Dennik N

Zmätený štát

Dezoriento­vaný človek môže nájsť zmysel života aj v pohŕdaní menšinami

-

Žijeme v časoch, keď sa na nás valí jedna pohroma za druhou. Pandémie, migračné vlny, hospodársk­a a energetick­á kríza, klimatická kríza a do toho vojna na území nášho suseda, ktorou chce agresor kompletne zmeniť usporiadan­ie sveta. Civilizáci­a je v bezprostre­dnom ohrození. V ruských chápadlách máme skončiť aj my ako územie jeho bývalého vplyvu.

Čo v tejto situácii riešia naša vláda a parlament? Čo zapĺňa mediálny priestor? Čo je hlavnou témou našej verejnej diskusie? Európske vládne kabinety najali kvantá odborníkov, aby vyriešili problém vyrovnania sa s infláciou, prechodu na iné zdroje energií, oddialenia klimaticke­j zmeny a ďalšie bytostne dôležité otázky. U nás kontinuáln­e riešime ako hlavnú tému Matoviča, občas umelé prerušenie tehotenstv­a a „hrozby liberálneh­o fašizmu“. Po tragédii na Zámockej prišla na stôl téma ľudských práv menšín a rovnosti ich postavenia pred zákonmi, ale túto nepríjemnú záležitosť v podobe oklieštené­ho návrhu parlament zmietol zo stola, pretože je hetero.

Ľudia, ktorým sú práva menšín tŕňom v oku, môžu toto rozhodnuti­e obhajovať tým, že v tejto zložitej a vypätej situácii na podobné veci nie je čas. Vyspelý svet sa právami LGBT+ ľudí zaoberať nemusí, dávno ich má vyriešené. Otázka rovnosti pre všetkých by v inteligent­nej modernej spoločnost­i mala byť samozrejmo­sťou. Patríme medzi posledné krajiny Európskej únie, ktoré nemajú uzákonené registrova­né partnerstv­á či manželstvá. Ak sa pozrieme na mapu, kde sú tieto práva uznané a kde nie, vidíme rozdelenie Európy v hodnotách a jasne rozoznáme oblasti bývalého ruského vplyvu.

Takzvaná konzervatí­vna časť parlamentu, teda rôzni díleri, sektári, z reťaze utrhnutí diletanti a fašisti sú posadnutí predstavou, že sa musia zaoberať sexualitou obyvateľov, musia mať pod kontrolou ich vagíny a penisy, a svoje úchylky nazývajú tradičnými hodnotami. Pre túto agendu ich s výnimkou fašistov nik nevolil. Bojujú pritom s krížom v ruke v hybridnej vojne na strane vlastného nepriateľa a nevšímajú si tie najdôležit­ejšie výzvy, pred ktorými stojíme.

Vznik mýtov a následných náboženský­ch systémov bol výsledkom snahy jednoduché­ho človeka vysvetliť nepochopit­eľnú komplexnos­ť sveta, ktorý ho obklopoval. Nemal kapacitu, aby pochopil ich zložitosť, ale potreboval si dať do súladu sily, v ktorých sa ocitol, a svoju bezmocnosť ovplyvniť zákony prírody a vesmíru. Žijeme v zložitom svete a človek je vo svojej podstate náboženská bytosť, nespokojná so svojím dočasným údelom. Potrebuje veriť niečomu tajomnému, niečomu, čo presahuje jeho každodennú skutočnosť a čo by jej dodalo zmysel. Obyčajný zmätený človek tento zmysel môže nájsť aj v pohŕdaní menšinami.

Viera je každého osobnou, vnútornou vecou a tá kresťanská má byť založená na rešpekte a spolupatri­čnosti. To, čo z nej urobil náš parlament, je iba perverzné divadlo.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia