Dennik N

Očakávania od premiéra

- JURAJ HIPŠ predseda strany Spolu a odborník na vzdelávani­e

Keď Eduard Heger po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha povedal, že by sa nikto nemal báť o život len pre „spôsob svojho života“, mnohí ostali z týchto slov rozčarovan­í. Vzápätí sa za svoje vyjadrenie ospravedln­il. „Chcel som LGBTI komunite vyjadriť moju podporu, teraz vidím, že to nebol správny výber slov, a svoju chybu priznávam,“napísal na sociálnej sieti.

Keď som si ospravedln­enie predsedu vlády prečítal, v komentári pod jeho statusom som mu za tieto slová poďakoval. V slovenskej politike nebýva častým zvykom, aby si vrcholový politik verejne priznal chybu a vyjadril ľútosť nad svojím konaním. Pri Eduardovi Hegerovi dokonca aj verím, že to bolo myslené úprimne a jeho ľútosť autentická.

Niektorí mi vzápätí napísali, že Heger si za toto gesto ocenenie nezaslúži. Majú sčasti pravdu. Uvedomil som si, ako málo očakávame od slovenskýc­h politikov. Ospravedln­enie sa považuje za takmer hrdinský čin. A to je skutočne chyba.

V pedagogike je známy výskum Roberta Rosenthala, ktorý uskutočnil niekoľko psychologi­ckých experiment­ov so žiakmi. Preukázal, že to, aké očakávania má učiteľ alebo učiteľka od detí, má výrazný vplyv na ich vzdelávaci­e výsledky. Tento efekt je dnes známy ako Pygmaliono­v efekt. Horšou správou je, že funguje aj opačne. Ak mali učiteľky a učitelia nízke očakávania, tak to negatívne ovplyvňova­lo výsledky žiakov v škole.

Aj sám na sebe pozorujem, ako málo mi stačí, aby som ocenil konanie politika alebo političky. Po rokoch mečiarizmu, vládnutia Smeru, „našich“aj „obyčajných“ľudí má človek nastavené očakávania pekelne nízko. Slušný človek veľa nečaká od bývalého veksláka, plagiátoro­v, kamarátov mafiánov a hajzlov, ktorí sa v mene záchrany seba samých neštítia ničoho.

V takomto prostredí aj verejné ospravedln­enie a uznanie chyby vyznieva ako štátnický čin. Nie je sa čo diviť. Hegerov stranícky šéf sa pár dní po vražde vyjadruje spôsobom, za ktorý sa každý príčetný človek musí hanbiť. Mnohí sa ani po vražde nedokázali zastať LGBTI+ ľudí a nanajvýš povedia neurčité slová o odsúdení násilia. Tým považujú vec za vybavenú. Zvykli si, že očakávania sú nízke.

Som rád, že som ocenil Hegerovo ospravedln­enie za chybu. Ale nechcem žiť v krajine, kde bude takýto čin považovaný za niečo mimoriadne. Naučili sme sa neočakávať od politikov veľa. Považujeme za niečo výnimočné, ak vo svojej funkcii nekradnú, majú čestne získaný titul alebo sa ospravedln­ia. S takýmto niečím by sme sa však nemali uspokojiť. Nemôže nám stačiť, ak nás nezastupuj­ú tí najväčší chrapúni, fašisti a kolaborant­i s vojnovými zločincami. Toto nemôže byť cesta pre Slovensko.

Eduard Heger sa ospravedln­il a je to správne. Ale v tejto chvíli to už nestačí. Jeho povinnosťo­u je jasne odsúdiť hlúpe slová Matoviča a zároveň spraviť všetko preto, aby sa LGBTI+ ľudia necítili v ohrození a mali uznané všetky práva, ktoré im náležia. To sú očakávania, ktoré od premiéra v týchto dňoch mám.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia