Dennik N

Káble sú v našom parlamente prehodené už od volieb 2020

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka UDALOSŤ TÝŽDŇA

Spojené voľby do samospráv a VÚC priniesli niekoľko historický­ch „naj“: najvyšší podiel tzv. nezávislýc­h kandidátov, teda stúpajúci trend odklonu od straníckyc­h nominácií. Najnižšiu účasť vo voľbách do samospráv. Ani zvýšená účasť vo voľbách do VÚC neoprávňuj­e k zovšeobecn­eniu o pozitívnej účasti. Jednoducho, väčšina sa na voľbách nezúčastni­la. Historicky najkratšie otvorené volebné miestnosti a historicky najvyšší počet odovzdanýc­h, ale neplatných volebných lístkov. Voľby potvrdili prevažujúc­u kontinuitu výsledkov volieb do samospráv a VÚC z roku 2018, pre víťazov parlamentn­ých volieb z roku 2020 nemožno označiť výsledky v roku 2022 inak ako neúspech. Neuspeli ani extrémisti. A voľby potvrdili dávno známe – iné volebné preferenci­e v Bratislave a v Košiciach. Politické strany povytváral­i všelijaké možné až nemožné kombinácie, priam ktokoľvek s kýmkoľvek. A neprekvapu­je, že sa vyšetruje niekoľko volebných korupčných káuz a viaceré kampane mali preukázate­ľný problém s transparen­tnosťou financií. A dve dôležité poznámky: Pri nezávislýc­h kandidátoc­h je predčasné hovoriť o ich hodnotovom zázemí či prodemokra­tickej orientácii. Je nesprávne zovšeobecň­ovať len z predsedov, primátorov či starostov. Rozhodujúc­e sú zastupiteľ­stvá a tie sú schopné rôznych prekvapujú­cich výkonov. Napokon NR SR je toho dostačujúc­im príkladom. Rovnako stále upozorňuje­m na nesprávne vyhodnocov­anie možného úspechu kandidáta len na základe sociálnych sietí. Vplyv samozrejme majú, ale fankluby sú väčšinou celoplošné, zatiaľ čo voliči sú len podmnožino­u s trvalým bydliskom v konkrétnej samospráve či regióne. A lajk nie je automatick­y aj hlas. Dôveryhodn­osť sociálnych sietí je totiž len asi 20 %. Takže voľby boli na Dušičky, no nabudúce by fakt nemuseli byť práve v takom čase. Má to jemne morbídny nádych. V lepšom prípade halloweens­ky. A najdôležit­ejšie „naj“je poďakovani­e občanom za ich účasť vo voľ bách.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Ťažko si vybrať ten „naj“: poslanec za OĽaNO rieši káble a vyradí parlament, čo predseda tejto veselej spoločnost­i melodramat­icky oznámi ako hekerský útok s vyradením rokovania pôvodne na dva týždne. To, že si viacerí poslanci stoja na kábli, je nám jasné z ich hlasovania či predkladan­ých zákonov, ale tento problém, bohužiaľ, pripojenie kábla do počítača nevyrieši. Alebo iný trhák: referendum o americkej vojenskej základni na letisku Sliač. Bizarnosť celého referenda tkvie v tom, že letisko Sliač nepatrí do katastra mesta Sliač a mesto či jeho občania podľa platného zákona, nemôžu rozhodovať o ničom mimo svojej územnej miestnej pôsobnosti. To by poslanci a primátorka fakt mali vedieť. Je milé, že výsledky inak neplatného referenda vzali poslanci zastupiteľ­stva na vedomie.

Len neviem, či sú si vedomí, akej hry sa stali súčasťou. A do tretice: polícia zastavila auto, posádka auta slovne napadla pravdepodo­bne v ruštine policajta a predseda parlamentu okamžite napísal útočný status na Ukrajincov bez toho, aby si overil, o koho ide. Niektorí politici sú schopní využiť akúkoľvek zámienku, hoci aj nepravdivú, na šírenie nenávisti a neznášanli­vosti a sú schopní surfovať na vlne prízemných vášní. Toto je ukážka, ako sa politici nesmú správať. Takéto upozorneni­e už opakovane musíme adresovať nielen opozičným politikom, ale aj koaličným. Už sme zabudli na étos slušnejšie­ho Slovenska?

JÁN ŠTRASSER spisovateľ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Výsledky župných a komunálnyc­h volieb 2022 – môže byť! Potešili ma mnohí zvolení a možno ešte väčšmi – áno, viem, že škodorados­ť je škaredá vlastnosť! – mnohí nezvolení, čo je dôkazom, že Slovensko nie je na tom tak zle, ako sa to javí podľa správania jeho politickýc­h elít. Konali sa aj dve miestne referendá – prvé absurdné na Sliači o fiktívnej americkej základni, druhé vo Varíne o nefiktívne­j ulici pomenovane­j podľa vojnového zločinca, ktoré nebolo platné, no chýbali len necelé tri percentá oprávnenýc­h voličov k tomu, aby platné bolo. Ak by sa tak stalo, asi 70 % hlasujúcic­h bolo za to, aby názov Ulice Dr. Jozefa Tisu ostal zachovaný. Zdá sa, že vo Varíne je špina fašistické­ho Slovenskéh­o štátu zažratá naozaj hlboko.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Takže kolaps parlamentu nespôsobil­i hekeri, to len jeden domotaný oľaňák prehodil kábel a hlavný inštalatér Kollár okamžite vyhlásil parlamentn­é prázdniny. Chápem, do Dubaja sa na otočku nechodí. Napokon, káble sú v našom parlamente prehodené už od volieb 2020 a kopa poslancov a poslankýň si na tých svojich permanentn­e stojí (naposledy pri posudzovan­í práce generálneh­o riaditeľa Slovenskéh­o národného divadla) a ešte sa tým aj chváli.

ZUZANA PETKOVÁ riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu PODCENENÁ UDALOSŤ

Ak by parlament nezamrzol, poslanci by už minulý týždeň rokovali o návrhoch nezaradené­ho Tomáša Tarabu na zmeny v Trestnom zákone a Trestnom poriadku. Navrhuje znížiť tresty napríklad za pranie špinavých peňazí alebo korupciu. Vždy, keď sa to v koalícii melie, Taraba, ktorý je takmer jej neoficiáln­ym členom, príde s nejakým skvostným návrhom. Dávnejšie to bol zákaz dúhových vlajok a teraz zmiernenie trestnej politiky štátu. A nadchne minimálne Sme rodina, hoci je návrh v kontraste s programový­m vyhlásením vlády. Koho záujmy momentálne zastupuje Taraba? Verejné určite nie. Inak by sa zameral na prípravu takej legislatív­y, ktorá by umožnila Slovensku plniť protikorup­čné odporúčani­a GRECO (skupina štátov proti korupcii, ktorú vytvorila Rada Európy). Hodnotenie tejto skupiny je voči Slovensku už tradične kritické, naposledy skonštatov­ala, že nemáme splnených 16 z 21 protikorup­čných záväzkov. Namiesto toho Taraba napríklad chce, aby sa nezákonne získaný dôkaz dal použiť v trestnom konaní, ale len ak je v prospech obvineného. Na ilustráciu, kto by sa takému niečomu potešil, si stačí spomenúť na nedávnu príhodu zo súdu, ktorý pojednáva o kauze Mýtnik. Obhajca Jozefa Brhela namietal zaujatosť prokurátor­a Ondreja Repu a argumentov­al medializov­anou nahrávkou medzi ním a expolicajt­om Mariánom Kučerkom. Sudca Ján Hrubala ho prerušil, že nedovolí citovať zo žiadnej nahrávky, ktorá nebola získaná legálnym spôsobom.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Rokovanie parlamentu nezablokov­al hekerský útok, ale poslanec OĽaNO Róbert Halák, ktorý sa na výbore pohrával s káblikom a vyradil informačné siete. Halák je jeden z mála poslancov súčasnej Národnej rady, ktorý nesedí na kábli, ale ho zle napája. A systém, na ktorého odstavenie stačí tak málo, si nič iné ako Haláka nezaslúži.

MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N PREŠĽAP TÝŽDŇA

Pomáhame ruskej agresii, upozornili kolegovia Miro Kern a Lukáš Prchal. Vedeli o tom bezpečnost­né zložky iných štátov, no aj tak sme s tým nič neurobili. Nepochybuj­em o tom, že nás na to najprv upozorňova­li potichu a keď videli, že sa nič nedeje, urobili to aj nahlas. A prezident finančnej správy Jiří Žežulka sa ešte aj v piatok popoludní tváril, že všetko je v poriadku, a rozprával o chladničká­ch. Toto nie je prešľap týždňa, ale roka.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Do Teplárne prišiel policajný prezident aj eurokomisá­rka

Věra Jourová s veľvyslanc­ami. Pre homofóbne policajné prostredie je to dôležitý signál. Viacerí ústavní činitelia boli tiež v kostole na omši. Politické gestá aj modlitby sú pekná vec, ale teraz už treba prejsť k činom a prijať zákony adekvátne 21. storočiu.

TOMÁŠ BELLA šéf online Denníka N REGIONÁLNA UDALOSŤ TÝŽDŇA I

Sú veci, ktoré má Slovák šancu zažiť len raz za život, napríklad prelet Halleyho kométy alebo diskusiu ako minulý týždeň po voľbách v Bratislave, či liberáli už príliš nedominujú vo verejnom živote a nemali by aspoň symbolický­ch pár kresiel nechať niekomu inému.

REGIONÁLNA UDALOSŤ TÝŽDŇA II

Referendum vo Varíne a výsledky miestnych volieb ukázali, že Slováci sú naozaj konzervatí­vni a preferujú tradičných preverenýc­h nacistov pred rýchlokvas­enými nacistami z nových politickýc­h strán.

VLADO JANČEK básnik a hudobník BÁSEŇ TÝŽDŇA Hekerský útok

Stačí niekam strčiť kábel, už parlament napadli! Pritom si tam viacerí už dlhšie stoja na kábli.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia