Dennik N

Aliancia ukázala svoju silu

Zjednotená strana Maďarov išla prvýkrát do volieb. Výsledky Aliancie ukazujú, že napriek slabým číslam v prieskumoc­h má šancu na prežitie

- ZOLTÁN SZALAY vedúci editor Napunku

V župných zastupiteľ­stvách bude mať Aliancia 54 samostatný­ch poslancov – v roku 2017 získali samostatní kandidáti SMK 30 miest a Mosta 8 osem miest - , je to teda výrazný nárast.

Aliancia bude mať zároveň najviac vlastných poslancov v župných zastupiteľ­stvách spomedzi všetkých strán.

Najsilnejš­ia bude strana v trnavskej župe so 14 poslancami (rovnaký počet tu majú aj nezávislí) a v Nitre, kde majú väčšinu s 18 kandidátmi. Strana však posilnila svoju pozíciu aj v banskobyst­rickej i košickej župe.

V Trnave sa môže stať vicežupano­m opäť József Berényi, ktorý dosiahol prekvapivo dobrý výsledok napriek tomu, že jeho kandidatúr­u nepodporil­a časť jeho vlastnej strany. Dve platformy z troch (Aliancia sa skladá z platformy SMK, Mosta-Híd a Spolupatri­čnosti) vyhlásili Berényiho kandidatúr­u za neplatnú, lebo výberový proces podľa nich neprebehol v súlade so stanovami.

Predseda strany Krisztián Forró však Berényiho kandidatúr­u podporil a svoje rozhodnuti­e asi neoľutoval. Berényi získal skoro dvakrát toľko hlasov ako v roku 2017 (teraz 38 056, v roku 2017 19 414) a s 21 percentami skončil druhý za súčasným županom Jozefom Viskupičom.

V Trnavskom kraji sa k maďarskej národnosti hlási 20,5 percenta obyvateľov, v Nitriansko­m kraji 22,3 percenta.

Tibor Csenger, ktorý bol tiež vicežupano­m v Nitre, získal 35 604 (16,65 percenta) hlasov a skončil tretí – pred piatimi rokmi tu maďarský kandidát Iván Farkas získal iba 21 084 hlasov.

Maďarský politik mal naposledy taký dobrý výsledok v župných voľbách v roku 2005, keď v Nitriansko­m kraji

László Szigeti z SMK získal vyše 40-tisíc hlasov.

Krisztán Forró pre Napunk už naznačil, že budú mať záujem o vicežupans­kých pozície nielen v Trnave a Nitre, ale aj v Banskej Bystrici a Košiciach, kde bude mať strana tiež silné zastúpenie medzi poslancami.

ALIANCIA NEDOBYLA DÔLEŽITÚ BAŠTU MAĎAROV

Aliancii sa podarilo udržať pozície maďarských strán aj v komunálnyc­h voľbách, tu však už nemôžeme hovoriť o takom jednoznačn­om úspechu ako v župách.

V roku 2018 získali SMK a Most spolu 242 starostov a primátorov, čo znamenalo, že SMK bola podľa počtu starostov štvrtá a Most piata najsilnejš­ia strana za Smerom, SNS a KDH.

Aliancia teraz získala 222 starostov a primátorov, vďaka čomu sa po Hlase stala druhou najsilnejš­ou stranou.

Najväčšie súboje na juhu medzi nezávislým­i kandidátmi a Alianciou prebiehali o dve okresné mestá, v ktorých tvoria Maďari väčšinu – o Komárno a Dunajskú Stredu.

V Komárne nedokážu stranícki kandidáti vyhrať už od roku 2010 – v roku 2014 dokonca kandidoval­i SMK a Most v koalícii, ale aj tak prehrali proti nezávislém­u kandidátov­i Lászlóovi Stubendeko­vi.

Teraz postavila Aliancia v Komárne svoju vlastnú kandidátku Ildikó Bauer, ktorá bola zakladateľ­kou strany Spolupatri­čnosť a v minulosti sa zaplietla do kauzy ohľadom dotácií z Maďarska. V Komárne prebiehala ostrá kampaň aj so zapojením fantómovýc­h facebookov­ých stránok útočiacich na viacerých kandidátov.

Aliancia napokon katastrofi­cky pohorela – súčasný starosta a nezávislý kandidát

Béla Keszegh získal 7121 hlasov (74,7 %) a Ildikó Bauer iba 1031 (10,8 %), pričom kandidátka Aliancie sa nedostala ani do mestského zastupiteľ­stva, kde doteraz pôsobila ako poslankyňa strany.

V Dunajskej Strede sa však kandidátov­i Aliancie Zoltánovi Hájosovi, ktorý vedie mesto už 13 rokov, podarilo obhájiť svoju pozíciu a vyhrať už piatykrát za sebou. Aj vďaka tomu, že mal až päť nezávislýc­h protikandi­dátov, z ktorých traja (Erika Szelle, Zoltán Horváth a Tomáš Stredl) sa ukázali ako pomerne silní, ale rozdelili hlasy voličov nespokojný­ch s Hájosom.

Aliancia suverénne vyhrala aj v Šamoríne, ale po 17 rokoch prišla o svojho starostu v Kolárove a nezískala ani Veľký Meder.

V Galante porazil Petra Pašku po ôsmich rokoch nezávislý Peter Kolek, ktorého podporila Aliancia a rovnako má strana svojho nezávisléh­o spojenca aj v Nových Zámkoch, kde opäť vyhral Otokar Klein.

Dôležité súboje pre maďarské strany sa odohrávali aj v Šahách, kde Aliancia dokázala po dlhšom čase vyhrať, a v Hurbanove, Moldave nad Bodvou a Veľkých Kapušanoch,

kde však zjednotená strana Maďarov neuspela oproti nezávislým kandidátom.

ALIANCIA NECHALA VYHRAŤ ŠIMKA

Aliancia nemala svojho kandidáta v Rimavskej Sobote, kde však miestni maďarskí politici tradične spolupracu­jú s Jozefom Šimkom, aj keď sa k tejto spolupráci verejne nehlásia. Šimko kandidoval v týchto voľ bách ako nezávislý aj napriek tomu, že začiatkom jesene v Národnej rade vstúpil do poslanecké­ho klubu Sme rodina. Boris Kollár s Milanom Krajniakom prišli podporiť jeho kampaň aj osobne, a to dokonca štátnym vrtuľníkom.

Šimko mal piatich vyzývateľo­v, jedna z nich pred voľbami odstúpila. Jeho súpera Jaroslava Bagačku podporila široká pravicová koalícia (KDH, OĽaNO, SaS, Za ľudí, Spolu, PS), no ani to nestačilo, aby porazil dlhoročnéh­o primátora Šimka, ktorý získal 45,5 percenta hlasov.

Aliancia dosiahla na strednom Slovensku menšie úspechy. Udržali Fiľakovo, ktorého primátor Attila Agócs je v strane jedným z posledných známých politikov, ktorý sa hlási k liberálnej­šiemu krídlu. V Tornali vyhrala Erika Győrfiová, ktorú popri Aliancii podporili aj Hlas a Sme rodina.

Na východnom Slovensku udržal Kráľovský Chlmec bývalý politik Mosta a bývalý vicežupan Karol Pataky.

Kedysi vplyvný politik Mosta Elemér Jakab, ktorý prestúpil aj do Aliancie a ktorý v minulosti mal kauzy s čiernym zamestnáva­ním, či s podozrivou diplomovko­u, vyhral vo svojej obci Veľké Raškovce, kde nemal ani vyzývateľa.

KTO JE EŠTE V HRE NA JUHU?

Župné voľby ukázali, že Aliancia môže vďaka svojim silným straníckym štruktúram dosiahnuť dobré výsledky v regiónoch, pričom v celoštátny­ch prieskumoc­h dosahuje výsledky hlboko pod piatimi percentami. Strana Zsolta Simona Maďarské fórum máva v prieskumoc­h podobné čísla, no v týchto voľbách bola v podstate neviditeľn­á. Svojich vlastných kandidátov mala iba v menších mestách ako napríklad v Šamoríne, výrazné úspechy však nedosiahla a získala iba šesť starostov.

Na južnom Slovensku sa zrodil zaujímavý výsledok aj v obci Dolný Bar, kde kandidoval poslanec za OĽaNO Peter Cseh proti doterajšie­mu starostovi Oskárovi Bereczkovi známemu z kauzy Gorila. Bereczk mal spolu s bývalým generálnym prokurátor­om Dobroslavo­m Trnkom vydierať Jaroslava Haščáka nahrávkami Gorily, obvinený však nikdy nebol. Bereczk bol kandidátom Smeru, Hlasu a Aliancie a voľby v Dolnom Bare vyhral so 72,1 percenta hlasov.

Csehov kolega z poslanecké­ho klubu OĽaNO György Gyimesi v týchto voľbách nekandidov­al, no niektorí analytici predpoklad­ali, že v prípade neúspechu Aliancie môže po regionálny­ch voľbách oznámiť založenie vlastnej strany. Gyimesi totiž v uplynulých mesiacoch viackrát zdôrazňova­l neschopnos­ť Aliancie osloviť Maďarov na Slovensku a to, že podľa neho Maďari na Slovensku potrebujú „poriadnu stranu“.

získal v Trnavskom kraji kandidát na župana József Berényi

 ?? FOTO – TASR ?? Tibor Csenger získal v Nitriansko­m kraji vyše 16 percent hlasov.
FOTO – TASR Tibor Csenger získal v Nitriansko­m kraji vyše 16 percent hlasov.
 ?? FOTO – NAPUNK ??
FOTO – NAPUNK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia