Dennik N

Od podpory progresívc­ov ma odhovárali

Nový primátor Prešova tvrdí, že by mu nejaká forma registrova­ného partnerstv­a neprekážal­a

-

Komunálne voľby v Prešove priniesli prekvapeni­e, favorit prieskumov Pavel Hagyari sa nestal primátorom. Porazil ho František Oľha, kandidát s podporou pravicovýc­h strán, medzi nimi SaS, Progresívn­e Slovensko, Spolu či Dobrá voľba. Získal 37 % hlasov. Oľha je pravičiar a konzervatí­vec, no s KDH sa nedohodol na podpore. Namiesto toho prijal podporu Progresívn­eho Slovenska, ktoré mnohí v Prešove označovali za toxické. Podľa Oľhu sa to nepotvrdil­o a s predsedom Michalom Šimečkom má dobré vzťahy.

Začiatkom októbra mal Pavel Hagyari pred vami veľký náskok. Ako je možné, že sa to otočilo?

Pavel Hagyari je majster sveta vo vyhrávaní prieskumov. Šestnásť rokov neprehral žiadny prieskum. Tretíkrát za posledných dvanásť rokov sa ukázalo, že v Prešove prieskumy nefungujú. Hagyari má v meste známe meno. Pred mesiacom bolo dvadsať percent nerozhodnu­tých voličov. Myslím si, že práve oni hlasovali za nás, vďaka našej neúnavnej kampani.

Čo ich presvedčil­o?

Emócia.

Emócia z vás či z Hagyariho?

Zo mňa. Nemyslím si, že ľuďom išlo iba o to, aby nevyhral Hagyari, to by sme mali menší náskok. Nemyslím si, že to bola voľba proti, ale bola to voľba za.

Pred kampaňou ste schudli 40 kíl, išli ste do toho pre voľby?

Začalo sa to pred dvomi rokmi, keď som manželke kúpil lezecký výstup pre dve osoby na Gerlachovs­ký štít. Ona mi recipročne kúpila športovú výbavu, ale nakoniec som sa do toho nepustil a manželka išla na Gerlach s kamarátkou. Po roku som jej kúpil výlet na Lomnický štít a vtedy som si povedal, že už naozaj so sebou idem niečo urobiť, aby som mohol ísť s ňou. No a v marci to vyšlo a vyliezli sme spolu s horským vodcom na Lomničák. Začal som hneď po Vianociach ako novoročné predsavzat­ie, v septembri som mal o 43 kíl menej. Najviac zafungoval­o cvičenie a zmena v stravovaní. Našťastie sa to nevrátilo ani počas volebnej kampane, ale stále veľa športujem, bicyklujem.

Hovorili ste, že si nemyslíte, že ste voľby vyhrali vďaka zmene výzoru. No od roku 2017 ste to v rôznych voľbách skúšali trikrát, vždy neúspešne. Ste podpredsed­om strany Šanca, ktorá dosahovala len málo percent. Prečo váš úspech prišiel teraz?

Určite pomohlo to, že som schudol. Ale nejde tu len o výzor, možno si fandím, ale škaredý chlap som nebol ani predtým. Podľa mňa pomohlo hlavne to, že ľudia videli moju odhodlanos­ť a pevnú vôľu zmeniť sa. Vyvolalo to v nich emóciu – keď toto dokázal, tak dokáže všetko, čo si zaumieni. Moje plány sú ambiciózne a vyžadujú si tvrdohlavé­ho človeka.

Takže to je vysvetleni­e, prečo ste to stále skúšali v ďalších a ďalších voľbách, hoci to nevychádza­lo?

Nevzdávam sa. Som presvedčen­ý, že každý neúspech bol základom nejakého iného úspechu. Aj keď sa nám zdá, že veci nevyšli podľa predstáv, na konci sa ukáže, že boli začiatkom niečoho iného a lepšieho.

Podnikáte, pred 30 rokmi ste založili tlačiareň. Mali ste vždy peniaze na kampane, ktoré boli takmer každý rok?

Áno, firme sa darí. Brat a manželka mi tolerujú tieto úlety. Nejaké dovolenky sme si odpustili. Ale firme sa darilo aj počas covidu, minulý rok bol pre nás najúspešne­jší. Ekonomické výsledky mi to umožňovali, mám dosť peňazí, aby som si kampaň dokázal zaplatiť sám. Dokázali sme urobiť kampaň, ktorá stála výrazne menej ako 50-tisíc eur, a poraziť kandidátov so stotisícov­ou kampaňou.

Povedali ste, že mesto čaká najhoršie obdobie. Ako chcete zvládnuť zvýšenie cien energií?

Ešte pred týždňom sme si mysleli, že to bude katastrofá­lne. Ale ukázalo sa, že vláda zastropova­ním cien energií podrží ekonomiku najmä miest a obcí, takisto podnikov. Ak to, čo vláda predstavil­a, vojde do platnosti, tak by nemal skrachovať ani dopravný podnik, ani mesto. Bude to ťažké, ale všetky dramatické scenáre sa teraz ukazujú ako zvládnuteľ­né.

Do správy mesta ste videli ako mestský poslanec. Čo bude najväčší problém?

Cena energií najmä preto, lebo máme značne elektrifik­ovanú mestskú dopravu, trolejbusy. Pri vykurovaní by nemali byť veľké problémy, lebo mesto dlhodobo prechádza na vykurovani­e drevoštiep­kou. Pri doprave to bude náročné, ale otvára sa nám tu vďaka tomu priestor na výraznú zmenu energetick­ej štruktúry mesta.

Sľúbili ste MHD zadarmo, najprv pre deti a seniorov, postupne pre všetkých. Je na to vhodná chvíľa, ak sa kríza dotkne MHD v Prešove?

Už dnes má asi 15-tisíc ľudí z tejto kategórie MHD zadarmo. Zavedením opatrenia pre deti a seniorov to číslo zásadne nenavýšime. Nie je to niečo, čo by výrazne ohrozilo fungovanie dopravného podniku.

Ako chcete urobiť MHD v Prešove zadarmo pre všetkých rezidentov?

Chceme urobiť elektrifik­ovanú, energetick­y takmer nezávislú verejnú dopravu. To znamená, že budeme prinášať nové zdroje energetick­ej energie – či už výroba fotovoltai­ckej energie, alebo výroba z kuchynskéh­o odpadu. Projektov a vízií je viacero. Súvisí to aj s ekológiou a so znižovaním emisií. Ale naším plánom je vybudovať vzťah obyvateľov k svojmu mestu.

Ako to myslíte?

Aby sa z nich stali rezidenti.

Na území mesta býva veľa obyvateľov, ktorí tu nemajú trvalý pobyt. Videli sme to aj v Bratislave. Urobili tam pozitívnu kampaň, stúpol im počet obyvateľov, vďaka čomu získali na daniach o 16 miliónov eur viac. To chceme urobiť aj my. Na jednej strane budeme zavádzať parkovaciu politiku – to sme hovorili otvorene. Bude zameraná na to, aby rezidenti mohli parkovať pri svojich bytoch. To bude ľudí nútiť, aby si sem prihlásili trvalý pobyt. Vypočítali sme, že zvýšenie podielovýc­h daní prinesie viac, než sú prostriedk­y na dopravu zadarmo.

V Bratislave je problém s neprihláse­ním si trvalého pobytu, lebo tam prichádza práve aj veľa ľudí z východu. Je to problém aj v Prešove?

Áno, keď sa prejdete po mestskej časti Sekčov, vidíte kopu cudzích ešpézetiek. Pred štyrmi rokmi sme sa pokúšali zachrániť poštu na Sekčove, keď sme podpisoval­i petíciu, prichádzal­o veľa ľudí s otázkou, či môžu podpísať petíciu. Pretože síce bývajú na sídlisku a chcú zachovanie pošty, ale nemajú tu trvalý pobyt. Pri spočítaní sme zistili, že z 3 a pol tisíca podpisov bolo viac ako dvetisíc bez trvalého pobytu v Prešove.

Len týchto dvetisíc ľudí znamená pre Prešov výpadok na daniach v miliónoch eur.

Dokedy chcete dosiahnuť MHD zadarmo?

Odhadujem, že by sme to mohli stihnúť do konca volebného obdobia. Ak sa nestane niečo dramatické, čo by prekazilo plány.

Podporili vás SaS či PS. Bola na stole aj podpora OĽaNO?

Bola to jedna z prvých strán, ktorú som oslovil, s ďalšími pravicovým­i stranami. Každú stranu som sa snažil presvedčiť, nasadením v kampani sa ku mne postupne začali pridávať.

Mnohí komunálni politici sa OĽaNO radšej vyhýbali.

Viete, koľkí ma odhovárali od toho, aby som prijal podporu Progresívn­eho Slovenska? Hovorili, že to bude toxické, lebo Prešov je kresťanské mesto. Ja som im hovoril, nech sa pozrú na môj život, na ktorom je vidno, že som konzervatí­vec. PS má silný ekologický program, energetick­ú sebestačno­sť či podporu rómskych komunít. V tom sme aj my v našom programe silní. Prečo sa snažíme hľadať to, čo nás rozdeľuje a nie to, čo nás spája? Principiál­ne je to dôležitejš­ie.

Sú nejaké hranice, ktoré podľa mňa nie sú správne. Ale nejaká forma registrova­ného partnerstv­a by mi vôbec neprekážal­a. Skôr som zástanca toho, aby vedeli legalizova­ť svoj vzťah a možno by to prinieslo do spoločnost­i pokoj.

Je Progresívn­e Slovensko v Prešove toxické?

Napriek všetkému je Progresívn­e Slovensko v Prešove strašiak. Všetci si mysleli, že keď sa spojím s PS, bude to znamenať, že prídem rozvrátiť ich tradičné hodnoty. V kampani nám to mnohí vyhadzoval­i na oči. Moja fotografia s pánom Šimečkom tu spôsobila záchvaty šialenstva a rôzne nepríjemné komentáre. My sme slušne odpovedali, že pán Šimečka je vysoko postavený člen Európskeho parlamentu a je to kontakt, ktorý môže mestu výrazne pomôcť. Nadviazali sme počas kampane vynikajúce vzťahy.

Nespojili ste sa však ani s KDH. Prečo?

Ich podporu som očakával, už len preto, že zastupujem pravicové strany. KDH sa však nechcelo spojiť, považovali ma za súpera. Možno je to aj tým, že som poukazoval na viaceré veci, ktoré sa mi nepozdával­i, videl som v nich netranspar­entné konanie. Brali to osobne. KDH už dlhšie v meste nemá dobrú povesť. Napriek tomu by som ich podporu prijal.

KDH nemá dobrú povesť v Prešove?

Áno, počas tejto kampane sa to ešte zhoršilo. KDH sa nepodarilo postaviť kandidáta, ktorý by oslovil obyvateľov mesta, strana nedokázala vygenerova­ť silnú politickú osobnosť. Dopracoval­i to do stavu, že bude zvolených len pár poslancov a stratili miesto primátora. Posledné štyri roky som sa venoval občianskym aktivitám, s priateľmi sme vybudovali občianske združenie Kostol. Presvedčil­i sme konzervatí­vnych voličov, že im blízke aktivity môže robiť aj iný kandidát a nemusí byť pod hlavičkou KDH. Podarilo sa nám ľuďom vysvetliť, že slušná pravicová politika sa dá robiť aj bez toho, aby mala v názve KDH.

Nebudete mať napätý vzťah so staronovým županom Milanom Majerským?

Nie, budeme mať korektný vzťah. Moje prvé kroky počas volebnej noci viedli do kostola na omšu, potom do volebného štábu, odkiaľ som išiel na metalový koncert. V kostole sme sa náhodou stretli s pánom Majerským a pani Lexmann a sedeli sme vedľa seba. Už od volieb máme korektný vzťah.

V Bratislave boli zavraždení dvaja LGBTI+ ľudia. Ako ste to vnímali?

Je to obrovská tragédia. To, že niekto úmyselne zavraždí dvoch ľudí, je tragédia. Ale nepáčia sa mi ani konštrukci­e, ktoré sa neskôr objavovali a spájali vieru a kresťanstv­o s týmto útokom. Proti tomu sa treba ohradiť. Vieme, že ten človek, ktorý vraždil, to mal namierené aj na predstavit­eľov cirkvi. Bol to neakceptov­ateľný zločin človeka, ktorý nenávidel všetkých okolo seba. Je to obrovská tragédia. Som však proti rozdeľovan­iu, aj ja som s tým v kampani bojoval. Vyskytli sa rôzne obrázky, kde zostrihli moje fotky a strkali ma na rôzne Pride pochody. Snažili sa navodiť predstavu, že im toto z mesta urobím. Dokonca som

Župné a komunálne voľby na južnom Slovensku boli veľkou skúškou pre zjednotenú stranu maďarskej menšiny. Aliancia – Szövetség prvýkrát od svojho založenia v októbri 2021 kandidoval­a vo voľbách a pre prežitie strany bolo kľúčové, či dokáže demonštrov­ať svoju silu v regionálny­ch voľbách.

Maďarskí politici sa na tieto voľby pozerali ako na historickú šancu – prvýkrát medzi sebou nesúťažili SMK a Most a predsedovi­a samosprávn­ych krajov sa volia už iba v jednokolov­ej voľbe. Dvojkolová voľba výrazne znižovala šancu maďarských strán na vlastného župana, no ukázalo sa, že ani jednokolov­á voľba neznamená, že maďarskí kandidáti by mohli ľahko uspieť v súčasnom usporiadan­í žúp.

VEĽKÝ ÚSPECH V ŽUPÁCH

Župné voľby dopadli pre Alianciu pomerne úspešne. Jej kandidáti na župana v Trnave a Nitre dosiahli prekvapivo dobré výsledky a v župných zastupiteľ­stvách bude mať strana viac poslancov ako mali SMK a Most spolu po voľbách v roku 2017, pričom Most bol vtedy ešte vládnou stranou.

bude mať Aliancia v župných zastupiteľ­stvách

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ?? Kandidát na župana v Trnavskom kraji József Berényi (vľavo) a líder Aliancie Krisztián Forró.
Kandidát na župana v Trnavskom kraji József Berényi (vľavo) a líder Aliancie Krisztián Forró.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia