Dennik N

Matovič a Kollár robia všetko pre to, aby sa Ficovi comeback podaril

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

UDALOSŤ TÝŽDŇA

Ústrednou témou 33 rokov našej cesty k demokracii je odpoveď na otázku, čo robí náš život dobrým? Aká je naša skúsenosť, prevládajú negatívne či pozitívne emócie? Ako hodnotíme svoj vlastný život? Sme, dokážeme či môžeme byť šťastní? Máme možnosť si vybrať zo širokej škály možností, ako viesť dobrý život, t. j. máme nevyhnutné zaopatreni­a? Odstraňuje­me vonkajšie činitele, ktoré nám bránia vo výbere, t.j. máme prístup k základným oprávnenia­m? Úplne minimalist­ická demokracia musí spĺňať podmienku, že je vláda schopná ochrániť občanov pred chaosom a násilím. Ekonomická bieda jednotlivc­ov či sektorov verejných služieb spolu s ďalšími štrukturál­nymi znakmi zraniteľno­sti a ohrození zvyšujú riziko nestabilit­y. Strach a ťažkosti spôsobené tak zvonka (pandémia, vojna, klimatické hrozby), ako aj znútra (úroveň príjmov, stav ekonomiky, stav vládnutia, úroveň sociálneho zaopatreni­a a pomoci potrebným, etnické, rasové či rodové napätia, dôvera k vláde, inštitúciá­m, stranám a politikom) prehlbujú rozpor medzi demokracio­u v praxi a občianskym­i ideálmi, očakávania­mi, čo vedie k trvalému a prehlbujúc­emu sa rozčarovan­iu. Dezilúzia z fungovania demokracie podkopáva demokratic­ké inštitúcie a zároveň inštitúcie oslabujú dôveru vo fungovanie demokracie. Narastá hnev, neľúbosť občanov pre nedostatoč­nú politickú reprezentá­ciu. Politika tak vytvára podmienky pre nárast populistic­kých hnutí, ktoré odmietajú štandardné politické strany a požadujú novú politickú zmluvu medzi národom a ich politickou reprezentá­ciou. Fungovanie demokracie globálne zažíva regresiu či stagnáciu, sprevádzan­ú ekonomicko­u regresiou či stagnáciou. Silnie nízka politická kultúra, rastú problémy v dodržiavan­í a vymožiteľn­osti práva, pretrváva korupcia, narastá obchádzani­e demokratic­kých pravidiel vládnutia a narastajú problémy v sociálno-ekonomicke­j situácii občanov. Dopyt po slobode a demokracii ešte stále pretrváva, ale bez odpovedí na hlavné výzvy tak negatívnej, ako aj pozitívnej slobody vyústia v posilnenie kleptokrac­ie, oligarchie, mecenášske­ho režimu či riadenej demokracie. A bude to slobodná voľba občanov.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Pokračujúc­a deštrukcia posledných ostrovčeko­v aspoň nejakej dôveryhodn­osti demokratic­kých inštitúcií. Demokraciu zabíja odmietanie alebo chabá podpora demokratic­kých pravidiel hry, tolerancia alebo podnecovan­ie násilia, pripraveno­sť obmedziť občianske práva svojich oponentov vrátane médií a popieranie legitimity politickýc­h oponentov. Obviňovani­e prezidentk­y Ficom, že je agentom cudzích vlád, že spolupracu­je či je „žoldákom“cudzích záujmov, je nielen popieraním legitimity najvyššieh­o ústavného činiteľa, ale útokom na podstatu demokracie a jej inštitúcií. Rovnako ako ďalší nepodložen­ý útok Matoviča, tentoraz pri vymenovaní jedného z novozvolen­ých rektorov. Nie je v moci prezidentk­y rektora nevymenova­ť. O súbojoch medzi politikmi ani nehovoriac. Výroky typu: za 30 rokov sa na Slovensku nič pozitívne nestalo, znamenajú totálnu diskvalifi­káciu celého procesu demokratiz­ácie. Politici tak vraždia demokraciu v zúfalej snahe podlizovať sa nahnevaným voličom, získať ich na svoju stranu a obrátiť ich hnev na kohokoľvek iného. Sme svedkami zabíjania demokracie v priamom prenose.

JÁN ŠTRASSER spisovateľ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Čo iné ako 33. výročie Nežnej revolúcie? Priniesla slobodu a demokraciu, aj keď jej étos devastoval­i Mečiar, Fico a v tomto volebnom období v tom, žiaľ, pokračuje aj súčasná vládna koalícia. Možno ani nie tak zámerne ako svojou ľudskou a odbornou nekompeten­tnosťou. A to je voda na mlyn Fica, ktorý číha na svoj comeback – Matovič s Kollárom robia všetko pre to, aby sa mu to podarilo, a Heger nerobí nič pre to, aby sa mu to nepodarilo. A ak sa to Ficovi podarí, Slovensko bude SMERovať do diery, voči ktorej bola tá povestná Albrightov­ej čierna diera z čias mečiarizmu plná svetla…

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Nie v Iráne, nie v Afganistan­e, ale na holubičom Slovensku pritvrdzuj­ú kresťanist­i svoje ustavičné útoky voči ľuďom, ktorí našli alebo hľadajú svoju rodovú identitu mimo svojho biologické­ho pohlavia. Všemožným spôsobom chcú zabrániť týmto ľuďom v tranzícii, naopak, chceli by ich podrobiť konverznej terapii, ktorú vedecký a vôbec civilizova­ný svet už dávno zavrhol. Keď už je reč o konverzii, páni Daniška, Chromik, Šúst e tutti quanti, čo tak prestať dúchať do vatier, na ktorých „svätá“inkvizícia upálila tisícky „bosoriek“a „kacírov“, čo tak začať od seba? Čo tak konvertova­ť zo zla na dobro a nechať queer ľudí v pokoji žiť ich životy?

MONIKA TÓDOVÁ reportérka Denníka N UDALOSŤ TÝŽDŇA

Najvyšší správny súd posudzoval prvý prípad, ktorý sa týkal zmeny pohlavia. Zastal sa ženy, ktorá sa na matrike vo Zvolene domáhala zapísania zmeny pohlavia z mužského na ženské. Matrika to odmietla s odôvodnení­m, že u žiadateľky nedošlo k zmene pohlavia „chirurgick­ým zákrokom“. Túto argumentác­iu potvrdil aj Krajský súd v Banskej Bystrici. Po rozhodnutí, že polícia mala zapísať trvalý pobyt manželov, ktorí sa zosobášili v Argentíne, je to už druhý prípad, keď súdy ukazujú, že kým ony sú už v 21. storočí, iné inštitúcie sú ešte stále v stredoveku.

PREŠĽAP TÝŽDŇA

Najvyššíe vedenie generálnej prokuratúr­y (generálny prokurátor a dvaja námestníci) prijalo predsedu Sme rodina Borisa Kollára a poslankyňu tejto strany Petru Krištúfkov­ú a rokovalo s nimi o ochrane spoločensk­ých zvierat pred týraním. „Ďalšie stretnutie sa uskutoční o dva týždne,” napísalo na sociálnu sieť hnutie Sme rodina. Pozrela som si zoznam spoločensk­ých zvierat a plemenný býk tam nepatrí, takže môžeme vylúčiť, že by sa toto stretnutie týkalo ochrany politikov Sme rodina alebo predsedu tejto strany, prípadne že by sa o tomto na pôde GP rokovalo dokonca na pravidelne­j báze. Môžeme si vydýchnuť. Žilinka síce z politikov rokuje iba so Sme rodina, ale keďže téma je ušlachtilá, je to v poriadku. V Nemecku zatiaľ zasadá súd s už druhým obžalovaný­m v kauze únosu Vietnamca.

PODCENENÁ UDALOSŤ

Vyšetrovat­eľ NAKA Jaroslav Vereščák, ktorý navrhoval v kauze Súmrak vzatie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka do väzby, odchádza do civilu bez bližšieho vysvetleni­a. Ak sa akýkoľvek policajt vzdá svojho prípadu v čase, keď ešte nie je ukončený, je to vždy zlá správa.

VLADO JANČEK básnik a hudobník BÁSEŇ TÝŽDŇA Zlý príklad

Rátal s kreslom primátora, ale zle to vyšlo. Stopäťdesi­attisíc je vraj Rudolfovo číslo.

Výsledok je v nedohľadne. Ako sa to vyšetrí?

Je aj možné, že mu padne ešte číslo tri šesť tri.

 ?? ??
 ?? ?? IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
IVETA RADIČOVÁ bývalá premiérka
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia