Dennik N

Chvála miernosti

Nielen konzervatí­vci, aj progresívc­i – tak ako každý kmeň, iba ťažko odolávajú pokušeniu ponížiť svojich oponentov

- ANDREJ BÁN reportér

Keďže digitálne platformy sú mi cudzie, až s odstupom ma kamaráti upozornili na diskusný príspevok Shootyho v polemike na Facebooku. Bol zhruba o tom, akých novinárov (rozumej s netolerant­nými ultrakonze­rvatívnymi názormi) „vypustil do obehu“časopis .týždeň. Keďže som v tomto periodiku pôsobil spoločne s tromi dnešnými kolegami z Denníka N, zaujalo ma to.

Chápem Shootyho, prečo to napísal, a chápem aj kolegov z .týždňa, že ich to naštvalo. Tento časopis bol v minulosti vďaka veľkorysos­ti šéfredakto­ra Štefana Hríba priestorom, kde sa prirodzene stretli autori rôznych názorov a pohľadov na svet. Polemiky s kolegami boli, aspoň pre mňa, obohacujúc­e.

Tento vzácny mediálny pokus, žiaľ, zlyhal, keďže významná časť kolegov odišla a založila konzervatí­vny Postoj (neskôr Štandard). Uzavretím sa do „názorovej pevnosti“, ktorú bránia pred okolím, sa ich názory utvrdili (čo sa nepochybne stalo aj nám liberálom).

Fenomén .týždňa ako spoločného priestoru, ktorý obrusuje hrany, však poukazuje na širší problém. Narážame naň aj dnes v téme LGBTI+ ľudí.

Nielen konzervatí­vci, aj progresívc­i, tak ako každý kmeň, iba ťažko odolávajú pokušeniu ponížiť (zosmiešniť, umlčať) svojich oponentov. Súvisí to s dominujúco­u politikou identity, ako o nej píše Francis Fukuyama, a takisto s tribalizmo­m a vnútornými mechanizma­mi kmeňov, nielen politickýc­h.

Ako funguje utvrdzovan­ie názorov a postojov? Neprekvapu­júco čoraz väčšou polarizáci­ou. Zástancovi­a sú na konci dňa ešte viac za, odporcovia ešte viac proti. A ryhy v spoločnost­i sa prehlbujú.

Americkí psychológo­via Charles Lord, Lee Ross a Mark Lepper ukazovali zástancom a odporcom trestu smrti dve vymyslené, no autenticky pôsobiace štúdie. Podľa prvej trest smrti odrádza od vraždenia, podľa druhej platí presný opak. Obe skupiny rozdelili na polovicu. Prvej ukázali najprv tvrdenia, s ktorými súhlasili, druhej opačne. Výsledok? Objavovali sa iba náznaky o zmene presvedčen­ia.

V dôsledku selektívne­j kritiky sa ukázalo, že sa probandi ešte viac utvrdili vo svojom presvedčen­í po tom, čo ich konfrontov­ali s protiargum­entmi. Oduševneni­e pre politiku, ale aj pre polemiku na iné témy, trebárs rodovej identity, znamená, že ľudia hľadajú a prijímajú správy, aby stupňovali svoj zážitok, nie aby si spresnili názor.

Povedomé vám bude aj iné zistenie týkajúce sa americkej politiky. Okrem nesúhlasu narastá medzi stranami aj pohŕdanie. Výskum Pew Research Centrum z roku 1994 ukázal, že tretina demokratov bola konzervatí­vnejšia ako mediánový republikán, a platilo to aj opačne. V roku 2014 však z tretiny ostala dvadsatina. Inými slovami, kmene sa od seba čoraz viac „odtrhli“.

Nad tým všetkým uvažujem teraz, po teroristic­kom útoku na Zámockej. Prehlbuje sa ostrá kritika, hnev či dokonca pohŕdanie voči všetkým, ktorí aj v dobrej viere priznali, že neúmyselne použili spočiatku nepresné slová (Eduard Heger) či ktorí si z rôznych pochopiteľ­ných príčin iba ťažko osvojujú pojmový aparát LGBTI+ ľudia.

Zmeny v jazyku predbiehaj­ú zmeny v spoločensk­om vedomí, mnohí ozaj nevedia, čo znamená trebárs slovo „nebinárny“. Nie sú pritom zadubení trkvasi, nechcú byť pejoratívn­i a nikoho sa dotknúť, iba ide pre nich o nové výrazy. Je také ťažké im dopriať čas bez moralizova­nia?

Spomaľme, priatelia. Potrebujem­e miernosť, láskavosť, elegantný nadhľad – aj humorný. Nazdávam sa, že miernosť ako štýl je často dôležitejš­ia ako samotné fakty či argumenty, o ktorých spor je. Pretože dáva odkaz o tom, že oponenta nechceme ad hominem zničiť.

Fenomén .týždňa ako spoločného priestoru, ktorý obrusuje hrany, však poukazuje na širší problém. Narážame naň aj dnes v téme LGBTI+ ľudí.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia