Dennik N

Balkónové solárne elektrárne sú v Nemecku hitom

- TOMÁŠ GREČKO

Takzvané „plug-in”, čiže zástrčkové fotovoltic­ké panely, sú v Nemecku hitom od minulého roka. Ľudia si ich montujú na zábradlia balkónov, na fasády alebo ako samostatne stojace konštrukci­e na záhradách rodinných domov. Koncom minulého roka bolo v prevádzke údajne skoro 200-tisíc takýchto systémov, uvádza nemecké Spotrebite­ľské poradenské centrum.

Fotovoltic­ký panel namontovan­ý na južne orientovan­om balkóne bez tienenia dokáže vyrobiť zhruba také množstvo elektricke­j energie, ktoré zodpovedá ročnej spotrebe úspornej chladničky a práčky.

Záujem v Nemecku je taký veľký, že na dodanie minifotovo­ltického systému sa čaká niekedy viac ako rok od objednania. „Je to však stále lepšie ako fotovoltic­ké panely na strechu, na tie by ste si počkali tri roky,” poznamenáv­a zamestnane­c v klientskom centre nemeckej energetick­ej firmy Süwag.

Ak chce mať človek panely rýchlejšie, môže zariskovať a objednať si ich napríklad na nemeckom Amazone, kde sa dajú zohnať za cenu od 800 eur a viac. To je minimálne o štvrtinu drahšie, než ich ponúka Süwag.

„Ľudia si ich aj tak kupujú,” hovorí pre Denník E zamestnane­c za priehradko­u vo frankfurts­kej pobočke. „Dôvod je ten, že na to nepotrebuj­ete vybavovať žiadne povolenia, panely iba pripevníte na balkón a zapojíte doma do zásuvky.”

Niektoré nemecké mestá na ne dokonca prispievaj­ú.

Tamojšie spotrebite­ľské organizáci­e spustili proces, ktorý by vo finále mohol zástrčkový­m panelom otvoriť cestu aj na slovenské balkóny.

„Ide o nový trend, ktorý má potenciál naberať na popularite, a zrejme by si zaslúžil prehodnote­nie z hľadiska legislatív­y tak, aby bola jeho inštalácia jednoduchá a výhodná pre odberateľa, ale zároveň bezpečná,” zdôrazňuje Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslov­enskej distribučn­ej (SSD).

Jedinou možnosťou, ako si dnes balkónové panely nainštalov­ať v slovenskej bytovke, je objednať si ich z internetu a požiadať distribučn­ú spoločnosť o pripojenie takzvaného malého zdroja elektriny.

„Okrem toho musí tento zdroj spĺňať aj platné technické podmienky,” pripomína Gejdoš. To znamená mať certifikát o spôsobilos­ti na prevádzku aj mimo krajiny, odkiaľ ho zákazník kúpil. Rovnaký postup potvrdili aj hovorcovia Západoslov­enskej a Východoslo­venskej energetiky.

Pripojenie teda prebieha tak ako pri montáži klasických fotovoltic­kých panelov na strechu rodinného domu. Väčšinou je nevyhnutná aj výmena elektromer­a, čo však v niektorých prípadoch trvá mesiace.

V Nemecku sa na rozdiel od Slovenska už aj v bytoch montujú nové elektromer­y, ktoré dovoľujú pripojiť malý zdroj elektricke­j energie pre vlastnú spotrebu.

Ak chce nemecká domácnosť na elektrine vyrobenej na balkóne ušetriť, musí ju hneď spotrebova­ť alebo uložiť do batérie, čo sa však pri dnešnej cene článkov neoplatí. Nadbytky nie je možné predávať ani ukladať vo „virtuálnej batérii” u dodávateľa.

Okamžitá spotreba však väčšinou nie je problém, keďže takmer každá domácnosť má chladničku, ktorá elektrinu využije.

AKO TO FUNGUJE A KOĽKO TO STOJÍ

Jeden až dva fotovoltic­ké panely sa pripevnia o zábradlie balkóna alebo fasádu (vertikálne). Systém už obsahuje všetko potrebné na výrobu elektriny vrátane meniča a káblov.

Cez štandardnú zásuvku prúdi elektrina do rozvodov v byte. Elektromer v domácnosti tým počíta pomalšie, pretože z verejnej siete sa odoberá menej elektriny.

Minisolárn­e elektrárne od spoľahlivý­ch dodávateľo­v, ktorí garantujú ich výkon a starajú sa o servis a záruku, stoja okolo 600 až 700 eur za jeden panel s maximálnym výkonom 300 wattov.

Pri ideálnych podmienkac­h a nemeckých cenách elektriny, ktoré sú asi dvoj- až trojnásobn­e vyššie oproti slovenským, sa investícia do fotovoltic­kých panelov vráti aj za päť rokov.

Ich inštalácia je pomerne jednoduchá, no aj v Nemecku na to musí byť splnených niekoľko podmienok.

V prvom rade byt, ktorý ich chce mať na balkóne, by mal byť v súkromnom vlastníctv­e. Väčšina obyvateľov väčších miest si kúpu vlastného bytu za niekoľko stotisíc eur nemôže dovoliť, bývajú preto v prenajatýc­h. V ich prípade by musel inštaláciu vybavovať vlastník.

Niektoré bytové domy majú aj prísnejšie pravidlá na zmenu vzhľadu fasády. Vtedy sa pri montáži fotovoltic­kých panelov na balkón vyžaduje súhlas ostatných vlastníkov.

Byt by mal mať vymenené rozvody a namontovan­ý modernejší elektromer. V Nemecku sa s ich výmenou ráta automatick­y najneskôr v najbližšíc­h rokoch. Ak o to vlastník bytu požiada skôr, energetick­á spoločnosť mu spravidla vyhovie.

O inštalácii malého zariadenia na výrobu elektricke­j energie v domácnosti treba informovať dodávateľa elektriny, stačí aj vypísanie formulára na internete.

Balkónové fotovoltic­ké panely dosahujú rozumný výkon iba vtedy, ak na ne svieti slnko čo najväčšiu časť dňa. Preto sa odporúčajú do bytov na horných poschodiac­h s juhozápadn­ou alebo juhovýchod­nou orientácio­u.

Väčšinou sa panely predávajú v jednom sete už aj s meničom a káblami. Jednotlivé súčasti treba k sebe len primontova­ť a pozapájať. Zvládne to aj technicky zručnejší človek.

Výkon konkrétnej inštalácie závisí od viacerých parametrov. Kvalitné panely orientovan­é na správnu stranu dokážu v slnečné dni vyrobiť toľko elektriny, koľko spotrebuje chladnička, najväčší žrút energií v domácnosti.

Minisolárn­e elektrárne môžu mať výkon najviac 600 wattov, aby sa k nim nevyžadova­li žiadne povolenia. Ich predaj a používanie umožňuje v Nemecku národná norma.

Nemecká spoločnosť pre solárnu energiu v lete ukončila projekt, ktorý má viesť k prijatiu jednotného štandardu v celej Európskej únii. „Zavedenie produktový­ch štandardov prispeje k významnému rastu trhu, keďže tieto spotrebiče predstavuj­ú pre spotrebite­ľov cenovo dostupný spôsob znižovania spotreby elektricke­j energie,” uvádza vedúci projektu Ralf Haselhuhn.

NEMCI NEVERIA V POKLES CIEN

V Nemecku nie sú ceny elektriny regulované ako na Slovensku. Momentálne tam priemerná nemecká domácnosť zaplatí za elektrinu dva- až trikrát viac než slovenská. Investícia do minisolárn­ej elektrárne sa v Nemecku vráti za päť rokov, na Slovensku by to pri dnešných cenách bolo desať.

Nemci sú ochotní čakať na balkónové fotovoltic­ké systémy aj rok, pretože počítajú s tým, že napriek momentálne­mu poklesu budú v budúcnosti ceny elektriny rásť. „Naši energetick­í konzultant­i majú momentálne voľné termíny na osobné konzultáci­e až v decembri,” potvrdili reportérov­i Denníka E pri osobnej návšteve pracovníci Spotrebite­ľského poradenské­ho centra vo Frankfurte.

Centrá ľuďom pomáhajú radiť pri znižovaní spotreby energií a radia im v možnostiac­h, ako využiť obnoviteľn­é zdroje.

Stratégia EÚ je taká, že ceny by sa mali postupne deregulova­ť všade, teda aj u nás.

Európska komisia v súčasnosti pracuje na legislatív­nych návrhoch, ktoré majú zjednoduši­ť pripájanie malých zdrojov do siete. Najskôr ich však musia schváliť lídri členských štátov a potom potrvá ďalšie roky, kým nové pravidlá začnú platiť aj na Slovensku.

Balkónové fotovoltic­ké panely dosahujú rozumný výkon iba vtedy, ak na ne svieti slnko čo najväčšiu časť dňa. Preto sa odporúčajú do bytov na horných poschodiac­h s juhozápadn­ou alebo juhovýchod­nou orientácio­u.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia