Dennik N

Prvá a jediná skúška

Prieskumy sú fajn, ale Hlas skutočný test čaká až v sobotu

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Keď sa pred dvadsiatim­i rokmi blížili voľby do Národnej rady, prieskumy hovorili jasne: septembrov­é hlasovanie vyhrá nová hviezda na politickom nebi – Smer Roberta Fica, ktorý sa blížil k 19 percentám. Za ním malo nasledovať Mečiarovo HZDS s 18 percentami a SDKÚ a SMK, ktorým prieskumy pár týždňov predtým dávali zhodne po 10 percent.

Niečo sa potvrdilo – napríklad výsledok HZDS bol dokonca o niečo lepší a strana bola najsilnejš­ím subjektom už štvrté voľ by v rade. Niekto si výrazne polepšil – napríklad

SDKÚ dostala až 15 percent. A niekto si pohoršil – rozdelení nacionalis­ti sa nedostali do parlamentu, čo umožnilo vznik druhej Dzurindove­j vlády. Najprekvap­ujúcejšie však bolo, že favorit volieb skončil so ziskom 13,5 percenta až tretí.

To, samozrejme, vôbec neznamená, že rovnaký osud čaká aj Hlas, ktorému agentúry prisudzujú podobné, ba dokonca vyššie čísla. Napokon, ako pred mesiacom namerala agentúra Ipsos, volebný potenciál Pellegrini­ho strany je až okolo 30 percent. Lenže pripomenúť treba aj to, že hviezdu slovenskej politiky a jej relatívne silné výsledky ešte nepreveril­i žiadne voľ by.

Prvá a vlastne jediná šanca, ako aspoň trochu overiť jej silu z prieskumov pred parlamentn­ými voľbami, prichádza pre stranu po dva a štvrť roku jej existencie. To je podobne dlho, ako od vzniku Smeru po prvé župné voľ by v roku 2001. Tí jeho kandidáti, ktorí mali aj podporu HZDS, vyhrali v troch županských dueloch, kým štyria ďalší, ktorí podporu inej strany nemali, ani len nepostúpil­i do druhého kola.

Po 21 rokoch je situácia v mnohom iná. V krajských, ale aj komunálnyc­h voľbách je dnes omnoho viac nezávislýc­h kandidátov. Volebné koalície sú menej homogénne a lojalita k stranám je výrazne slabšia. Navyše, voľba županov bude už druhýkrát jednokolov­á. Ale výsledky predsa len čosi naznačia aj vo vzťahu k celoštátne­j politike. Peter Pellegrini napríklad zdôrazňuje, že strana postavila najviac kandidátov na župných poslancov. Ich výsledok môže byť naozaj dobrý ukazovateľ podpory. Zvlášť, keď predseda Hlasu hovorí aj to, že Slovensko má šancu „v týchto voľbách ukázať, že si neželá vládu deštrukcie, amaterizmu, chaosu a sociálneho cynizmu“, a teda možnosť odkázať vládnym politikom, „že ich tu už nechceme“.

Slabšie je to s kandidátmi na predsedu VÚC. Vlastných či spoločných Hlas nominoval v štyroch krajoch, v troch si niekoho adoptoval a v bratislavs­kom ho podporil len nepriamo. A ešte slabšie je to s kandidátmi na primátorov. Napríklad v dvoch najväčších mestách sa strana ku kandidátom len pridala a podobne (a dosť nepochopit­eľne) je to aj v Pellegrini­ho rodnom meste. Z pohľadu Hlasu tak bude dôležitejš­ie sledovať výsledky v Prešove, Žiline či Nitre.

Navyše, voľba županov bude už druhýkrát jednokolov­á. Ale výsledky predsa len čosi naznačia aj vo vzťahu k celoštátne­j politike.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia