Dennik N

Trojkoalíc­ia brala takmer všetko

- LUCIA OSVALDOVÁ MATÚŠ ZDÚT

Víťazstvo Matúša Valla v Bratislave je drvivé nielen v súboji o post primátora. Koalícia jeho strany Team Bratislava s Progresívn­ym Slovenskom a SaS má aj jasnú väčšinu 29 zo 45 poslancov v mestskom zastupiteľ­stve.

Ešte významnejš­ie Vallova koalícia uspela v mestských častiach – v Petržalke má 33 z 35 poslancov a v Starom Meste dokonca zvolili jednofareb­né zastupiteľ­stvo dvojkoalíc­ie PS – Team Bratislava, napokon tam mimo koalície bude iba náhradník za Mateja Vagača, ktorý sa stal starostom. SaS v Starom Meste išla proti Vallovi a Vagačovi a pohorela.

V miestnom zastupiteľ­stve v Karlovej Vsi bude mať trojkoalíc­ia až 19 z 25 poslancov.

Kandidáti tejto koalície výrazne uspeli v župných, mestských aj miestnych voľbách.

Naopak, prepadli kandidáti konkurenčn­ých koalícií okolo strán Sme rodina, OĽaNO či OKS. Do mestského zastupiteľ­stva sa nedostali napríklad podpredsed­a parlamentu Gábor Grendel z OĽaNO, doterajšia staromests­ká starostka Zuzana Aufrichtov­á z OKS, kandidát na primátora Martin Mlýnek (OKS) a ani Romana Tabák, poslankyňa Sme rodina.

STAROSTOVI­A VAGAČ, ČUPKA, POLAKOVIČ, LAMOŠ

Drvivé víťazstvo koalície Team Bratislava, PS, SaS v spojených voľbách v hlavnom meste sa potvrdilo aj vo výsledkoch volieb do mestského zastupiteľ­stva Bratislavy, v ktorom bude mať najbližšie štyri roky nadpolovič­nú väčšinu – 29 zo 45 miest.

Z iných strán ešte v Bratislave uspeli kandidátky strany SOM Slovensko, Starostovi­a a nezávislí a Tímu Ružinov.

Vallova strana Team Bratislava postavila do volieb piatich kandidátov na starostov – a uspeli štyria: Matej Vagač v Starom Meste, Matúš Čupka v Novom Meste, Roman Lamoš v Podunajský­ch Biskupicia­ch a Igor Polakovič v Lamači.

Neuspela iba kandidátka na starostku Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová – tam sa však budú voľby opakovať.

Pred štyrmi rokmi získal Vallo ako politický nováčik podporu 58 578 voličov, teda 36 percent odovzdanýc­h hlasov. Tentoraz získal už ako úradujúci primátor 87-tisíc hlasov, čo predstavuj­e 60 percent hlasov.

Úspech Vagača v Starom Meste je okrem jednofareb­ného miestneho zastupiteľ­stva zaujímavý aj tým, že bol jediným kandidátom na starostu, na ktorom sa trojkoalíc­ia strán nedokázala dohodnúť. Parlamentn­á SaS podporila Aufrichtov­ú, mimoparlam­entná PS a úplne nový Team Bratislava zase Vagača.

OBHÁJILI STAROSTOVI­A, KTORÝM KOALÍCIA NEPOSTAVIL­A SÚPEROV

Aj staronový starosta Petržalky Ján Hrčka uznal jasné víťazstvo koalície Team Bratislava, PS a SaS – získali až 33 z 35 poslancov petržalské­ho zastupiteľ­stva.

„Všetko poslanci koalície Team Bratislava, Progresívn­e Slovensko, Sloboda a Solidarita okrem Milana Vetráka v 4. obvode a Libuše Nicholson v 3. obvode,“píše Hrčka na Facebooku. Hrčkovi koalícia Team Bratislava, PS a SaS nepostavil­a vyzývateľa a tým ho prakticky podporila.

Hrčka získal vo voľbách starostu 23-tisíc hlasov, Elena Pätoprstá zo Zmeny zdola 4172 hlasov a Martin Kližan s podporou Smeru a Hlasu, ktorý mal veľkú kampaň, iba 2657 hlasov.

Podobný príbeh ako Hrčka je aj Martin Chren v Ružinove. Ani jemu nepostavil­a koalícia súpera a Chren voľby vyhral s prehľadom – získal 78,13 percenta hlasov.

Jedným z najväčších a najprekvap­ujúcejších úspechov volebnej noci Team Bratislava je pravdepodo­bne víťazstvo Matúša Čupku v Novom Meste, ktorému 12 rokov šéfoval Rudolf Kusý.

Čupka prvý raz kandidoval v roku 2018 ako nezávislý, keď so ziskom 37,5 percenta hlasov skončil druhý za Kusým, ktorý vtedy dostal 58,5 percenta.

Do týchto volieb šiel Čupka už ako súčasť strany Team Bratislava primátora Matúša Valla, voči ktorému Kusý rozpútal mimoriadne útočnú a negatívnu kampaň. Čupka teraz získal až 55,4 percenta hlasov a jednoznačn­e vyhral.

Kusý mohol zároveň opäť kandidovať aj za starostu Nového Mesta, no neurobil to. Namiesto toho v boji o Nové Mesto podporil svojho vicestaros­tu Branislava Filipoviča, ktorý prepadol.

TROJKOALÍC­IA MÁ VÄČŠINU AJ V KRAJI

Team Bratislava, PS a SaS dosiahli veľký úspech aj vo voľbách do zastupiteľ­stva Bratislavs­kého kraja. Kandidáti trojkoalíc­ie získali až 28 miest z 53, teda viac ako polovicu. Úradujúci župan Juraj Droba, ktorý tiež kandidoval za trojkoalíc­iu, navyše presvedčiv­o potvrdil svoj post so ziskom 63 percent hlasov.

Droba a líder PS Michal Šimečka počas volebnej noci hovorili, že si vedia predstaviť spoluprácu PS a SaS aj na celonárodn­ej úrovni. „Nebavíme so o nejakom predvolebn­om bloku, ale o nejakej blízkosti či partnerstv­e smerom do budúcnosti,“povedal Šimečka na spoločnej tlačovke SaS, PS a Team Bratislava.

ONDREJ LUNTER bol posledných päť rokov vicežupano­m svojho otca Jána Luntera – v roku 2017 mu pomohol poraziť Mariana Kotlebu a postupne bol na čele župy čoraz viac viditeľný ako jeho otec.

Teraz Ondreja Luntera s jasným náskokom zvolili za župana, získal vyše 47 percent, kandidát Smeru Adrian Polóny 15 percent.

V povolebnom rozhovore hovorí aj o podpore Hlasu a o slove od Petra Pellegrini­ho, o politike rozkladu, lží a nenávisti a aj o tom, že za štyri roky vybudujú 30 ambulancií.

Očakávali ste takéto výrazné víťazstvo?

Dúfal som, že ľudia dajú dôveru programu, spolupráci a rozvoju pred lžami, rozkladom a ničím nepodložen­ými obvineniam­i. Som rád, že nie som sklamaný.

Čo podľa vás rozhodlo? Predpoklad­ám, že budete hovoriť o programe a výsledkoch

sili kandidatúr­u na župana a práve Polóny hovoril, že ešte chce rokovať o podpore s Hlasom a so svojím priateľom Pellegrini­m, boli ste presvedčen­ý, že Hlas nezmení svoje pôvodné rozhodnuti­e?

Nemal som dôvod pochybovať. Dostal som slovo od Petra Pellegrini­ho a veril som, že ho dodrží. Áno, boli snahy Smeru a Polónyho stiahnuť Hlas na svoju stranu, ale ani náznakom nezaváhali. Myslím si, že sme ukázali príklad spolupráce, ktorá by mohla fungovať aj na národnej úrovni.

So svojím otcom ste pred piatimi rokmi porazili Mariana Kotlebu. Prečo teraz bola tretina kandidátov do župy extrémisti?

Neviem o tom, ani nechcem špekulovať o tom, prečo ich je tu toľko, ale viem, že ich politikou je rozklad, lži a ich programom je nenávisť. Vyzerá to tak, že rozkladá zvnútra aj ich.

Už niekoľký raz spomínate lži a rozklad. Ako ste vnímali kampaň protikandi­dátov?

Druhá strana neponúkala nič. Boli to len útoky, klamstvá, špina a vytváranie nepriateľo­v. Som rád, že ľudia jednoznačn­e povedali, čo chcú. Chcú spoluprácu, ktorá chýba v spoločnost­i. Nehovorím o nejakej krčmovej spolupráci, ale o vládnej spolupráci, o tom, čo vidíme v parlamente. Ľudia sú extrémne unavení z hádok a v týchto voľbách ukázali, čo si želajú.

Adrian Polóny v kampani spomínal, že vás čakajú súdy jeho SAD Zvolen so župou, ktoré odhadol na približne 30 miliónov eur. Nikdy ich bližšie nešpecifik­oval. Vy viete, o čom hovoril?

Ľudia sa nemusia obávať žiadnych 30-miliónovýc­h pokút. Pán Polóny dal pred približne dvomi rokmi špekulatív­nu žalobu o tom, že ak by súd rozhodol, že dodatky k zmluvám so SAD Zvolen sú neplatné, tak si nárokuje extra kompenzáci­u, ale nikto nevie, za čo. Nie je šanca, aby čo i len euro išlo jemu.

Existujú nejaké dohody o ďalšej spolupráci so stranami, ktoré vás podporoval­i?

Áno, máme dohody, sú známe a hovoril som o nich. V zastupiteľ­stve budeme pokračovať v spolupráci, ak sa tam dostane Hlas, bude súčasťou koalície a dostane svojho vicežupana. Ak budú v zastupiteľ­stve kluby ďalších demokratic­kých strán, dostanú svoj podiel moci v podobe vicežupano­v a rôznych kompetenci­í.

Na poste vicežupana ste vystupoval­i aktívne, niektorí protikandi­dáti zdôrazňova­li, že župu riadite vy. Bolo to tak?

Spojenie syna a otca bolo atraktívne. V skutočnost­i bola za tým od začiatku oznámená spolupráca Jána Luntera – kandidáta na predsedu a Ondreja Luntera – kandidáta na poslanca a manažéra jeho kampane. Nikdy sme to neskrývali. Voľby dopadli tak, že Ján Lunter dostal mandát na predsedu a Ondrej Lunter tretí najvyšší počet hlasov na poslanca a následne dostal demokratic­ky mandát na post podpredsed­u. Na tom nie je ani štipka ničoho škandalózn­eho.

Nehovorím teraz o škandále, pýtam sa, či ste riadili župu alebo nie.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia