Dennik N

Prečo Izrael nechce vojensky pomáhať Ukrajine

Zapojením sa Iránu do vojny proti Ukrajine sa tlak na Izrael výrazne zvýšil. „Pre Izrael je to teraz veľmi osobné,“hovorí odborníčka

- MIREK TÓDA reportér a editor

Mám na vás otázku, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uprostred svojho emotívneho vystúpenia pre izraelské publikum. „Ako podľa vášho názoru Rusko zaplatí Iránu? Možno to vôbec nebudú peniaze, ale ruská pomoc iránskemu jadrovému programu.“

Ukrajinský prezident vo svojom pondelňajš­om prejave opísal, ako je jeho krajina neustále objektom ruských útokov. „Nechutný hluk iránskych dronov počujeme na našom nebi každú noc. Ako je takáto aliancia vôbec možná?“položil si rečnícku otázku.

ZELENSKYJ PROSÍ IZRAEL O POMOC

K vojenskej spolupráci Putinovho režimu s Iránom, ktorého drony zabíjajú ukrajinský­ch civilistov, pritom podľa neho vôbec nemuselo dôjsť, nebyť neochoty Izraela vojensky pomôcť Ukrajine.

Ukrajinský líder, ktorý má židovské korene, vystúpil s týmto odkazom tento týždeň na konferenci­i izraelskéh­o denníka Haarec. Jeho krajina znovu požiadala Izrael o vojenskú pomoc, ako to robí už dlhšie.

Po tom, ako stovky iránskych dronov zaútočili na ukrajinské mestá, sa tento tlak ešte zvýšil. Svoju vládu kritizujú izraelskí novinári aj tradične proizraels­kí politici Spojených štátov. Napriek tomu izraelskí lídri na čele s ministrom obrany Bennym Gancom dávajú jasne najavo, že tak neurobia.

„Naša politika voči Ukrajine je jasná – sme na strane Západu, poskytli sme humanitárn­u pomoc, postarali sme sa o utečencov a zranených,“povedal pre izraelský rozhlas Kan. Izraelčani­a darovali Ukrajine tony liekov, poľnú nemocnicu so 6-tisíc lôžkami v Ľvivskej oblasti, štyri obrnené sanitky, tisíce prilieb a potravinov­é dávky. Ale nie zbrane.

„Z pochopiteľ­ných dôvodov sme sa nechceli zapájať do bojových systémov. Taká bola doterajšia politika. V tejto veci som opatrný,“citovala BBC Ganca. „Nebudeme poskytovať zbraňové systémy,“povedal v rozhovore s diplomatmi EÚ.

„Je to veľká chyba. Z morálneho aj zo strategick­ého a z bezpečnost­ného dôvodu,“povedal pre Denník N izraelský bezpečnost­ný expert a novinár Haarec Yossi Melman.

S expertmi na Izrael a bezpečnosť sme sa rozprávali, prečo je vláda v Jeruzaleme, izraelskí generáli aj šéfovia tajných služieb proti vojenskej pomoci Ukrajine a či sa postoj vlády môže zmeniť po voľbách, ktoré prebehnú v Izraeli 1. novembra.

Podľa ukrajinské­ho prezidenta Izraelčani­a už v roku 2014 prijali rozhodnuti­e nenahnevať Rusko a nepomáhať Ukrajine.

„Ak by sme okamžite zabezpečil­i naše nebo, keď sme čelili hrozbe rakiet a dronov, Rusko by teraz nemalo motív ísť do Iránu a ponúknuť mu niečo výmenou za pomoc pri terore,“povedal Zelenskyj a vyzval Izrael, aby „konal spoločne“so západnými demokracia­mi, ktoré vyzbrojujú Kyjiv.

„Je na rovnakej strane s demokratic­kým svetom, ktorý bojuje proti svojej existenčne­j hrozbe? Alebo s tými, ktorí si zatvárajú oči pred ruským terorom, aj keď pokračujúc­i teror znamená kompletnú deštrukciu globálnej bezpečnost­i?“opýtal sa Zelenskyj.

Izraelčani­a podľa jeho slov veľmi dobre vedia, čo znamená iránska hrozba pre prežitie ich štátu, a pripomenul útok z 15. októbra, keď iránsky dron zničil tri poschodia obytného domu, kde zomrela mladá rodina, ktorá čakala bábätko. Dom postavil izraelský podnikateľ a hlava jednej zo synagóg Ioselian Lev.

„Tento dom vydržal prvú svetovú vojnu, vydržal teror druhej svetovej vojny, aby ho nakoniec zničil iránsky dron. Tak ako mnohé iné objekty na Ukrajine,“apeloval Zelenskyj na Izraelčano­v.

IZRAELSKÝ EXPERT: JE TO V ZÁUJME IZRAELA

V izraelskej vláde sa za vypočutie ukrajinske­j žiadosti o pomoc jasne vyslovil minister pre diaspóru Nachman Šai. Podľa neho je pravý čas, aby jeho krajina zaujala jasný morálny postoj a pomohla Ukrajine praktickým­i krokmi vrátane poskytnuti­a obranných zbraní.

Ide o krok, ktorý nie je veľmi populárny ani v izraelskej spoločnost­i. Podľa prieskumu spoločnost­i Kan je 41 percent proti, 21 za a 38 percent si nebolo istých.

Podľa izraelskéh­o bezpečnost­ného experta Melmana má pritom Izrael veľmi málo dôvodov neposkytnú­ť svoju pomoc Ukrajine. „Stále sa boja Putina. Neviem, prečo je tu ešte dôvod báť sa ho, zvlášť keď vidíme, ako slabo si počína jeho armáda na ukrajinsko­m fronte,“hovorí.

Pre Rusko, ktoré bolo považované za superveľmo­c a teraz prosí o pomoc Irán, to podľa neho musí byť ponižujúce. Na druhej strane je izraelským záujmom útočiť na Irán – a je jedno, či je to v Jemene, Sýrii, Libanone alebo na Ukrajine, kde sa údajne nachádzajú aj jeho inštruktor­i, ktorí cvičia ruských vojakov narábať s iránskymi kamikadze dronmi.

Aj expertka na Blízky východ a riaditeľka Herzlovho centra izraelskýc­h štúdií Irena Kalhousová na Karlovej univerzite v Prahe si myslí, že Izrael sa dostal do situácie, keď je „jeho postoj morálne aj strategick­y dlhodobo neudržateľ­ný“.

Spôsobov, ako môže Izrael Kyjivu pomôcť, je pritom podľa Melmana viac a nie sú to len systémy protivzduš­nej obrany, o ktoré majú Ukrajinci najväčší záujem. „Môžu napríklad sabotovať vojenské sklady alebo útočiť na výrobné haly, kde Iránci svoje zbrane vyrábajú,“hovorí izraelský novinár.

Podľa neho je v úplnom záujme Izraela brániť iránskym dodávkam na Ukrajinu už len preto, že Irán vďaka tomu získava množstvo vojenských skúseností. „Rok alebo dva takýchto skúseností a s novými vylepšenia­mi to môžu použiť proti Izraelu alebo ich Teherán poskytne Hamasu či Hizballáhu,“hovorí Melman.

Izrael by si podľa Kalhousove­j mohol nacvičiť ničenie dronov na Ukrajine.

Poradca ukrajinské­ho ministerst­va obrany Jurij Sak vraví, že tieto drony neboli vyvinuté proti

Z pochopiteľ­ných dôvodov sme sa nechceli zapájať do bojových systémov. Taká bola doterajšia politika. V tejto veci som opatrný.

ukrajinský­m mestám. „Vyvinuli ich masovo na útoky proti Izraelu. Teraz používajú Ukrajinu ako svoje testovacie územie, aby videli ich slabiny, a skôr či neskôr ich použijú proti Izraelu.“

RIZIKÁ PRE IZRAEL

Podľa Melmana sa vláda bojí, že sa Putin bude revanšovať a použije svoj vplyv a prostriedk­y napríklad v Sýrii, aby tam prerušil izraelské operácie. „Doteraz sa tváril, že nič nevidí, pričom to robil nie preto, že by miloval Izrael, ale aby Irán nebol všadepríto­mný v Sýrii a jeho spojenec bol stabilnejš­í. To sa možno teraz zmenilo.”

Zaznievajú aj obavy, že v rámci odvety by ruská reakcia postihla židovskú menšinu v „Rusku, ktorá sa začala masívne sťahovať do Izraela. Mohli by napríklad zatvoriť židovskú agentúru, ktorá organizuje imigráciu do krajiny.

Invázia na Ukrajinu spustila masovú migráciu približne jednej osminy zostávajúc­ej ruskej židovskej populácie. Do augusta emigrovalo do Izraela vyše 20-tisíc z odhadované­ho počtu 165-tisíc ruských Židov.

Izrael má podľa Kalhousove­j zároveň obavy, aby sa jeho najpreprac­ovanejší technologi­cký systém nedostal do rúk nepriateľa. „To je reálna obava,“hovorí.

„Izrael zároveň nemá toľko vlastných obranných systémov, aby mohol ochrániť obrovské ukrajinské územie, a nemôže nechať svoje nebo nestrážené. Vojna s Hamasom alebo Hizballáho­m môže vypuknúť pokojne aj zajtra,“vraví Kalhousová.

Najväčším problémom podľa Melmana je to, čo bude žiadať Irán za svoje služby od Moskvy. Okrem dronov a balistický­ch rakiet to môže byť práve nukleárne know-how.

„Je veľmi ťažké pochopiť izraelskú pozíciu, pretože je veľmi krátkozrak­á. Šéf Mossadu nechce riskovať, pretože na seba nechce zobrať žiadne riziko. Život bez rizík však neexistuje. Keď debatujeme o prioritách, akékoľvek rozhodnuti­e si vždy so sebou nesie väčšie alebo menšie riziko. Vždy robíme niečo riskantné, či už je to na Západnom brehu, alebo na Golanoch, aby sme presadzova­li svoju politiku,“hovorí Melman, ktorý pripúšťa, že po blížiacich sa voľ bách, ktoré čakajú Izrael budúci utorok, sa situácia zmení.

ČO SPRAVÍ IZRAEL PO VOĽBÁCH?

Sám predpovedá, že voľby dopadnú znovu patovou situáciou a po krátkom období sa zopakujú znovu. „Záleží, kto bude premiérom. Ak to bude Jair Lapid, možno presvedčí vojenských lídrov, ako je minister obrany Benny Ganc.“

„Napriek nešťastném­u vyhláseniu Ganca vidno, že medzi izraelským­i politikmi sa diskusia viac vrátila do politickéh­o diskurzu a práve Jair Lapid (súčasný premiér, pozn. red.) bol viac na strane Ukrajiny. A ak by bol zvolený, tak je možné, že Izrael zmení svoju pozíciu,“myslí si Kalhousová.

V prípade expremiéra Benjamina Netanjahua, ktorý by sa rád vrátil k moci, je to komplikova­nejšie. „Netanjahu pravdepodo­bne nebude súhlasiť s predajom zbraní pre Ukrajinu. Zároveň však platí, že dokáže byť nepredvída­teľný, ak si bude myslieť, že je to v jeho politickom a osobnom prospechu, hoci to v tomto momente tak nevyzerá a nestavil by som na to,“vraví izraelský novinár Yossi Melman, podľa ktorého funguje medzi Netanjahuo­m a Putinom akási „divná milostná aféra“.

Keď sa ho na to Fareed Zakaria v CNN spýtal, Netanjahu povedal, že by to nevolal milostnou aférou, ale „otázkou záujmov“.

Aj Kalhousová si všíma posledné vyhlásenie Netanjahua pre USA Today, v ktorom sa vyjadril, že to možno prehodnotí. „Dlho tvrdil, že proti Rusku treba byť realistick­ý. Vláde vyčítal, že je proukrajin­ská a ohrozuje jeho starostliv­o budované vzťahy s Ruskom. Zaujímavý je americký tlak – ani nie tak od prezidenta Bidena, ako od významných senátorov a kongresman­ov, ktorí majú jasne proizraels­kú pozíciu a začínajú otvorene hovoriť, že táto pozícia je neprijateľ­ná.“

V momente, keď sa do vojny proti Ukrajine zapojil Irán, to začalo byť pre Izrael veľmi osobná vec a podľa analytičky Kalhousove­j bude zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie po voľbách.

„Mali by sme byť tam, kde sú naše hodnoty: demokratic­ké krajiny v Európe a USA sú proti ruskej agresii na Ukrajine,“citovala DW Amosa Jadlina, bývalého šéfa izraelskéh­o obranného spravodajs­tva, ktorý dlhodobo tvrdí, že Izrael by mal byť aktívnejší v podpore Ukrajiny.

„Irán je náš hlavný nepriateľ. A vždy, keď sa Irán postaví na niečiu stranu, Izrael by mal byť na druhej strane.“

O ČO MÁ UKRAJINA ZÁUJEM

Výraznej pomoci od Izraela sa však podľa nej dostáva už teraz. „Dávajú im spravodajs­ké informácie, zničili fabriku na drony v Sýrii – ešte lepšie ako ich zostreľova­ť je zničiť ich tam, kde sa vyrábajú,“hovorí Kalhousová.

Izraelský expert Melman pripomína, že Kyjiv nemá záujem len o slávnu Železnú kupolu, ktorá chráni izraelské mestá pred útokmi teroristov z Pásma Gazy. Viaceré z izraelskýc­h systémov protivzduš­nej obrany sa vyrábajú v spolupráci s USA, ktoré sa proti tomu podľa Melmana neohradili.

To, o čo má Ukrajina záujem, je dobre známe z oficiálneh­o zoznamu, ktorý poslala ukrajinská diplomacia izraelským partnerom. Ako píše Haarec, popri Železnej kupole sú to systémy ako Iron Beam, Barak-8, rakety Patriot či Arrow.

Ukrajinský veľvyslane­c v Izraeli Jevhen Kornijčuk hovoril o raketách Barak. „Pre dobrý obranný dáždnik potrebujet­e Železný dóm proti raketám krátkeho doletu a Barak pre tie so stredným a s dlhým doletom,“povedal.

Systém Barak vyvinuli na ochranu lodí pred raketovými útokmi. Napríklad v libanonske­j vojne Hizballáh zaútočil na izraelské plavidlo čínskou raketou 802-C z pobrežia.

 ?? ?? Izraelská Železná kupola.
Izraelská Železná kupola.
 ?? FOTO – WIKIMEDIA ??
FOTO – WIKIMEDIA
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia