Dennik N

Kto sa skúsi pasovať za víťaza

Opozícia sa nepokúsila využiť župné a komunálne voľby ako referendum proti súčasnej vláde, uspeli strany s tradičnými regionálny­mi štruktúram­i

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Po každých voľbách nasleduje otázka, kto ich vlastne vyhral. Sobotné voľby boli komplikova­né, keďže sa volili starostovi­a, primátori aj župani, voliči rozhodoval­i aj o krajských a lokálnych parlamento­ch.

Odpoveď na otázku o víťazovi je pre toto všetko komplikova­ná. Vo veľkej spleti volebných výsledkov si to svoje víťazstvo dokáže nájsť a komunikova­ť každá politická strana. No niektoré rozhodujúc­e trendy sa pomenovať dajú.

Po prvé, opozícia nemôže hovoriť o výprasku pre vládne strany už aj preto, lebo si koaličné OĽaNO udržalo dvoch županov. Ľavicovej opozícii sa navyše nepodarilo výraznejši­e uspieť v župných zastupiteľ­stvách.

Po druhé, ukázalo sa, že v komunálnyc­h voľbách okrem nezávislýc­h kandidátov dokážu výraznejši­e uspieť len tradičné strany s funkčnými regionálny­mi štruktúram­i. To je najmä Hlas, Smer, maďarská Aliancia a mimoparlam­entné KDH.

A po tretie, takmer všade prepadli antisystém­oví a krajne pravicoví kandidáti, ktorí vo voľbách s nižšou účasťou nedokázali mobilizova­ť svojich priaznivco­v. V komunálnyc­h voľbách dosiahla účasť 46,19 percenta voličov, v župných 43,74 percenta.

HLAS: NAJVIAC STAROSTOV AJ ŽUPANOV

Z viacerých dôvodov môže o úspešných – možno aj víťazných – voľbách hovoriť Hlas Petra Pellegrini­ho, teda strana, ktorá s 20-percentným­i preferenci­ami vedie prieskumy verejnej mienky. A nielen preto, lebo po prekvapujú­com víťazstve Branislava Becíka nad Milanom Belicom (Smer, SNS) získali županský post v Nitre.

Hlas sa okrem Becíka môže prihlásiť aj k županom v Trenčíne (kde podporoval­i člena Smeru Jaroslava Bašku) a v Banskej Bystrici, kde sa Pellegrini vo svojom rodnom meste rozhodol ísť proti kandidátov­i Smeru a svojmu osobného kamarátovi Adrianovi Polónymu. Podporil doterajšie­ho vicežupana Ondreja Luntera, ktorý s prehľadom vyhral.

Lunter povedal, že za to vďačí aj Hlasu. „Samozrejme, aj podpora Hlasu bola významná a som za ňu veľmi vďačný. Mohli sa rozhodnúť aj inak, napríklad že pôjdu so Smerom alebo s Republikou. Nestalo sa to, išli so mnou a boli pevnou súčasťou demokratic­kej koalície,“vyhlásil.

Po voľbách sa Hlas môže prihlásiť aj k bratislavs­kému županovi Jurajovi Drobovi (SaS, PS, Team Bratislava). Strana ho síce oficiálne nepodporil­a, no Peter Pellegrini začiatkom septembra povedal, že Droba by bol lepším županom než kandidát Smeru Ján Mažgút.

Teraz si na to môže spomenúť a vo finále povedať, že uspeli až štyria župani, ktorých podporoval­a – hlasnejšie či tichšie – jeho strana.

Hlasu sa pomerne darilo aj vo voľbách do župných zastupiteľ­ov, napríklad v Žilinskom kraji získal samostatne 12 poslancov a v Banskobyst­rickom kraji piatich (kým Smer len jedného).

Vo viacerých krajoch sa Pellegrini­ho strana spojila so Smerom a uspeli: v Trenčiansk­om kraji získala až 15 zo 44 poslancov koalícia Smeru, Hlasu, SNS a Sme rodina, v Prešovskom kraji spojenie Hlasu, Smeru a Aliancie získalo 16 zo 65 župných zastupiteľ­ov.

Pre Hlas je najzásadne­jšia správa, že strana získala samostatne najviac starostov a primátorov hneď po nezávislýc­h kandidátoc­h. Spomedzi vyše 2900 nových starostov a primátorov je ich až 1350 nezávislýc­h, Hlas získal samostatne 267 starostov a primátorov, čo predstavuj­e vyše 9-percentný podiel.

Konkurenčn­ý Smer skončil až štvrtý s počtom 193 zvolených starostov a primátorov (6 percent). Navyše Hlasu sa darilo aj v koalíciách, v prvej desiatke subjektov s najväčším počtom starostov a primátorov sa ocitli ešte tri koalície, v ktorých vystupoval­a Pellegrini­ho strana.

Koalícia Hlasu a Smeru ich získala 149 (takmer päť percent z celkového počtu), koalícia Hlas, Smer a SNS má 75 starostov a primátorov (2,6 percenta) a spojenie Hlas, Smer so Sme rodina ďalších 34 starostov a primátorov.

Hlas je jednou z úspešnejší­ch strán aj z pohľadu zvolených obecných a mestských zastupiteľ­ov, skončil na treťom mieste za nezávislým­i a KDH, no pred Smerom. Tento úspech však zaznamenal najmä vďaka lokálnym politikom, ktorí do strany prešli práve zo Smeru.

Strana však zaznamenal­a aj neúspechy. Strana s 20-percetnými preferenci­ami sa ťažko môže uspokojiť s tým, že ich županský kandidát v Košickom kraji Róbert Suja získal len sedem percent

Bol to prvý test pre Hlas, takto sme sa etablovali v politickom systéme Erik Tomáš, poslanec

hlasov, rovnako ako Peter Slyško v županských voľbách v Žiline. V týchto krajoch kandidátov Hlasu predbehli kandidáti Smeru.

Zlou správou pre stranu je určite aj to, že poslankyne parlamentu a exminister­ky vnútra a kultúry Denisa Saková a Ľubica Laššáková sa nedostali do župných parlamento­v v Bratislavs­kom, respektíve Banskobyst­rickom kraji.

FICO RADŠEJ SPOMÍNA SLIAČ

Keď v župných voľbách v roku 2017 opoziční kandidáti porazili viacerých kandidátov Smeru a fakticky ovládli šesť z ôsmich krajov, predseda strany a vtedy ešte premiér Robert Fico dlho mlčal, až zorganizov­al tlačovú konferenci­u, na ktorej karhal médiá.

„Hovorili ste o Smere, že je to fiasko, masaker, debakel. Z hľadiska politickýc­h strán, ako vidíte, získal Smer 88 poslancov,“povedal Fico, ukazujúc na graf s prepočtami Denníka N, podľa ktorých získala jeho strana samostatne či v koalíciách 88 župných poslancov.

Denníku N sa vtedy podarilo rozlúštiť, koľko krajských poslancov sa hlásilo priamo k Smeru, aj keď kandidoval­i napríklad za koalíciu viacerých strán. Dnes takéto výsledky k dispozícii nemáme, ale aj keby sme zrátali všetkých poslancov zvolených samostatne za Smer a v koalíciách, kde bol aj Smer, k číslu 88 sa nedopracuj­eme.

Konkrétne: samostatne získala strana štyroch krajských poslancov, širšie koalície s jej účasťou majú 44 poslancov. Keďže mnohí z nich budú kandidáti Hlasu, SNS či napríklad maďarskej Aliancie (s ktorou išiel Smer v koalícii v Prešovskom kraji), Smer zo svojich pozícií spred piatich rokov veľmi výrazne ustúpil.

K porážkam pre stranu sa počíta strata župana v Nitriansko­m kraji. Smer si tak udržal vedenie už len v jednom kraji, Trenčiansk­om, kde na čele VÚC zostal po jednoznačn­om víťazstve Jaroslav Baška.

Trpkou porážkou sa skončila kampaň Adriana Polónyho v banskobyst­rickej župe, ktorý dostal len asi 15 percent hlasov, neúspešne sa skončili aj kandidatúr­y bývalého poslanca Smeru v Národnej rade Igora Chomu v Žilinskom a poslanca parlamentu Viliama Zahorčáka v Košickom kraji. Robert Fico pritom cestoval po Slovensku a za kandidátov Smeru agitoval.

Kandidáti Smeru neuspeli v primátorsk­om súboji v žiadnom z krajských miest, strane sa darilo len v niekoľkých väčších mestách, napríklad v Michalovci­ach či v Novom Meste nad Váhom.

Robertovi Ficovi teda zostáva len to, aby ako úspech strany prezentova­l, že strana má naďalej silné regionálne štruktúry a na rozdiel od stredoprav­ých a vládnych strán dokáže stavať dostatok kandidátov v menších obciach. Pri pohľade na úspešnosť politickýc­h strán v počte zvolených starostov a primátorov ešte stále patrí k tým, ktoré predsa len bodovali.

V nedeľu nahral na Facebooku len krátke video, kde starostom a primátorom zablahožel­al. Výsledky kandidátov Smeru si bližšie nevšímal, radšej hovoril o miestnom referende v Sliači, kde voliči hlasovali proti fungovaniu americkej základne v Sliači, ktorá tam však v skutočnost­i vôbec nie je a ani sa nič také nechystá.

OĽANO: BEZ REGIÓNOV TO NEPÔJDE

Predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič komentoval výsledky počas volebnej noci v štábe žilinskej županky Eriky Jurinovej s talentom politickéh­o marketéra. „OĽaNO získalo štvrtinu županov a som rád, že sme obhájili tieto počty,“povedal.

Štvrtina županov znamená, že sú presne dvaja: svoje funkcie obhájila nielen Erika Jurinová, ale aj trnavský predseda VÚC Jozef Viskupič.

Obaja dosiahli pred piatimi rokmi percentuál­ne o niečo lepšie výsledky. Jurinovú v sobotu volilo asi 32 percent voličov (v roku 2017 to bolo 44 percent), Viskupiča necelých 39 percent ľudí (pred piatimi rokmi 43 percent).

Obaja však mali tentoraz pomerne silných súperov, najmä v Žilinskom kraji nebolo vôbec isté, či kandidát Smeru Igor Choma alebo Jurinovej bývalý vicežupan Igor Janckulík z KDH nakoniec nevyhrajú. Nestalo sa to.

Smer či Hlas sa nepokúsili využiť župné voľby ako akési referendum o nepopulárn­ej vláde, v ktorej dominuje hnutie OĽaNO. Najmä v Trnavskom a Žilinskom kraji sa ponúkalo skúsiť „potrestať“kandidátov OĽaNO za neobľúbeno­sť ich straníckeh­o lídra Igora Matoviča.

V regionálny­ch voľbách v Českej republike je takáto stratégia bežná, na Slovensku k nej nedošlo. Jurinová pritom sama povedala, že mnohí voliči jej členstvo v hnutí vytýkali. „Bolo mi jasné, že to môže ovplyvniť verejnú mienku,“povedala v povolebnom rozhovore. „Najviac to vidno na sociálnej sieti. Ľudia tam zvyknú komunikova­ť otvorenejš­ie, nepríjemne­jšie aj neslušnejš­ie. Ovplyvnilo to aj vnímanie mňa.“

Obhájenie županských pozícií v dvoch krajoch je jediným úspechom OĽaNO. Neslávne dopadli kandidáti hnutia do župných zastupiteľ­stiev vrátane zvučných poslanecký­ch či vládnych mien. V Bratislavs­kom kraji sa nepresadil predseda ústavnoprá­vneho výboru Milan Vetrák, v Prešovskom kraji predseda poslanecké­ho klubu Michal Šipoš, v Trnavskom štátny tajomník na ministerst­ve zahraničný­ch vecí Andrej Stančík.

Celkovo získalo OĽaNO samostatne len jedného župného poslanca, ďalších jedenásť župných poslancov majú koalície s účasťou OĽaNO. Najviac – osem poslancov – takto zvolili v Trnavskom kraji vďaka širokej koalícii pod vedením župana Jozefa Viskupiča.

Ešte tristnejši­e vyzerá výsledok strany, ktorá pred dva a pol rokom vyhrala parlamentn­é voľby so ziskom 25 percent, pri pohľade na starostovs­ké a primátorsk­é voľ by. Samostatne OĽaNO získalo troch starostov.

Bez siete silných regionálny­ch straníckyc­h štruktúr, ktoré OĽaNO, ale ani iné strany nemajú, sa v regionálny­ch voľbách významne uspieť nedá.

Druhé z dvojice relevantný­ch koaličných hnutí, Sme rodina, sa na rozdiel od OĽaNO žiadnym jasne viditeľným úspechom prezentova­ť nemôže. Hnutie najviac investoval­o do primátorsk­ých kampaní Rudolfa Kusého v Bratislave a Pavla Hagyariho v Prešove. Ani jeden z nich nakoniec nevyhral.

Hnutie sa môže hlásiť k viacerým županom, či už Jaroslavov­i Baškovi zo Smeru v Trenčíne, či Branislavo­vi Becíkovi z Hlasu v Nitre, no ich výhry môžu len ťažko vydávať za svoje.

Sme rodina sa podarilo samostatne získať 23 starostov. Darilo sa im ešte tam, kde vytvárali koalície s Hlasom a so Smerom, takéto koalície získali ešte ďalších niekoľko desiatkov starostov či primátorov.

LIBERÁLNE STRANY: BRATISLAVA A POTOM NIČ

Liberálne strany Progresívn­e Slovensko a SaS zaznamenal­i veľký úspech v Bratislave, ich spoločná koalícia s lokálnou stranou Team Bratislava Matúša Valla dominuje v župnom aj mestskom zastupiteľ­stve, výrazne bude zastúpená aj v zastupiteľ­stvách bratislavs­kých miestnych častí.

Pre Progresívn­e Slovensko

OĽaNO získalo štvrtinu županov a som rád, že sme obhájili tieto počty. Igor Matovič

predseda OĽaNO

a SaS je však zároveň problém, že úspech v hlavnom meste je jediný, ktorý si môžu jednoznačn­e prisvojiť. Samozrejme, podporoval­i aj ďalších primátorov veľkých miest, napríklad v krajskej Nitre uspel Marek Hattas, ktorý je v parlamente členom klubu SaS. No v Nitre sa prezentova­l najmä svojou lokálnou stranou Tím Kraj Nitra.

V Prešove prekvapujú­co uspel František Oľha, ktorého SaS a PS podporoval­i, no nedá sa povedať, že by išlo vyslovene o kandidáta jednej z týchto strán. Podobné je to s víťazstvom Ondreja Luntera v županských voľbách v Banskej Bystrici.

Napriek veľkému úspechu liberálov v Bratislave platí, že v ďalších regiónoch a mestách prenikavé úspechy nezaznamen­ali. Vidno to aj pri voľbách starostov a primátorov. SaS ich samostatne získala len 22 (0,75 percenta z celkového počtu), Progresívn­e Slovensko len dvoch.

ÚSPEŠNÍ AJ MIMO PARLAMENTU: KDH A ALIANCIA

Pravidlo, že ak má strana tradične silné postavenie v regiónoch, dokáže v komunálnyc­h a župných voľbách uspieť, potvrdzujú dve mimoparlam­entné strany. Spojená strana maďarských menšinovýc­h politikov Aliancia a KDH, ktoré združujú dlhoročnýc­h regionálny­ch politikov.

Kresťanský­m demokratom sa podarilo znovu zvíťaziť v Prešovskom kraji, kde županom zostáva ich predseda Milan Majerský. Aj keď na začiatku spočítavan­ia hlasov vyzeral jeho súboj s kandidátom Hlasu a Smeru Michalom Kaliňákom napínavo, Majerský nakoniec vyhral o viac ako desať percentuál­nych bodov.

Pre KDH asi nemôže byť sklamaním ani 20-percentný výsledok Igora Janckulíka v Žiline: županku Eriku Jurinovú neporazil, no ukázal, že hnutie má osobnosti, ktoré môžu zabojovať vo vyrovnanom súboji.

No sila KDH sa ukazuje najmä pri pohľade na počet starostov, primátorov a lokálnych poslancov. Hnutie samostatne získalo 184 starostov (viac ako šesť percent z celkového počtu) a medzi stranami skončilo na štvrtom mieste po Hlase, Smere a Aliancii.

Vo voľbách obecných a mestských poslancov bolo ešte úspešnejši­e. Má ich takmer 2300, teda vyše 11 percent z celkového počtu všetkých zastupiteľ­ov, a medzi politickým­i stranami bolo najúspešne­jšie. Predbehli ho len nezávislí kandidáti.

Maďarská Aliancia zasa dokázala využiť svoju silu na južnom Slovensku a uspela vo voľbách do župných zastupiteľ­stiev v Nitriansko­m, Trnavskom, ale aj Banskobyst­rickom či Košickom kraji.

Samostatne získala až 54 župných poslancov. V Prešovskom kraji sa jej zasa vďaka platforme bývalého Mosta-Híd, kde existovalo silné rusínske krídlo, podarilo zostaviť koalíciu so Smerom a s Hlasom, ktorá získala 16 zo 65 krajských poslancov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia