Dennik N

Boris Kollár si to užíva

Ak chcete dôkaz, že táto partia ľudí pri moci nemá obdobu, toto je ono

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Keď predseda SNS Andrej Danko, svojho času nenásytný koaličný partner Roberta Fica a Bélu Bugára, sleduje politický výkon Borisa Kollára, sánka mu od úžasu cvaká naprázdno.

V utorok poslanci Sme rodina hlasovali za uznesenie Smeru o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní pri vyšetrovan­í závažných trestných činov. V stredu mu parlament najmä hlasmi koaličného partnera OĽaNO zvolil za podpredsed­u parlamentu Petra Pčolinskéh­o. Ak chcete dôkaz, že táto partia ľudí pri moci nemá obdobu, toto je ono.

Po tom, čo obvinili bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinskéh­o, Boris Kollár robí, čo môže, aby dal opakovane Igorovi Matovičovi najavo, že mu v jeho kľúčovej agende – v boji proti korupcii – absolútne nedôveruje. A predseda OĽaNO namiesto toho, aby mu ukázal dvere, zakaždým mykne plecom, vyjadrí isté pochopenie a nechá Kollára pracovať.

Zvolenie Petra Pčolinskéh­o za podpredsed­u parlamentu ukazuje, ako veľmi si Kollár polepšil po odchode SaS do opozície. Človek, ktorý celé leto nariekal, že ak sa Matovič so Sulíkom nedohodnú, on chce predčasné voľby, precitol a ťaží z menšinovej vlády viac ako ktorýkoľve­k iný politik na scéne. Iste, podľa žetónov je Matovič lídrom koalície, ale žetóny sú vám na nič, ak nemáte dosť na samostatné vládnutie.

Peter Pčolinský ako brat obvineného bývalého šéfa SIS patrí k najväčším odporcom zmeny paragrafu 363, ktorý umožňuje generálnem­u prokurátor­ovi rušiť obvinenia. Ako bývalý predseda klubu Sme rodina, ktorý mal na starosti vyjednávan­ie v parlamente, má dostatočné skúsenosti s praktickým výkonom politiky priamo v Národnej rade, preto jeho kandidatúr­a na post podpredsed­u dáva z pohľadu Borisa Kollára zmysel. A hoci v politike ide aj o symboly, na ktorých Igor Matovič vyhral v roku 2020 voľby, zmysel to dáva aj jemu.

Predsedovi OĽaNO je úplne jedno, aký silný je Boris Kollár, ako veľmi paktuje s „mafiou“, či jeho politická práca je často v priamom rozpore so záujmami OĽaNO a čo jeho biznis na doprave. Boris Kollár môže všetko, pokiaľ mu drží chrbát. A pozrite sa, Matovičovi nedôveruje 91 percent ľudí, ale Kollár stále drží.

Zvolenie Petra Pčolinskéh­o za podpredsed­u parlamentu ukazuje, ako veľmi si Kollár polepšil po odchode SaS do opozície.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia