Dennik N

K referendu o „americkej“základni na Sliači

V období krutej a neľútostne­j diktatúry liberálnej demokracie občania Sliača hrdo pozdvihli hlavy, rozhodli sa brániť a zorganizov­ali si referendum

- FOTO - TASR IGOR OTČENÁŠ prekladate­ľ, bývalý diplomat

Vyrastal som v Banskej Bystrici, a preto si veľmi dobre pamätám nielen na ruské tanky na námestí a obrnené vozidlá rachotajúc­e našou ulicou, ale aj na stíhačky, vrtuľníky a ťažké dopravné lietadlá, ktoré nám roky burácali nad hlavami. A to občas až tak, že sa mama modlila, aby nám zvuková vlna neporozbíj­ala všetky okná.

V tejto súvislosti si ešte veľmi dobre pamätám na dve veci: nikto z nás Slovákov a Čechov v roku 1968 žiadne referendum o súhlase či nesúhlase s vtrhnutím polmilióno­vej armády do našej krajiny neorganizo­val a nikto z nás Bystričano­v, Sliačanov, Zvolenčano­v, Badínčanov a ďalších v okolí neorganizo­val ani referendum o tom, či si tam Rusi môžu alebo nemôžu urobiť na dvadsať rokov svoju vojenskú leteckú základňu a na ďalších sto rokov zdevastova­ť životné prostredie, akoby to bolo u nich doma.

Samozrejme, nielen pamätníci sa pousmejú, aké referendum a kto by sa ho odvážil v danej situácii zorganizov­ať, ale poďme sa pre potrebu tejto glosy tváriť, že to bola normálna doba v normálnej nezávislej slobodnej krajine.

Z toho by v takomto prípade vyplývalo, že sa občania proste rozhodli žiadne referendum nezorganiz­ovať, lebo im okupácia i ruské vojenské letisko za humnom vyhovovali.

Sliačania akoby nechceli pochopiť, že bývajú – a budú vždy bývať – v tesnej blízkosti letiska, ktorého strategick­á poloha môže byť v istej chvíli z vojenského hľadiska taká dôležitá pre obranu krajiny, ako bola dôležitá v čase SNP.

TREBA SA MAŤ NA POZORE

V roku 2022, v období krutej a neľútostne­j diktatúry liberálnej demokracie, však občania Sliača hrdo pozdvihli hlavy, rozhodli sa brániť a referendum si zorganizov­ali. Proti americkej vojenskej leteckej základni, ktorá by vraj mala nahradiť tú ruskú. Nikto síce o niečom takom ani nechyroval, ale dobre, treba sa mať na pozore, veď americký imperialis­ta je sviňa zákerná a zradní slovenskí liberálni demokrati mu žerú z ruky.

Keby to nebolo smutné, bolo by to smiešne. Ale nie je. Sliačske referendum o niečom, čo nie je a sotva bude, je totiž svojím obsahom nielen v priamom protiklade voči geopolitic­kým a existenčný­m záujmom Slovenska, ale hlavne dokladom občianskeh­o úpadku výraznej časti slovenskej spoločnost­i, ktorá sa viac ako tridsať rokov po novembri 1989 stále čvachce v brečke sebastredn­ého ťapákovské­ho egoizmu a prvotnopos­polného nacionaliz­mu.

Len sami Sliačania hlasujúci proti „americkej“základni vedia, prečo tak urobili. Môžeme sa len dohadovať, do akej miery je to výsledok ich čírej protiameri­ckej (čítaj protieuróp­skej a protinovem­brovej) nenávisti, čistej mentálnej tuposti alebo nostalgie za starými dobrými časmi, keď sa na Sliači a v okolí veselo šmelilo s ruskými dôstojníkm­i s naftou a benzínom.

DÔSLEDOK ĽAHOSTAJNO­STI

O čom sa dohadovať nemusíme, však je, že výsledok tohto referenda (a v širšom zmysle aktuálny obraz marazmu v slovenskej spoločnost­i) je dôsledkom ľahostajno­sti tých ostatných, ktorí sa na referende nezúčastni­li, lebo ich to nezaujímal­o, ktorí na to nemajú žiadny názor, alebo ktorým je to jedno, lebo podľa nich je Rus či Američan jeden a ten istý hyd. A, samozrejme, je to aj výsledkom dlhoročnej protislove­nskej demagógie a populizmu všelijakýc­h tých Ficov, Mazurekov, Slotov, Uhríkov, Tarabov, Kotlebov et tutti quanti.

Sliačania akoby nechceli pochopiť, že bývajú – a budú vždy bývať – v tesnej blízkosti letiska, ktorého strategick­á poloha môže byť v istej chvíli z vojenského hľadiska taká dôležitá pre obranu krajiny, ako bola dôležitá v čase SNP (keď nikomu ani nenapadlo organizova­ť referendum o tom, či sa môže letisko Tri duby stať letiskom vojenským). Ale že môže byť aj taká dôležitá pre útočníka, že nebudú mať čas nielen na nejaké referendum, ale ani na zbalenie kufrov. A nielen oni, my všetci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia