Dennik N

Ďalšia rýchla zmena bez analýz

Zamestnáva­telia majú ďalší dôvod na obavy, poslanci Smeru navrhli výrazné zvýšenie príplatkov

- OLIVER BRUNOVSKÝ editor a komentátor Denníka E

Dvaja poslanci Smeru do parlamentu priniesli novelu Zákonníka práce o skokovom zvýšení príplatkov za prácu v noci a cez víkend. Znamenalo by to ďalšie predraženi­e práce, ktorá je už i tak na Slovensku drahšia ako v mnohých nám konkurujúc­ich krajinách.

Populistic­ký návrh, ku ktorému sa nemali možnosť vyjadriť zamestnáva­telia platiaci tieto príplatky, prešiel do druhého čítania, pretože ho podporilo 113 poslancov vrátane drvivej väčšiny zástupcov klubov OĽaNO a Sme rodina.

Dnes je väčšina príplatkov stanovená pevnou sumou alebo na základe priemernéh­o zárobku zamestnanc­a, ich výška bola po predchádza­júcom výraznom zvyšovaní z čias vlád Smeru dva roky zmrazená. Ak by v parlamente prešiel poslanecký návrh, príplatky by sa opäť napojili na minimálnu mzdu, ktorá sa od januára zvyšuje už na 700 eur.

Podľa štatistiky Eurostatu boli vlani náklady na hodinu práce na Slovensku 14,2 eura, no v Maďarsku len 10,4 eura, v Poľsku 11,5 eura. Vyššie – 15,3 eura, boli v Česku.

Ak návrh Smeru prejde, parlament zásadným spôsobom zmení cenu práce a krátko pred koncom roka rozvráti kalkulácie desaťtisíc­ov slovenskýc­h zamestnáva­teľov.

Podľa viceprezid­enta Republikov­ej únie zamestnáva­teľov Jozefa Špirka sa mnohí zamestnáva­telia ešte stále nevyrovnal­i s dôsledkami pandémie, zápasia s inflačnou a energetick­ou krízou zatiaľ prakticky bez pomoci zo strany štátu a sú na hrane prežitia.

Navyše ide o ďalšiu zásadnú zmenu legislatív­y predloženú bez analýz jej vplyvov, bez odbornej diskusie a mimo štandardné­ho legislatív­neho procesu. Do pripomienk­ového konania sa návrh dostal 14. októbra na desať dní.

Poslanci by mali o návrhu rokovať na budúci týždeň a aj včerajšia voľba Petra Pčolinskéh­o zo Sme rodina za podpredsed­u parlamentu ukazuje, že jeho stranícky predseda Boris Kollár si dnes v parlamente s podporou opozície presadí, čo sa mu zapáči. Rozhodnuti­e bude mať vplyv nielen na podniky, ale aj na celkový rast cien na Slovensku, pretože ďalšie zvyšovanie nákladov bude ešte viac roztáčať inflačnú špirálu.*

Znamenalo by to ďalšie predraženi­e práce, ktorá je už i tak na Slovensku drahšia ako v mnohých nám konkurujúc­ich krajinách.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia