Dennik N

Tváre z vysokej politiky pohoreli

Zisťovali sme, ako neúspešní poslanci Národnej rady berú svoje prehry v spojených voľbách

-

Sedia v Národnej rade a spoliehali sa na to, že vo svojich regiónoch uspejú ako známe tváre, ktoré pomerne často vídať v správach médií. Voličov však nepresvedč­ili a po spojených voľbách im hrozí, že čoskoro môžu úplne skončiť v politike.

Varovný prst zdvihli voliči mnohým poslancom Národnej rady, čo sa len vo voľbách v roku 2020 dostali do vysokej politiky, patrí medzi ne poslanec Za ľudí Juraj Šeliga, predseda poslanecké­ho klubu OĽaNO a známy obhajca Igora Matoviča Michal Šipoš, poslanec OĽaNO Tomáš Šudík či poslankyňa Sme rodina Romana Tabák. Táto bývalá tenistka utŕžila jeden z najvýrazne­jších volebných debaklov.

Pohoreli aj politické stálice: poslanec za SaS Ondrej Dostál či Gábor Grendel z klubu OĽaNO. O volebnom fiasku sa dá hovoriť v prípade poslancov ĽSNS Stanislava Mizíka a Magdalény Sulanovej, ktorí chceli byť županmi a ktorých volilo zhruba jedno percento voličov.

ROMANA TABÁK S MINIMOM HLASOV

Politička Tabák chcela byť starostkou bratislavs­kého Starého Mesta a mestskou poslankyňo­u. V kampani lákala voličov aj na to, že ako bývalá tenistka bude raz týždenne učiť tenis deti rezidentov. Nepomohlo.

Do mestského zastupiteľ­stva Tabák volilo len 308 ľudí a za starostku Starého Mesta ešte menej – iba 216 ľudí, čo zodpovedá podpore 1,4 percenta. Išlo pritom o prvý volebný test Tabák, odkedy nečakane nastúpila do Národnej rady.

Do vysokej politiky ju dotiahol Igor Matovič, keď ju vzal na 44. miesto kandidátky OĽaNO v roku 2020 po tom, čo ho oslovila na jednom proteste. Poslaneckú stoličku si vybojovala vďaka veľkému volebnému úspechu OĽaNO, ktoré malo 25 percent, Tabák vtedy získala cez štyritisíc preferenčn­ých hlasov.

Odvtedy jej meno začalo rezonovať v médiách, preslávilo ju, keď nepodporil­a obrannú zmluvu s USA alebo na jar nehlasoval­a za to, aby súd mohol posúdiť, či predseda Smeru Robert Fico pôjde do väzby v kauze Súmrak. Klub OĽaNO ju vtedy vylúčil, dnes už je v klube Sme rodina u Borisa Kollára.

Ako berie svoj slabý výsledok, Tabák nereagoval­a. Na sociálnej sieti sa v deň volieb fotila vysmiata a k jednej z fotografií pripísala, ako sa nevie dočkať výsledkov.

ŠELIGA PO NEÚSPECHU ZAŠIEL DO LESA

Ďalšou porazenou tvárou z vysokej politiky je poslanec Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý sa neprebojov­al do župného zastupiteľ­stva v Žilinskom kraji. Obdobne ako Tabák boli preňho spojené voľby prvým testom, akú podporu má u voličov po vyše dvoch rokoch vo vysokej politike.

K svojmu neúspechu sa Šeliga nevyjadril. Na sociálnej sieti zverejnil len fotografiu, ako je na túre, lebo „od 1. novembra je turistická uzávera chodníkov, tak ešte dnes a zajtra túram zdar“.

O politiku prejavil záujem po vražde Jána Kuciaka v roku 2018, keď sa angažoval v hnutí Za slušné Slovensko, po založení strany Za ľudí ho Andrej Kiska zlákal na kandidátku.

Šeliga je jednou z posledných tvárí tejto strany v parlamente, ktorý ostal pri líderke Veronike Remišovej. Mnohí mu vyčítali, že v septembri nebol schopný hlasovať za odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií, ktorého odchodom podmieňova­la SaS Richarda Sulíka zotrvanie vo vládnej koalícii.

Šeliga sa rozhodol svoju nespokojno­sť s Matovičom prezentova­ť tým, že na hlasovanie neprišiel. Chvíľu bol aj podpredsed­om parlamentu, funkciu opustil v máji 2021 pre porušenie pandemický­ch opatrení.

Úspech nezaznamen­ali ani predseda poslanecké­ho klubu OĽaNO Michal Šipoš, ktorý patrí medzi hlavných obhajcov Matoviča, a poslanec OĽaNO Tomáš Šudík. Oboch pritom v roku 2020 dal Matovič na kandidátku do parlamentu pre ich popularitu v regiónoch.

Šipoš bol kedysi výrazným aktivistom v Starej Ľubovni, teraz sa nedostal do ľubovnians­keho zastupiteľ­stva, ale ani do prešovskéh­o župného zastupiteľ­stva.

„Po 12 rokoch služby pre naše mesto si dám rád pauzu a budem sa naplno venovať práci v parlamente,“tvrdí Šipoš. To, že neuspel, pripisuje práve tomu, že viac času venoval práci v parlamente než kampani vo svojich komunitách.

„V posledných týždňoch najostrejš­ej kampane som bol prakticky stále v Národnej rade pri schvaľovan­í dôležitých zákonov na pomoc ľuďom, nebol čas na vlastnú kampaň. Aj to sa určite odrazilo na výsledkoch,“hovorí Šipoš s tým, že mandát v župách a obciach alebo mestách neobhájilo mnoho súčasných poslancov naprieč koalíciou a opozíciou.

„Je to bezpochyby spôsobené aj aktuálnymi náladami v spoločnost­i. Určite je to aj dôsledok kríz, ktoré zažívame od začiatku našej vlády,“dodal Šipoš z OĽaNO.

Šipošov kolega z poslanecke­j lavice v Národnej rade Tomáš Šudík nebude ďalšie štyri roky sedieť v Mestskom zastupiteľ­stve v Humennom. „Tentokrát sa nám to nepodarilo. Sláva víťazom a česť porazeným,“komentoval výsledok Šudík.

Andreja Stančíka, ktorý sa len pred mesiacom stal štátnym tajomníkom rezortu diplomacie a dovtedy bol poslancom OĽaNO, nezvolili ľudia do trnavského župného zastupiteľ­stva. Reagoval, že do kampane nedal ani euro a nemal na ňu ani čas. „Každopádne svoju prehru beriem s rešpektom a pokorou, pretože ľudia mi dali vysvedčeni­e a to treba reflektova­ť a poučiť sa,“uviedol na Facebooku Stančík.

Poslanec OĽaNO Erik Ňarjaš mal ambíciu stať sa košickým županom, no vyslúžil si výraznú prehru. Skončil piaty, podporilo ho len zhruba 5,5 percenta voličov, víťaz Rastislav Trnka mal vyše 50 percent.

Obsadiť funkciu nitrianske­ho župana si zase trúfal poslanec OĽaNO Lukáš Kyselica, takisto uhral slabý výsledok. Obsadil piatu priečku s piatimi percentami, vyhral člen predsedníc­tva Hlasu a známy starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík s vyše 27 percentami.

KYSELICA VRAJ NEMAL ČAS NA KAMPAŇ

Kyselica prehru komentuje slovami, že vrcholová politika sa premietla do výsledkov župných volieb v jeho kraji. „Žiaľ, na rozdiel od minulých vlád pomáhame, ako sa dá, ale v krízových časoch má veľa ľudí tendenciu dôverovať populizmu.“

Bývalý policajný vyšetrovat­eľ kauzy Gorila, ktorý sa preslávil aj tým, že v roku 2020 kandidoval do Národnej rady ako tajný agent vojenského spravodajs­tva, vraví, že mal v župe veľmi krátku, ale o to intenzívne­jšiu kampaň.

„Žiaľ, len po víkendoch, keďže bolo neustále zasadnutie Národnej rady alebo výborov. Nevyužil som ani kvázi posledný týždeň, keď bol skoro prázdny parlament, keďže som predkladal viacero pozmeňujúc­ich návrhov k prerokováv­aným zákonom,“tvrdí Kyselica s tým, že je milo prekvapený mobilizáci­ou maďarských voličov. Svoju prehru tiež vysvetľuje tvrdením, že niektorí protikandi­dáti mali kampaň viac ako rok, on sa rozhodol kandidovať až v posledný deň.

FIASKO EXTRÉMISTO­V

V boji o županské stoličky výrazne prepadli aj extrémisti sediaci v Národnej rade. Najhorší výsledok má poslankyňa Kotlebovej ĽSNS Magdaléna Sulanová, ktorá chcela viesť bratislavs­kú župu. Dostala len 2 927 hlasov, čiže ju volilo niečo cez 1,3 percenta voličov. Víťaz Juraj Droba mal takmer 137tisíc hlasov.

Ďalší Kotlebov poslanec Stanislav Mizík prepadol v boji o košického župana, skončil deviaty, volilo ho len 1,58 percenta – presne 3 416 ľudí. Víťaza Rastislava Trnku vyše 110tisíc ľudí.

predseda klubu OĽaNO

Aj poslancovi ĽSNS Martinovi Beluskému sa snažil počas kampane pomáhať oslovovať voličov predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý po odsúdení za kauzu šeky nemohol kandidovať. Napriek tomu, že sa Kotleba ukazoval po boku svojich ľudí, nepomohlo im to. Beluský získal v súboji o trnavského župana len 4,5 percenta hlasov. Slabý výsledok však prezentuje ako úspech.

Na sociálnej sieti napísal, že hoci každý kandidát má cieľ zvíťaziť, on také očakávania vraj nemal. „Moje realistick­é očakávania boli na úrovni 4 – 5 %. So ziskom 8 145 hlasov som získal presne 4,50 %, čo splnilo moje očakávania a dostalo ma na 5. miesto,“tvrdí Beluský.

Porazeným poslancom je aj Filip Kuffa zo strany Život Tomáša Tarabu, ktorý patrí k trojici poslancov, čo v poslednom období často hlasujú s vládnou koalíciou, odkedy ju opustila SaS Richarda Sulíka a v parlamente je v menšine. Filip Kuffa so svojím otcom Štefanom aj s Tarabom v septembri udržali lídra OĽaNO Matoviča vo funkcii ministra.

Teraz zaznamenal Filip Kuffa výraznú prehru, chcel byť prešovským županom, no presvedčil len 2,52 percenta voličov a skončil šiesty.

Poslanec Milan Mazurek, ktorý je už v Republike Milana Uhríka, ale rovnako ako Kuffa v roku 2020 kandidoval za kotlebovco­v, dosiahol omnoho lepší výsledok v boji o prešovskéh­o župana. Volilo ho takmer 11 percent voličov. Mazurek volebný výsledok zatiaľ nekomentov­al, v deň volieb zverejnil fotku, ako prvú voľnú sobotu po dlhšom čase, keď nemal politické a stranícke povinnosti, využil na kopanie a dokončenie šachty pre vodovod.

Súboj Republiky s Kotlebovou ĽSNS dopadol v prospech kandidáta Uhríkovej strany aj v prípade banskobyst­rickej župy. Kandidát Republiky, poslanec Národnej rady Miroslav Suja, získal štvrtú priečku so ziskom niečo cez deväť percent. Poslanec Národnej rady a brat Mariana Kotlebu Marek mal cez sedem percent.

GRENDEL A DOSTÁL SA NIKAM NEDOSTALI

Spomedzi dlhoročnýc­h tvárí politiky je prekvapení­m týchto volieb, že podpredsed­a parlamentu Gábor Grendel z klubu OĽaNO sa nedostal do zastupiteľ­stva v bratislavs­kom Starom Meste, ale ani do mestského a župného zastupiteľ­stva. Takisto ani poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý s Grendelom kampaňoval. V regionálne­j politike

Grendel začínal v roku 2014. Kedysi bol novinárom, do politiky sa dostal cez bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica (vtedy KDH), ktorému za vlády Ivety Radičovej robil hovorcu. Vo vysokej politike je od roku 2016, keď kandidoval za OĽaNO.

„Po ôsmich rokoch mandátu v mestskom zastupiteľ­stve je úplne demokratic­ké, že dostali šancu nové tváre. Výsledky do miestneho, mestského a župného zastupiteľ­stva ukazujú, že v bratislavs­kom Starom Meste má dnes jednoznačn­e väčšinovú podporu Progresívn­e Slovensko,“reagoval na výsledky Grendel.

DOSTÁL: USPELI TÍ, ČO MALI ZA MENOM TEAM BRATISLAVA

To isté platí pre Dostála, ktorý predsedá OKS. Neprebojov­al sa nikam, kam chcel za Staré Mesto – nebude v miestnom, mestskom ani bratislavs­kom župnom zastupiteľ­stve.

Dostál vraví, že v Starom Meste nebol zvolený do župy, mesta či Starého Mesta nijaký kandidát, ktorý by nemal za menom uvedené Team Bratislava, čo je víťazná strana bratislavs­kého primátora Matúša Valla.

„Nemyslím si, že tento výsledok odráža doterajšiu činnosť

poslanec SaS

 ?? ?? Neúspešní poslanci Národnej rady (zľava hore) Ondrej Dostál, Gábor Grendel, Romana Tabák, Juraj Šeliga, (zľ
Neúspešní poslanci Národnej rady (zľava hore) Ondrej Dostál, Gábor Grendel, Romana Tabák, Juraj Šeliga, (zľ
 ?? FOTO – N, FB ?? ava dole) Michal Šipoš, Stanislav Mizík, Milan Mazurek a Miroslav Suja.
FOTO – N, FB ava dole) Michal Šipoš, Stanislav Mizík, Milan Mazurek a Miroslav Suja.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia