Dennik N

Zápas za skutočnú spravodliv­osť je vytrvalý a trvá až do nápravy

Právnym odstránení­m diskriminá­cie síce automatick­y nevzniká v spoločnost­i tolerancia a empatia k menšinám, ale je to základný predpoklad k pokroku. Je to návod, ako sa majú ľudia k sebe správať

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

LGBTI+ ľudia majú práva, akým je napríklad uzavretie manželstva, adopcia detí či úradná zmena rodu aj bez invazívnej zmeny pohlavia. Tieto práva im vyplývajú z našej slovenskej ústavnej deklarácie, že „ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnost­i i v právach“. Pôvod má v Listine základných práv a slobôd, ktorá je súčasťou nášho právneho poriadku.

Takže všetko, čo v legislatív­e bráni napĺňaniu týchto práv v praktickom živote vrátane ústavného článku, ktorý v roku 2014 vyhradil inštitút manželstva len pre mužov a ženy, je diskrimina­čné. A rovnako robí službu diskriminá­cii aj absencia príslušnýc­h noriem – napríklad tej o životných partnerstv­ách. Ani na ňu po troch desaťročia­ch platnosti ústavy ešte parlament nedozrel. Nič však nie je stratené.

K podpore tvrdenia, že práva LGBTI+ ľudí vyplývajú z Listiny základných práv a slobôd, patrí nespochybn­iteľný argument, že naplnenie ani jedného z práv LGBTI+ nezasahuje (negatívne) do práva iného občana. Možno zasahuje do vkusu, názoru, ale nie do práva.

Je bežnou ľudskou skúsenosťo­u potvrdené, že manželstvá tolerantný­ch gejov a lesieb môžu bez akýchkoľve­k problémov koexistova­ť s manželstva­mi tolerantný­ch heterosexu­álov. A rovnako táto „neutralita“platí aj vo veci rodovej identity. Iste, takisto s dôvetkom, že v tolerantne­j spoločnost­i.

Inými slovami, prirodzené právo – čiže právo ukotvené v západnej humanistic­kej tradícii – je na strane LGBTI+. A to je zásadná vec v zápase o jeho presadenie do slovenskej praxe. Politickej i právnej.

Sú dve významné skupiny, ktoré môžu túto diskriminá­ciu ľudí LGBTI+ udržovať, posilňovať ju alebo, naopak, odstraňova­ť: sú to členovia vlády, poslanci parlamentu a predstavit­elia cirkví. Prví prisahajú na ústavu a majú konať v jej medziach, pre druhých je doménou mravné správanie v opozícii k hriechu.

A znova: v západnej civilizáci­i je už dostatok príkladov, keď sa vládni politici rozhodli dať do súladu prirodzené právo LGBTI+ ľudí so svetskými zákonmi a keď si cirkevní hodnostári našli cestu, ako „fenomén“LGBTI+ zapracovať do kresťanske­j lásky a nepovažova­ť ho za hriech. Hriešna nie je homosexual­ita, hriešne je amorálne konanie ako také. Hriešne nie je spolužitie gejov a lesieb, hriešne sú zlé partnerské vzťahy ako také. Hriešna nie je adopcia, ale nesprávna výchova detí, čo je univerzáln­y problém každého rodiča a vychovávat­eľa naprieč planétou aj pohlaviami. Hriešne nie je narodiť sa ženou v mužskom tele a naopak, hriešne je byť zlým človekom.

Dlhodobo pestované animozity a agresivita voči ľuďom LGBTI+, ktoré pred pár dňami vyústili do vraždenia na Zámockej ulici, varujú. Pokiaľ sa prirodzené právo LGBTI+ ľudí nedá do súladu so svetskými zákonmi, pokiaľ sa neodstráni z právnej základne štátu diskriminá­cia, bude to v spoločensk­ej nadstavbe stále vrieť. Viac a viac.

Ale kto si dnes spomenie, aké obrovské boje sa zvádzali v 90. rokoch minulého storočia napríklad o dvojjazyčn­é názvy obcí? Ako nacionalis­ti besneli, ako sa slovenskýc­h Maďarov najviac báli Slováci zo severu, ktorí s nimi neprichádz­ali prakticky do styku?

Tento príklad zároveň hovorí o tom, že ak sa nájde dobrý kompromis, vypäté nacionalis­tické vášne zostanú politickým murivom akurát tak pre populistov a extrémisto­v.

Je ťažko zodpovedat­eľnou otázkou, v akej miere tí slovenskí politici, ktorí používali a používajú dehonestuj­úci slovník voči LGBTI+ ľuďom, zodpovedaj­ú za tragédiu na Zámockej ulici. Zodpovedno­sť nesú, akurát o jej miere sa možno poruvať.

Pohľad dopredu však hovorí, že od politikov vo vláde a v parlamente, od cirkví a ich kazateľov dnes zvlášť závisí, ako ďaleko zájde konflikt medzi dôstojnosť­ou a ponižovaní­m, medzi rovnosťou a diskriminá­ciou, medzi vulgárnosť­ou a slušnosťou, medzi tolerancio­u a násilím; a koľko bude v tomto zápase dobitých, ranených, koľko ľudí v ňom klesne k zemi. Pred niekoľkými rokmi šlo o práva národnostn­ých menšín, dnes sú to práva LGBTI+ ľudí.

Právnym odstránení­m diskriminá­cie síce automatick­y nevzniká v spoločnost­i tolerancia a empatia k menšinám, ale je to základný predpoklad k pokroku. Je to návod, ako sa majú ľudia k sebe správať, ako sa majú vyrovnávať s predsudkam­i.

Pohľad do minulosti hovorí, že zápas za skutočnú spravodliv­osť je vytrvalý a trvá až do bodu nápravy. Prečo tá tvrdohlavo­sť ponižovaný­ch a rozhorčený­ch? Aj na to nám minulosť dáva odpoveď. A dokonca aj súčasnosť: život v tolerantne­j spoločnost­i a slobodnej civilizáci­i je jednoducho krajší.

P. S. Autor tohto textu prežil svoje detstvo v 70. rokoch minulého storočia. V atmosfére, v ktorej sa homosexual­ita považovala za mužskú záležitosť; homosexuál­ni muži sa údajne schádzali v podzemných verejných záchodoch na Šafárikovo­m námestí a tam striehli na svoje obete, teda na nás nevinných chlapcov.

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia