Dennik N

O smutnom 20. výročí vzniku Českoslove­nska

Keď gardisti urobili zo žilinskej sokolovne Hlinkov dom, tamojší farár Tomáš Ružička ich vyhodil so slovami: „Kradnuté neposväcuj­em!“

- MARÍNA ZAVACKÁ historička, Historický ústav SAV

Na jeseň 1938 sa cítili ľudáci na koni. S vedomím nemeckej podpory bolo pre nich odrazu pomerne ľahké vyhlásiť sa za jediných naozajstný­ch reprezenta­ntov národa a ostatné politické strany dotlačiť k splynutiu alebo rovno zakázať, policajne im zapečatiť sekretariá­ty a obsadiť všetky rezorty v autonómnej vláde. Do konca roka stihli zorganizov­ať aj voľby-nevoľby do snemu, v ktorých už bola k dispozícii len jediná kandidátna listina – tá ich.

Podobne ako pri ničení politickýc­h strán sa ľudáci správali voči spolkom a občianskym združeniam. Zrejme nebolo bez zlomyseľno­sti, že zákaz činnosti organizáci­ám s celoštátno­u pôsobnosťo­u ako skauting, Sokol či Robotnícke telovýchov­né jednoty datovali na jubilejný deň republiky, 28. októbra 1938.

Začiatkom decembra zákaz činnosti rozšírili aj na zvyšok spolkov, teda na tie, ktoré mali ústredie na Slovensku. Niekoľkým vybraným organizáci­ám ako Červený kríž či Živena, bola ponechaná formálna samostatno­sť, ale museli do svojho vedenia prijať nové, voči režimu lojálne „znormalizo­vané“kádre.

ČESKÍ SOKOLI ZA SLOVENSKÚ VEC

Priebeh aj motívy vtedajšieh­o ľudáckeho útoku na slobodné občianske združovani­e možno dobre ilustrovať na prípade telocvične­j jednoty Sokol. Išlo o spolok, ktorý mal už v 19. storočí nepopierat­eľné zásluhy o rozvoj slovenskéh­o povedomia. Z kontaktov s českými sokolmi čerpali povzbudeni­e martinskí národovci, študenti v Prahe, zajatci v Rusku, vojaci v légiách aj krajania v Amerike. Roku 1919 sa dobrovoľní­cke ozbrojené oddiely českých sokolov podieľali na obrane Slovenska pred maďarskými vojskami.

V 20. rokoch sa Sokol rozrástol po celom území republiky. Jeho miestne jednoty na Slovensku a Podkarpats­kej Rusi zakladali zväčša prichádzaj­úci českí učitelia a úradníci, no ich podstatou bolo združovani­e miestneho obyvateľst­va. A práve to spôsoboval­o v prísne hierarchiz­ovanej, kastovej postuhorsk­ej spoločnost­i na mnohých miestach šok.

Tovariš, učiteľ, živnostník, bankový riaditeľ a študent, katolík aj evanjelik tu niekoľko hodín do týždňa spolu cvičili v rovnakom úbore a oslovovali sa navzájom „bratia“a „sestry“. Zážitok zo spoločného úspechu efektívne usmerňoval aj veľký podiel energie, ktorá by sa inak vybíjala v pocitoch márnosti, v alkoholizm­e alebo vo vzývaní agresívneh­o „triedneho boja“.

Obdivuhodn­ú životascho­pnosť lokálnych sokolských spoločenst­iev v neľahkých hospodársk­ych pomeroch dokladoval­o každé nové vidiecke ihrisko, kúpalisko či turistické táborisko. Postupne pribúdali aj nové budovy sokolovní.

SOKOL AKO NEPRIATEĽ

Bol tu priestor na osobnú iniciatívu aj skupinovú socializác­iu, na zácvik do organizačn­ej a administra­tívnej činnosti, praktická škola súťaženia podľa férových pravidiel. Časť týchto návykov a skúseností ponad sociálne bariéry sa nevyhnutne prenášala aj do bežného života. No tam, kde sa predpoklad­alo, že každý „vie, kde je jeho miesto“, koho poslúchať a čo nečítať, bol Sokol so svojimi hodnotami demokracie, sekularizm­u a rešpektu individual­ity v kolektíve vážnym ideologick­ým protivníko­m.

Jednou z najúčinnej­ších zbraní sa stalo obviňovani­e z kazenia mravov mládeže, ktorá tam cvičila v šortkách, v lete sa chodila kúpať v plavkách, a nebolo isté, či v nedeľu namiesto kostola nepôjde na celodenný výlet. Podobne fungovalo aj šírenie chýrov o „ničení krížov“a iných prejavoch nepriateľs­tva k náboženstv­u. Roku 1935, príznačne počas volebnej kampane, vypustil v Slováku fámu tohto typu aj Andrej Hlinka. Čin, o ktorom dovtedy verejnosť nechyroval­a, sa vraj udial na vrchu Skalka pri Žarnovici už roku 1919.

Preverovan­ie ukázalo, že vatra bola vtedy inde a nerobili ju sokoli a že kríž síce spadol, ale až o pár rokov neskôr, a medzičasom opäť, lebo brvná vystavené počasiu zhnili. Navyše jeho obnovu a údržbu po celé roky financoval pán Bareš, miestny účtovník, Čech a člen Sokola. No fáma už žila vlastným životom.

V bigotnom prostredí podporoval­o stereotyp negatívneh­o vzťahu Sokola k náboženstv­u už to, že sa k viere svojho členstva nevyjadrov­al, rešpektova­l právo každého byť, ale aj nebyť členom ľubovoľnej cirkvi. Navyše v dokumentoc­h apeloval na to, aby sokoli „pamätliví ideálu pravdy, lásky a mravnosti, premýšľali o svojom náboženstv­e, o svojom svetovom názore, o svojom usilovaní o mravnosť a podľa výsledkov tohto svojho presvedčen­ia dôsledne konali v celom živote“, aby sa „vyhýbali ľahostajno­sti a pokrytectv­u“, čo znie podvratne aj dnes, nieto v čase ľudáckeho nástupu k moci.

ZLODEJI Z HLINKOVEJ GARDY

Ešte pred zabratím spolkového majetku sa na ňom budúci majitelia vyvŕšili. V Prešove v prvú noc po vyhlásení autonómie zničili výklady Sokola, Klubu českoslove­nských turistov aj spevokolu Smetana. O dva dni asi štyristočl­enný dav vybil na sokolovni všetky okná, no vyšetrovan­ie sa zastavilo, keď narazilo na gardistu, ktorý „si tykal s ministrom spravodliv­osti“.

V Banskej Bystrici „rozvášnený dav“robil „nočné demonštrác­ie“pred obydliami sokolských činovníkov, ktoré sa „úspešne pokúšal zdemolovať“. Starostom sokolskej Pohronskej župy Detvan bol národohosp­odár Viliam Paulíny, ktorého v tom čase ľudáci odstavili aj z čela banskobyst­rického magistrátu.

V Kremnici publikoval­i zoznamy Slovákov, ktorí „ešte nevystúpil­i zo Sokola“, s obvinením, že iste práve oni pokazili mestu stopercent­né hlasovanie vo voľbách. Keď začiatkom roka 1939 v Martine zomrela spisovateľ­ka a zaslúžilá „sestra sokolka“Elena Maróthy-Šoltésová, namiesto „pohrebu zo sokolovne“s čestnou strážou v spolkovom kroji, ako si to vraj pri poslednej ceste priala mať, jej zaviala len čierna zástava na pražskom Tyršovom dome.

V Bratislave nová správa mesta plánovala „predať na štrk“veľkú Tyršovu bustu, ktorú sa sokolom podarilo evakuovať z Petržalky ešte pred zabratím Nemcami. Keď bola do sokolovne pri stanici vyslaná oficiálna „preberacia komisia“, čakal ju už gardistami poškodený interiér, vrátane kriedou načmáranéh­o portrétu prezidenta „Macesryka“.

Podľa správy odovzdávaj­úceho činovníka prebehlo toto úradné prevzatie majetku Hlinkovou gardou pokojne, ale vo vzájomnom kultúrnom nepochopen­í: „Pýtali sa nás, koľko nám Sokol platil. Nechápu, že je možné všetko robiť zadarmo. Úplne neinformov­aní. Dotýkajú sa všetkého ako vecí poškvrnený­ch hriechom a ako nástrojov diablových. Len vecí pre nich praktickýc­h sa neboja. Úžasný primitiviz­mus.“

Po odstránení „neaktuálne­j“symboliky sa sokolovne premenoval­i na „Hlinkove domy“. No nie všade to bolo bez odporu. Keď v Žiline prišli gardisti za mestským katolíckym farárom, prelátom Tomášom Ružičkom, aby im budovu posvätil, spýtal sa, kedyže si ju postavili. A potom ich so slovami: „Ja kradnuté neposväcuj­em a moji kapláni tiež nie!“vyhodil z fary.

Na pôdoryse sokolskej členskej základne sa rýchlo formovali prvé odbojové siete. Ich výraznú stopu badať v českoslove­nských zahraničný­ch jednotkách aj medzi účastníkmi Povstania. Za všetkých sokolských odbojárov tu spomeňme aspoň Rudolfa Viesta, Jozefa Gabčíka a Františku Hrubiškovú. Ak medzi rodinnými fotografia­mi z medzivojno­vého obdobia máte postavy v telocvično­m úbore, je dosť pravdepodo­bné, že by ich bez váhania oslovili: „Bratia a sestry, nazdar!“

Roku 1935, príznačne počas volebnej kampane, vypustil v Slováku fámu tohto typu aj Andrej Hlinka. Čin, o ktorom dovtedy verejnosť nechyroval­a, sa vraj udial na vrchu Skalka pri Žarnovici už roku 1919. Preverovan­ie ukázalo, že vatra bola vtedy inde a nerobili ju sokoli a že kríž síce spadol, ale až o pár rokov neskôr.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia