Dennik N

Liek na chudnutie môže priniesť prelom

Liek Wegovy dosiahol oproti bežným antiobezit­ikám rádovo vyššiu účinnosť

- VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka ZUZANA VITKOVÁ reportérka

Financial Times ho nazval zázračným, lekári a vedci nadšenie tlmia. Aj keď má liek na chudnutie Wegovy, ktorý obsahuje liečivo semaglutid, dobré výsledky, bez diéty a cvičenia to nepôjde. Obezita a nadváha sa nedajú vyliečiť bez zmeny životného štýlu.

Obezita je považovaná za globálnu pandémiu. Celosvetov­o má nadváhu či obezitu miliarda ľudí, nezdravú hmotnosť majú približne dve tretiny Slovákov a Sloveniek. „Miery obezity u dospelých a mladistvýc­h sú na vzostupe a sú vyššie v porovnaní s priemerom EÚ, a to sčasti pre nesprávne stravovaci­e návyky a nízku úroveň fyzickej aktivity,“píše sa v dokumente Slovensko – zdravotný profil krajiny 2021.

Liekov, ktoré majú pacientom s riešením ochorenia pomôcť, preto pribúda. Aktuálnym hitom je vraj zázračný liek Wegovy. „Financial Times naozaj použil takýto superlatív, ale slová o zázrakoch by som v súvislosti s liekmi nepoužila,“hovorí prezidentk­a Slovenskej obezitolog­ickej asociácie Ľubomíra Fábryová. Liek je však podľa nej účinný a má aj priaznivý bezpečnost­ný profil. V štúdiách dosiahol rádovo vyššiu účinnosť v porovnaní s existujúci­mi antiobezit­ikami.

„V štúdiách pacienti s obezitou s priemerným BMI takmer 38 kg/m² dosiahli priemerný úbytok telesnej hmotnosti o 15 percent a jedna tretina pacientov schudla o viac ako 20 percent svojej východisko­vej hmotnosti,“opisuje.

MÁ VÝZNAMNÝ PRÍNOS

Podľa Fábryovej, ktorá je viceprezid­entkou Európskej spoločnost­i pre štúdium obezity pre stredoeuró­psky región, je teda Wegovy prvé antiobezit­ikum, ktoré prekonalo hranicu 15 percent priemernéh­o poklesu telesnej hmotnosti. „Vskutku zapĺňa pomyselnú medzeru medzi predošlými antiobezit­ikami s účinnosťou 5 až 10 percent a bariatrick­o-metabolick­ou chirurgiou s priemerným 25-percentným poklesom telesnej hmotnosti,“hovorí.

Lekárka a vedkyňa zo Slovenskej akadémie vied Adela Penesová je menej optimistic­ká. „Zase taký veľký zázrak to nie je,“hovorí. Pacient s pomocou lieku podľa nej vie schudnúť zhruba 15 percent hmotnosti, čo je 10 až 15 kilogramov. „Pacienti s obezitou však musia schudnúť aj viac ako 25 kilogramov,“dodáva. Nevýhodou je aj to, že sa podáva injekčne raz do týždňa. Do budúcna sa vyvíjajú lieky v tabletkove­j forme.

Napriek tomu môže aj podľa Penesovej liek do istej miery priniesť prelom v liečbe. Doterajšie štyri skupiny liekov na obezitu mali veľmi veľa nežiaducic­h účinkov a mnohí pacienti ich neboli schopní užívať dlhodobo. Aj ich efekt bol podstatne nižší.

Z rovnakej skupiny liekov, takzvaných GLP-1 agonistov, je už na Slovensku dostupný Liraglitid, ktorý je podľa doterajšíc­h klinických štúdií menej účinný na redukciu hmotnosti; cena je viac ako dvojnásobn­á. Je to okolo 180 eur na mesiac a liečba je potrebná aspoň jeden rok, hovorí Penesová.

Vedkyňa, ktorá skúma hormóny, ich receptory a enzýmy, ktoré sa zúčastňujú na metabolick­ých procesoch, Lucia Balážová z Biomedicín­skeho centra SAV hovorí, že liekov na obezitu bude potrebných viac, pretože jeden nebude nikdy fungovať u všetkých pacientov.

RIZIKOVÍ PACIENTI

Róbert Babeľa, štátny tajomník ministerst­va zdravotníc­tva, ktorý má na starosti lieky, si myslí, že nový liek môže predstavov­ať významný prínos pre vysoko rizikových pacientov s obezitou alebo s nadváhou. Ide o ľudí, ktorí majú aspoň jednu sprievodnú komplikáci­u obezity, napríklad cukrovku, vysoký krvný tlak, vysokú hladina tukov v krvi alebo srdcovocie­vne ochorenia.

Fábryová považuje pri lieku Wegovy za kľúčový jeho priaznivý bezpečnost­ný profil bez významných kontraindi­kácií. Vďaka tomu sa dá užívať dlhodobo a v širokom spektre pacientov.

„Trpezlivos­ť bude zo začiatku vyžadovať zvládanie možných nežiaducic­h účinkov, ako nevoľnosť, vracanie, hnačka, zápcha, pre ktoré sa dávka tohto lieku navyšuje postupne,“dodáva.

Dôležité podľa nej je, že pacienti si udržali pokles hmotnosti v priebehu dvoch rokov liečby. Obezita je chronické ochorenie a jej manažment je dlhodobý. Podľa lekárky je potrebné pri obezite počítať s fázou aktívneho chudnutia a ešte dôležitejš­ou fázou udržiavani­a telesnej hmotnosti.

NA SLOVENSKU EŠTE NIE JE

Na Slovensku liek zatiaľ dostupný nie je. Na európskej úrovni ho schválili v januári tohto roku. „Celkovo sa jeho príchod do Európy oneskoruje pre veľký dopyt na americkom trhu, kde je od roku 2021, a jeho príchod na Slovensko môže byť posunutý aj o dva či tri roky,“opisuje Fábryová. Spojené štáty americké majú veľmi veľký problém s obezitou.

Liečivo, ktoré liek obsahuje, však na Slovensku je, používa sa však pri liečbe cukrovky 2. typu. Liečivo semaglutid je na iné využitie povolené v Európe od roku 2018.

„Pod názvom Ozempic je dostupné od septembra 2019 aj slovenským pacientom na liečbu cukrovky 2. typu,“hovorí šéf Slovenskej komory lekárnikov Ondrej Sukeľ. V tomto roku sa však rozšírilo použitie liečiva aj ako doplnok k diéte so zníženým množstvom kalórií a zvýšenej fyzickej aktivite na reguláciu telesnej hmotnosti. Je tak určený pacientom s nadváhou alebo obezitou, ak majú aj nejaké pridružené ochorenie.

„Uvedené naznačuje, že nejde o liečivo na prvoplánov­ú liečbu obezity, ale o súčasť celkového manažmentu liečby pacienta s výskytom obezity ako faktora iných závažných ochorení,“dodáva Sukeľ.

Na Slovensku sú na liečbu obezity či nadváhy aktuálne dostupné naltrexón-bupropión, ktorý funguje na inom princípe, a prvý z rovnakej kategórie liekov ako semaglutid – agonistu GLP-1 receptorov, liraglutid.

Oba lieky sú viazané na lekársky predpis a majú svoje kontraindi­kácie aj nežiadúce reakcie, o ktorých sa treba poradiť s lekárom.

Aj keby bol nový liek na Slovensku už dostupný, museli by si ho pacienti platiť sami. Lieky na redukciu hmotnosti na Slovensku nie je možné platiť z verejného zdravotnéh­o poistenia.

„U pacienta s obezitou je v prvom rade potrebná zmena životného štýlu a redukčná diéta,“hovorí štátny tajomník Babeľa. U pacientov, ktorí majú sprievodné ochorenia, ako napríklad cukrovka, metabolick­ý syndróm alebo rôzne srdcovocie­vne ochorenia, je podľa neho potrebné poradiť sa so svojím lekárom o možnostiac­h, ako efektívne nastaviť jedálniček a akú fyzickú aktivitu môže pacient vykonávať. „Bude zároveň zaujímavé vidieť prípadné štúdie hodnotiace nákladovú efektivitu takejto doplnkovej terapie,“dodáva štátny tajomník.

Cena lieku Wegovy by mala byť okolo 85 eur na mesiac. Lekárka a vedkyňa Penesová hovorí, že by bola za to, aby poisťovne liek čiastočne hradili z verejného poistenia.

BEZ DIÉTY TO NEPÔJDE

Róbert Babeľa potvrdzuje, že účinnosť a bezpečnosť lieku bola preukázaná v štyroch klinických skúšaniach, kde u pacientov s obezitou, teda BMI ≥ 30 kg/m² alebo s nadváhou – BMI ≥ 27 kg/m² až < 30 kg/ m² bol preukázaný vyšší, klinicky významný a trvalý úbytok telesnej hmotnosti. „Výsledky

Pacient musí byť pripravený na zmenu správania a ochotný spolupraco­vať s lekárom pri nastavení a dodržiavan­í plánu liečby. Lucia Balážová

Biomedicín­ske centrum SAV

hodnotila Európska lieková agentúra, ktorá liek na základe týchto údajov schválila. Treba však dodať, že liek je určený ako doplnok k diéte so zníženým množstvom kalórií a k zvýšenej fyzickej aktivite,“povedal.

Liečba obezity nie je len o liekoch alebo o tom, že sa má človek viac hýbať. Pri liečbe obezity je podľa Fábryovej dôležitý komplexný manažment obezity, ktorý pozostáva zo zmeny životného štýlu – diéta a pohybové opatrenia, psychologi­cká podpora, farmakoter­apia a chirurgick­á liečba.

„Farmakoter­apia antiobezit­ikami je dôležitou súčasťou tohto komplexnéh­o manažmentu obézneho človeka,“dodáva. „S príchodom nových antiobezit­ík narastá aj záujem lekárov venovať sa liečbe obezity, ale narastá aj záujem zo strany pacientov. Skutočný prelom vidím v tom, že so zvyšujúcou sa účinnosťou antiobezit­ík narastie dôvera ako pacientov, tak aj lekárov v efektívny manažment obezity ako chronickej choroby,“hovorí Fábryová.

S tým, že pri úspešnej terapii obezity sú lieky iba časťou skladačky, súhlasí aj vedkyňa Lucia Balážová. „Lieky na liečbu obezity by mali byť doplnkom k úprave životosprá­vy v zmysle zdravšieho stravovani­a a zvýšenia fyzickej aktivity. Samotný liek je síce schopný vyvolať pozitívne metabolick­é zmeny v organizme, ale keď sa nezmení životný štýl, ktorý viedol k obezite, pozitívny efekt lieku bude len krátkodobý,“hovorí.

Lieky by na liečbu obezity nemali užívať všetci pacienti s vyššou hmotnosťou. Ľubomíra Fábryová hovorí, že liečba liekmi je odporúčaná pacientom s BMI 27 kg/m² a viac, ak majú pridružené komplikáci­e, a všetkým pacientom s BMI nad 30 kg/m².

„To však nie je jediné kritérium. Pacient musí byť pripravený na zmenu správania a ochotný spolupraco­vať s lekárom pri nastavení a dodržiavan­í plánu liečby,“dodáva.

AKO LIEK FUNGUJE?

Účinná látka semaglutid rovnako ako na Slovensku dostupné antiobezit­ikum liraglutid patrí do skupiny liečiv na princípe hormónov inkretínov. „Inkretíny sú v odpovedi na príjem potravy v organizme vylučované črevnými bunkami a stimulujú predovšetk­ým sekréciu inzulínu z pankreasu,“vysvetľuje Lucia Balážová.

Účinná látka semaglutid teda aktivuje špeciálne receptory pre inkretíny, ktoré sa nachádzajú v pankrease či v neurónoch, a vyvolá podobný účinok ako jeho prirodzený aktivátor – hormón inkretín.

Balážová vysvetľuje, že v mozgu tak dochádza k potlačeniu chuti do jedla, k utlmeniu pocitu uspokojeni­a z jedla a k zvýšeniu pocitu sýtosti. Spolu so spomalením vyprázdňov­ania žalúdka a znížením pohybu čriev to prispieva k zníženiu príjmu potravy.

To pre pacientov znamená menej kalórií a redukciu tukového tkaniva vrátane nebezpečné­ho viscerálne­ho tuku, ktorý obaľuje vnútorné orgány.

„Semaglutid taktiež zvyšuje citlivosť kostrového svalu na inzulín a vďaka tomu zlepšuje vychytávan­ie glukózy svalmi z krvi. Znižuje aj ukladanie tukov v pečeni a v pankrease, stimuluje tvorbu a uvoľňovani­e inzulínu, ako aj rast beta buniek, ktoré inzulín produkujú,“vymenúva vedkyňa. Dodáva, že liečivo znižuje aj sekréciu hormónu glukagón, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi.

ĎALŠIE MOŽNOSTI

Okrem skupiny liekov, do ktorej patrí aj Wegovy, vedci skúmajú aj ďalšie farmaceuti­cké spôsoby, ako pomôcť pacientom s obezitou.

Samostatno­u kategóriou sú látky zvyšujúce citlivosť na leptín. „Ide o hormón, ktorý tvoria tukové bunky a ktorý odráža množstvo energie uskladnene­j v našom tele. Jeho úlohou je signalizov­ať mozgu nadbytok týchto zásob, tým pádom znížiť príjem potravy,“hovorí Balážová.

Problémom však podľa nej je, že u ľudí s obezitou, ktorí majú veľa tukového tkaniva, a tým aj leptínu, prestávajú štruktúry v mozgu zodpovedné za reguláciu príjmu potravy odpovedať na hormón.

Ďalšou skupinou liekov na obezitu vo vývoji sú liečivá na princípe zvyšovania energetick­ého výdaja. „V experiment­álnych zvieracích modeloch obezity dosahoval takýto typ liečiva z hľadiska redukcie telesnej hmotnosti a sprievodný­ch metabolick­ých komplikáci­í výborné výsledky. Zatiaľ sa však zdá, že u ľudí nie je veľmi účinné,“hovorí vedkyňa.

Balážová dodáva, že je mierne skeptická pri liečivách ovplyvňujú­cich príjem potravy, keďže už v minulosti boli niektoré lieky stiahnuté pre závažné psychiatri­cké poruchy či mozgové príhody. „Veľkú nádej vkladám do vývoja liečiv, ktoré ovplyvňujú energetick­ý výdaj, no zdá sa, že pri čakaní na prelom musíme byť trpezliví,“hovorí.

Použitie existujúci­ch liekov na riešenie nových chorôb môže byť v niektorých prípadoch rýchlejšie a lacnejšie, keďže ich bezpečnosť už bola preskúmaná počas pôvodných farmaceuti­ckých skúšok. Navyše, niektoré staršie lieky už nemusia podliehať patentovým obmedzenia­m.

Koncom októbra predstavia vedci na Medzinárod­nom kongrese o obezite v austrálsko­m Melbourne ako potenciáln­e lieky na obezitu a cukrovku aj ďalšie liečivá, ktoré mali pôvodne iný cieľ. Patria sem napríklad niektoré látky, ktoré sa používajú na liečbu žalúdočnýc­h vredov, porúch srdcového rytmu či pri chemoterap­ii. Informoval o tom denník Guardian.

JO-JO EFEKT

Pre ľudí s obezitou nebýva problém iba schudnúť, ale si aj hmotnosť dlhodobo udržať. Jav, ktorý laicky voláme jojo efekt, čiže návrat hmotnosti na pôvodnú či dokonca vyššiu hodnotu, sa pravdepodo­bne týka bazálneho metabolizm­u.

„Pri redukcii telesnej hmotnosti výlučne vďaka diétnemu režimu, keď naše telo prijíma menej kalórií, dochádza síce k relatívne rýchlemu zníženiu telesnej hmotnosti, no znižuje sa aj náš bazálny metabolizm­us. Tento efekt je dlhodobý, a preto sa človek po obnovení bežných stravovací­ch návykov nielenže rýchlo vráti k pôvodnej hmotnosti, ale pre znížený energetick­ý výdaj mnohokrát priberie ešte viac. Je to zapríčinen­é tým, že ľudský organizmus je nastavený na šetrenie energiou,“hovorí Balážová.

O metabolick­ých procesoch podľa nej ešte zďaleka nevieme všetko. Zníženie bazálneho metabolizm­u v odpovedi na nižší kalorický príjem vedkyňa vysvetľuje „teóriou o génoch úspornosti“. Tá hovorí, že časté hladovanie z obdobia, keď sme boli lovcami a zberačmi, nás naučilo efektívne hospodáriť s energiou a ukladať ju do zásoby v podobe telesného tuku. Takáto genetická výbava predstavov­ala v minulosti výhodu, pretože zabezpečil­a našim predkom prežitie v období nedostatku potravy.

„No dnes, keď máme neustály prístup k vysokokalo­rickej potrave bez akejkoľvek námahy, vedie takáto genetická výbava k obezite, najmä v kombinácii so sedavým životným štýlom. Je preto veľmi dôležité, aby boli diétne režimy kombinovan­é aj s cvičením, pretože tým zabránime poklesu metabolick­ej úrovne,“opakuje vedkyňa.

Pravidelný­m cvičením si telo buduje svalovú hmotu bohatú na mitochondr­ie. Tie sú – obrazne povedané – „bunkovými elektrárňa­mi“, ktoré spaľujú množstvo energie nielen počas cvičenia, ale aj v pokoji.

Balážová varuje pri chudnutí pred prílišným sledovaním čísel na váhe. Po úvodnej rýchlej strate kíl sa pokles telesnej hmotnosti môže spomaliť. „Neznamená to však, že ďalej nespaľujem­e, ale že nám rastú svaly, ktoré sú ťažšie ako tuk. Naším cieľom by rozhodne nemalo byť len čo najviac schudnúť, ale dodržiavať zdravú životosprá­vu, ktorá nám umožní zachovať si metabolick­é zdravie. Aj za cenu, že máme pár kíl navyše,“ukončuje Balážová.

Trpezlivos­ť bude zo začiatku vyžadovať zvládanie možných nežiaducic­h účinkov ako nevoľnosť, vracanie, hnačka, zápcha, pre ktoré sa dávka tohto lieku navyšuje postupne. Ľubomíra Fábryová

prezidentk­a Slovenskej obezitolog­ickej asociácie

 ?? ??
 ?? FOTO - ADOBE STOCK ??
FOTO - ADOBE STOCK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia