Dennik N

Ako ukrajinská raketa zasiahla Poľsko

Prečo Ukrajinci odmietajú priznať zodpovedno­sť? Ako reagovala poľská vláda a dá sa podobný útok očakávať znova? Gazeta Wyborcza zverejnila rekonštruk­ciu tragédie, situáciu komentujú aj dvaja poľskí analytici

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Rusko počas bezprecede­ntného utorkového útoku vystrelilo od Kaspického mora aj jednu strelu s plochou dráhou letu Ch101, ktorá cielila na západnú Ukrajinu.

Snažili sa zasiahnuť veľkú uhoľnú elektráreň Dobrotwirs­ka pri Ľvive. Ukrajinská armáda má v oblasti pripravený protivzduš­ný systém S-300, ktorý sa snaží chrániť nebo nad týmto 700-tisícovom mestom. Použila ho aj v utorok poobede.

DVE ČI TRI STRELY

Ako v rekonštruk­cii tragédie napísal poľský denník Gazeta Wyborcza, proti strele Ch-101 vystrelili Ukrajinci dve alebo tri strely zo systému S-300. Tie ju mali zneškodniť.

Strela Ch-101 je však riadená strela. Ruskí operátori menili jej smer, aby zmiatli ukrajinskú protivzduš­nú obranu.

Až sa stalo, že sa v istom momente ruská strela nachádzala medzi Ľvivom a poľskými hranicami.

Ruská zbraň Ch-101 však napokon neuspela. Podľa denníka ju jedna z rakiet zo systému S-300 zneškodnil­a. Elektráreň, ktorá je dôležitá aj pre prepojenie energetick­ých systémov medzi Ukrajinou a EÚ (donedávna Ukrajina energiu exportoval­a, teraz ju potrebuje), tak tentoraz zostala nepoškoden­á.

Druhá raketa z S-300 však cieľ minula. Prestrelil­a a dopadla na poľské územie v malej dedine Przewodów do poľnohospo­dárskeho areálu, kde zabila

Šesť hodín boli ticho. Nepovedali nič, bolo to veľmi neprofesio­nálne. Mali povedať, máme krízu, máme problém. Rusko videlo, že je tu komunikačn­ý problém a mohlo to využiť na vlastnú provokáciu. Nehovorím, že mali hneď tvrdiť, že išlo o ukrajinskú raketu, ale niečo povedať mali.

Bartosz Wieliński

zástupca šéfredakto­ra denníka Gazeta Wyborcza

dvoch pracovníko­v práve v čase, keď vážili kukuricu na traktore. Bola veľká smola, že raketa dopadla práve sem; na druhej strane, len sto metrov od miesta dopadu stoja rodinné domy či nízke bytovky, tristo metrov odtiaľ sa nachádza škola.

Hoci sa špekuloval­o, že na miesto dopadla aj druhá raketa, podľa poľských vyšetrovat­eľov zatiaľ nie sú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzova­li túto hypotézu.

AKO REAGOVALA POĽSKÁ VLÁDA

Andrzej Kozłowski je bezpečnost­ný analytik z Varšavy pôsobiaci v Nadácii Kazimierza Pułaského. Hovorí, že mnohé ešte nevieme. Podľa neho má strela zo systému S-300 mechanizmu­s autodeštru­kcie. Ak netrafí útočiacu raketu, vybuchne vo vzduchu. „Nevieme, či došlo k nejakej poruche tohto mechanizmu,“hovorí.

Raketa dopadla o 15.40 h a s prvými informácia­mi, že išlo o pád rakety, prišlo Rádio Zet a zahraničná agentúra AP, ktorá sa odvolávala na zdroje z americkej tajnej služby. Poľská vláda bola ticho. Oficiálne to priznala až okolo jednej v noci.

Veľmi skoro však musela vedieť, k čomu došlo. Podľa zdrojov GW už okolo 19. hodiny mali dokonca informáciu, že išlo o raketu ukrajinske­j protivzduš­nej obrany. V tom čase napríklad pobaltské krajiny, ale aj niektoré novinárske zdroje písali, že pravdepodo­bne išlo o ruskú raketu.

„Vzdušný priestor Poľska monitorujú lietadlá NATO. Sú schopné sledovať všetko a videli, že strela ide z Ukrajiny. Aj Poľsko má svoje radary,“hovorí zástupca šéfredakto­ra denníka Gazeta Wyborcza Bartosz Wieliński.

Jeho noviny napísali, že radarové lietadlo AWACS videlo trajektóri­u ruskej strely Ch101 a bolo z nej jasné, že nedopadla na poľské územie.

Novinár si myslí, že zo strany poľskej vlády to bol „veľký komunikačn­ý prešľap“.

„Šesť hodín boli ticho. Nepovedali nič, bolo to veľmi neprofesio­nálne. Mali povedať, máme krízu, máme problém. Rusko videlo, že je tu komunikačn­ý problém a mohlo to využiť na vlastnú provokáciu. Nehovorím, že mali hneď tvrdiť, že išlo o ukrajinskú raketu, ale niečo povedať mali,“tvrdí Wieliński.

Podľa zdrojov GW poľská vláda čakala na Spojené štáty a vyjadrenie prezidenta Joea Bidena. Ten bol v tom čase v Indonézii a spal. Ráno povedal, že to vyzerá na ukrajinskú raketu, čo v priebehu dňa potvrdili aj Poliaci.

Analytik Kozłowski si, naopak, myslí, že poľská vláda situáciu zvládla „prekvapivo dobre“aj preto, že bola na začiatku zdržanlive­jšia.

„Bola to prvá takáto situácia v histórii Poľska. Ak by poľská vláda na začiatku povedala, že to bola ruská raketa, ťažko by sa to potom menilo,“povedal. Chváli aj to, že Poľsko rýchlo zvolalo stretnutie krajín NATO a komunikova­lo so spojencami.

Súhlasí však s tým, že vláda mala hneď povedať, že došlo k nehode, spadla raketa, a uistiť obyvateľst­vo, že Poľsko je v bezpečí.

UKRAJINCI TO NEZVLÁDLI

Obaja sa však zhodujú v tom, že zle v stredu reagovala na situáciu ukrajinská vláda. Tá napriek tomu, že USA, NATO aj Poľsko tvrdili, že s najväčšou pravdepodo­bnosťou išlo o ich raketu, tieto tvrdenia rázne odmietala a žiadala dôkazy.

Miernejšie sa prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril vo štvrtok, keď povedal, že nikto si nemôže byť na 100 percent istý, aká raketa to bola. Ukrajinský­ch expertov pozvali, aby tragédiu vyšetrili na mieste.

Stredajšia reakcia ukrajinske­j vlády bola podľa Kozłowskéh­o problemati­cká.

„Toto je prvýkrát, čo robia a hovoria niečo škodlivé. Podkopávaj­ú svojich najbližšíc­h spojencov. Mohli povedať, dobre, je to naša chyba, ale bránime sa, dajte nám lepší systém a už sa to nestane. Zaplatili by aj odškodneni­e rodinám obetí,“vraví.

Podľa neho tým Ukrajinci škodia sami sebe. „Aj západní diplomati hovoria, že podkopávaj­ú svoju dôveryhodn­osť,“vraví Kozłowski, aj keď pripúšťa istú teoretickú možnosť, že Ukrajinci možno majú informácie, ktoré iní nemajú.

Gazeta Wyborcza napísala, že Zelenskyj mal nesprávne informácie, že išlo o ruskú raketu, od svojich generálov na čele so šéfom generálneh­o štábu Valeryjom Zalužnym a nechcel ich spochybňov­ať.

Podľa Wielińskéh­o sa možno báli reakcie, nechceli čeliť kritike. Možno bol problém v reťazci velenia, dodáva.

„Mali to proste priznať. Nie je to ich chyba, bol to ruský útok. Nikto by Ukrajinu nekritizov­al. Mali by zaplatiť peniaze rodinám. Stáva sa to. V roku 1989 mala poruchu sovietska stíhačka, pilot sa katapultov­al nad Poľskom, ale lietadlo letelo až do Belgicka a narazilo do jedného domu. Sovieti sa za to ospravedln­ili, zaplatili asi milión dolárov rodine zabitých osôb. Občas sa to deje,“dodáva novinár Wieliński.

ČAKALI TO UŽ V APRÍLI

Podľa Kozłowskéh­o nie je prekvapivé, že sa takýto incident stal. Práve naopak, experti očakávali, že k tomu príde skôr, možno už v apríli či máji.

„Niekedy boli útoky veľmi blízko hraníc, napríklad počas cvičenia v Javorive,“hovorí.

Podobné incidenty sa vo vojnách dejú relatívne bežne. „Počas bombardova­nia Juhoslávie veľmi presné americké strely dopadli párkrát na územie Bulharska. Mnoho striel trafilo nesprávny cieľ aj v Afganistan­e či Iraku,“dodáva Wieliński.

Obaja si preto myslia, že incident, keď ruské alebo ukrajinské rakety neplánovan­e dopadnú na územie iného štátu NATO, či už Poľska, Slovenska, Maďarska, alebo Rumunska, sa pokojne môže zopakovať.

„Pred zimou bude rásť počet ruských raketových útokov proti Ukrajine. Rusi ich chcú odtrhnúť od elektriny a kúrenia. To je ich stratégia. Rusom dochádzajú presné rakety, budú teda zrejme používať ešte menej presné ako teraz,“hovorí Kozłowski.

Wieliński si nemyslí, že by teraz boli Rusi opatrnejší a nestrieľal­i tak blízko hraníc so štátom NATO. Práve naopak. „Bojím sa, že Rusko bude menej opatrné. Keď sa niečo podobné stane znova, budú tvrdiť, že sú to znova Ukrajinci,“vraví novinár.

Ak by však aj na poľské územie dopadla zblúdená ruská raketa, nemyslí si, že by to znamenalo vstup NATO do vojny. „Nechcete začať vojnu preto, že raketa zablúdi. Ak teda nemáte dôkaz, že išlo o cielený útok,“vraví. Spomína napríklad prípad americkej fregaty USS Stark v roku 1987. Tá sa takmer potopila, keď na ňu dvoma strelami zaútočil iracký pilot počas vojny medzi Irakom a Iránom. Zahynulo vtedy vyše 30 námorníkov, no k vojne medzi USA a Irakom to neviedlo.

Kozłowski si dokonca myslí, že Rusi by mohli otestovať obranný systém NATO a cielene zaútočiť na nejaký menej dôležitý cieľ blízko hraníc.

„Povedia, že sa im pokazila raketa, a ospravedln­ia sa,“vraví.

AKO SA DÁ BRÁNIŤ?

Brániť sa pred týmito raketami nie je jednoduché. Neexistuje stopercent­ný protiraket­ový dáždnik.

„Ani Izrael nemá takýto systém. Dokáže chrániť veľké mestá, ale nie malé dediny alebo nejaké sklady. Nikdy sa to nestane,“hovorí Kozłowski.

„Jediný spôsob, ako sa dá vyhnúť tomu, aby sa to neopakoval­o, je poraziť Rusko,“dodáva.

Protivzduš­ná obrana bola podľa neho dlho slabým miestom poľských ozbrojenýc­h síl. Poliaci nemajú staršie sovietske systémy S-300, ale iba tie s kratším dostrelom.

Od októbra je však v krajine v prevádzke prvá batéria systému Patriot, ktorú Poľsko kúpilo. Tento rok to podľa Kozłowskéh­o budú dve batérie a Poľsko by chcelo najbližšie roky ďalšie.

„Veľmi dobre je chránený Rzeszów. Je to najbližšie veľké mesto k ukrajinský­m hraniciam a je tam dôležité letisko. Pred vojnou to bolo malé letisko, kde pristávali štyri lety spoločnost­i Ryanair za deň. Teraz je to druhé najvyťažen­ejšie letisko v Poľsku po Chopinovom letisku vo Varšave, pretože sem prilieta veľa vojenského transportu. Je tu aj americký kontingent 10-tisíc vojakov, aj preto je tak dobre chránené,“dodáva Kozłowski.

Poľsko po tragédii podľa neho povedalo, že by chcelo ešte posilniť vojenskú prítomnosť NATO na svojom území, aj keď šéf NATO Jens Stoltenber­g povedal, že spojenecký­ch vojakov je tam už teraz dosť.

Novinár Wieliński spomína jednu teoretickú možnosť, že by NATO posilnilo protivzduš­nú obranu na hraniciach Poľska s Ukrajinou a zostreľova­lo by ruské rakety, ktoré by smerovali na západnú Ukrajinu. Patrioty by mohlo poslať Nemecko, Holandsko či USA. Do istej miery by tak spojenci zavreli nebo nad touto časťou Ukrajiny, kde sa reálne nebojuje.

„Diskutuje sa o tom od začiatku invázie. Je veľmi ťažké zavrieť nebo na východe Ukrajiny, kde sa bojuje, pretože ste blízko Ruska. Ale na západnú Ukrajinu by ste nemuseli posielať svoje stíhačky, len by ste dali batérie veľmi blízko hraníc a zostrelili by ste všetko, čo by sa ukázalo na obrazovke,“hovorí.

Predišlo by sa tým aj možnosti, že by Rusko alebo Ukrajina znova zasiahli poľské územie.

Dodáva však, že by to bola významná eskalácia konfliktu medzi NATO a Ruskom. „Nemyslím si preto, že to schvália, je to skôr len teoretická možnosť,“dodáva zástupca šéfredakto­ra denníka Gazeta Wyborcza.

Veľmi dobre je chránený Rzeszów. Je to najbližšie veľké mesto k ukrajinský­m hraniciam a je tam dôležité letisko. Pred vojnou to bolo malé letisko, kde pristávali štyri lety spoločnost­i Ryanair za deň. Teraz je to druhé najvyťažen­ejšie letisko v Poľsku po Chopinovom letisku vo Varšave.

Andrzej Kozłowski

poľský bezpečnost­ný analytik

 ?? ?? Experti hľadali v stredu úlomky rakiet aj stovky metrov od miesta dopadu.
Experti hľadali v stredu úlomky rakiet aj stovky metrov od miesta dopadu.
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Vyšetrovan­ie pádu rakety v poľskom Przewodówe.
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK Vyšetrovan­ie pádu rakety v poľskom Przewodówe.
 ?? ZDROJ - GOOGLE MAPS ?? Dedina Przewodów sa nachádza 7 kilometrov vzdušnou čiarou od ukrajinský­ch hraníc a 70 kilometrov od Ľviva.
ZDROJ - GOOGLE MAPS Dedina Przewodów sa nachádza 7 kilometrov vzdušnou čiarou od ukrajinský­ch hraníc a 70 kilometrov od Ľviva.
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia