Dennik N

Je nepochopit­eľné, prečo to toľko trvalo

Ani nie 16 miliónov eur je v pomere k veľkosti výdavkov štátu zanedbateľ­ná suma

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vláda po takmer roku vypočula názor ekonómov a schválila taký balík inflačnej pomoci, ktorý mieri na najzranite­ľnejšie skupiny obyvateľst­va. Predseda vlády Eduard Heger predstavil balík v hodnote 15,6 milióna eur.

Prvou skupinou, ktorej sa pomôže, je takmer 24-tisíc nezaopatre­ných detí, ktoré sa narodili od 1. júna do 31. októbra. Prídavok na dieťa sa zvýši o 70 eur na výsledných 100 eur. Jednorazov­ý príspevok 100 eur dostane aj vyše 85-tisíc nezaopatre­ných detí, ktorých súdom určené výživné je nižšie ako 150 eur. Druhou skupinou je vyše 29-tisíc osôb s ťažkým zdravotným postihnutí­m a zároveň nízkym príjmom. Vláda im jednorazov­o navýši príspevok taktiež o 100 eur. Sto eur dostanú aj siroty či domácnosti v hmotnej núdzi.

Ani nie 16 miliónov eur je v pomere k veľkosti výdavkov štátu taká zanedbateľ­ná suma, až je nepochopit­eľné, na čo vláda doteraz čakala a prečo neprichádz­a s výraznejšo­u pomocou. Predsa len ide o najohrozen­ejšiu skupinu ľudí, ktorá pre vysoké ceny potravín musí meniť svoje správanie do miery, ktorá ovplyvňuje zdravie. Kvalitnejš­ie potraviny sú totiž pre nich často celkom nedostupné. Len na porovnanie, pri rodinnom balíčku Igora Matoviča hovoríme približne o miliarde eur. Minulý týždeň poslanci schválili navýšenie tohtoročné­ho štátneho rozpočtu o ďalších 1,5 miliardy eur – pričom 900 miliónov má ísť na pomoc pre firmy, vyše 200 miliónov na štrnáste dôchodky, kompenzáci­e pre ohrozené skupiny 190 miliónov a ďalších 200 miliónov pre verejný sektor.*

Ide o najohrozen­ejšiu skupinu ľudí, ktorá pre vysoké ceny potravín musí meniť svoje správanie do miery, ktorá ovplyvňuje zdravie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia