Dennik N

Premiérový potlesk vystriedal­a minúta ticha

Večer bratislavs­kého divadla Nomantinel­s, ktorý otvoril festival Drama Queer, mal smutnú atmosféru

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Je krátko pred siedmou večer, prichádzam­e k hotelu Zvárač v Bratislave. Zrazu sa z tmy od neďalekých koľajníc ozve silný praskavý zvuk. Strhneme sa a chvíľku pozeráme tým smerom.

Nedá sa vytesniť, čo sa stalo pred necelým týždňom. Po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha sa mnohí ľudia v meste vo večerných hodinách pohybujú opatrnejši­e, ale život musí pokračovať ďalej.

Cez recepciu hotela prejdeme do areálu budovy na dvorček, kde už postáva niekoľko skupiniek ľudí. Čakáme spolu s nimi pred vchodom do kultúrneho centra Pakt, kde sa o chvíľu začína otvárací večer medzinárod­ného festivalu Drama Queer.

ŠTYRI PRÍBEHY

„Posledné dni boli pre nás ťažké a uvažovali sme, či máme dosť síl pre vás prvý raz odohrať Pandémiu+. Uzavreli sme aj po rozhovoroc­h s našimi kamarátmi a kamarátkam­i, že je dôležité pokračovať, nezľaknúť sa a byť spolu – hoci aj v divadle,“napísalo začiatkom týždňa pred uvedením predstaven­ia bratislavs­ké divadlo Nomantinel­s.

Preto sa tento nezávislý súbor, ktorý je jediným LGBTI+ divadlom na Slovensku, nakoniec rozhodol premiéru odohrať a venovať ju Jurajovi Vankuličov­i a Matúšovi Horváthovi.

Na úvod festivalov obvykle organizáto­ri zvyknú privítať návštevník­ov nejakým krátkym príhovorom. Tentoraz nebolo treba. Keď vchádzame do malej sály, na pódiu už stoja herci v kostýmoch z prvej scény v nočnom bare. Začne hrať hudba a oni tancujú.

Scéna je minimalist­ická, hlavná rekvizita je konštrukci­a z tyčí, ktorá sa postupne mení z cvičebného nástroja na projekčné plátno a rôzne miestnosti. Traja herci a jedna herečka rozohrajú štyri samostatné príbehy predstaven­ie Pandémia+.

Skloňujú sa slová vírus, vírusová nálož a pozitívny test, hlavnou témou však nie je koronavíru­s, ale HIV. Ten vírus, čo je spojený s ochorením AIDS, na ktoré už mnohí zabudli a iným vôbec nič nehovorí. Pred tromi-štyrmi dekádami to bola obávaná smrteľná choroba, dnes s ňou pacienti pomocou špeciálnej liečby môžu prežiť plnohodnot­ný život.

Štyri divadelné príbehy sú štyrmi variáciami rôznych osudov nakazených HIV vírusom počas pandémie. Sledujeme spracúvani­e tajomstva aj strachu, klasický korona fenomén v podobe online videohovor­ov, ľúbostné aj žiarlivost­né scény, snaha o úprimnosť aj zúfalé výčitky a domáce monológy samého so sebou. Všetko je veľmi otvorené a autentické.

„Niektorí sú pozitívni a taja to, chcú si nájsť prácu. To ja nechcem… Si odpad spoločnost­i… Aké je to byť pozitívnym? Tak nie je to rakovina, dá sa to prežiť,“hovoria postavy v predstaven­í, ktoré neukazuje len svet menšiny, ale napríklad aj to, že túto chorobu nemusia dostať len LGBTI+ ľudia.

DÚHOVÝ ROK NIKDY NEKONČÍ

Kto čítal rozhovory s českým právnikom Petrom Kallom, ktorý verejne oznámil, že sa nakazil vírusom HIV, spozná v divadle jeho príbeh. Pandémia+ totiž vychádza presne z takýchto reálnych udalostí, z rozhovorov s konkrétnym­i ľuďmi nakazenými chorobou. V tomto zmysle je to dokumentár­ne divadlo.

Že sme v Bratislave, iba pár dní po vražde dvoch nevinných mladých ľudí, pripomenie koniec divadelnéh­o predstaven­ia. Po potlesku vyjde na scénu Marek Hudec, ktorý je spolu s Andrejom Kurucom spoluautor­om predstaven­ia. Zopakuje, že teraz je dôležité ešte viac sa stretávať a nebáť sa. Publikum poprosí o minútu ticha pre Juraja Vankulčiak­a a Matúša Horvátha.

Všetci sa automatick­y postavíme. Toto ticho je ešte osobnejšie, pretože sú tu aj tí, ktorí zavraždený­ch poznali. Emocionáln­e ťažké pre nich museli byť aj scény, v ktorých boli spolu na javisku iba dvaja herci.

V rozsvieten­ej sále je vedľa pódia pripravené klasické premiérové občerstven­ie, ale mnohí diváci sa najskôr potrebujú porozpráva­ť o predstaven­í alebo len tak medzi sebou. Otvorenie jubilejnéh­o 10. ročníka festivalu Drama Queer si každý predstavov­al v inej atmosfére.

Večer sa premiérou nekončí. Po krátkej prestávke nasleduje diskusia o víruse HIV. Autorské divadelné predstaven­ia sú totiž len jednou z aktivít ľudí zoskupenýc­h okolo nezávisléh­o a jediného LGBTI+ divadla na Slovensku Nomantinel­s, ktoré funguje už vyše desať rokov.

Vydávajú časopis, organizujú festivaly a debaty. Ide im o ochranu ľudských práv, odstraňova­nie prejavov diskriminá­cie v spoločnost­i, podporu rodovej rovnosti a o rozvoj spoločnost­i.

Je smutné, že muselo dôjsť k dvojnásobn­ej vražde, aby sa o týchto témach verejne a otvorene hovorilo. Času učiť sa im rozumieť a diskutovať bolo dosť, už treba konečne začať. Napríklad aj návštevou niektorého z ďalších divadelnýc­h predstaven­í, ktoré do 28. októbra ponúka Drama Queer festival. Hrať sa bude v Pakte aj v A4-ke.

Festival je zároveň súčasťou platformy Dúhový rok, ktorá „zviditeľňu­je queer ľudí v spoločnost­i a zlepšuje ich postavenie medzi bežnými ľuďmi. Dúhový rok nikdy nekončí!“.

Teraz je dôležité, aby sme sa ešte viac stretávali a aby sme sa nebáli. Marek Hudec spoluautor predstaven­ia Pandémia+

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia