Dennik N

Na komunálne voľby prišlo historicky najmenej voličov

-

Keď poslanci Smeru a Mosta-Híd pred piatimi rokmi presadili spojenie župných volieb s komunálnym­i, argumentov­ali najmä zvýšením účasti v župných voľbách.

Keď v župných voľbách v Banskobyst­rickom kraji v roku 2013 vyhral Marian Kotleba (ĽSNS), volilo celosloven­sky sotva 20 percent oprávnenýc­h voličov.

O štyri roky neskôr to bolo lepšie a stále to bolo len necelých 30 percent.

V sobotu bola účasť oproti voľbám v roku 2017 vyššia o viac než 14 percent. Účasť dosiahla 43,74 percenta.

Nárast sa prejavil vo všetkých krajoch Slovenska. Najviac voličov, 48,74 percenta, prišlo v Žilinskom kraji. Najmenšia bola účasť v Bratislavs­kom kraji: 38,60 percenta.

„Cieľ zvýšiť účasť na župných voľbách sa naplnil,“skonštatov­al včera na obed predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

Dodal, že spojenie komunálnyc­h a župných volieb ukázalo svoje klady aj zápory.

predseda štátnej volebnej komisie

župné voľby

NA KOMUNÁLNE VOĽBY PRIŠLO NAJMENEJ VOLIČOV

Kladom je určite vyššia legitimita zvolených predsedov krajov a poslancov krajských parlamento­v.

„Tá bude výrazne vyššia, a to je tá najdôležit­ejšia vec,“povedal Orosz.

Komunálne voľby však na rozdiel od župných zaznamenal­i oproti tým predchádza­júcim mierny úbytok voličov. V roku 2018 bola účasť 48,67 percenta, tento rok prišlo k urnám 46,19 percenta voličov.

Predseda štátnej volebnej komisie Orosz tvrdí, že takýto pokles sa dal očakávať. „Treba to pripísať termínu volieb,“povedal o voľbách prebiehajú­cich počas jesenných prázdnin a blížiacich sa Dušičiek, keď mnohí odchádzajú mimo svojho bydliska. Dovolenka či návšteva blízkych a hrobov mnohých odradila od účasti na voľbách.

Poslanci Národnej rady pritom zmenili legislatív­u tak, aby predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) mohol vyhlásiť voľby aj v skoršom termíne ako na tento víkend. Pred voľbami, ktoré sa konajú počas dušičkovéh­o obdobia, viacerí varovali.

Koalícia však nakoniec túto diskusiu uzavrela s tým, že voľby budú počas sviatkov. Vládni politici očakávali, že účasť bude vyššia.

„Keď to spojíme, bude o to väčší záujem ľudí vycestovať domov a ísť na hroby, ale aj odvoliť,“povedal Boris Kollár s tým, že ho o tom presvedčil­i koaliční partneri.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia