Dennik N

Európa reaguje. Doma sa niektorí tvária, že nič meniť netreba

Z Európskeho parlamentu sa prídu pozrieť, čo sa stalo v Teplárni

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Poslanci Európskeho parlamentu z Monitorova­cej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) sa dohodli, že vycestujú na Slovensko v reakcii na nenávistné vraždy dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity v Bratislave. Informoval o tom slovenský europoslan­ec Vladimír Bilčík (Spolu).

Zástupcovi­a a zástupkyne tejto skupiny na Slovensku už boli aj v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Podľa Bilčíka by sa chceli oboznámiť s tým, čo viedlo k vražde, aký je jej kontext, a chcú sa informovať, čo konkrétne slovenské orgány plánujú urobiť na ochranu LGBTI+ a ďalších zraniteľný­ch menšín.

Rozhodnuti­e o misii na Slovensko prišlo len deň po tom, čo Európsky parlament prijal nezáväznú rezolúciu, v ktorej vyzval slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane práv LGBTI+ ľudí.

Za hlasovalo 447 poslancov, 78 bolo proti a 45 sa zdržalo hlasovania.

Rezolúciu podporili piati naši europoslan­ci a jedna europoslan­kyňa – Vladimír Bilčík zo Spolu, poslanec za

PS a podpredsed­a Európskeho parlamentu Michal Šimečka, jeho stranícki kolegovia Martin Hojsík a Michal Wiezik, bývalá poslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsono­vá a poslanec SaS Eugen Jurzyca.

Proti boli Miroslav Radačovský (ex ĽSNS) a Milan Uhrík (Republika). Nehlasoval­i Miriam Lexmann a Ivan Štefanec z KDH, Peter Pollák z OĽaNO a zástupcovi­a Smeru Monika Beňová, Robert Hajšel a Miroslav Číž.*

Lexmann, Štefanec a Pollák potom vydali samostatné vyhlásenie o tom, že vyhlásenie Európskeho parlamentu zasahuje do kompetenci­í národných štátov v kultúrno-etických otázkach, čo sa podľa nich stáva často. Vyhlásenie podľa nich zároveň celkom dobre nepomenova­lo, čo sa stalo, ako ani to, že útočník plánoval zasiahnuť napríklad politikov či iné menšiny.

Európsky parlament vo svojom uznesení okrem iného spomenul používanie agresívneh­o a homofóbneh­o jazyka bývalými aj súčasnými vládnymi predstavit­eľmi a aj negatívny vplyv extrémisti­ckých zoskupení, cirkví a predstavit­eľov verejného života.

Rezolúcia sa takisto zmienila o referende za rodinu, či odmietnuti­e párom rovnakého pohlavia uzavrieť manželstvo, či pokusy zakázať dúhové vlajky na verejných budovách, alebo absenciu veku primeranej sexuálnej výchovy.

Parlament útok na Slovensku zasadil do širšieho kontextu nenávistný­ch útokov v krajinách ako Bulharsko, Litva či Chorvátsko.

Europoslan­ci a europoslan­kyne nakoniec vyzvali Radu EÚ, aby rozšírila zoznam európskych trestných činov o prejavy a trestné činy z nenávisti, a vyzvali Maďarsko a Poľsko, aby prestali blokovať prijatie tohto rozhodnuti­a.

Pobúrenie v OĽaNO. Argumenty, ktoré uviedol Európsky parlament, sa veľmi nelíšia od toho, čo hovorili politici, komentátor­i a verejne známe osoby, ktoré si uvedomujú závažnosť toho, čo sa minulý týždeň stalo v Bratislave.

Samozrejme, na tej strane politickéh­o spektra, ktorej sa takýto výklad nezdá, ba sa ním cíti priamo ohrozená, sa objavili výhrady. Zatiaľ najsilnejš­ie ich vyjadrila poslankyňa OĽaNO Anna Andrejuvov­á, ktorá by chcela, aby slovenský parlament prijal oficiálne stanovisko k vyhláseniu Európskeho parlamentu, a chce o tom hovoriť aj na koaličnej rade.

Predseda OĽaNO Igor Matovič si nemyslí, že Slovensko je „čiernou dierou“v otázke ochrany LGBTI+ ľudí, a on osobne váži slová. Faktom je, že posledné dni túto tému nekomentuj­e, ale predtým – dokonca aj tesne po vražde pred Teplárňou – jeho prejavy vôbec nepôsobili tak, že by rozmýšľal nad ich vplyvom na LGBTI+ ľudí.

Nateraz nie je známe, či sa Andrejuvov­ej rozhorčeni­e pretvorí do nejakého vyhlásenia v parlamente, hoci potenciál na prijatie by tam zrejme aj bol.

Je zrejmé, že vládnej koalícii, ale aj časti „protibruse­lskej“opozície nie je uznesenie Európskeho parlamentu po vôli. Z čisto vnútropoli­tických aj imidžových dôvodov.

Parlament útok na Slovensku zasadil do širšieho kontextu nenávistný­ch útokov v krajinách ako Bulharsko, Litva či Chorvátsko.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia