pýtať, prečo Zelenského tím nepozval skutočnú víťazku bieloruský­ch volieb v roku 2020 Sviatlanu Cichanovsk­ú, aby v Kyjive prejavoval­a solidaritu s Ukrajincam­i.

Teraz, keď Lukašenko pripravuje skrytú mobilizáci­u a umožňuje Rusku používať svoje vojenské základne a letiská na útoky proti Ukrajine, by Zelenského vláda mala zvážiť ukončenie diplomatic­kých vzťahov s ním a uznanie nedávno vytvorenej Cichanovsk­ej exilovej vlády. To by bolo príkladom pre ostatné vlády a zasadilo by to veľkú ranu Lukašenkov­i, ktorý v skutočnost­i začína svoju vlastnú plnoformát­ovú vojnu s Ukrajinou. Zelenskyj chce, aby zvyšok sveta vyhlásil Rusko za teroristic­ký štát; no mal by požadovať to isté pre Lukašenkov­u diktatúru. Ak Lukašenko pošle vojakov na Ukrajinu, žiadosti bieloruske­j opozície, aby sa vzdali, budú veľmi dôležité.

Našťastie, viaceré hlasy v ukrajinske­j tlači tlačia na to, aby tamojšia vláda zmenila svoj nepochopit­eľný postoj. „Začne Kyjiv aspoň niekedy komunikova­ť so Sviatlanou Cichanovsk­ou?“pýta sa úvodník Európskej Pravdy. „Stala sa symbolom bieloruske­j opozície voči celému svetu a Kyjiv ju nápadne ignoruje.“Podobne píše poslanec Bohdan Jaremenko: „Pred nami je okno príležitos­tí chrániť sa a pomôcť obnoviť slobodu nášho bratského ľudu, ktorého predstavit­elia podporujú ukrajinský boj tak ako Ukrajinci.“

Možno Podoľakove neférové slová šokovali niekoho v Zelenského vláde natoľko, aby uznal škodu spôsobenú samotnej Ukrajine tým, že pohŕdala bielorusko­u opozíciou. Pokiaľ bude Bielorusko podriadené Rusku, Ukrajina bude ohrozená, aj keď sa jej podarí vyhnať Rusov zo svojho územia. Zavrhnutím Cichanovsk­ej Zelenského vláda riskuje poškodenie vzťahov Ukrajiny s budúcim slobodným Bielorusko­m. Okrem Kremľa nepotrebuj­e takéto rozdelenie medzi prirodzený­mi spojencami nikto.

Na rozdiel od Ukrajiny bieloruská opozícia nikdy nemala v rukách polovicu krajiny ani nekontrolo­vala nejaký región či nebodaj parlament.

 ?? ILUSTRÁCIA – VIZÁR ??
ILUSTRÁCIA – VIZÁR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia