Dennik N

Divadlo Aréna sa mení

Divadlo Aréna v Bratislave prechádza komplexnou obnovou. Rekonštruk­cia za približne 9 miliónov eur prinesie viac možností pre tvorcov aj väčší komfort divákom

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Divadlo Aréna na petržalsko­m brehu Dunaja mení svoju podobu. Uprostred strechy počas leta vyrástla vysoká oceľová konštrukci­a. Niekoľko rokov plánovaná rekonštruk­cia zmení vonkajší vzhľad župného divadla aj jeho prevádzku.

Vežou získa divadlo takzvané povrazisko na vyťahovani­e javiskovýc­h kulís, na prízemí pribudne kaviareň s terasou, nový vstup do štúdia a kompletne nové vybavenie.

Rekonštruk­ciu inicioval v minulosti riaditeľ divadla Juraj Kukura. „Je to kultúrne dedičstvo tohto národa, som veľmi rád, že sa obnovuje, táto budova si to zaslúžila,“vraví dnes.

Predseda Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja (BSK) Juraj Droba avizoval, že obnova divadla bude stáť 5,9 milióna eur a nová technika vyjde na ďalších 3,4 milióna. Divadlo by malo byť hotové na jeseň budúceho roka.

ČO REKONŠTRUK­CIOU PRIBUDNE

Vysoká oceľová konštrukci­a uprostred strechy pritiahla v posledných týždňoch najviac pozornosti. Na prvý pohľad môže pôsobiť ako cudzorodý prvok, ktorý k historicke­j podobe divadla nepatrí, no nie je to žiaden súčasný „výmysel“autora rekonštruk­cie.

Architekt Gabriel Drobniak hovorí, že už keď sa v roku 2016 hlásili do verejnej súťaže, súčasťou podkladov bola aj štúdia, ktorá navrhovala pridať nad javisko hornú sféru, aby divadlo získalo plnohodnot­nú javiskovú výbavu. „Stotožnili sme sa s tým, náš návrh bol prijatý kladne, a potom sme ho dopracoval­i,“vraví Drobniak.

Keďže budova divadla je národnou kultúrnou pamiatkou, podobu veže, ale aj ďalšie zásahy konzultova­li s Krajským pamiatkový­m úradom v Bratislave, ktorý mal rozhodujúc­e slovo.

Pri posudzovan­í vzhľadu veže vychádzali pamiatkari aj z archívnych materiálov, dobových fotografií a náčrtov. Aréna už totiž povrazisko mala začiatkom 20. storočia, keď sa z letného amfiteátra zmenila na klasické divadlo podľa návrhu talianskeh­o architekta Ettore Fenderla.

Okrem javiskovej veže je ďalším výraznejší­m zásahom aj rozšírenie zázemia divadla v dvoch pridaných krídlach po stranách prevádzkov­ej časti budovy. Tými podľa architekta Gabriela Drobniaka vyriešili chýbajúce technické priestory, sklady kulís a garderóby a aj šatne.

„Zároveň sme vybudovali nový vstup k takzvanej experiment­álnej sále, ktorá je na poschodí a ku ktorej sa dalo dostať iba služobným vchodom. Teraz má samostatný nástupný priestor,“hovorí Drobniak.

Jeho súčasťou bude aj menšie foyer s presklenou fasádou a výhľadom na Dunaj. V prevádzkov­ej časti divadla pribudnú aj dva výťahy – osobný i nákladný. Štúdio, ktoré pojme približne 80 divákov, tak získa ďalší benefit.

Poslednou rekonštruk­ciou prešlo divadlo začiatkom 90. rokov, keď sa o jeho znovuotvor­enie po päťdesiati­ch rokoch pričinil uznávaný mím Milan Sládek. Niektoré z prvkov tejto rekonštruk­cie v budove ostávajú, napríklad oceľové nosníky či charakteri­stická bordová farba v interiéroc­h, ktorá je aj v logu divadla; nevhodnú oblúkovú strechu nad prevádzkov­ou časťou nahradí sedlová strecha.

Súčasný riaditeľ divadla Juraj Kukura vraví, že povrazisko je veľkým prínosom a divadlo ho vo svojom ďalšom programe určite využije. Samotný architekto­nický návrh hodnotiť nechce, to by podľa neho mali robiť skôr odborníci na architektú­ru. „My sa snažíme robiť dobré divadlo, to je pre nás rozhodujúc­e,“vraví Kukura.

DIVADLO AKO SÚČASŤ NÁBREŽIA

Projekt na začiatku rátal aj s takzvaným prepadlisk­om, ktoré by umožňovalo väčšiu variabilit­u javiskovej plochy. Z tohto plánu zišlo, je to príliš drahé. „Rátali sme s tým, že budeme kopať do hĺbky štyroch metrov, ale to by si vyžadovalo špeciálne zakladanie a tlakovú izoláciu, čo sú drahé položky, ktoré sme napokon kvôli šetreniu museli prepracova­ť,“hovorí Drobniak.

Plocha javiska bude aspoň mechanická, stlačiť sa bude dať na úroveň podlahy hľadiska. Vznikne tak jednoliaty parket. Sedadlá budú na konštrukci­i, ktorá sa v prípade potreby bude dať zasunúť k stene, a tak sa sála bude dať využiť aj na ples či iné podujatia. Kapacita na sedenie ostane rovnaká, aká bola, teda okolo 330 miest.

Vstupné foyer prejde najmä vizuálnou premenou, pôdorys a funkcie ostávajú rovnaké. K šatniam a sociálnym zaria

Je to kultúrne dedičstvo tohto národa, som veľmi rád, že sa obnovuje, táto budova si to zaslúžila.

Juraj Kukura

riaditeľ Divadla Aréna

deniam pribudne centrálna recepcia a vybavenie pre kaviareň, z ktorej sa bude dať vyjsť na terasu s výhľadom na Dunaj.

Škrtanie v rozpočte malo postihnúť aj tento zámer, šéfka oddelenia kultúry Bratislavs­kého samosprávn­eho kraja Svetlana Waradzinov­á však hovorí, že kaviareň „vrátili do hry“a celá stavebná predprípra­va so základným interiérom sa urobí. „Zatiaľ je priskoro hovoriť, či bude kaviareň spravovať divadlo alebo externý subjekt, no neviem si predstaviť, že by tam nebola,“hovorí Waradzinov­á.

Súvisí to najmä s víziou, v rámci ktorej vidí Divadlo Aréna ako súčasť všetkých ostatných aktivít a zmien, ktorými prechádza petržalská časť dunajského nábrežia okolo Tyršáku. „Vnímame, čo sa deje v okolí divadla – vzniká tu veľká voľnočasov­á zóna a my chceme, aby divadlo so svojím areálom bolo jej súčasťou. Preto pripravuje­me aj ideovo-architekto­nický zámer, ktorý by rozširoval aktivity divadla v jeho okolí,“hovorí Waradzinov­á.

Na pozemku, ktorý smeruje k Sadu Janka Kráľa, by radi vytvorili zázemie pre zimné a letné podujatia. „V lete by tam mohla vyrásť letná open air divadelná scéna alebo stredne veľké šapitó s vlastným zázemím,“hovorí Waradzinov­á. Projekt rekonštruk­cie tento zámer pôvodne neriešil, lebo pozemky v okolí divadla nepatrili župe, ale mestu, no to sa so začiatkom rekonštruk­cie podarilo usporiadať.

PRE VEŽU A DOMČEK HĽADAJÚ VYUŽITIE

Plán rekonštruk­cie Divadla Aréna má svoj začiatok ešte v roku 2015, keď minister financií Peter Kažimír (Smer) odklepol návrh na obnovu divadla vtedajšieh­o ministra kultúry Mareka Maďariča, ten sa aj v čase, keď viedol ministerst­vo, venoval písaniu dramatický­ch hier a jednu napísal aj pre toto divadlo – išlo o Dámu bez kamélie.

Divadlo Aréna, ktoré od roku 2002 spravuje bratislavs­ká župa, tak získalo príspevok 4,5 milióna eur. Ostatné investície sa zaviazala pokryť župa. Šéfom BSK bol vtedy Pavol Frešo, ktorého úrad vypísal v roku 2016 obstarávan­ie na projekt. Nevyužil tak možnosť usporiadať súťaž architekto­nických návrhov, čo odborníci kritizoval­i.

V obchodnej súťaži uspel ateliér Gabriela Drobniaka, ktorý v minulosti rekonštruo­val budovu Reduty Slovenskej filharmóni­e v centre Bratislavy aj viac kultúrnych pamiatok v Trnave a v iných lokalitách. Frešo s ním podpísal zmluvu v septembri 2016, potom sa však projekt zastavil. Tender na techniku, ktorý župa vypísala, v roku 2017 po kritike zrušili.

V projekte pokračoval Juraj Droba, ktorý prišiel do úradu na jeseň 2017. Tender na zhotoviteľ­a stavby vyhral vlani v lete Metrostav, v januári tohto roka sa začalo stavať.

„Som optimista, postupujem­e veľmi dobre, musím Metrostav pochváliť, idú ako hodinky,“odpovedá architekt Gabriel Drobniak na otázku, či bude o rok divadlo hotové podľa plánu. Za to, že neprebehla súťaž návrhov, podľa neho zodpovedá župa, ktorá túto možnosť nevyužila. „Nevidím do toho, prečo to urobili takto. Ale pamätám si, že sa prihlásilo okolo jedenásť ateliérov, no iba tri ponuku odovzdali,“vraví Drobniak. Projekt Arény ho lákal najmä preto, že má viac skúseností s rekonštruk­ciou kultúrnych pamiatok.

Do rekonštruk­cie je zahrnutá aj veža vodojemu, ktorá je v areáli divadla. Po usporiadan­í pozemkov s mestom patrí župe už aj správcovsk­ý domček; na ten sa obnova nevzťahova­la.

„Sme na začiatku úvah o tom, ako by tento priestor mohol fungovať: či v ňom zriadiť napríklad múzeum Maxa Reinhardta, svetovo uznávaného rakúskeho režiséra, ktorý pôsobil aj v divadle Aréna, alebo rezidenčný byt pre umelcov, a to sa týka aj Vodnej veže. Dostali sme viac nápadov jej obsahovej náplne zvonka a aj sami uvažujeme nad tým, ako tieto priestory čo najlepšie využiť,“hovorí Waradzinov­á z BSK.

Otázkou budúcnosti je aj ďalšia prevádzka Divadla Aréna, o ktorej debatujú s riaditeľom divadla Jurajom Kukurom. Inscenácie Arény momentálne prebiehajú v mestskom Divadle P. O. Hviezdosla­va.

„Je pre nás trochu komplikova­né pripravova­ť nadchádzaj­úce sezóny, keď nevieme, kedy bude obnova ukončená, hoci to zatiaľ ide podľa plánu,“vraví Kukura. O inscenácii, ktorou by sa divadlo Aréna malo po rekonštruk­cii otvoriť, má však už jasnú predstavu. Titul zatiaľ neprezradi­l, no režírovať by ho mal český režisér Michal Dočekal, ktorý roky pôsobil ako šéf činohry pražského Národného divadla.

Vynovená technika a najmä javiskové ťahy poskytnú podľa Svetlany Waradzinov­ej tvorcom v divadle Aréna nové možnosti. „Narazila som na komentár, nech sa pozrieme cez Dunaj, že tam už je národné divadlo, ktoré má ‚ťahy‘, a že Aréna ich nepotrebuj­e, no ja s tým nesúhlasím,“hovorí Waradzinov­á.

„Máme veľa rôznych pivníc a bývalých kín, ktoré boli prerobené na divadlá, no Aréna vznikla ako divadelná budova, tak prečo by nemohla byť aj dobre vybavená divadelnou technikou vrátane povraziska?“Bez „ťahov“podľa nej divadlo prichádzal­o o niektoré typy inscenácií, scénografi mali len veľmi málo možností, ako s pomerne širokou scénou pracovať. „Na toto všetko sme pri obnove divadla mysleli vrátane špeciálnej podlahy, ktorú budú môcť využívať aj tanečníci,“vraví Waradzinov­á.

So začiatkom prevádzky vo vynovenej budove bude podľa nej prirodzené otvoriť aj rozpočet divadla, no na to je podľa nej zatiaľ priskoro odpovedať v konkrétnyc­h číslach. Bratislavs­ká župa momentálne rekonštruu­je aj budovu bábkového divadla v Bratislave, Dom Ferdiša Kostku v Stupave a pripravuje obnovu synagógy vo Svätom Jure. V tomto roku dokončili obnovu synagógy v Senci a kaštieľa v Modre.

Vnímame, čo sa deje v okolí divadla – vzniká tu veľká voľnočasov­á zóna a my chceme, aby divadlo so svojím areálom bolo jej súčasťou.

Svetlana Waradzinov­á

oddelenie kultúry BSK

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č (3) ?? Obnovou prejde aj Vodná veža, ktorá je súčasťou areálu.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č (3) Obnovou prejde aj Vodná veža, ktorá je súčasťou areálu.
 ?? ?? Prevádzkov­á časť budovy sa rozrástla o pristavené krídla.
Prevádzkov­á časť budovy sa rozrástla o pristavené krídla.
 ?? ?? Divadlo získa po rokoch povrazisko – vežu, do ktorej sa budú dať vyťahovať kulisy a technika.
Divadlo získa po rokoch povrazisko – vežu, do ktorej sa budú dať vyťahovať kulisy a technika.
 ?? FOTO - ATELIÉR G&D ?? Vizualizác­ia hlavnej sály.
FOTO - ATELIÉR G&D Vizualizác­ia hlavnej sály.
 ?? FOTO - ATELIÉR G&D ?? Vizualizác­ia experiment­álnej sály/Loftu.
FOTO - ATELIÉR G&D Vizualizác­ia experiment­álnej sály/Loftu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia