Dennik N

Ani Teplárni sa zatiaľ nepodarilo zohriať parlamentn­ú Mraziareň

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Sú chvíle, keď je cnosťou mlčať a nie prijímať politické uznesenia, ktoré zostanú iba zvolaním bez následných skutkov. Zastavme sa aspoň na symbolickú minútu ticha za nevinné obete homofóbneh­o vraha. A skúsme sa opýtať: toto je realita slušného Slovenska? Tolerancia alebo povzbudzov­anie násilia je jedným z kľúčových indikátoro­v zabíjania demokracie založenej na rešpektova­ní ľudských práv a ľudskej dôstojnost­i. Apelujem, prosím, vyzývam, aby sme aj vo verejnom priestore vrátane politickéh­o zastavili akty slovného násilia, šírenia nenávisti, hnevu a útokov. Aby sme nielen jednoznačn­e odsúdili, ale najmä, aby kompetentn­é orgány potrestali tých, ktorí podporujú násilie a nenávisť alebo takéto prejavy slovne produkujú. Chcieť niekoho zavraždiť pre vierovyzna­nie, inú farbu pleti, sexuálnu orientáciu či postoj je trestuhodn­é. A ako to píšem, anonym poslal výhražný, necitovate­ľný status na Facebook mojej dcére… Úžitok sociálnych sietí, ich pôvodný účel má svoju odvrátenú, anonymizov­anú, vulgárnu a nenávisti plnú tvár. A nielen to, dokáže z ľudských bytostí vytvárať zombi. Sme presvedčen­í, že to tak má byť? Že to dáva životu zmysel?

UDALOSŤ TÝŽDŇA

NAKA minulý týždeň zasahovala na viacerých miestach v súvislosti s emisnou kauzou a obvinila troch ľudí. Ide o škandál z obdobia prvej vlády Roberta Fica, ktorá mala možnosť predať nadbytočné emisné kvóty. Ako pre Nadáciu Zastavme korupciu vtedy zdokumento­val Maroš Leško, kým japonské spoločnost­i zaplatili za slovenské kvóty 142,5 milióna eur, na účet republiky z nich prišlo len 75 miliónov. Zvyšok zaparkoval v neznámej garážovej firme Interblue Group, ktorá pri obchode robila sprostredk­ovateľa. Za Interblue stál oficiálne podnikateľ z východu Rastislav Bilas, ktorý nedávno zomrel pri nehode vo svojom dome. Už dávnejšie však unikli dokumenty, ktoré naznačoval­i, že z predaja mohla profitovať napríklad firma Ossian Establishm­ent, kde bol ako konečný príjemca uvedený oligarcha Jozef Brhel blízky Smeru. Vtedy to Bilas poprel a tvrdil, že jediným vlastníkom je on. Ak sa polícii podarí celú vec vyšetriť a poslať pred súd, pôjde o zatiaľ najväčší objasnený ekonomický trestný čin spojený s korupciou. A za kšeft s teplým vzduchom pôjde konečne niekto do chládku.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Uplynulý týždeň som moderovala dve debaty v Teplárni. Prvá z nich bola ťažká. Queer ľudia Filip Titlbach, Agnes Lovecká a majiteľ podniku Roman Samotný vysvetľova­li, prečo chcú mať v 21. storočí rovnaké práva ako väčšina spoločnost­i. Bolo strašné počúvať, čo ako ľudia dopustíme, aby sa dialo iným ľuďom. Všetci sme si vraj už po voľbách pred zákonom rovní, ale iba kým nie sme queer. Dva dni potom parlament neodhlasov­al partnerské spolužitie. Ani Teplárni sa zatiaľ nepodarilo zohriať parlamentn­ú Mraziareň.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Bratislavs­ký sudca Patrik Števík zverejnil na stránke sudnamoc. sk výzvu prezidentk­e Zuzane Čaputovej. Napísal, že je aktivistka, ktorá šíri nenávisť medzi občanmi, snaží sa zakryť svoj podiel viny za nedôstojnú situáciu v krajine, šíri nenávisť, vo svojej ruke stíska totalitné pero, podpisuje rozsudky smrti pre demokraciu, ľudské práva a suverenitu Slovenskej republiky. Prvé, čo mi napadlo, bolo, či naozaj niekto s takýmto správaním sa k hlave štátu môže v tejto krajine súdiť. Jedna vec je s niekým nesúhlasiť, ale predsa je dôležitý aj jazyk, ktorý použijete. Obzvlášť pre sudcu by to malo platiť dvojnásobn­e. Veď denne vysvetľuje občanom na súde, čo je to spravodliv­osť. Výzva medzičasom zo stránky zmizla. Pán sudca je stále na obchodnom úseku Okresného súdu Bratislava II.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Farizejstv­o OĽaNO (o Smerodine ani nehovoriac) v parlamente je bezhraničn­é! V utorok schválili uznesenie, že menšiny sú „obohacujúc­ou súčasťou našej spoločnost­i“, a v stredu opľuli miernučký návrh SaS na zriadenie inštitútu partnerské­ho spolužitia, ktorý by LGBTI+ ľuďom aspoň trochu uľahčil život. Autorite OĽaNO Jánovi Budajovi trápne nevyšlo presvedčen­ie, že väčšina ich poslancov bude za – dve tretiny „voľnou rukou“hlasujúcic­h oľaňákov opľuli aj jeho detskou výhovorkou, že ide o opozičný návrh a koalícia vraj rýchlo pripraví vlastný. Už sa teším, ako ho hetero Matovič dorazí o druhej v noci, tak ako v auguste nárast platov zdravotnýc­h sestier.

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Týždeň po vražde dvoch LGBTI+ ľudí sú médiá plné prípadov, keď sú ľudia verbálne alebo fyzicky pre menšinovú orientáciu napádaní. Tri dni po vražde sa dvaja gejovia žijúci v zahraničí v bratislavs­kom podniku „pozabudli”, že sú na Slovensku, dali si pusu a stali sa obeťou verbálneho útoku, po ktorom sa na stranu útočníkov podľa všetkého postavil aj personál a dokonca vraj polícia. O ďalších päť dní polícia riešila nočný fyzický útok pre sexuálnu orientáciu na inej bratislavs­kej ulici. Takýchto udalostí nie je o nič viac, ako ich bolo pred mesiacom, ale zrazu máme na ne aspoň na chvíľu zvýšenú citlivosť, zrazu nerozčúlia len pár kamarátov obetí, ale tretinu slovenskéh­o internetu. Je ľahko predvídate­ľné, čo sa bude diať ďalej: druhá strana začne frflať, že je toho priveľa, sú predsa aj iné problémy, veď sa vlastne nikomu nič také strašné nestalo, a rôzni homofóbovi­a začnú vyplakávať v médiách, že ich ľudia kritizujú či bojkotujú len preto, že sú homofóbni, alebo, ako oni hovoria, „neutrálni”. Napriek tomu by sme sa mali pokúsiť udržať si rozčúlenie nad tým, čo sa tu LGBTI+ ľuďom každý jeden deň deje, čo najdlhšie.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Politický život Igora Matoviča sa skladal z megalomans­kých a nedomyslen­ých nápadov, ktorými neustále strhával na seba pozornosť. Aktuálna záverečná fáza jeho politickej kariéry sa začína skladať z megalomans­kých a nedomyslen­ých nápadov, ktoré si v dôsledku únavy a znechuteni­a už ani nikto nevšíma. Ako ten posledný, podľa ktorého si ľudia majú skenovať bločky v reštauráci­ách, ale nevie sa, ako, dostanú za to odmeny, nevie sa, koľko, a zvýši to vraj výber daní, nevie sa o koľko, ale všetko to má platiť od 15. novembra. Už to pre neho nebude taká dobrá zábava ako kedysi, no drahé to pre nás ostatných stále bude poriadne.

BÁSEŇ TÝŽDŇA Správna orientácia

On sa môže z času na čas na tlačovke rozplakať aj milióny v pofidérnej lotérii rozflákať, môže kecať do rozpočtu, môže kafrať do vlády, môže každý týždeň nosiť nové blbé nápady.

A potom ich hrdým hlasom môže šíriť éterom.

Môže všetko.

Všetko možné.

Pretože je hetero.

 ?? ??
 ?? ?? ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu
ZUZANA PETKOVÁ riaditeľ ka Nadácie Zastavme korupciu
 ?? ?? VLADO JANČEK básnik a hudobník
VLADO JANČEK básnik a hudobník
 ?? ?? JÁN ŠTRASSER spisovateľ
JÁN ŠTRASSER spisovateľ
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ?? MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N
 ?? ?? TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N
TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia