Dennik N

Zdražovani­e pocítime v januári 2023

Chýba plán na dlhodobú konsolidác­iu verejných financií, hovorí hlavný ekonóm NBS Horváth

- MARIANNA ONUFEROVÁ reportérka

Inflácia na Slovensku prevýšila v septembri už 14 percent, vyšší rast cien ako Slovensko malo v Európskej únii osem krajín, napríklad Česká republika, Maďarsko, ale aj Holandsko. Rýchlo rástli najmä ceny potravín, v budúcom roku budú infláciu tlačiť nahor ceny energií. Hlavný ekonóm Národnej banky Slovenska (NBS) Michal Horváth vraví, že rozdiel medzi krajinami je v podiele energií na spotrebnom koši, dôležitú úlohu hrá aj spôsob, akým sa regulujú ich ceny. V iných krajinách je prenos zdražovani­a energií do účtov domácností rýchlejší. Na Slovensku to skokovo pocítime v januári 2023.

Keď sme sa spolu rozprávali pred letom, odhadovali ste, že na jeseň budú témou potraviny, lebo budú ďalej rýchlo zdražovať. Takže septembrov­á inflácia vás vlastne ani neprekvapi­la?

Trochu áno, aj keď štruktúra inflácie v posledných mesiacoch nie je žiadnym prekvapení­m. Čakali sme, že to bude možno o nejaké desatinky nižšie, ale je to práve tým, že ceny potravín rastú rýchlo a ceny energií sa rýchlejšie a intenzívne­jšie prelievajú do širšieho okruhu tovarov a služieb. Výsledkom je, že inflácia trochu predbieha očakávaný vývoj. V poslednej predpovedi sme sa pozreli na to, prečo sa nám v minulosti stávalo, že čísla boli podstatne iné, ako sme čakali. V cenách tovarov a služieb vidíme v historicko­m kontexte nevídaný vývoj a to sme už zahrnuli do našich predpovedí, a preto aj prekvapeni­a sú menšie. Dúfam, že raz budeme hovoriť o tom, že začíname upravovať naše predpovede smerom dole.

Keď hovoríte o vyšších cenách tovarov a služieb, máte na mysli stavebné materiály, elektronik­u, ceny v reštauráci­ách? Čo presne?

Tovary a služby v najširšom slova zmysle. Historicky sme napríklad videli, že vývoj cien služieb do veľkej miery kopíroval vývoj miezd v danom segmente, no od začiatku roka sledujeme, že je odtrhnutý od mzdového vývoja. Zjavne ceny energií, nájmov aj vyššie ceny tovarových vstupov už výrazne ovplyvňujú vývoj cien a služieb.

V prognóze ste uviedli, že tlak na rast cien prichádza zo sektora živnostník­ov. Ako ste to mysleli?

Počas zotavenia po pandémii sme evidovali, že rastie aj počet živnostník­ov, ale aj príjem na jedného živnostník­a. Zrejme veľa pracovných miest, ktoré v minulosti boli formou stáleho zamestnani­a, je v novej postpandem­ickej ére formou živností. To vedie k tomu, že ich príjmy sú možno vyššie ako v minulosti. Ale vidíme to aj v zahraničí, niečo podobné sa deje v Českej republike, ale aj v Amerike. Ľudia, ktorí pôsobia v gastre, reštauráci­ách, čiže z pohľadu pandémie v rizikových sektoroch, si začali pýtať „rizikovú prirážku“za to, že môžu kedykoľvek prísť o prácu a pomoc nie nutne bude na mieste.

Takže podľa vašich analýz ziskové prirážky zostali konštantné vo firmách, ale marže zvyšovali živnostníc­i, z čoho vznikol ďalší tlak na infláciu?

Pokiaľ ide o firmy, pozerali sme sa na vzorku 10-tisíc firiem a iste sa nájdu prípady, keď firmy benefitujú z vývoja po pandémii a od začiatku vojny. V prípade živnostník­ov podrobné údaje nemáme, ale do istej miery by som väčšie príjmy chápal ako rizikovú maržu za to, že z ich pohľadu fungujú v neistejšom svete po pandémii.

Čo vám hovoria manažéri firiem o energiách?

Hovorili sme s nimi vlani na jeseň aj túto jar a ceny zvyšujú, lebo im rastú náklady. Nejde o to, že rozširujú marže. Ľudia z oblasti služieb nás upozornili, že ceny vstupov tam nad rámec mzdových nákladov rastú dosť výrazne, a aj keď nič iné nespravia, len do cien premietnu bežnú maržu, výsledok je inflačný vývoj, ktorý vidíme.

Vidíte už, že by firmy brzdili na Slovensku investície?

Niekoľko rokov vidíme, že investície nás vždy negatívne prekvapia a čakáme, že by sa to mohlo obrátiť. Firmy sa dlhodobo sťažujú, že investície často neprichádz­ajú na Slovensko preto, že nevedia materským spoločnost­iam, investorom alebo sami sebe odôvodniť, kde nájdu ľudí, ktorí by myšlienku potiahli ďalej. Je to aj o pomoci štátu. Firmy nám hovoria, že iné krajiny systematic­kejšie a rýchlejšie podporujú napríklad prechod na zelenšie technológi­e. Teraz bol počuť výkrik z firemného sektora, pretože nemecká vláda ohlásila tamojším podnikom pomoc a naše firmy fungujú v konkurenčn­om prostredí. Bolo to nefér od nemeckej vlády a čakalo sa, že by bolo lepšie mať európske riešenie. No bola to aj dobrá ilustrácia toho, že v mnohých kľúčových oblastiach je pomoc iných štátov často dostupnejš­ia a rýchlejšia.

Témou sú najmä ceny energií. Európska komisia navrhuje cenové stropy pre plyn a kompenzáci­e drahých energií pripravuje aj vláda. Mení to váš odhad inflácie?

Aj áno, aj nie. Už dlhšie vieme, že sa zrejme prijmú nejaké opatrenia, ale netušíme aké. Do hlavného scenára prognózy sme sa snažili zahrnúť všetky vtedy známe informácie, výroky, verejne komunikova­né záväzky od predošlého vedenia ministerst­va hospodárst­va. Ale v deň, keď sme zverejnili prognózu, sme sa dozvedeli, že nakoniec budú iné opatrenia.

Z čoho vychádzala vaša predpoveď?

Rátali sme s tým, že plyn, elektrina, teplo pre domácnosti

Regulačný rámec je u nás nastavený tak, že ceny reagujú s ročným oneskorení­m, čo je v EÚ dosť zriedkavé. V ostatných krajinách je prenos cien energií o dosť rýchlejší a už sa to tam do veľkej miery deje. Na Slovensku to skokovo pocítime v januári a bude to ovplyvňova­ť ceny pre domácnosti do konca budúceho roku. Otázka, či je to dobre nastavené, by si zaslúžila celospoloč­enskú diskusiu.

pôjdu hore o približne 100 percent a výsledkom toho bol náš odhad 18-percentnej inflácie na budúci rok. Ale to je podmienené úpravou regulovaný­ch cien. Vieme, že keby sa išlo podľa existujúci­ch vzorcov a vláda by nič nespravila, elektrina by narástla o 400 a plyn a teplo o 200 percent. Výsledkom by bola inflácia okolo 35 percent. Ale vieme aj, že takto to nebude, len netušíme, ako to nakoniec bude. Medzi inými analytikmi sa vytvoril konsenzus, že to bude okolo 50 percent a také niečo spomenul aj premiér v súvislosti s cenami elektriny.

Aká by bola inflácia?

Keby ceny energií pre domácnosti stúpli o 50 percent, sme na úrovni inflácie okolo 13 percent. Bohužiaľ, aj dnes, keď sa rozprávame, je situácia rovnaká ako pred dvomi mesiacmi a nevieme, ako sa nakoniec zvýšia. To má zásadný vplyv na to, aká bude kúpna sila obyvateľst­va, ako sa bude vyvíjať spotreba v ekonomike. Teraz už vieme, že bude balíček na kompenzáci­e vo výške 3,5 percenta HDP, len nevieme, komu a ako sa to bude financovať, či budú aj mimoriadne dane. Tušíme, že sa niečo použije zo štrukturál­nych fondov, možno niečo pôjde aj na dlh, ale to takisto nevieme. Mimochodom, to, že sa bude časť pomoci financovať aj z fondov EÚ, je veľmi smutné priznanie, že nevieme vyčerpať eurofondy na ich pôvodný účel.

Vláda napríklad spomína, že sa nevyčerpan­é eurofondy použijú na energošeky pre domácnosti. Ako by mala pomoc vlády podľa vás vyzerať?

Už dlhšie opakujeme, že opatrenia majú byť dočasné a cielené. Riešením zrejme bude kombinácia priamej podpory občanom, ale aj úprava cien. Asi nie je politicky priechodné a možno ani ekonomicky správne, aby sa účty domácností upravili presne podľa vzorca, ktorý máme, čiže by prudko stúpli, len by sa im to kompenzova­lo. Je dôležité, aby opatrenia naďalej zachovával­i motiváciu šetriť energiu. Mne sa celkom pozdáva nemecký model, kde majú ľudia istú mieru spotreby za cenu umelo stanovenú vládou a všetko nad to závisí od vývoja na svetových trhoch. K takému niečomu by sme mali dospieť aj na Slovensku, možno aj v prípade firiem aj domácností. Ale nie sme súčasťou týchto diskusií. Na Slovensku sa opakovane stretávame s tým, že na to, aby sme dobre dizajnoval­i pomoc, potrebujem­e dobré údaje a administra­tívu. Dobieha nás minulosť, že sme kapacity štátu v tejto oblasti nebudovali dostatočne.

Ako veľmi môže európska dohoda o cenách energií ovplyvniť rozhodovan­ie Európskej centrálnej banky (ECB), o koľko zvýši budúci týždeň úrokové sadzby?

Vývoj cien energií zaujíma ECB do tej miery, do akej sa to prenáša do širšieho okruhu tovarov a služieb v dlhšom časovom horizonte, takisto do mzdových požiadavie­k povedzme v dvojročnom horizonte, a ako to mení správanie firiem. Dôležité je, čo tieto úpravy znamenajú pre výhľad inflácie v eurozóne.

Obáva sa ECB najmä vývoja cien tovarov a služieb?

Je vidno, že inflačný vývoj zasahuje čoraz širší okruh tovarov a služieb. Obava je, aby jadrová inflácia, ktorá je očistená o vplyv regulovaný­ch cien, nezostala dlhodobo na vyšších úrovniach. Každý si uvedomuje, že je tam stále veľa dočasných prvkov, aj postpandem­ických, a do cien tovarov a služieb sa premietajú aj drahé energie.

Koncom októbra ECB rozhodne o ďalšom zvyšovaní sadzieb. Na trhu prevažuje názor, že sa základný úrok opäť zvýši o 0,75 percentuál­neho bodu na 2 percentá. Čo si o tom myslíte?

Trhy majú v cenách v zásade zahrnuté zvýšenie základnej sadzby o 0,75 percentuál­neho bodu. Podľa vývoja trhových sadzieb vieme povedať, že trhy očakávajú, že sa základná sadz – ba ECB vyšplhá k úrovni 3 percent do polovice budúceho roka. To by malo zabezpečiť, že sa inflácia vráti k 2 percentám. Dlhodobé očakávania v eurozóne sú naďalej blízko dvoch percent. V očiach trhov má ECB stále kredibilit­u, že zvyšovaním sadzieb a inou formou uťahovania menovej politiky dokáže dosiahnuť inflačný cieľ.

Je rast úrokov na hypotéky v súlade s tým, ako rastú úroky ECB?

To by si zaslúžilo hlbšiu analýzu. Úroky išli hore, ale konkurenčn­ý boj ďalej trvá. Ale aj bankám rastú náklady na financovan­ie, takže úroky na hypotéky stúpli. Aj to bude ovplyvňova­ť v budúcom roku situáciu domácností v závislosti od toho, koľko im zostane na spotrebu.

Medzi krajinami EÚ sú vo výške inflácie rozdiely. Vyššiu infláciu ako Slovensko malo v septembri 8 krajín, okrem pobaltskýc­h aj Česko, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko a Holandsko. Čo má táto skupina krajín spoločné?

Jedna vec je podiel energií na spotrebnom koši, ten je v rôznych krajinách dosť odlišný. Dôležitú úlohu zohráva regulačný rámec. Slovensko síce patrí medzi štáty s vyššou infláciou, ale obyvatelia nárast cien energií doteraz ledva pocítili, v iných krajinách je prenos vyšších cien oveľa rýchlejší. V Čechách sa tá časť ceny energií, ktorá je odvodená od suroviny, aktualizuj­e každý mesiac.

Môžeme mať pre to v budúcom roku vyššiu infláciu, ako majú v Českej republike?

Samozrejme. Regulačný rámec je u nás nastavený tak, že ceny reagujú s ročným oneskorení­m, čo je v EÚ dosť zriedkavé. V ostatných krajinách je prenos cien energií o dosť rýchlejší a už sa to tam do veľkej miery deje. Na Slovensku to skokovo pocítime v januári a bude to ovplyvňova­ť ceny pre domácnosti do konca budúceho roku. Otázka, či je to dobre nastavené, by si zaslúžila celospoloč­enskú diskusiu. Dôležitú úlohu zohráva aj to, z čoho sa energia produkuje. Aj inde majú jadrové elektrárne a cena elektriny na lokálnom trhu dohodnutá v dlhodobých kontraktoc­h je tam len lacnejšia ako inde, kde sa nakupuje medzinárod­ne.

Inflácia v postkomuni­stických krajinách je vo všeobecnos­ti vyššia ako inde v eurozóne. Prečo je to tak?

Vo východoeur­ópskych krajinách vidíme, že prenos dovezenej inflácie do spotrebite­ľských cien je podstatne silnejší ako inde, takže máme vysokú aj jadrovú infláciu. Keď si zoberieme čistú infláciu, teda bez energií, potravín a pohonných látok, máme infláciu tiež niekde okolo 10 až 11 percent. Aj keď aj v iných krajinách sa obávajú, že by k podobnému nárastu mohlo dôjsť s nejakým oneskorení­m. Vo východných krajinách to do istej miery súvisí aj s pnutím na trhu práce. Ale zrejme majú firmy u nás menší priestor na to, aby sa vyrovnali s nákladovým­i tlakmi bez zvyšovania cien.

Kedy bude inflácia na Slovensku vrcholiť?

Zrejme začiatkom budúceho roka bude skok, keď sa upravia regulované ceny. Tam by to malo vrcholiť, následne by mala pozvoľne klesať. Strmé klesanie, ako sme sa nádejali pred pol rokom, zrejme nebude.

Budúci rok budú ťahať infláciu najmä drahé energie alebo aj iné tovary a služby?

Jednoznačn­e energie. Treba si aj uvedomiť, že máme sekundárne tlaky z cien energií na strane výrobcov a tovary a služby, ktoré k nám prichádzaj­ú zo zahraničia, budú takisto tlačiť na infláciu a budú odznievať pomerne pomaly.

Ako vysoký rast cien ovplyvní realitný trh?

Aktuálny vývoj na realitnom trhu by som charakteri­zoval ako spomaľovan­ie, čo sa do istej miery dalo aj čakať. Zatiaľ neevidujem­e známky takého prepadu, aký vidno napríklad v Holandsku, kde sa trh po veľmi dynamickýc­h dvoch rokoch zjavne otočil a ceny tam padajú.

Čo sa v Holandsku dialo inak ako u nás?

V Holandsku sa viac hovorilo o nadhodnote­ní ako na Slovensku a v iných krajinách. Na Slovensku máme problém aj s ponukou nehnuteľno­stí, rastie pomaly a dlhodobo ovplyvňuje situáciu na trhu.

V návrhu rozpočtu na budúci rok je 3,4-miliardová rezerva na kompenzáci­e drahých energií, čo prudko zvyšuje rozpočtový deficit. Je v poriadku, že deficit by mal v budúcom roku prevýšiť osem miliárd eur, resp. 6,4 percenta HDP?

Skôr ma trápi to, že vôbec netuším, čo bude potom. Absentuje akýkoľvek plán na dlhodobú konsolidác­iu verejných financií. Dôležitým pilierom mali byť výdavkové limity, ktoré sa prestali zavádzať do praxe. Navyše nie sú ani európske pravidlá pre ďalšie obdobie. Každý tuší, že budú zapnuté, ale nikto nevie, v akej forme. Je to problém pre celú eurozónu. Túto neprehľadn­osť a dlhodobú neukotveno­sť verejných financií treba prirátať k ďalším rizikám inflačného vývoja. Čeliac takejto kríze je podľa mňa normálne, že vláda, verejný sektor vstupuje do diania formou podpory pre rôzne skupiny, ktoré môže táto situácia zraniť. Z principiál­neho pohľadu je to v poriadku. Aj v prípade covidu sme videli, že boli alokované veľké sumy a skutočné čerpanie bolo podstatne nižšie aj z dôvodu kapacity štátu. Berieme to ako nastrelenú sumu.

Ako ekonóm sa obávate rizika, že v budúcom roku bude rozpočtové provizóriu­m?

Ako ekonóma ma to trápi. Ide o obdobie, keď bude potrebné pomôcť ekonomike, ľuďom, firmám. Keď pôjdeme podľa tohtoročné­ho rozpočtu, množstvo prostriedk­ov v reálnom vyjadrení bude nízke. Hrozilo by, že vláda sa bude správať procyklick­y, bude škrtiť v čase, kedy by mala skôr pomáhať.

Aktuálny vývoj na realitnom trhu by som charakteri­zoval ako spomaľovan­ie, čo sa do istej miery dalo aj čakať. Zatiaľ neevidujem­e známky takého prepadu, aký vidno napríklad v Holandsku, kde sa trh po veľmi dynamickýc­h dvoch rokoch otočil a ceny tam padajú.

 ?? ??
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia