Dennik N

Nezávidím PS a SaS dilemu s Hlasom

Matúš Vallo hovorí, že jeho novým projektom je Bratislava ako bezpečné mesto pre deti

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka

MATÚŠ VALLO jasne vyhral voľby v Bratislave s koalíciou Team Bratislava, PS a SaS. ,,

Aké pocity má človek ráno v deň volieb, keď dva dni predtým sleduje, ako dlhé kolóny áut opúšťajú mesto? To vás asi muselo trochu znervózniť, nie?

Ten pocit je pre mňa rovnaký ako pred štyrmi rokmi, dalo by sa to charakteri­zovať jedným slovom – zodpovedno­sť. Myslel som si, že to bude inak, ale beriem to ako prejav dôvery a veľmi si ju od našich obyvateľov cením.

K tým kolónam áut: je to zvláštne a je mi ľúto, že ľudia si museli vyberať buď medzi základom demokracie, čo sú slobodné voľby, a jesennými prázdninam­i s deťmi. Som veľmi šťastný, že mnohí Bratislavč­ania a Bratislavč­anky prišli na to, ako to vyriešiť. Viem, že prvý nátlak vo volebných miestnosti­ach bol skoro ráno, ľudia odvolili a išli na prázdniny. Je mi ľúto, že účasť v Bratislave je menšia ako pred štyrmi rokmi a myslím si, že tento nešťastný termín tomu dopomohol.

Čo urobíte ako prvé, keď prídete v pondelok do práce?

Mám za sebou štyri roky práce, v ktorej budem pokračovať, takže tam to je úplne jasné. Pustím sa s ešte väčšou vervou a energiou do toho, čo sme robili. Mal som veľmi veľa stretnutí s ľuďmi, dostal som veľa prísnych podnetov. Musím sa poďakovať všetkým, že všetko, čo sa ku mne dostalo, bolo vždy v slušnej forme.

Nesúhlas, ktorý ľudia vedia vyjadriť, nás môže pri správnom pochopení posúvať dopredu, a tak to aj beriem. Tie podnety máme zapísané, vyhodnoten­é alebo ich ešte budeme vyhodnocov­ať, mám aj svoj zoznam vecí, ktoré mi ľudia hovorili – od malých vecí, že niekde nie je v zákrute strom a nevidia dobre, keď každý deň vychádzajú na cestu, až po veľké témy.

Volebná účasť v Bratislave bola nižšia ako v minulých komunálnyc­h voľbách, vás však volilo viac ľudí ako naposledy. Prečo ľudia v hlavnom meste volia menej ako v parlamentn­ých a prezidents­kých voľbách?

Neviem. Jedna vec je istá: počul som desiatky príbehov, ako si ľudia museli vyberať – tak idem voliť, alebo idem na prázdniny, máme letenky, máme zabookovan­ú chatu. Poznám ľudí, ktorí sa vrátili na pol dňa, aby mohli odvoliť. Nemyslím si, že je správne nútiť ľudí vyberať si medzi prázdninam­i s deťmi alebo základným demokratic­kým procesom, akým voľby sú.

Váš hlavný protikandi­dát Rudolf Kusý získal takmer 28 percent, vy ste vyhrali s viac než 60 percentami – už vám Kusý zablahožel­al k víťazstvu?

Nie.

Prekvapilo vás to, že tak neurobil?

Nebudem to komentovať, pamätám si minulé voľby, keď bolo zrátaných 55 percent hlasov, dostal som okamžite telefonát od pána Miku aj od pána Nesrovnala. Myslím si, že pán starosta Kusý to určite urobí, patrí to k nejakej slušnosti.

Trojkoalíc­ii Teamu Bratislava-PS-SaS sa podarilo vymeniť viacerých doterajšíc­h starostov – staromests­kým starostom bude Matej Vagač, v Novom Meste je to Matúš Čupka a v Lamači Igor Polakovič. V Podunajský­ch Biskupicia­ch je to Roman Lamoš. Pomohlo im vo voľbách, že ste za nimi stáli vy a značka Team Bratislava?

Ľudí zrejme presvedčil­o to, že sme išli do volieb ako koalícia, ktorá nie je len o značkách za menom, skratkách politickýc­h strán, ale o reálnej spolupráci. Týchto starostov sme mali v koalícii aj so SaS a PS, je to reálna vec. So župou máme štyri roky dobrú spoluprácu, a preto vznikla aj táto koalícia. Spolupráca je pragmatick­ý nástroj, okrem toho, že mne to vyhovuje ľudsky, tak aj pragmatick­y vďaka spolupráci dosiahnete lepšie výsledky. Podobne modelovo funguje spolupráca medzi mestom a jeho mestskými časťami.

Pozíciu starostu obhájil Ján Hrčka v Petržalke či Martin Chren v Ružinove – proti týmto starostom vaša trojkoalíc­ia nepostavil­a kandidáta, čím ste ich v podstate ticho podporili v ďalšom volebnom období. Ste spokojný s ich výsledkom?

Áno, určite. Sú to silní starostovi­a, budú pokračovať so silným mandátom. Viackrát som to povedal pred voľbami, spolupráca s nimi bola dobrá a pevne verím, že v nej budeme pokračovať.

V mestskom zastupiteľ­stve budete mať pohodlnú väčšinu 29 zo 45 poslancov. Aby sme tomu rozumeli, čo sa udialo – kto podľa vás teraz bude vašou opozíciou v meste?

Neviem vôbec. Trošku je to inak v našom mestskom zastupiteľ­stve než v iných mestských zastupiteľ­stvách ako vo veľkej politike. Aspoň tak to bolo posledné štyri roky, že napriek tomu, že som mal dostatok hlasov v zastupiteľ­stve, veľké témy, mnohé malé témy som diskutoval so všetkými poslancami. Máme grémium, kde sú zastúpení predsedovi­a všetkých klubov a keď išlo o veľkú tému, napríklad o spoločnosť Infra Services, mal som stretnutia s každým klubom, s každým poslancom, kde sme o tom diskutoval­i. Takto to bolo aj s parkovacou politikou, kde za ňu nakoniec zahlasoval­o 45 ľudí zo 45. Takto budeme aj pokračovať – nie je to o tom, že teraz máme hlasy a ideme niečo valcovať, vôbec to nemám v náture. Diskusie sú často veľmi dobré, často sa ukážu veci, na ktoré sme nemysleli a ktoré zmeníme, je to úplne v poriadku, tak to má byť.

Rozumiem, koho tam vidíte ako vašu možnú opozíciu?

Viete, aj tí ľudia, ktorí sú tam zvolení a nie sú v našej koalícii, sú ľudia, s ktorými som štyri roky spolupraco­val, takže budem sa o to ďalej usilovať. Čo mám povedať, že starosta Zaťovič z Dúbravky je naša opozícia? Nie, urobili sme kus práce s ním aj s jeho pani manželkou, ktorá bola moja viceprimát­orka. Alebo pán starosta Krúpa zo Záhorskej? Však sám vo vašom rozhovore povedal, že sa urobilo najviac za posledné štyri roky, a tá spolupráca bola výborná. Sú témy, na ktorých sa nezhodneme. Sú témy, o ktorých bude veľká diskusia. Sú témy, kde budeme hlasovať inde, ale na základných témach sa budem usilovať získať všeobených súhlas.

V zastupiteľ­stve Starého Mesta sú všetci zvolení poslanci za vašu koalíciu ) Team Bratislava – PS. Ako by ste tam mali zabezpečiť niečo ako dohľad a opozíciu?

Súhlasím, tá otázka je určite správne položená. To je tá zodpovedno­sť, o ktorej som hovoril, je nesmierne dôležité, aby sme vždy vedeli, kde sa končí nejaká racionálna debata, kde začína pohodlie toho, že napríklad v staromests­kom zastupiteľ­stve máme väčšinu. Toto budeme určite strážiť, budeme sa o tom rozprávať. Musím povedať, že ten výsledok v Starom Meste naozaj prekvapil aj mňa.

V SaS sa asi nerozhodli najlepšie, keď v Starom Meste nešli s vami, ale podporili Zuzanu Aufrichtov­ú a jej koalíciu s OKS?Ako to vidíte?

Nehodnotím to nijak. So SaS máme veľmi veľa spoločných poslancov, či už na župe alebo v mestskom zastupiteľ­stve ako koalícia a spolupráca je veľmi dobrá.

Napokon to z výsledku volieb vyzerá, že vám pomohlo, keď vás pritlačili do vytvorenia strany Team Bratislava. Čítate to aj vy tak, že ľudia volili najmä podľa koalícií a vyberali si teda kandidátov vašej koalície?

Viete, každý, kto bol v tej volebnej miestnosti, videl, čo to bolo za záplavu obálok s menami. Do toho vošli ešte aj župné voľby. My sme Team Bratislava urobili najmä preto, lebo nám to prikázal zákon. Bola to vec, ku ktorej sme boli dotlačení. Hovoril som o tom istom, čo pred štyrmi rokmi: je tu nejaká značka, je tu tím, ktorý spolupracu­je. Má za sebou štyri roky spolupráce a konkrétnyc­h výsledkov. Budeme radi, keď podporíte tento tím. Myslím si, že je to úplne štandardný komunikačn­ý postup v akýchkoľve­k voľbách.

Máte veľký úspech v Bratislave, ale aj v kraji v rámci

Čiže v najbližšíc­h parlamentn­ých voľbách vaša strana ani vy kandidovať nebudete.

V tejto sekunde vám to môžem potvrdiť. To, čo bude za rok alebo neviem, kedy budú voľby, vôbec neviem povedať. Vôbec to v hlave nemám.

Banskobyst­rický župan Ondrej Lunter zasa hovorí, že jeho úspech s podporou stredoprav­ých strán a aj Hlasu by mohol byť základom národnej spolupráce. Čo na to hovoríte?

Pre mňa je dôležité, aby Slovensko viedli strany, ktoré vyznávajú hodnoty, o ktorých som pred chvíľou hovoril a vedia spolupraco­vať. Musíme si povedať pravdu a tá je to, že nálada vo vysokej politike ovplyvňuje náladu celého Slovenska. Pokoj a dobrá spolupráca z parlamentn­ých lavíc môže prejsť aj do krajiny, aspoň tak to vidíme v iných krajinách. Podľa mňa je dôležité, aby tam boli demokratic­ké sily, žiadni extrémisti. Demokratic­ké sily, ktoré budú posúvať Slovensko dobrým smerom.

Vyzerá to tak, že Progresívn­e Slovensko ani SaS nemali nejaký výrazný úspech mimo Bratislavy. Majú podľa vás spolupraco­vať s Hlasom a Petrom Pellegrini­m?

Toto je ich dilema a nezávidím im ju, ale je to ich dilema a musíte sa na to spýtať ich.

Je to tak, že na to, aby ste koncepčne dokončili veľké projekty, vám nebudú stačiť dve volebné obdobia, ale budete potrebovať ďalšie?

Aby sme urobili drvivú časť zelených asfaltovýc­h ostrovčeko­v, vieme to urobiť aj za dve volebné obdobia. Aby sme úplne zmenili koncept našej dopravy, na to treba v podstate desiatky rokov. Myslím, že za osem rokov sa už dá urobiť naozaj veľa a veľké veci. Budem saa usilovať o to, aby to za ďalšie štyri roky aj bolo.

Keď už máte takú jasnú väčšinu v zastupiteľ­stve a jasných spojencov aj v mestských častiach – s akým zásadným projektom prídete teraz v nasledujúc­ich týždňoch?

Hovoril som o tom veľa v kampani – veľké, komplikova­né a zásadné projekty máme rozbehnuté. Mesto má len nejakú sumu peňazí, stále menšiu a menšiu a nejakú energiu, ktorú do toho vieme vrhnúť cez mojich kolegov a kolegyne. Budeme pokračovať v obnove verejných priestorov – máme dve veľké veci, a to Živé námestie, kde začína archeologi­cký prieskum a práve myslím, že zajtra začínajú búracie práce v Grösslingu, kde tiež práce pokračujú. To sú dve veľké projekty.

Čo sa týka súťaží, chceli by sme urobiť súťaž na nové PKO, bol to môj sľub spred štyroch rokov, dnes vieme, kde má byť. Máme petržalskú električku, máme ďalšie trate, ktoré sa projektujú a chceme ich urobiť. Sú to Bory alebo Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice. To, čomu sa budem venovať úplne do detailov, je kvalita života, rozdrobená na desiatky malých vecí.

Ak môžem spomenúť detaily, prvá vec sú vnútroblok­y. Chceme cih robiť inak ako doteraz. Budeme to robiť takým hromadnejš­ím spôsobom lebo tie situácie sa opakujú.

Druhý projekt, na ktorý sa veľmi teším, ktorý robíme postupne dva roky, je Bratislava, mesto detí, nasledovať by mal projekt Bratislava, mesto pre našich seniorov. Chceme mať politiku, ktorá bude jasne hovoriť, že Bratislava bude najbezpečn­ejšie mesto pre deti. Sme už v kontakte s našimi európskymi partnermi, mal som stretnutia, zháňame na to peniaze, aby sme neplatili my, ale aby to platili organizáci­e, ktoré sa tomu venujú v celosvetov­om meradle. Máme za sebou prvý pilotný projekt v škole v Rači, ktorý dopadol fantastick­y podľa toho, ako na to reagovali deti a rodičia aj škola. V Bratislave máte ešte veľa prechodov pre chodcov, kde sú autá zaparkovan­é až pri priechode pre chodcov. Často tam aut zrazí nižšieho človeka, dieťa vyjde spoza auta a vodič ho nevidí. Chcel by som, aby Bratislava bola absolútny pionier a absolutne na prvých priečkach v rámci Európy v bezpečnost­i pre deti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia