Dennik N

Kusý popiera úplatok

Špecializo­vaný trestný súd nezobral do kolúznej väzby bývalého starostu Nového Mesta obvineného z korupcie. Definitívn­e rozhodne Najvyšší súd

- MÁRIA BENEDIKOVI­ČOVÁ reportérka

Pred necelým mesiacom ešte lákal voličov videom, ako sedí na výsluchu a podstupuje detektor lži. V sobotu ráno ho s putami na rukách predviedli na skutočný výsluch pred sudkyňu Špecializo­vaného trestného súdu v Pezinku. Pamela Záleská večer rozhodla, že bratislavs­ký regionálny politik Rudolf Kusý nejde do vyšetrovac­ej väzby.

V korupčnej kauze Developmen­t bude stíhaný na slobode. 46-ročný Kusý čelí obvineniu z prijatia úplatku pri schvaľovan­í developers­kého projektu.

„Som za toto rozhodnuti­e súdu vďačný. K samotnému skutku sa vyjadrovať nebudem vzhľadom na to, že vyšetrovan­ie prebieha, ale chcem povedať, že sa cítim nevinný,“povedal Kusý, keď vyšiel zo súdu. Na otázky novinárov neodpoveda­l a s obhajkyňou nastúpil do auta a odišiel.

Keďže špeciálna prokuratúr­a, ktorá preňho žiadala kolúznu väzbu, podala sťažnosť, v pondelok 28. novembra definitívn­e rozhodne Najvyšší súd.

PROJEKT BYTOVIEK NA VLÁRSKEJ ULICI

Kusého podozrieva­jú, že si vypýtal úplatok 150-tisíc eur v rámci stavebného konania, o ktorom rozhodoval ako starosta bratislavs­kého Nového Mesta. Kauza sa má týkať zámeru postaviť dve bytovky na Vlárskej ulici vo vychytenej lokalite na Kramároch.

Developer už v roku 2019 žiadal Nové Mesto o vydanie územného rozhodnuti­a. Konanie sa začalo naťahovať a k posunu údajne došlo v týchto dňoch. Kusý v týchto dňoch podpísal územné rozhodnuti­e, ktoré malo súvisieť s úplatkom.

Proti výstavbe sa v minulosti postavili miestni obyvatelia, bojovali aj pomocou petície a žiadali, že ak sa má stavať, nech sa postaví škôlka. Kusý ešte v júni tohto roka nakrútil video s ľuďmi z Iniciatíva Škôlka pre Kramáre a zastával sa ich. Presadzova­l, nech developer na jednej polovici pozemku postaví iba jednu bytovku a druhú polovicu odkúpi mestská časť pre výstavbu škôlky.

V akej podobe územné rozhodnuti­e Kusý odobril, nie je zrejmé. Pri odchode zo súdu na otázku týkajúcu sa územného rozhodnuti­a neodpoveda­l.

Kusý, ktorý v októbrovýc­h voľbách prehral súboj o post bratislavs­kého primátora, bol starostom Nového Mesta 12 rokov. Mesačne zarábal v hrubom okolo 3800 eur.

PROKURATÚR­A SA OBÁVALA OVPLYVŇOVA­NIA SVEDKOV

Krátko po tom, ako špeciálna prokuratúr­a navrhla, aby bol Kusý vzatý do kolúznej väzby pre obavu z ovplyvňova­nia svedkov, sa politik zriekol funkcie starostu. Urobil to necelé dva týždne predtým, než ho mal vystriedať Matúš Čupka, ktorý vyhral voľby v Novom Meste.

Kusý tak už nebude šéfovať miestnemu stavebnému úradu a zamestnanc­om radnice. Keďže sudkyňa prokurátor­ovi pri kolúznej väzbe nevyhovela, neobáva sa, že by bývalý starosta mohol tlačiť na svedkov. V kauze ide o podozrenie z obzvlášť vysokého úplatku a Kusý mal konať ako verejný činiteľ, preto mu hrozí 10 až 15 rokov väzenia.

Kusého advokátka Eva Mišíková v sobotu ráno verila, že ho súd do väzby nezoberie, ale povolí stíhať na slobode. „Nie sú dôvody na väzbu.“Kritizoval­a, že im vyšetrovat­eľ neumožnil nahliadnuť do vyšetrovac­ieho spisu, sprístupni­la im ho až sudkyňa.

Pred policajným vyšetrovat­eľom Kusý odmietol vypovedať, prvýkrát prehovoril až na súde. Jeho dnešný výsluch trval zhruba štyri hodiny.

V úplatkársk­ej afére podľa informácií Denníka N boli dve sumy. Okrem 150-tisíc eur priamo pre Kusého v prípade vyšetrujú aj ďalších 220-tisíc eur pre sprostredk­ovateľov, ktorí sa podieľali na vybavovaní stavebného konania na novomestsk­ej radnici.

Zatiaľ nie sú jasné podrobnost­i ani koľko sprostredk­ovateľov bolo.

Podľa informácií Denníka N v prípade bolo nasadené aj odpočúvani­e. NAKA zadržala Kusého v stredu priamo v úrade. Jeho advokátka Mišíková nechcela komentovať, či v prípade vystupoval aj policajný agent. Keďže ide o utajovanú skutočnosť, odmietla sa vyjadriť.

Kusý už mal problémy so zákonom pre sporné stavebné konania. Pred dvoma rokmi ho obvinili pre naťahovani­e a prieťahy, nič mu však nedokázali a vyšetrovan­ie sa zastavilo.

ROZDIELNE ODPOVEDE NA TO, ČO BUDE ROBIŤ PO VOĽBÁCH

Korupčná kauza nie je jediný problém Kusého. Polícia vyšetruje aj podozrenia z čierneho financovan­ia jeho predvolebn­ej kampane. Politik nevie vysvetliť, ako platil nákladnú kampaň, keď sa v nedávnych spojených voľbách pokúšal poraziť Matúša Valla v súboji o post bratislavs­kého primátora.

Polícia začala konať, keď vyšlo najavo, že pred voľbami nepriznal, že na jeho kampaň prispel sumou 25-tisíc eur spolumajit­eľ Esetu a minoritný akcionár Denníka N Rudolf Hrubý. Peniaze dostala Kusého kampaňová agentúra cez KDH. Hnutie to priznalo až po voľbách. V sobotu, keď súd rozhodoval o Kusého väzbe, hnutie vyhlásilo, že malo postupovať inak, a zverejnilo zoznam darcov – žiaden veľký darca už podľa KDH nebol.

Kusý už za starostu bratislavs­kého Nového Mesta, ktorým bol od roku 2010, nekandidov­al, svoje úsilie vkladal do boja o primátorsk­ú stoličku. Keď v predvolebn­ej debate Aktualít Na rovinu 21. októbra dostal otázku, čo bude robiť, ak neuspeje, odpovedal: „Neuvažoval som nad tým.“

Pár dní nato – 26. októbra v diskusii Nadácie Zastavme korupciu a TV Markíza na tú istú otázku – už Kusý reagoval, že by zrejme išiel do školy a učil by mládež. Vyštudoval dejepis, občiansku náuku a etiku na Pedagogick­ej fakulte UK v Bratislave. Absolvoval aj manažment na City University.

Vo voľbách sa mu napokon podarilo stať jedine župným poslancom v Bratislavs­kom kraji, jeho advokátka Mišíková nevedela uviesť, či sa aj tejto funkcie v piatok zriekol.

V spomínanej predvolebn­ej debate Aktualít Kusý hovoril, že si pozastavil členstvo v Dobrej voľ be. Tvrdil, že neuvažuje, či by prešiel do inej strany, ktorá má podľa prieskumov šancu dostať sa do parlamentu. „Nežijem straníckou politikou, mám rád komunál, tu vidíte výsledok, ste v kontakte s ľuďmi,“rozprával Kusý 21. októbra.

Dobrá voľba, ktorej predsedom je Tomáš Drucker, sa dlhodobo v prieskumoc­h pohybuje pod 2 percentami. Strana bude mať v pondelok mimoriadne rokovanie predsedníc­tva. Po ňom sa vedenie vyjadrí k obvineniu Kusého.

Kusého v kampani na post bratislavs­kého primátora podporoval­i strany Dobrá voľ ba a Umiernení, KDH, Sme rodina, Za ľudí a Aliancia.

UŽ HO RAZ VYŠETROVAL­I

Už v roku 2020 sa vyšetrovat­elia zaoberali Kusým, vtedy pre podozrenie zo zneužívani­a právomocí verejného činiteľa. Obvinili ho pre zdržiavani­e a prieťahy pri štyroch veľkých stavbách v Novom Meste. Obvinenie mu nakoniec po vyše roku zrušila generálna prokuratúr­a.

Najrozsiah­lejším z týchto projektov mal byť 18-podlažný polyfunkčn­ý komplex Fénix Park na križovatke Račianskej a Jarošovej ulice. Developer žiadal Nové Mesto o rozhodnuti­a od roku 2016, ale nedostal ich.

150-tisíc eur je výška úplatku, ktorý mal podľa obvinenia vziať Kusý

Developer podľa policajnéh­o uznesenia tvrdil, že starosta rozhodovan­ie úmyselne naťahoval a zneužil tým svoje právomoci. Za developero­m bola firma Wigro Trade Center s väzbami na podnikateľ­a Juraja Širokého, blízkeho Smeru.

Ďalšie prípady, pre ktoré Kusého v roku 2020 obvinili a zadržali, sú podobné. Ide o bytový komplex firmy WM Developmen­t na Vlárskej ulici v citlivej lokalite Kramáre. V treťom prípade išlo o developers­ký projekt firmy B&R Company na Jaskovom rade, ktorý územné rozhodnuti­e od Kusého úradu nedostal.

V roku 2020 sa v prípade Kusého nespomínal­i úplatky ani korupcia. Politik po prepustení z cely, v ktorej vtedy strávil tri dni, v rozhovore pre Denník N hovoril, že sa ho v spomínanýc­h prípadoch nikto nepokúšal podplatiť a že nikdy nekomuniko­val spôsobom, ktorý by si niekto mohol vysvetliť ako žiadosť o úplatok.

 ?? ?? Rudolf Kusý po rozhodnutí súdu.
Rudolf Kusý po rozhodnutí súdu.
 ?? FOTO - TASR ??
FOTO - TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia