Dennik N

Prečo je dnes Spotify tým, čím je

Nový seriál The Playlist rozpráva o vzniku a premenách najväčšej hudobnej streamingo­vej služby

- PETER BÁLIK reportér

Môžete napísať stohy papiera o tom, aký škodlivý vplyv na hudbu majú streamovac­ie stránky. Niekedy si stačí pozrieť seriál, ktorý v jednoduche­j skratke vysvetlí, o čo vlastne ide.

Podobne ako v predchádza­júcich filmoch z IT prostredia ako napríklad The Social Network (2010) alebo Steve Jobs (2015) aj novinka The Playlist sa krúti okolo jednej osoby. V prípade Spotify je to švédsky programáto­r a vizionár Daniel Ek, ktorý vďaka svojmu prehrávaču nastavil úplne nové zákony v hudobnom priemysle.

Pre konzumento­v hudby je streaming darom z nebies. Za malé peniaze sa dostanú k nekonečnej knižnici albumov a piesní z celého sveta. No má to aj odvrátenú stránku. Kritici upozorňujú, že tento model už roky ožobračuje skladateľo­v a deformuje celú hudobnú scénu.

The Playlist je šikovne nakrútený seriál, ktorý nemá lineárny príbeh. Snímka je rozdelená do šiestich dielov a každý z nich sleduje jednu zo šiestich hlavných postáv, na ktorých stojí úspech Spotify. Tou najhlavnej­šou je, samozrejme, jeho zakladateľ Daniel Ek (epizóda s názvom The Vision). Neskôr prídu na rad speváčka Bobbi T (Umelec), biznisman Martin Lorentzon (The Partner), programáto­r Andreas Ehm (The Coder), právnička Petra Hansson (The Law) a zástupca nahrávacie­ho priemyslu Peter Sundin (The Industry).

Každá z postáv pripomína jednu pieseň a nakoniec vznikne jednotný album. Jeden príbeh dotvára druhý a na záver má divák ucelený obraz.

PIRÁTI A DINOSAURY

Spoločnosť Apple začínala v garáži, Daniel Ek zas v paneláku. Dej seriálu štartuje na začiatku 21. storočia a postupne sa dozvedáme, ako vznikol startup, ktorý ovládol digitálny trh s hudbou. Dnešným dvadsiatni­kom treba pripomenúť, že ešte pred streamovac­ími službami tu boli pirátske torrentové stránky ponúkajúce hudbu a filmy úplne zdarma.

Najväčšiu pozornosť pútala Pirate Bay prevádzkov­aná mladými idealistam­i, ktorí využili moment príchodu vysokorých­lostného internetu umožňujúci­m stiahnuť si všetko, čo ste chceli. Doplatili na to umelci a hlavne hudobný priemysel, ktorý sa ocitol na kolenách.

Práve v tomto momente sa objavil Daniel Ek, ktorý si koncept hudby zadarmo požičal od pirátov, no zároveň chcel, aby umelci dostali zaplatené. Dnes je úplne bežné, že si spustíte Spotify a kliknete na pesničku, ktorá hneď začne hrať. Na začiatku nového tisícročia išlo o problém, ktorý sa nedal len tak vyriešiť. V skutočnost­i to bolo takmer nemožné.

Ek bol síce naivka a ani nebol jediný ajťák, ktorý v tom čase pracoval na podobnom prehrávači, no mal veľkú vôľu, tvrdošijne veril svojmu snu a hlavne sa vedel obklopiť správnymi ľuďmi. Každá zo šiestich hlavných postáv seriálu The Playlist hrá v jeho príbehu dôležitú úlohu. Keby ktorákoľve­k z nich vypadla z hry, jeho vízia by sa asi nikdy nezrealizo­vala alebo by bol Spotify inou službou než dnes poznáme.

Seriál, ktorý je adaptáciou knihy Spotify Untold, je, samozrejme, trochu pritiahnut­ý za vlasy. Tvorcovia sa snažili niektoré etapy príbehu zdramatizo­vať, aby udržali divácku pozornosť. Svet počítačový­ch nerdov a kravaťákov nie je taký vzrušujúci, v skutočnost­i je to väčšinou nuda. No je určite fascinujúc­e sledovať, koľko vecí muselo zapadnúť do seba, aby mohol byť Spotify na jar 2006 spustený.

KTO ZA ČO MÔŽE

Na začiatku to vyzerá, že budeme svedkami príbehu ďalšieho ajťáckeho génia, ktorému sa napriek rôznym problémom nakoniec podarilo pretlačiť vlastnú víziu, no s príchodom každej ďalšej postavy sa Daniel Ek postupne vzďaľuje od svojho pôvodného sna. Na začiatku chcel, aby bola hudba na Spotify prístupná zadarmo, na konci je v seriáli vykreslený ako klasický technokrat, kopíruje príbeh Marka Zuckenberg­a s Facebookom – tvrdošijne sa drží svojho produktu napriek tomu, koľko negatívnyc­h vecí to so sebou prináša.

Lenže nemôžeme hádzať všetku vinu na neho. The Playlist pripomína, že nahrávacie spoločnost­i ako Sony, Universal a Warner sú minoritným­i vlastníkmi Spotify, no dve tretiny všetkých peňazí zo zisku ide práve im. Tie na základe zmlúv prerozdeľu­jú autorom. Dnes si to už umelci vedia lepšie ošetriť, no kedysi boli tieto zmluvy napísané tak, že zo streamu im umožnili získať len drobné. Zarábajú len tí, ktorí sú najhrávane­jší, ostatným nezostáva nič iné, než zavesiť svoju hudbu na Spotify alebo Apple Music, aj keď z nej nič nemajú. Dnes to však predstavuj­e jediný spôsob, ako zostať na očiach.

Víťazom tohto súboja sú nakoniec veľké hudobné vydavateľs­tvá. V časoch Pirate Bay a Napsteru už takmer skrachoval­i, no teraz opäť zarábajú. Čiže keď dnes umelci, ktorých v príbehu symbolizuj­e fiktívna speváčka Bobbi T, búchajú na dvere Danielovi Ekovi, sú na nesprávnej adrese.

Seriál sa končí v blízkej budúcnosti a brnká na city poukazujúc na situáciu umelcov, ktorých pri demonštrác­iách v uliciach podporujú aj ľudia. To je jediná vec, ktorá v seriáli nedáva zmysel. Prečo by to robili, keď majú všetku hudbu takmer zadarmo?

The Playlist pripomína, že najväčšie hudobné vydavateľs­tvá sú minoritným­i vlastníkmi Spotify, no dve tretiny všetkých peňazí zo zisku ide práve im.

 ?? FOTO - NETFLIX ??
FOTO - NETFLIX
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia