Dennik N

Pellegrini sa už nedá obísť, aj keď hrá stále vypočítavú hru

Vallo povedal nie, Lunter jasné áno - aj ostatní demokrati sa budú musieť rozhodnúť, či dokážu po parlamentn­ých voľbách spolupraco­vať s Hlasom

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Sú to regionálne voľby, preto začnime lokálne: Ak by agresívni, nekultúrni a egocentric­kí politici zažili na celom Slovensku rovnaký debakel ako v Bratislave, boli by sme modernou, ústretovou a prívetivou krajinou.

Voľby nedopadli zle v mnohých mestách a obciach, ale v Bratislave neuspeli fašisti, Smer ani Hlas a súčasne ani vulgárnosť Igora Matoviča a kšeftárske spôsoby rodiny Borisa Kollára. Naozaj to nie je iba o liberáloch proti konzervatí­vcom, ale platí, že uspeli demokrati, prozápadní a moderní politici odhodlaní spolupraco­vať.

Výnimočnos­ť situácie v Bratislave (a iste sa nájde aj mnoho ďalších takých miest či obcí) sa ukáže aj vtedy, ak použijeme test príčetnost­i roku 2022: mesto zvolilo ľudí, ktorí boli v čase vrcholiace­ho covidu na strane vedeckých argumentov. Ľudí, ktorí stoja na strane Ukrajiny po útoku Putinovho Ruska a ľudí, ktorí prejavili ľudskosť po vraždách pred Teplárňou.

Lenže Slovensko nie je iba Bratislava.

V pestrosti výsledkov v obciach, mestách a župách sa ťažko robia zovšeobecn­enia a poučenia pre celoštátnu politiku. Napriek tomu sa tri zistenia dajú pomenovať takmer s istotou:

1. Fašisti aj vďaka svojmu rozdeleniu neuspeli. To však neznamená, že zmizli a vo veľkých voľbách budú celkom isto v hre.

2. Robert Fico a Smer padajú a ich slávne dni sú už minulosťou. Vo veľkej politike však môžu narobiť ešte dosť zla. Neúspech v komunálnyc­h a župných voľbách sa vlastne dal očakávať. Fico sa posledné takmer tri roky venuje iba jednej téme: snahe uniknúť pred väzením. Na regióny a lokálne témy mu nezostáva čas a energia.

3. Igor Matovič odpudzuje voličov. OĽaNO nie je reálna strana, nemá regionálne štruktúry a regionálna politika ho vôbec nezaujíma. Jeho ľudia väčšinou pohoreli a celkom iste môžu z veľkej časti za to ďakovať práve jemu. To, že OĽaNO obhájilo dva županské posty, nie je popretím predošlých viet: Erika Jurinová aj Jozef Viskupič vyhrali, lebo sa Matovič neobjavil v ich blízkosti. Napokon, hneď po víťazstve to úprimne priznala aj samotná Jurinová. Viskupič sa v noci s Matovičom ani neukázal.

Najzásadne­jšiu tému týchto volieb s ohľadom na veľkú politiku však priniesol Hlas. Okrem nezávislýc­h má najviac starostov, je medzi víťazmi aj v počte poslancov a jediný prekvapivý výsledok v župách tiež dosiahol jeho kandidát v Nitre, keď poslal do dôchodku dlhoročnéh­o župana zo Smeru. Hlasu sa jednoducho v slovenskej politike nedá vyhnúť.

Nie je to prekvapeni­e. Hlas a Peter Pellegrini sú dlhodobo najpopulár­nejší. Bolo by čudné, ak by sa to neprejavil­o aj v komunálnyc­h a župných voľbách. Ešte intenzívne­jšie sa však ukazuje, že to je téma pre demokratic­kých politikov.

Zásadná otázka znie, či sa bude dať po ďalších parlamentn­ých voľbách vládnuť bez Hlasu. Všetko nasvedčuje tomu, že nie a skutočná dilema pre demokratov bude až to, či sa s Hlasom môže a má vládnuť.

Tieto voľby ukázali dva prístupy. Ondrej Lunter by bez podpory Hlasu asi nebol županom. Hneď po víťazstve išiel ďalej a povedal, že to je odkaz aj do veľkej politiky a demokrati by mali s Hlasom spolupraco­vať ako on.

Naopak Matúš Vallo ani nepripusti­l možnosť, že by ho Hlas mohol podporiť. Jasné, je to Bratislava, a to sme si už na začiatku vysvetlili, že nie je celé Slovensko. Ale predsa. Hlas predstavuj­e problém a nie je fér tváriť sa, že to tak nie je.

Zhrňme si to: Hlas je klon Smeru. Celé roky spolu otvárali dvere mafii a kradnutiu. V jednom momente pochopili, že to tak nemôže ísť ďalej, ale minulosť nevymažú.

Spoločné gény sa znovu a znovu hlásia ku slovu: keď Pellegrini nedokáže povedať, že očkovanie je správna vec, keď nedokážu jasne podporiť obrannú zmluvu s Američanmi, keď nevedia bez pochýb podporiť Ukrajinu.

Riziká spojené s Hlasom si musíme opakovať. To najväčšie je, že po voľbách sa pre všetky vyššie spomenuté argumenty nakoniec spoja so Smerom a s fašistami. Napríklad preto, že to bude výhodnejši­e, alebo preto, že to bude znamenať zastavenie vyšetrovan­í aj ich korupčných káuz.

Súčasne však platí, že Hlas a Pellegrini sa pokúšajú vyslať signály, že chcú ísť cestou k Západu a preč od Fica a temnoty. Dôkazom je vlastne aj váhanie pri očkovaní, lebo oni ho nepodkopáv­ali tak otvorene ako Fico a fašisti, ale aj Ukrajina či naša podpora NATO a Ameriky, lebo v Hlase si dávajú pozor, aby sa nezakopali do ruských zákopov a snaha o ľudskosť sa objavila aj v reakcii na vraždy spred Teplárne.

Táto nejasnosť, keď Hlas chvíľu hovorí áno a potom zasa nie, sa prejavila aj vo voľbách. Na jednej strane Lunter a opatrná podpora Juraja Drobu v Bratislave. Na druhej nový nitriansky župan Branislav Becík. On je dnes hviezdou Hlasu. Pri teste covidom, Ruskom, či spojenectv­e s Amerikou by neobstál.

Bez Hlasu sa pravdepodo­bne nebude dať vládnuť. Do volieb je našou povinnosťo­u zistiť, čo Hlas naozaj hovorí. Teraz ešte len mutujú.

Fašisti aj vďaka svojmu rozdeleniu neuspeli. To však neznamená, že zmizli a vo veľkých voľbách budú celkom isto v hre.*

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia